Παρασκευή 31 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ
Οι Ιταλοί θεωρούν δεδομένη τη συμφωνία με την Εθνική

Στη χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της τσιμεντοβιομηχανίας, ο πρόεδρος της "Κονκρέτουμ" υποστήριξε πως η Εθνική Τράπεζα θα δεχτεί να πουλήσει το 12% των μετοχών της ΑΓΕΤ, ώστε οι Ιταλοί να εξασφαλίσουν τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας

Δεδομένη θεωρούν οι εκπρόσωποι της "Καλτσεστρούτσι" τη σύναψη συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα Ελλάδας (ΕΤΕ) στο αίτημά τους για εξαγορά του 50% (ποσοστό που αντιστοιχεί στο 12% περίπου των μετοχών της ΑΓΕΤ) των μετοχών της "Καλ-Νατ", ώστε να εξασφαλίσουν τον πλήρη έλεγχο της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ. Ξεκαθάρισαν επίσης ότι δεν προτίθενται και δε θα διαπραγματευτούν την εξαγορά ούτε μιας μετοχής παραπάνω απ' το ποσοστό του 12%, ενώ παραδέχονται ότι βάσει της συμφωνίας "Καλ-Νατ" η Εθνική δεν υποχρεούται να πουλήσει μετοχές της. Ομολόγησαν έτσι πως το αίτημα που υπέβαλαν προσφάτως οι ίδιοι για εξαγορά του 50% των μετοχών της "Καλ-Νατ" βασίζεται απλώς στο προτιμησιακό δικαίωμα που τους εξασφαλίζει η συμφωνία του 1992.Η τελευταία αυτή αποδοχή απ' τον ίδιο τον πρόεδρο της "Κονκρέτουμ" Μάσιμο Τζιούντιτσι,απαντώντας σε σχετική ερώτηση του "Ρ", αφήνει εκτεθειμένη την ΕΤΕ, η οποία κρατάει κλειστά τα χαρτιά της γύρω απ' το θέμα και αφήνει να διαρρεύσει ότι ο όρος της συμφωνίας του 1992, που αφορά στην πώληση των μετοχών δεν είναι ξεκάθαρος και επιδέχεται ερμηνειών, οι οποίες αποτελούν ήδη αντικείμενο των νομικών της παραγόντων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της "Κονκρέτουμ", μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ, στην οποία παρουσιάστηκαν και τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας για το 1995, ο όμιλος "Καλτσεστρούτσι" θεωρεί θετική την απάντηση της Εθνικής για την εξαγορά ποσοστού 12% των μετοχών της αντί συνολικού τιμήματος 33 δισ. δρχ., καθώς και την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά των "Τσιμέντων Χαλκίδας".Οπως είπε χαρακτηριστικά, οι επενδύσεις αυτές αποτελούν ήδη μέρος του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου, πράγμα που αποδεικνύεται εξάλλου και απ' την πρόσφατη απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της "Καλτσεστρούτσι" κατά 77 δισ. δρχ.

Αφήνοντας να φανεί ότι η ιταλική πλευρά θα είναι σκληρή στις διαπραγματεύσεις της με την Εθνική και εκμεταλλευόμενος τη δεδηλωμένη πρόθεση της Τράπεζας να πουλήσει μετοχές, τόνισε ότι δεν προτίθενται να εξαγοράσουν ούτε μία μετοχή πάνω απ' το ποσοστό που έχουν προτείνει και το οποίο τούς εξασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο της ΑΓΕΤ. Και εξηγώντας τη θέση του αυτή, υποστήριξε πως η Τράπεζα δεν έχει πολλές επιλογές, αφού αυτοί πληρώνουν τη μετοχή πολύ ακριβότερα απ' την τιμή του Χρηματιστηρίου!Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως ο Μ. Τζιούντιτσι, δε δεσμεύτηκε για το εάν η "Καλτσεστρούτσι" θα μεταπουλήσει την ΑΓΕΤ, όταν αυτή περιέλθει στον έλεγχό της,τονίζοντας ότι μετά την πάροδο του 5ετούς επενδυτικού προγράμματος του ομίλου, όλα θα εξελιχτούν με βάση τους νόμους της αγοράς.

  • Αύξηση κερδών κατά 25% παρουσίασε το 1995 έναντι της προηγούμενης χρονιάς ο όμιλος της ΑΓΕΤ, καθώς και ο κύκλος εργασιών του ομίλου, ο οποίος αυξήθηκε κατά 12,3% έναντι του 1994, ενώ οι επενδύσεις κινήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Ειδικότερα τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 9,3 δισ. δρχ. έναντι 7,4 δισ. δρχ. το 1994, ο κύκλος εργασιών σε 99,6 δισ. δρχ. και οι επενδύσεις σε 3,5 δισ. δρχ. Η ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ κατέκτησε για άλλη μια φορά την πρώτη θέση στις εξαγωγές του κλάδου με 3,5 εκατ. τόνους, που αποτελεί και νέο ρεκόρ εξαγωγών. Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της (17%) διοχετεύτηκε στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ μεγάλο μέρος απορρόφησαν και οι αγορές της Μεσογείου και των αραβικών κρατών.

Χ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ