ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Αριστερά τώρα!

ΝΙΚΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ.Τώρα, λίγα μόλις χρόνιαμετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης, η Αριστερά βρίσκεται ξανά σε διεθνές επίπεδο μπροστά στην πρόκληση να ξεπεράσει τις περιχαρακώσεις και να ανασυνταχθεί.

Πίσω πια από την πολυτελή βιτρίνα της καταναλωτικής Δύσης οι πολίτες των πρώην σοσιαλιστικών χωρών γνωρίζουν από πρώτο χέρι πάνω στο ίδιο το πετσί τους τον καπιταλισμό και αναπολούν τις ιδέες της κοινοκτημοσύνης, όπως αυτές εκφράζονταν με την εξασφάλιση εργασίας, στέγης και τροφής για όλους, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις άλλες κοινωνικές παροχές.

Αριστερός είναι αυτός που σκέφτεται συλλογικά, που προτάσσει το κοινό στο ατομικό συμφέρον. Με δεδομένες τις διαφορές τους οι αριστεροί θα ξανασυναντηθούν, όχι απαραίτητα σε κάποιο τραπέζι συνεδριάσεων, αλλά μάλλον μέσα στην ίδια τη ζωή και τους αγώνες.

Είμαστε υπερήφανοι

Δ.Θ. ΛΑΓΚΑΔΙΩΤΗΣ - ΤΑΚΗΣ,Αθήνα: Είμαι ένα από τα παιδιά του "Παιδομαζώματος" - όπως τότε είχαν ονομάσει οι εχθροί μας την προσπάθεια που γινόταν για τη σωτηρία μας - που βρέθηκαν στις Ανατολικές χώρες μετά την αντάρα του εμφυλίου. Εκεί μεγάλωσα και σπούδασα, μέσα σ' ένα κλίμα όχι αποξένωσης από την πατρίδα μου, αλλά αντίθετα σ' ένα κλίμα που θέρμαινε πάντα την καρδιά μου γι' αυτήν, τη γλώσσα μου, την ιστορία μου, τ' αδέλφια μου.

Ολο αυτό το διάστημα, στην αναγκαστική προσφυγιά, μέσα στη σκέψη όλων μας ήταν η ΕΛΛΑΔΑ. Γι' αυτό είμαι περήφανος και ευχαριστώ το ηρωικό ΚΚΕ που με έσωσε από τον πόλεμο, και τον λαό που με φιλοξένησε σαν να ήμουνα δικό του παιδί.

Σ' αντίθεση με μας, τα παιδιά που κυριολεκτικά πουλήθηκαν από τις "εθνικόφρονες" συμμορίες, μέσα από τις "παιδουπόλεις" της Φρειδερίκης, με άλλα ονόματα για να χαθούν για πάντα τα ίχνη τους στη μακρινή Αμερική, τώρα τα παιδιά αυτά ούτε τη γλώσσα τους τη μητρική δε μιλούν, αφού τα πιο πολλά δε γνωρίζουν αν είναι Ελληνες.

Οι παιδαγωγοί της "Φρίκης"

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΛΕΓΡΑΤΗΣ: Ενας από τους "παιδαγωγούς" των "παιδουπόλεων" στο"αναμορφωτήριο" της Λέρου, ήταν και ο Εμμανουηλίδης, ο μετέπειτα δολοφόνος του Λαμπράκη. Από τη Λέρο βεβαίως τον είχαν τελικά διώξει για βιασμό παιδιών. Δηλαδή αυτό το κάθαρμα από όπου και αν το έπιανες λερωνόσουν. Ομως αυτό δεν εμπόδιζε τη "Βασίλισσα" Φρειδερίκη να τον έχει στη συνοδεία της, σε κάποια περιοδεία της στη Θεσσαλονίκη, όπως την είδαμε σε φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον Τύπο, αμέσως μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη.

Ποια αξιοκρατία;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΙΟΚΟΡΕΛΗΣ: Το σύστημα το βλέπουν σαν ένα μηχανισμό που για να λειτουργήσει χρειάζεται τον "κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση"!

Και υπάρχουν αυτοί οι άξιοι, οι γραφειοκράτες που κατ' αρχήν συμφωνούν με το "πνεύμα του νόμου" και τα βρίσκουν στο κατά γράμμα.

Υπάρχουν οι νέοι κυβερνώντες που αντιπροσωπεύουν τους εργάτες, τους αγρότες και που τους ψήφισε ο λαός. Δε διστάζουν όμως, όταν οι εργάτες απεργούν, να στείλουν τα ΜΑΤ για να αποκαταστήσουν την τάξη...

Αξια τα ΜΑΤ ειδικευμένα στο "αξιοκρατικό" ξύλο. Ολοι κάνουν τη δουλιά τους.

Αλλά τι είναι άξιο στην κεφαλαιοκρατική κοινωνία, στον καπιταλισμό; Ποιος είναι άξιος; Εκείνος που βοηθάει στην αξιοποίηση του κεφαλαίου, εκείνος που παράγει καινούρια αξία και μάλιστα υπεραξία, κέρδη; Ποιος παράγει υπεραξία; Ο εργάτης. Αυτός ο άξιος δεν "κρατεί" την κοινωνία, αλλά είναι ένα είδος σκουπιδιού, που όλο και φτωχαίνει ή πετιέται στο δρόμο άνεργος, στημένη λεμονόκουπα. Είναι ο άνθρωπος που η... αξία του είναι ευθέως ανάλογη με την αξία του κεφαλαίου.

Καταλαβαίνουμε την υποκρισία αυτών που μιλάν για αξιοκρατία. Να κυβερνά μια ελίτ θέλουν κι όχι οι πραγματικοί άξιοι, οι εργάτες. Θέλουν να συνεχιστεί η αξιοκρατία της εκμετάλλευσης, η μισθωτή δουλιά. Για τους κομμουνιστές το πρόβλημα δεν το δημιουργεί το "έλλειμμα αξιοκρατίας" αλλά η αξιοκρατία.

Οι κομμουνιστές λοιπόν, πρέπει να θέλουν την κατάργηση της αξιοκρατίας, γιατί θέλουν την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Εταιρεία δολοφόνων

Κύριε Διευθυντά,

Επανήλθε στην επικαιρότητα η εκατόμβη των αμάχων στον προσφυγικό καταυλισμό του ΟΗΕ στον Ν. Λίβανο, εξαιτίας της βιντεοταινίας, που αποδεικνύει ότι δεν επρόκειτο περί λάθους, όπως ισχυρίσθηκαν οι Εβραίοι, αλλά περί ωμής δολοφονικής ενέργειας. Μοιάζει δε να συνδυάζεται αριστοτεχνικά, με το άλλο εκείνο "λάθος" της σφαγής των αθώων Ελλήνων στην Αίγυπτο, που φαίνεται να έγινε την ίδια ακριβώς μέρα, για ν' αποτελέσει το ανήθικο ηθικό αντίβαρο, που θα διασκέδαζε την παγκόσμια κατακραυγή...

Αλλά, κι αν ακόμη δεν υπήρχε η συγκεκριμένη βιντεοταινία, για να επιβεβαιώσει τη δολοφονία, υπάρχει το... "Ολοκαύτωμα! " Η πασίγνωστη ταινία, που αναφέρεται στα δεινοπαθήματα των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, την οποία φροντίζουν να μας προβάλλουν ομοιόμορφα και στερεότυπα κάθε φορά, που θα διαπράξουν κάποια μεγάλη ατιμία. Γεγονός που δεν παρέλειψαν να κάμουν και στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην προσπάθειά τους να απαλύνουν και με τον τρόπο αυτό, τη διεθνή αγανάκτηση... Στην πραγματικότητα όμως αυτό που πετυχαίνουν είναι να μας πείθουν ότι τα παθήματα του παρελθόντος δεν τους έγιναν μαθήματα. Αφού αποδεικνύονται, σε ορισμένες περιπτώσεις, "υιοί γεέννης διπλότεροι" των ναζιστών. Σε σημείο που να φαίνονται ότι προσβάλλουν ακόμη και τη μνήμη των νεκρών τους, οι οποίοι υπήρξαν θύματα ανάλογης συμπεριφοράς... Κι, ενώ συχνά παραπονούνται για τον αντισημιτισμό κάποιων ομάδωνη κάποιων λαών, γίνονται οι ίδιοι οι μεγαλύτεροι κατήγοροι και οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού τους.

Γιατί, ενώ φαίνονται να μη λαθεύουν στους περίτεχνα συνδυασμένους δολοφονικούς σχεδιασμούς τους, λαθεύουν ανεπανόρθωτα στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Η οποία πείθεται ολοένα και περισσότερο ότι ακόμη και οι στυγνότεροι και ειδεχθέστεροι εγκληματίες είναι αγγελούδια μπροστά σε κάποιους διαπρεπείς εκπροσώπους της εταιρίας δολοφόνων, που έχει δημιουργήσει η MADE IN USA Νέα Τάξη διεθνών εγκλημάτων.

Με τιμή

παπα - ΗΛΙΑΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

Περιστέρι

Πίσω από την ... Πρόνοια της Φρειδερίκη υπήρχε ολόκληρος μηχανισμός

Πίσω από την ...Πρόνοια της Φρειδερίκης υπήρχε ολόκληρος μηχανισμός εμπορίας παιδιών, ανεξάρτητα από ...ιδεολογική καταγωγή

Ανθρωπος της Εκκλησίας

Ο συνταξιούχος ναυτεργάτης ΜΙΧΑΗΛ Ι. ΤΣΟΥΛΦΑΣ από την Κάλυμνο, σε γράμμα του καταγγέλλει: "Υπηρέτησα στο πλοίο του εφοπλιστή Νικολάου Φράγκου, "GOOD SAILOR", ως ανθυποπλοίαρχος, από 20-8-1981 μέχρι 30-3-1982. Με αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και συγκεκριμένα την 1084/84 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, και 196/89 του Εφετείου Πειραιά, υποχρεώθηκε η εταιρία του εν λόγω εφοπλιστή, "Γκουντ Σέιλορ Σίπινγκ Κόμπανι", να μου πληρώσει, ως αποζημίωση, για εργατικό ατύχημα που έπαθα, όταν υπηρετούσα στο πλοίο αυτό, 1.681.276 δρχ. Με τους νόμιμους τόκους, από τότε που έκανα την αγωγή μου, στις 21-6-92, το απαιτούμενο από εμένα ποσό σήμερα, υπερβαίνει τα 5.500.000 δρχ. Εν τούτοις ο εφοπλιστής Φράγκος, που είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του πλοίου, και εκπρόσωπος της εταιρίας, αρνείται πεισματικά να μου πληρώσει, οποιοδήποτε ποσό. Του έχω στείλει πολλά γράμματα και τον έχω ενοχλήσει πολλές φορές στο τηλέφωνο. Αν και έχει πολλά εκατομμύρια δολάρια συμπεριφέρεται σκληρά και απάνθρωπα, αρνούμενος να δείξει στοιχειώδη ευαισθησία, απέναντί μου, παρ' όλο που κατά καιρούς δηλώνει ότι συμπονεί τα πληρώματα του και ότι βοηθά τους φτωχούς και είναι "άνθρωπος της Εκκλησίας".

Υπηρετούν τ' αφεντικά τους

To ερώτημα: κατά πόσον είναι δυνατόν οι εντολοδόχοι των Βρυξελλών να εφαρμόσουν φιλολαϊκή πολιτική, θέτει στο γράμμα της η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΡΥΩΝΗ, αγρότισσα από την Καλαμάτα και οπαδός του ΚΚΕ. Γράφει: "... Και όμως το "παίζουν" Σοσιαλιστές - αυτοί που αποδέχτηκαν και υπέγραψαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ παίρνοντας εντολές από τα αφεντικά τους - κοροϊδεύουν το λαό. Οχι όμως όλους. Από τους οπαδούς του ΚΚΕ ακόμα και ο πιο αγράμματος το βλέπει ότι υπηρετούν πιστά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφάλαιου.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προωθεί τα διάφορα νομοσχέδια χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους ενδιαφερόμενους. Ετσι για παράδειγμα, έγινε και με τον ληστρικό Οικιστικό νόμο 1337/82, όπου εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης με το "έτσι θέλω" οι μικροϊδιοκτησίες. Βέβαια όταν πρόκειται για αντιλαϊκά νομοσχέδια "κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει".

Ομως για μας τους οπαδούς του ΚΚΕ, όταν πρόκειται για τα δικαιώματα του λαού, δεν ξεχωρίζουμε "χρώματα", γιατί τα συμφέροντά μας είναι κοινά.

Γι' αυτό θα υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στην εκμετάλλευση των λαϊκών συμφερόντων από οποιονδήποτε κομματικό χώρο και αν προέρχεται. Διαχωρίζουμε τη θέση μας από ορισμένους καιροσκόπους που το "παίζουν" κομμουνιστές και εκμεταλλεύονται τους αφελείς κατηγορώντας το ΚΚΕ ότι δήθεν συμβιβάστηκε με τη Δεξιά. Οι πιστοί κομμουνιστές όταν δυσαρεστηθούν από τους πολιτικούς χειρισμούς της ηγεσίας τους, δεν ψηφίζουν άλλο κόμμα, ούτε συμβιβάζονται με το ΠΑΣΟΚ για να εφαρμόσουν τις εντολές των Βρυξελλών, και πολύ περισσότερο δεν μπορούν να ονομάζονται κομμουνιστές".

Πίστευε και μη ερεύνα! 2 - 6. Βασικό θέμα. Φωτο παιδομάζωμα Φρειδερ,

Αγαπητέ "Ρίζο",

Στη χώρα όπου η υποκρισία και η ψευτοφιλανθρωπία περισσεύουν, λίγα λόγια για υιοθεσίες - ιδρύματα.

Από 15ετίας περίπου απόφοιτοι ορφανοτροφείων έκαναν λόγο για τις καραβιές των μοσχοπουλημένων Ελληνόπουλων. Οι "πονόψυχοι" έμποροι - τάχα για να τα σώσουν! - τα 'στελναν στα πέρατα της γης και ιδιαίτερα στην Αμερική. Και πολιτική καθοδήγηση υπήρχε και κάλυψη. Κυβέρνα Φρειδερίκη και με... Πρόνοια.

Φυσικά, επειδή η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, τα "μιάσματα" των αριστερών γονέων δεν έφτασαν και πουλήθηκαν και παιδιά με υγιή.. ιδεολογικά γονίδια.

Το 1983 - 84 υπήρχαν επίσης καταγγελίες για παράνομες υιοθεσίες από τη Βάση του Ελληνικού - τις θυμάται κανείς; - Από το "Εξω οι Βάσεις" καταντήσαμε στο.. έξω τα βρέφη μέσα από τη βάση (καταγγελίες Αθηνάς Παναγούλη).

Το ίδρυμα της Γλυφάδας, που φερόταν σχετιζόμενο μ' αυτές, ειπώθηκε πως έκλεισε και είχε πανηγυριστεί δεόντως τότε, από τα ΜΜΕ. Επιτρέψτε μου, όμως, ν' αμφιβάλλω σοβαρά αν έκλεισε έστω για 5 λεπτά.

Ως προς το άλλο θέμα που γεννιέται, τις αναζητήσεις - ανευρέσεις, η κ. Α. Νικολούλη της TV, βραβεύτηκε πρόσφατα από τους φίλους και αποφοίτους του Ζαννείου Ορφανοτροφείου - όπου και ο υπογράφων μεγάλωσε - επειδή βοήθησε σημαντικά να βρει απόφοιτός του τον αδελφό του μετά από 42(!!!) ολόκληρα χρόνια. Συγχαρητήρια κι από μας. Αλλα πώς ένα ίδρυμα οικονομικός κολοσσός, με στελέχη στην κρατική μηχανή, με χιλιάδες αποφοίτους μεταξύ των οποίων στρατηγοί, μεγαλοεπιχειρηματίες, επιστήμονες αλλά και αστυνομικοί και δημοσιογράφοι δεν κατάφερε τίποτα επί 42 χρόνια; Απορίας άξιον... Εψαχνε τας γραφάς (αρχεία); Η μήπως πίστευε πως είναι προτιμότερο το "μη ερεύνα".

Φ. Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

συνταξιούχος δημοσιογράφος

Αθήνα

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΠΑΥΛΟ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟ,Σουηδία: Στον Π. Ριζαργιώτη διαβιβάσαμε την καλή σας γνώμη για τα κείμενά του.

- ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΚΟΛΙΑΣ,δικηγόρος: Το ποίημά σας για τον Γρηγόρη Λαμπράκη το λάβαμε.

- ΣΤΕΦΑΝΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ,Νίκαια: Δεν είναι δυνατόν να δημοσιεύονται όλα σας τα γράμματα.

- ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΜΟΓΛΟΥ,Ζίγκμπουργκ Γερμανίας. Λάβαμε τη φωτοτυπία του "Ρ", που κυκλοφόρησε η ΚΟΒ Ράινζίγκ και αφορούσε την οικονομική δουλιά που έγινε για το 15ο Συνέδριο του Κόμματος.

- ΓΙΑΝΝΗ ΡΟΣΟΛΑΤΟ,Ερμούπολη: Το κείμενο του συγγράμματος του διεθνολόγου Χ. Φραγκίστα, το δώσαμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

- ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΑΚΗ,Ποντοκερασιά Κιλκίς: Παίρνουμε υπόψη μας τις παρατηρήσεις σας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ