ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 1996
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΟ - ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ 3-1
Γιόρτασε τον τίτλο του

Ανθησε και πάλι το τριφύλλι στο ΟΑΚΑ. Ο ιστορικός Παναθηναϊκός για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Επιτυχία, που αν την αξιολογήσει κανείς μέσα από το πρίσμα της παράλληλης ευρωπαϊκής του πορείας, κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Ο Ρότσα και οι παίκτες του μίλησαν για άθλο. Για τον Δώνη ήταν η πιο πετυχημένη χρονιά στην ιστορία του Παναθηναϊκού και μια απάντηση σε όλους εκείνους που πιστεύουν ότι ελληνική ομάδα δεν μπορεί να έχει καλή πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη. "Ομορφη στιγμή μετά από μια δύσκολη χρονιά" χαρακτήρισε ο Χ. Ρ. Ρότσα το γύρο θριάμβου, μετά την απονομή του κυπέλλου που αθλοθέτησε ειδικά γι' αυτό το λόγο ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού.

Το παιχνίδι με τον Εδεσσαϊκό δεν αντέχει κριτικής. Κακό το θέαμα, πιθανότατα εξαιτίας του ανέλπιστου ξεκινήματος. Με το καλησπέρα οι "πράσινοι" προηγήθηκαν 2-0. Πριν συμπληρωθεί το δεύτερο λεπτό, ο Γεωργιάδης έπεσε... ηρωικά στην περιοχή όταν είδε ότι η μπάλα έβγαινε άουτ. Ο διαιτητής Ζαχείλας προς γενική κατάπληξη έδειξε τα έντεκα βήματα και ο Αποστολάκης άνοιξε το σκορ. Δύο λεπτά αργότερα ο Δώνης με κεφαλιά έκανε το 2-0. Ολα είχαν τελειώσει. Απλώς στην επανάληψη ο Γεωργιάδης με έξοχο ψαλίδι έκανε στο 52 το 3-0 για να απαντήσει δύο λεπτά αργότερα ο Σταφυλίδης με δυνατό διαγώνιο σουτ στέλνοντας την μπάλα πρώτα στο κάθετο δοκάρι και στη συνέχεια στα δίχτυα, γράφοντας το τελικό 3-1.

"Δε μένουμε εδώ. Κοιτάμε το μέλλον που θα είναι επίσης πολύ καλό" τόνισε ικανοποιημένος ο Χ. Ρ. Ρότσα. Και μια κι ο λόγος για την επόμενη περίοδο, ο Γ. Δώνης παραδέχτηκε ότι χτες κατά 99% φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα του Παναθηναϊκού, χωρίς να αποκαλύψει το όνομα της ομάδας που θα αγωνίζεται τη νέα περίοδο. Τη θέση του επίσης κατά 99% θα πάρει ο Νασιόπουλος του Εδεσσαϊκού. "Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, δε σκέφτομαι άλλη ομάδα" υπογράμμισε.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γεωργιάδης Γ. Χ., Καλιτζάκης, Μάρκος, Μπορέλι (73 Νιόπλιας), Καπουράνης, Βαζέχα (87 Θωμαϊδης), Μαραγκός, Δώνης (76 Λαγωνικάκης).

ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ: Μαυρίδης, Τσόπτσης, Καστανίδης, Σαμώλης, Καραϊσαρίδης, Φερεκίδης, Τσολάκοβιτς (55 Μπέττας), Σταφυλίδης (66 Βούζας), Νασιόπουλος, Κόλεφ (45 Κουντουρές), Οικονομίδης.

Γ. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ - ΟΦΗ 0 - 1
Νίκη χωρίς αντίκρυσμα

Από τον παράδεισο στην κόλαση βρέθηκαν χτες οι παίκτες του ΟΦΗ. Εχοντας κερδίσει τον Απόλλωνα περίμεναν, μετά το τέλος του αγώνα συγκεντρωμένοι στο γήπεδο, το σφύριγμα της λήξης στον Πύργο όπου το ματς ήταν ισόπαλο για να πανηγυρίσουν την έξοδο στην Ευρώπη. Το γκολ του Ηρακλή στην εκπνοή του αγώνα τούς στέρησε τη χαρά. Ο Γκέραρντ δε θέλησε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ηρακλής έβαλε το νικητήριο γκολ και πάλι στις καθυστερήσεις. Το χαμόγελό του όμως τα έλεγε όλα...

Ο ΟΦΗ μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων κερδίζοντας τη μάχη του κέντρου χάρη στους Κων/νίδη, Μούτα, Φρατζέσκο. Οι Κρητικοί έχασαν δύο ευκαιρίες στο 2' και13', αλλά στο 30' κατάφεραν με προσωπική ενέργεια του Μαχλά να πετύχουν το μοναδικό γκολ του αγώνα. Στο β ημίχρονο η πρωτοβουλία πέρασε στον Απόλλωνα αλλά η άμυνα του ΟΦΗ ήταν καλά οργανωμένη και δεν κινδύνευσε παρά σε μια περίπτωση στο 73' όταν ο Αδάμος απέκρουσε στη γραμμή γυριστό σουτ του Τάτση.

Ο Εγκε Γκέραρντ είχε μόνο συγχαρητήρια για τους παίκτες του "που χωρίς καμιά βοήθεια πήραν 57 β. αλλά έμειναν εκτός Ευρώπης", ενώ για τον Απόλλωνα είπε ότι "έπαιξε για τη φανέλα του". Ο Γ. Παθιακάκης φάνηκε προβληματισμένος για τη μετά Νικολαϊδη εποχή στον Απόλλωνα τονίζοντας: "χωρίς τον Ντέμη έχουμε πρόβλημα στο γκολ".

Ο διαιτητής Παπαδόπουλος αν και δεν είχε δύσκολο έργο υπέπεσε σε πολλά λάθη. Κίτρινες κάρτες είδαν Βάβουλας και Σαμαράς.

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Ράπτης, Αλέξης (45 Λαμπριάκος), Ιωάννου, Κεφαλάς, Αποστόλου, Τάτσης, Βελέτζας, Ερακ, Μπάρνιακ, Κόλα, Λαχανάς.

ΟΦΗ: Χανιωτάκης, Κων/δης, Αδάμος, Παπαδόπουλος, Βάβουλας, Πουρσανίδης, Πατεμτζής (62 Σαμαράς), Μούτας, Μαχλάς, Φρατζέσκος (85 Σταυρακάκης), Κιάσος.

Κόπηκαν 421 εισιτήρια και εισπράχθηκαν 582.000 δρχ.

Γ. ΤΖΟΥΣΤΑΣ

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΕΚ 1-2
Πρόκληση Τροχανά σε Μπάγεβιτς

Το πρωτάθλημα τελείωσε για την ΑΕΚ, αλλά όχι και τα προβλήματά της. Αυτά ουσιαστικά τώρα αρχίζουν. Από χτες το βράδυ στην ομάδα - υπόδειγμα των τελευταίων χρόνων σιγοκαίει βραδυφλεγής βόμβα. Ο Μ. Τροχανάς με δηλώσεις του προκάλεσε και απείλησε τον Μπάγεβιτς λέγοντας ότι "αν ο Μπάγεβιτς πάει στον Πειραιά, Νικολαϊδης και Σαμπανάτζοβιτς αποκλείεται να τον ακολουθήσουν. Θα είναι παρανομία και απιστία. Και στην ΑΕΚ κανείς δεν παρανομεί. Ολοι ξέρουν το ρόλο Μπάγεβιτς στην υπόθεση Νικολαϊδη". Ο Σερβοέλληνας τεχνικός όταν ρωτήθηκε αρνήθηκε να σχολιάσει πριν ενημερωθεί από τον πρόεδρο. Ομως η έκφραση του προσώπου του έλεγε πολλά. Ετσι η συνέντευξη της Παρασκευής, όπου θα ανακοινώσει την απόφασή του αποκτά νέο ενδιαφέρον.

Μετά από όλα αυτά ο χτεσινός αγώνας πέρασε σε δεύτερο πλάνο. Τα 1.885 εισιτήρια που κόπηκαν, οι μαύρες σημαίες των οπαδών του Πανιωνίου και η ενασχόληση της εξέδρας των κιτρινόμαυρων περισσότερο με τον Μπάγεβιτς και όσους φέρονται να αποχαιρετούν φέτος την ΑΕΚ αντικατοπτρίζουν το πραγματικό ενδιαφέρον του αγώνα. Παρ' όλα αυτά σ' ένα απαράδεκτο αγωνιστικό χώρο οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων προσπάθησαν να παίξουν καλό ποδόσφαιρο και κατά διαστήματα το κατάφεραν. Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη, δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες και δίκαια κέρδισε. Ο Πανιώνιος εμφανίστηκε με 12 παίκτες όλους κι όλους, με τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα Τριανταφύλλου τραυματία στον πάγκο.

Τα γκολ: 14 σε μαρκάρισμα του Βλάχου στον Πρεντάτου δόθηκε πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Σαπουντζής.

26 πάσα Κετσπάγια και ο Κωστής με δυνατό σουτ ισοφάρισε.

44 χτύπημα κόρνερ από Τσάρτα και αυτογκόλ του Γιαννακούρη με κεφαλιά.

Ο διαιτητής Βλάχος απέβαλε με δύο κίτρινες τον Κωστένογλου, ενώ κιτρίνισε τους Γιαννακούρη, Βώκολο, Μανωλά, Σαβέβσκι.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ; Φακής, Παπαδόπουλος, Γιαννακούρης, Σαπουντζής, Βώκολος, Κουρμπανάς, Μουρατίδης, Ποπτσίνσκι, Πρεντάτου, Φύσσας, Ιβάν.

ΑΕΚ: Βασ. Καραγιάννης, Κοπιτσής, Βλάχος, Μανωλάς (77' Παυλόπουλος), Σαμπανάτζοβιτς, Κωστής, Κετσπάγια (77 Δημητριάδης), Σαβέβσκι, Μπορμπόκης, Τσάρτας (87 Μαλαδένης), Κωστένογλου.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1 - 0
Λαχτάρησε αλλά σώθηκε

Ενα γκολ από τον ομογενή Καρίμποφ στο 10, στάθηκε αρκετό στην Παναχαϊκή να νικήσει 1 - 0 την Καλαμάτα και να πάρει τους τρεις πολύτιμους βαθμούς που την κράτησαν στη μεγάλη κατηγορία. Οι Πατρινοί ξεκίνησαν δυνατά έβαλαν γρήγορο γκολ, όμως στη συνέχεια "κάθησαν" και λίγο έλειψε να το πληρώσουν ακριβά αν ο Κώστας Τσάνας ήταν περισσότερο εύστοχος στην τελική προσπάθεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η "μαύρη θύελλα" παρουσιάστηκε με σύνθεση ανάγκης αφού αγωνίστηκαν ποδοσφαιριστές με ελάχιστη συμμετοχή στη φετινή σεζόν. Χωρίς προβλήματα, η διαιτησία του κ. Ψυχομάνη.

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: Καρασάββας, Ρούσος, Αργυρόπουλος, Καλά, Σαμαράς (23' Συρίγος), Μικές, Κυριακόπουλος, Καρίμποφ, Νόβακ, Κλάιχ, Βαϊτσης.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Λυμπερόπουλος, Σεντεμέντες, Στυλιανόπουλος, Δρούγκας, Οφελίκουε, Γκαρόζης, Κωστούλας, Τσάνας, Δέδες, Δερμιτζάκης, Φωτεινάκης.

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 1 - 2
Στην Ευρώπη στο 90'

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ο Ηρακλής έδωσε σάρκα και οστά στο όνειρο της εξόδου στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Σε ένα ματς ακατάλληλο για καρδιακούς, ο Γηραιός νίκησε 2 - 1 στον Πύργο τον Πανηλειακό και διατήρησε τη "χρυσή" διαφορά του ενός πόντου από τον ΟΦΗ που έμεινε στα... κρύα του λουτρού παρά την επικράτησή του στη Ριζούπολη.

Οι γηπεδούχοι κάθε άλλο παρά αδιάφοροι φάνηκαν σε αυτό το ματς διαλύοντας τους ψιθύρους. Οι Σαλονικιοί αποφασισμένοι για τη νίκη πήραν τα ηνία στο σκορ, με κεφαλιά του Ηρακλή Αναστασάκη που εκμεταλλεύτηκε άστοχη έξοδο του Σανάγια. Το 0 - 1 ήταν και το σκορ του ημιχρόνου. Στο δεύτερο μέρος κάτω από καταρρακτώδη βροχή οι παίκτες υπερέβαλλαν εαυτούς. Ο Γιάννης Κυράστας πέρασε στο παιχνίδι τον Αρμίλαγο και αυτός στο 57 δικαίωσε τον προπονητή του. Με κεφαλιά νίκησε τον Καλιγά ισοφαρίζοντας 1 - 1. Η μαζική επίθεση των παικτών του Ηρακλή έφερε τη λύτρωση στο 90 όταν μια άλλη χρυσή αλλαγή ο Γιώργος Παπαδόπουλος με κοντινή κεφαλιά έγραφε το τελικό αποτέλεσμα στέλνοντας στα "ουράνια" τους περίπου 100 ηρωικούς φιλάθλους του Ηρακλή που ήταν στην πρωτεύουσα της Ηλείας.

Καλή η διαιτησία του κ. Λάτσιου.

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Σανάγια, Γιαννακόπουλος, Κουμουλίδης (46 Παπάς), Κολοσκόπης, Αλέμης (46 Αρμίλαγος), Ιλιτς, Λιγνός, Μαυρομμάτης, Μέγκαν (81 Σωτηρόπουλος), Στράτζαλης, Τζόρτζεβιτς.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Καλιγάς, Μπορμπόκης, Ανατολάκης, Δ. Παπαδόπουλος (55 Γ. Παπαδόπουλος), Γεωργαμλής, Στολτίδης, Κωνσταντινίδης, Λαγωνίδης, Μιρτσέκης, Κωστής, Χριστοδούλου.

Αυλαία χωρίς εκπλήξεις

Ο ΠΑΟ στέφθηκε πρωταθλητής. Ο Ηρακλής προκρίθηκε στο ΟΥΕΦΑ, ενώ η Λάρισα ακολούθησε Εθνικό και Πανιώνιο στη Β' Εθνική

Τον 6ο επαγγελματικό τίτλο και τον δεύτερο συνεχόμενο πανηγυρίζει από χτες βράδυ ο Παναθηναϊκός. Η ομάδα του τριφυλλιού, όπως αναμενόταν, κέρδισε 3-1 τον Εδεσσαϊκό και κράτησε τη διαφορά δυο πόντων που τον χώριζαν από την ΑΕΚ που πέτυχε νίκη χωρίς αντίκρισμα 2-1 στη Νέα Σμύρνη. Στην Ευρώπη εξασφάλισαν την έξοδό τους ο Ολυμπιακός που ήρθε ισόπαλος 1-1 με την Ξάνθη στη Λιβαδειά και ο Ηρακλής που πέτυχε νίκη - χρυσάφι στις καθυστερήσεις του αγώνα με τον Πανηλειακό στον Πύργο (1-2). Ο ΟΦΗ έμεινε με την πικρή γεύση, αφού το 0-1 στη Ριζούπολη δε στάθηκε αρκετό να στείλει το συγκρότημα του Εγκε Γκέραρντ στο ΟΥΕΦΑ.

Τη μάχη του υποβιβασμού κέρδισε η Παναχαϊκή αφού πήρε 1-0 την Καλαμάτα, ενώ η Λάρισα πέτυχε νίκη γοήτρου 3-2 στην Τούμπα. Υποβιβάστηκαν στη Β Εθνική εκτός της ΑΕΛ, Εθνικός και Πανιώνιος.

Κορυφαίος σκόρερ του πρωταθλήματος αναδείχτηκε ο Βασίλης Τσάρτας με 26 γκολ.

Ενα ακόμη τρόπαιο για τον Παναθηναϊκό και τον Στράτο Αποστολάκη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ