ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δεσμεύσεις για τη Ζώνη
  • Πού κατέληξε η συνάντηση των συναρμόδιων υπουργών με τα συνδικάτα των εργαζομένων και το Δήμο Περάματος
  • Σε ετοιμότητα εργαζόμενοι και φορείς

Νέες δεσμεύσεις για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης ανέλαβε προχτές το βράδυ η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των πρόσφατων συντονισμένων κινητοποιήσεων των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, του Δήμου Περάματος και όλων των μαζικών φορέων της περιοχής, οι οποίοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που έγινε προχτές το βράδυ στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων (Εθνικής Οικονομίας, Βιομηχανίας και Εμπορικής Ναυτιλίας), του προέδρου του ΟΛΠ Πρασιανάκη,του δημάρχου Περάματος, Γ. Πατσιλινάκου,και εκπροσώπων των σωματείων της Ζώνης, ανακοινώθηκε η δημιουργία Αυτοτελούς Διεύθυνσης Ζώνης,στην οποία θα εκχωρηθούν αρμοδιότητες των συναρμόδιων υπουργείων. Στη Διεύθυνση αυτή θα ανατεθούν όλα τα ζητήματα λειτουργίας της Ζώνης, θα λειτουργεί παράλληλα με τον ΟΛΠ και θα εδρεύει στη Νομαρχία Πειραιά. Οι εργαζόμενοι από τη μεριά τους τόνισαν ότι πρέπει σ' αυτήν τη Διεύθυνση να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών. Σχετικά με την εκκαθάριση του μητρώου των εργοδοτών,ανακοινώθηκε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των κριτηρίων και των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να συνταχθεί εκ νέου το μητρώο.

Για τη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης στη Ζώνη,συμφωνήθηκε ότι θα διατεθούν οι αίθουσες του ΟΛΠ που βρίσκονται στο Κερατσίνι για να ξεκινήσει η λειτουργία της μέχρι να φτιαχτούν οι νέες εγκαταστάσεις στο Ικόνιο Περάματος. Τα έργα για το Κέντρο Υγείας συνεχίζονται και όπως δεσμεύτηκε το διυπουργικό όργανο, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Παράλληλα, ζητήθηκε από τον πρόεδρο του Νοσοκομείου Νίκαιας, ο οποίος και συμφώνησε, να αποσπαστούν γιατροί από εκεί και να μεταφερθούν στο Ιατρείο που θα λειτουργήσει στη Ζώνη, μέχρι ο υπουργός Υγείας να το επανδρώσει με προσωπικό. Το διυπουργικό όργανο δεσμεύτηκε επίσης ότι προχωράει η δημιουργία του Βιοτεχνικού Πάρκου Σχιστού.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι έχει δώσει άδειες για επτά μετασκευές πλοίων στη Ζώνη και δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν δεκαπέντε μέσα στο καλοκαίρι. Η επιδότηση 9% από το κράτος προς τις επιχειρήσεις των ναυπηγείων για κατασκευές και μετασκευές πλοίων ισχύει κανονικά μέχρι τις 31/12/96.

Οι συνδικαλιστές απαίτησαν από την κυβέρνηση να εκφράσει την πολιτική βούληση, έτσι ώστε το τραπεζικό πιστωτικό σύστημα να παρέμβει και να στηρίξει την κατασκευή νέων πλοίων, δεν υπήρξε όμως καμία δέσμευση από το διυπουργικό όργανο.

Τέλος, για το θέμα των δεξαμενών,οι συνδικαλιστές τόνισαν ότι πρέπει να εγκατασταθούν δυο πλωτές δεξαμενές στη Ζώνη. Η πρόταση που έκαναν προς τους συναρμόδιους υπουργούς ήταν ότι ο ίδιος ο ΟΛΠ πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα να επινοικιάσει μια δεξαμενή από το Σκαραμαγκά, εφόσον για μεγάλα χρονικά διαστήματα η δεξαμενή μένει κενή. Αίτημα για το οποίο επιφυλάχτηκε να απαντήσει ο υφυπουργός Βιομηχανίας μέχρι να εξετάσει αυτή τη δυνατότητα.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ... ΑΝΕΡΓΙΑ
ΕΚΑ, όπως ΓΣΕΕ...

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά η ΔΑΣ και καταγγέλλει τη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας

Η αποδοχή συνολικά των διατάξεων και του πνεύματος του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας, με μόνη εξαίρεση τη φραστική καταδίκη του άρθρου 11 που θεσμοθετεί την κατάργηση ουσιαστικά των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τους νεοπροσλαμβανόμενους μέχρι 30 ετών, αποφασίστηκε από την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ") της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ,στην προχτεσινή της συνεδρίαση. Η ίδια πλειοψηφία απέρριψε κάθε σκέψη για την αγωνιστική αντιμετώπιση ακόμα και αυτών των σημείων που διαφωνούν.

Τη συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν οι σύμβουλοι της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας".Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο:

- Γιατί, με πρόσχημα το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να χαρίσει δισεκατομμύρια στους εργοδότες και να σπρώξει τους ανέργους να υποταχτούν στους εκάστοτε τυχοδιώκτες και να γίνουν συνένοχοί τους στις διάφορες κομπίνες, προκειμένου να εισπράξουν τα κονδύλια των διαφόρων προγραμμάτων.

- Γιατί με πρόσχημα την ειδίκευση και επανειδίκευση των εργαζομένων, μεταθέτει τις ευθύνες της τεχνικής εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας και τον ΟΑΕΔ στα κερδοσκοπικά κυκλώματα των βιομηχάνων και της παραπαιδείας.

- Γιατί τινάζει στον "αέρα" το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία, θεσμοθετώντας επιδότηση της ασφάλισης για νέες προσλήψεις.

Η κυβέρνηση - επισημαίνεται - αντί να ανταποκριθεί στο αίτημα των συνδικάτων για αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και ουσιαστικά μέτρα επιβίωσης των ανέργων, καθιερώνει το απαράδεκτο μέτρο της επιδότησης των εργοδοτών και αποδείχνει για μια ακόμα φορά τον αντεργατικό χαρακτήρα της πολιτικής της, αποδείχνει ότι είναι φερέφωνο των εργοδοτικών συμφερόντων.

Η ΔΑΣ καταγγέλλει τη στάση των άλλων παρατάξεων "που λειτουργούν ως μοχλός περάσματος των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης" και καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Ζητούνται μέτρα για την "ΕΚΟΝ Βιομηχανίες"

Οχι μόνο παρεμποδίζει τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων η επιχείρηση "ΕΚΟΝ Βιομηχανίες,αλλά καθυστερεί τις πληρωμές και αυθαιρετεί κατά την ασφάλιση των εργαζομένων. Το θέμα αυτό έφερε χτες με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει ότι, σύμφωνα με καταγγελίες του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας,οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της επιχείρησης στο Μαρκόπουλο πληρώνονται με καθυστέρηση μέχρι και δέκα ημερών. Επιπλέον, σε ορισμένους εργαζόμενους στο τμήμα συγκόλλησης και θερμικών κατεργασιών η επιχείρηση δεν τους επικολλάει βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, παρουσιάζοντάς τους ως μηχανοτεχνίτες. Από την άλλη, όπως επισημαίνεται, ο εργοδότης με διάφορες προφάσεις, συχνά παρεμποδίζει την πρόσβαση στο εργοστάσιο εκπροσώπων του Συνδικάτου, συνδικαλιστές απειλούνται με απόλυση, ενώ άλλοι συνδικαλιστές που απολύθηκαν για συνδικαλιστικούς λόγους, επαναπροσλήφθηκαν μετά από δικαστικές αποφάσεις.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει: Ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να καταβάλλονται έγκαιρα οι αποδοχές, να ασφαλίζονται κανονικά οι εργαζόμενοι και να μην παρεμποδίζεται η συνδικαλιστική τους δραστηριότητα.

Τα αιτήματα των λιμενικών

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και τους στόχους που θέτει, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.Ειδικότερα, τα αιτήματα της οργάνωσης είναι: Η απεμπλοκή των στελεχών Λιμενικού Σώματος από την απασχόληση ξένη προς το αντικείμενό τους. Δημιουργία και οργάνωση ενός σύγχρονου προγράμματος σπουδών. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Αντιμετώπιση εργασιακών προβλημάτων του προσωπικού, με βασικότερο εκείνο των μεταθέσεων, για το οποίο συντάσσεται σχέδιο κανονισμού, που θα υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΕΝ. Προσλήψεις προσωπικού με τη διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και αξιοκρατία. Νομοθετική κατοχύρωση του συνδικαλιστικού δικαιώματος των στελεχών του ΛΣ.

Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Να αποσυρθεί το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ...ανεργία, ζητούν τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, που διοργανώνουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 20 Ιούνη στις 7 το απόγευμα μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της ολομέλειας του ΕΚΘ, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "ΣΥΝ" απέρριψαν την πρόταση της "Εργατικής Ενότητας" να καταδικαστεί το νομοσχέδιο και να πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, με το επιχείρημα πως δεν υπάρχει νομοθετικός τρόπος αντιμετώπισης της ανεργίας και πως το νομοσχέδιο περιέχει γενικά θετικές εισηγήσεις και με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα προσφέρει λύσεις. Μάλιστα, εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ υποστήριξε τη ρατσιστική και επικίνδυνη θέση πως αιτία της ανεργίας είναι οι ξένοι εργάτες! Σε ανακοίνωσή της, η "Εργατική Ενότητα" καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας του ΕΚΘ και καλεί τους εργαζόμενους της πόλης να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα συνδικάτα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ετοιμη για το ξεπούλημα σύμβασης

Διετή συλλογική σύμβαση λιτότητας, εν αγνοία των πρωτοβάθμιων σωματείων, αλλά και των υπόλοιπων μελών της διοίκησης της ομοσπονδίας, είναι έτοιμη να υπογράψει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ - "ΣΥΝ") για τον κλάδο των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Οι διαδικασίες για το "κλείσιμο" της σύμβασης, που έχει παραπεμφθεί αυθαίρετα από την πλειοψηφία της ομοσπονδίας στον Οργανισμό Μεσολάβησης - Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), υποτίθεται ότι είχαν παγώσει μετά από τις αντιδράσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων. Ομως, η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ που γνώριζε την πρόταση του μεσολαβητή από τις 30 του Μάη, στις 7 Ιούνη,με επιστολή της, του γνωστοποίησε ότι αποδέχεται τις προτάσεις του. Ωστόσο, ακόμα και η ενημέρωση των σωματείων έγινε δυο μέρες μετά, στις 9 Ιούνη,με την ευκαιρία πανελλαδικής σύσκεψης!

Η πρόταση του μεσολαβητή αφορά διετή σύμβαση εργασίας, με αυξήσεις 3,5% από 1/1/1996 και 4,5% από 1/7/1996 συν τη ρήτρα πληθωρισμού το δεύτερο χρόνο, επίδομα κομπιούτερ 5% από 1/7/1996 και 5% από 1/7/1997.

Ο Π. Βαμβακάς,επικεφαλής του συνδυασμού της ΔΑΣ στην Ομοσπονδία, σχολιάζοντας αυτή την ενέργεια της πλειοψηφίας, τόνισε: "Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δείχνει το αντιλαϊκό και αυταρχικό της προσωπείο, με φόντο τις αντιδραστικές επιλογές της ΕΕ και της "Λευκής Βίβλου", τη στιγμή που η εργοδοσία με διάφορους ελιγμούς δείχνει την αδιαλλαξία της, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΙΥΕ εμπαίζει ολόκληρο τον κλάδο των ιδιωτικών υπαλλήλων και των εμποροϋπαλλήλων. Δείχνει ακόμα ως πού φτάνει η διγλωσσία και η αναξιοπιστία των ηγεσιών των συγκεκριμένων παρατάξεων".

Από την τελευταία κινητοποίηση των εργαζομένων στη Ζώνη και του λαού του Περάματος, διά θαλάσσης, με λάντζες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ