Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δεσμεύσεις για τη Ζώνη
  • Πού κατέληξε η συνάντηση των συναρμόδιων υπουργών με τα συνδικάτα των εργαζομένων και το Δήμο Περάματος
  • Σε ετοιμότητα εργαζόμενοι και φορείς

Νέες δεσμεύσεις για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης ανέλαβε προχτές το βράδυ η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των πρόσφατων συντονισμένων κινητοποιήσεων των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, του Δήμου Περάματος και όλων των μαζικών φορέων της περιοχής, οι οποίοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που έγινε προχτές το βράδυ στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων (Εθνικής Οικονομίας, Βιομηχανίας και Εμπορικής Ναυτιλίας), του προέδρου του ΟΛΠ Πρασιανάκη,του δημάρχου Περάματος, Γ. Πατσιλινάκου,και εκπροσώπων των σωματείων της Ζώνης, ανακοινώθηκε η δημιουργία Αυτοτελούς Διεύθυνσης Ζώνης,στην οποία θα εκχωρηθούν αρμοδιότητες των συναρμόδιων υπουργείων. Στη Διεύθυνση αυτή θα ανατεθούν όλα τα ζητήματα λειτουργίας της Ζώνης, θα λειτουργεί παράλληλα με τον ΟΛΠ και θα εδρεύει στη Νομαρχία Πειραιά. Οι εργαζόμενοι από τη μεριά τους τόνισαν ότι πρέπει σ' αυτήν τη Διεύθυνση να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών. Σχετικά με την εκκαθάριση του μητρώου των εργοδοτών,ανακοινώθηκε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των κριτηρίων και των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να συνταχθεί εκ νέου το μητρώο.

Για τη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης στη Ζώνη,συμφωνήθηκε ότι θα διατεθούν οι αίθουσες του ΟΛΠ που βρίσκονται στο Κερατσίνι για να ξεκινήσει η λειτουργία της μέχρι να φτιαχτούν οι νέες εγκαταστάσεις στο Ικόνιο Περάματος. Τα έργα για το Κέντρο Υγείας συνεχίζονται και όπως δεσμεύτηκε το διυπουργικό όργανο, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Παράλληλα, ζητήθηκε από τον πρόεδρο του Νοσοκομείου Νίκαιας, ο οποίος και συμφώνησε, να αποσπαστούν γιατροί από εκεί και να μεταφερθούν στο Ιατρείο που θα λειτουργήσει στη Ζώνη, μέχρι ο υπουργός Υγείας να το επανδρώσει με προσωπικό. Το διυπουργικό όργανο δεσμεύτηκε επίσης ότι προχωράει η δημιουργία του Βιοτεχνικού Πάρκου Σχιστού.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι έχει δώσει άδειες για επτά μετασκευές πλοίων στη Ζώνη και δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν δεκαπέντε μέσα στο καλοκαίρι. Η επιδότηση 9% από το κράτος προς τις επιχειρήσεις των ναυπηγείων για κατασκευές και μετασκευές πλοίων ισχύει κανονικά μέχρι τις 31/12/96.

Οι συνδικαλιστές απαίτησαν από την κυβέρνηση να εκφράσει την πολιτική βούληση, έτσι ώστε το τραπεζικό πιστωτικό σύστημα να παρέμβει και να στηρίξει την κατασκευή νέων πλοίων, δεν υπήρξε όμως καμία δέσμευση από το διυπουργικό όργανο.

Τέλος, για το θέμα των δεξαμενών,οι συνδικαλιστές τόνισαν ότι πρέπει να εγκατασταθούν δυο πλωτές δεξαμενές στη Ζώνη. Η πρόταση που έκαναν προς τους συναρμόδιους υπουργούς ήταν ότι ο ίδιος ο ΟΛΠ πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα να επινοικιάσει μια δεξαμενή από το Σκαραμαγκά, εφόσον για μεγάλα χρονικά διαστήματα η δεξαμενή μένει κενή. Αίτημα για το οποίο επιφυλάχτηκε να απαντήσει ο υφυπουργός Βιομηχανίας μέχρι να εξετάσει αυτή τη δυνατότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ