ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ
Οι Ιταλοί θεωρούν δεδομένη τη συμφωνία με την Εθνική

Στη χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της τσιμεντοβιομηχανίας, ο πρόεδρος της "Κονκρέτουμ" υποστήριξε πως η Εθνική Τράπεζα θα δεχτεί να πουλήσει το 12% των μετοχών της ΑΓΕΤ, ώστε οι Ιταλοί να εξασφαλίσουν τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας

Δεδομένη θεωρούν οι εκπρόσωποι της "Καλτσεστρούτσι" τη σύναψη συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα Ελλάδας (ΕΤΕ) στο αίτημά τους για εξαγορά του 50% (ποσοστό που αντιστοιχεί στο 12% περίπου των μετοχών της ΑΓΕΤ) των μετοχών της "Καλ-Νατ", ώστε να εξασφαλίσουν τον πλήρη έλεγχο της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ. Ξεκαθάρισαν επίσης ότι δεν προτίθενται και δε θα διαπραγματευτούν την εξαγορά ούτε μιας μετοχής παραπάνω απ' το ποσοστό του 12%, ενώ παραδέχονται ότι βάσει της συμφωνίας "Καλ-Νατ" η Εθνική δεν υποχρεούται να πουλήσει μετοχές της. Ομολόγησαν έτσι πως το αίτημα που υπέβαλαν προσφάτως οι ίδιοι για εξαγορά του 50% των μετοχών της "Καλ-Νατ" βασίζεται απλώς στο προτιμησιακό δικαίωμα που τους εξασφαλίζει η συμφωνία του 1992.Η τελευταία αυτή αποδοχή απ' τον ίδιο τον πρόεδρο της "Κονκρέτουμ" Μάσιμο Τζιούντιτσι,απαντώντας σε σχετική ερώτηση του "Ρ", αφήνει εκτεθειμένη την ΕΤΕ, η οποία κρατάει κλειστά τα χαρτιά της γύρω απ' το θέμα και αφήνει να διαρρεύσει ότι ο όρος της συμφωνίας του 1992, που αφορά στην πώληση των μετοχών δεν είναι ξεκάθαρος και επιδέχεται ερμηνειών, οι οποίες αποτελούν ήδη αντικείμενο των νομικών της παραγόντων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της "Κονκρέτουμ", μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ, στην οποία παρουσιάστηκαν και τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας για το 1995, ο όμιλος "Καλτσεστρούτσι" θεωρεί θετική την απάντηση της Εθνικής για την εξαγορά ποσοστού 12% των μετοχών της αντί συνολικού τιμήματος 33 δισ. δρχ., καθώς και την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά των "Τσιμέντων Χαλκίδας".Οπως είπε χαρακτηριστικά, οι επενδύσεις αυτές αποτελούν ήδη μέρος του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου, πράγμα που αποδεικνύεται εξάλλου και απ' την πρόσφατη απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της "Καλτσεστρούτσι" κατά 77 δισ. δρχ.

Αφήνοντας να φανεί ότι η ιταλική πλευρά θα είναι σκληρή στις διαπραγματεύσεις της με την Εθνική και εκμεταλλευόμενος τη δεδηλωμένη πρόθεση της Τράπεζας να πουλήσει μετοχές, τόνισε ότι δεν προτίθενται να εξαγοράσουν ούτε μία μετοχή πάνω απ' το ποσοστό που έχουν προτείνει και το οποίο τούς εξασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο της ΑΓΕΤ. Και εξηγώντας τη θέση του αυτή, υποστήριξε πως η Τράπεζα δεν έχει πολλές επιλογές, αφού αυτοί πληρώνουν τη μετοχή πολύ ακριβότερα απ' την τιμή του Χρηματιστηρίου!Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως ο Μ. Τζιούντιτσι, δε δεσμεύτηκε για το εάν η "Καλτσεστρούτσι" θα μεταπουλήσει την ΑΓΕΤ, όταν αυτή περιέλθει στον έλεγχό της,τονίζοντας ότι μετά την πάροδο του 5ετούς επενδυτικού προγράμματος του ομίλου, όλα θα εξελιχτούν με βάση τους νόμους της αγοράς.

  • Αύξηση κερδών κατά 25% παρουσίασε το 1995 έναντι της προηγούμενης χρονιάς ο όμιλος της ΑΓΕΤ, καθώς και ο κύκλος εργασιών του ομίλου, ο οποίος αυξήθηκε κατά 12,3% έναντι του 1994, ενώ οι επενδύσεις κινήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Ειδικότερα τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 9,3 δισ. δρχ. έναντι 7,4 δισ. δρχ. το 1994, ο κύκλος εργασιών σε 99,6 δισ. δρχ. και οι επενδύσεις σε 3,5 δισ. δρχ. Η ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ κατέκτησε για άλλη μια φορά την πρώτη θέση στις εξαγωγές του κλάδου με 3,5 εκατ. τόνους, που αποτελεί και νέο ρεκόρ εξαγωγών. Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της (17%) διοχετεύτηκε στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ μεγάλο μέρος απορρόφησαν και οι αγορές της Μεσογείου και των αραβικών κρατών.

Χ. Λ.

Το πρόγραμμα θεραπευτικού τουρισμού του ΕΟΤ

Πρόγραμμα θεραπευτικού κοινωνικού τουρισμού, συνολικού ύψους 150 περίπου εκατ. δρχ., εφαρμόζει για 5.000 χαμηλόμισθους και συνταξιούχους του δημοσίου και λοιπών Ταμείων, εκτός ΙΚΑ, ο ΕΟΤ μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη. Παράλληλα, αρχίζει για πρώτη φορά φέτος η υλοποίηση αντίστοιχου προγράμματος του οργανισμού σε συνεργασία με το ΙΚΑ, το οποίο απ' τη μεριά του συνεισφέρει το ποσό των 400 εκατ. δρχ. προς κάλυψη 12.000 θέσεων για ισάριθμους συνταξιούχους του Ταμείου. Οι τελευταίοι, στην προκειμένη περίπτωση, καλύπτονται από το ΙΚΑ με το ποσό των 2.700 δρχ. ημερησίως, αλλά υποχρεούνται με συμμετοχή ενός γεύματος εντός του ξενοδοχείου καθημερινά, το οποίο στοιχίζει 2.000 δρχ. Στα προγράμματα συμμετέχουν τα ΞΕΝΙΑ, που λειτουργούν με αυτεπιστασία, καθώς και ιδιωτικά καταλύματα που λειτουργούν μέσα ή κοντά σε λουτροπόλεις.

Ειδικότερα τώρα για το πρόγραμμα των πλην ΙΚΑ συνταξιούχων, η συμμετοχή κατ' άτομο ανέρχεται σε 1.000 δρχ. την ημέρα (από 11 μέχρι 15 διανυκτερεύσεις - συμπεριλαμβάνεται πρωινό), για τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο και 500 δρχ. την ημέρα για το υπόλοιπο διάστημα. Στη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΤ, επισημαίνεται πως αν το ξενοδοχείο διαθέτει εστιατόριο, η διεύθυνση υποχρεούται να παρέχει γεύμα,το κόστος του οποίου δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 2.000 δρχ. και θα βαρύνει αποκλειστικά το δικαιούχο, ενώ θα παρέχεται έκπτωση 20% και στις υπόλοιπες καταναλωτικές δαπάνες.

Για τη χορήγηση δελτίων, η ημερομηνία διάθεσης των οποίων θα καθοριστεί εντός του Ιούνη, απαιτείται εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας, το οποίο δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 3,5 εκατ. δρχ. για ένα συνταξιούχο ή τα 5 εκατ. δρχ. για ζευγάρι συνταξιούχων, προσαυξανόμενο κατά 500.000 δρχ. για κάθε προστατευόμενο μέλος. Απαιτείται, επίσης, βιβλιάριο ασθένειας, αστυνομική ταυτότητα και ιατρική γνωμάτευση του αρμόδιου για κάθε Ταμείο γιατρού, που να επιβεβαιώνει την ανάγκη λουτροθεραπείας.

ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ
Αβέβαιη η απασχόληση για τους 520 εργαζόμενους

Η υπουργός Ανάπτυξης υποσχέθηκε... επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης του εργοστασίου και όχι λύσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του

Η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει βιώσιμη λύση στην υπόθεση της "Βαμβακουργίας Βόλου" και γενικότερα του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, επαναβεβαιώθηκε χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους των εργαζομένων, βουλευτές και φορείς του Νομού Μαγνησίας. Τόσο η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου όσο και ο υφυπουργός Φοίβος Ιωαννίδης, εξέφρασαν απλώς τις "ελπίδες" τους ότι ο διαγωνισμός που αποφάσισαν οι πιστώτριες τράπεζες θα έχει θετικά αποτελέσματα, αφήνοντας την επιχείρηση και τους 520 εργαζόμενους σε αυτή ουσιαστικά στην τύχη τους. Η μόνη δέσμευση της Βάσως Παπανδρέου προς τους εργαζόμενους ήταν ότι θα προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες της εκκαθάρισης. Ενώ ο Φοίβος Ιωαννίδης ότι θα πιέσει τις τράπεζες να καταβάλουν στους εργαζόμενους το υπόλοιπο 50% των οφειλομένων ημερομισθίων τους.

Οπως είναι ήδη γνωστό, σήμερα συζητείται στο Εφετείο Λάρισας η αίτηση των πιστωτριών τραπεζών για υπαγωγή της "Βαμβακουργίας Βόλου", σε καθεστώς εκκαθάρισης, ενώ θα ακολουθήσει πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση της επιχείρησης.

Σύσκεψη με θέμα τη νοθεία στα τρόφιμα

Δύο χρόνια μετά την πρώτη εξαγγελία διά στόματος του σημερινού πρωθυπουργού Κ. Σημίτη - τότε υπουργού Εμπορίου - και ενώ οι καταγγελίες για νοθεία στα τρόφιμα, που έφερε μαζί της η απελευθέρωση της αγοράς, οργιάζουν και έχουν την "πρωτιά" στα παράπονα των καταναλωτών στις καταναλωτικές οργανώσεις, καθώς "ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι", αποφάσισε η κυβέρνηση να ασχοληθεί με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη και των υπουργών Γεωργίας και Υγείας Στ. Τζουμάκα και Αν. Πεπονή αντίστοιχα.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις των δύο τελευταίων, στη σύσκεψη αποφασίστηκε επιτέλους κάτω από την πίεση της οργιάζουσας νοθείας ότι... "θα πρέπει" να υπάρξει ένα σχέδιο, στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα συναρμόδια υπουργεία για τη σύσταση ενός Ενιαίου Φορέα Ελέγχου των Τροφίμων, που θα εντάσσεται στα πλαίσια σχετικού με τη δημόσια υγεία νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας. Ηδη, όπως είπε ο Αν. Πεπονής, γίνεται από το ΚΕΠΕ συνολική μελέτη για την τεχνολογική αναβάθμιση του ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ