Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Αλυσοδένει" τους ναυτεργάτες η ΠΝΟ!

Ρήτρα "εργασιακής ειρήνης" για το καλοκαίρι υπέγραψαν οι εντολοδόχοι των εφοπλιστών, ξεπουλώντας, ταυτόχρονα, και τη συλλογική σύμβαση των ακτοπλοϊκών! Σφοδρή αντίδραση από ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", που οργανώνουν κινητοποιήσεις

Την ανοιχτή υπονόμευση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, αλλά και της ελληνικής νομοθεσίας περί καμποτάζ, ανέλαβε η πλειοψηφία της ΠΝΟ,συμπεριλαμβάνοντας στη συλλογική σύμβαση που υπέγραψε με την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοϊκών Πλοίων,ρήτρα της εργασιακής ειρήνης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού!Η κατάπτυστη αυτή συνθηκολόγηση έρχεται να συνοδεύσει το ξεπούλημα, από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, των αιτημάτων των ναυτεργατών, με την αποδοχή αυξήσεων στους μισθούς κατά 9%.

Την "υποτακτική στάση της νόθας ηγεσίας της ΠΝΟ", καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και δηλώνουν την απόφασή τους να δυναμώσουν την παρέμβασή τους, οργανώνοντας απεργιακό αγώνα.

"Μια ακόμη προκλητική ενέργεια που στρέφεται ενάντια στους ναυτεργάτες", χαρακτηρίζεται στην κοινή ανακοίνωση η απόφαση της ηγεσίας της ΠΝΟ, που μάλιστα "με θρασύτητα - σύμφωνα με την ανακοίνωση - υποστήριξε ότι δε συντρέχει κανένας λόγος για απεργιακές κινητοποιήσεις"!Και αυτό, όταν τα προβλήματα των ναυτεργατών συνεχώς οξύνονται και η κατάστασή τους καθημερινά χειροτερεύει.

Τα δυο σωματεία τονίζουν ότι "επιβεβαιώνεται καθημερινά η ανάγκη του εκδημοκρατισμού του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της αλλαγής της κατάστασης στην ΠΝΟ, για να ξεφύγει η Ομοσπονδία από την επιτήρηση του ΥΕΝ και των εφοπλιστών, για να παίξει το ρόλο της και να αγωνιστεί για την ικανοποίηση των ναυτεργατικών αιτημάτων".

Στη συμπαιγνία της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ, της κυβέρνησης και των εφοπλιστών - υπογραμμίζουν - οι ναυτεργάτες θα απαντήσουν με αποφασιστικό τρόπο, στηρίζοντας τις προσπάθειες της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για την ανάπτυξη των αγώνων.

Τα δυο σωματεία σημειώνουν πως πρόσφατα απέστειλαν στους αρμόδιους απεργιακό εξώδικο και με βάση αυτό θα δυναμώσουν την παρέμβασή τους στα καράβια για να οργανώσουν απεργιακό αγώνα, απαιτώντας τη λήψη μέτρων για την απασχόληση, την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων, την αύξηση των συντάξεων και την προστασία του καμποτάζ, την αντιμετώπιση της "κοινής ναυτιλιακής πολιτικής" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την απόκρουση της επιδρομής των πλοίων με σημαίες ευκαιρίας.

Τέλος, τονίζουν πως οι κινητοποιήσεις ενάντια στο "Μάρκο Πόλο" και σε κάθε "πειρατικό" πλοίο που παραβιάζει το καμποτάζ θα συνεχιστούν και προειδοποιούν πως πρέπει "αυτό να το μελετήσει καλά η κυβέρνηση και όσοι απεργάζονται μεθοδεύσεις νομιμοποίησης της πειρατείας".

  • Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Θαλαμηπόλων καταγγέλλει τις λιμενικές αρχές, γιατί δεν εφαρμόζουν τις κείμενες διατάξεις για τις συνθέσεις του πληρώματος των επιβατηγών πλοίων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ