ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εθνική συναίνεση... (1)

Η μεγάλη σημασία που έχει αποκτήσει ο τομέας των εργασιακών σχέσεων, αλλά και η ανυπαρξία ενός φορέα, με αντικείμενο την "επιστημονική επισκόπηση του χώρου", παρουσιάζονται ως λόγοι για τη δημιουργία της - μη κερδοσκοπικής - Ελληνικής Εταιρείας Εργασιακών Σχέσεων. Σχετική επιστολή για τη δημιουργία της εταιρείας υπογράφεται από τους Θ. Κατσανέβα, Γ. Μανώλη, Χ. Πολυζωγόπουλο, Ν. Τζαβέλα, Ρ. Σπυρόπουλο, Δ. Χατζησωκράτη και άλλους. Ονόματα που πολύ... μοιάζουν με "διακομματική" συνεργασία ή με επιχείρηση υλοποίησης της ιδέας της "εθνικής συνεννόησης" και της "συναίνεσης", τουλάχιστον για το συγκεκριμένο μέτωπο...

Μήπως, όμως, πρέπει να βρουν κάποια διαφορετική ονομασία, για την "Εταιρεία", περισσότερο ενδεικτική των στόχων της...;

Μέθοδοι εξαπάτησης

Αξίζει να προσεχτεί η μεθοδολογία της "παρουσίασης" των "συμπερασμάτων" μιας δημοσκόπησης από τις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει στην κατεύθυνση επηρεασμού των ψηφοφόρων.

Οι τίτλοι των ρεπορτάζ των εφημερίδων, για το πρόσφατο γκάλοπ, κραύγαζαν: "Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κ. Σημίτης" ή "Καταλληλότεροι οι Σημίτης και Μητσοτάκης για πρωθυπουργοί".

Τι έδειχναν όμως τα στοιχεία του γκάλοπ; Οτι τον Κ. Σημίτη θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό μόνο το 15% (!) των ερωτηθέντων, ενώ τον Κ. Μητσοτάκη το 10%.

Μιλάμε, δηλαδή, για πρωθυπουργούς "ευρύτατης λαϊκής αποδοχής"... "Συγκινούν την πλειοψηφία του λαού"...

Μα ποιον πάνε να εξαπατήσουν;

Οχι άλλα μέτρα

Το Περιστέρι, την ερχόμενη Τρίτη, είναι η επόμενη στάση του πρωθυπουργού στις αλλεπάλληλες προεκλογικού χαρακτήρα εμφανίσεις που κάνει τον τελευταίο καιρό. Και τι έχει να πει στους κατοίκους της υποβαθμισμένης εργατούπολης; Τίποτα! Απ' ό,τι πληροφορούμαστε, μόνο κάτι μέτρα για την πρόνοια και τους ηλικιωμένους θα εξαγγείλει.

Ναι, ναι κι άλλα μέτρα. Προφανώς, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θεωρούν τα πρόσφατα μέτρα καταδίκης των εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων στην πείνα και στην ανέχεια, ως ανεπαρκή κι έχουν ετοιμάσει και συμπληρωματικό πακέτο.

Για να δούμε, λοιπόν, ποιο θα είναι το αντίστοιχο ΕΚΑΣ...;

Εκκαθαριστικά

Ω, Εφορία,

θαυμαστή,

μεγάλη σου

η χάρη,

κάθε χρονιά,

εφοπλιστή

κάνεις

το φουκαριάρη,

κι όποιον στη μάσα

έχει σκιστεί,

τον κάνεις

διακονιάρη!

Ω, Εφορία μου

κυρά,

τα έργα σου

μεγάλα,

από την τάξη

του παρά,

φόρους

δεν παίρνεις στάλα,

και διαρκώς

το φουκαρά

"αρμέγεις"

σα δαμάλα!

Ο οίστρος

Μοιράζει δολάρια...

Πέντε εκατομμύρια δολάρια και χιλιάδες μπλουζάκια με τη φωτογραφία του Γιέλτσιν, στάλθηκαν από την Τουρκία, ως βοήθεια, στην προεκλογική εκστρατεία του Ρώσου Προέδρου. Αποστολείς ήταν μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις τροφίμων και κατασκευαστικές εταιρίες, που έχουν συμφέροντα στη Ρωσία.

Θα πείτε, χαράς τη βοήθεια. Τι να του κάνουν του ανθρώπου πέντε εκατομμύρια δολάρια. Εδώ, εννιά δισεκατομμύρια του έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πριν μερικές βδομάδες και δεν έχει μείνει ούτε σέντσι.Πάντως, για ένα τουλάχιστον πράγμα, θα τις θυμούνται σίγουρα τις εκλογές αυτές οι Ρώσοι και μάλιστα, για πολύ καιρό. Χρόνια είχαν να δουν τόσο χρήμα να κυκλοφορεί...

Εχουν κι ένα δίκιο

Μέχρι σήμερα είχαμε τον Ν. Κωνσταντόπουλο, που κάθε λίγο και λιγάκι και για κάθε πρόβλημα που προέκυπτε, ζήταγε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής... Τώρα, φαίνεται πως προσχώρησε στην ίδια τακτική και ο Μ. Εβερτ. Ερχεται κι αυτός να ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών, για τη χάραξη μακροπρόθεσμης, ενιαίας εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Βέβαια, έχουν κι ένα δίκιο και πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε. Συμφωνούν που συμφωνούν, με τη βασική λογική της κυβερνητικής πολιτικής και πρακτικής, γιατί να μην παίρνουν μέρος και στη συγκεκριμενοποίησή της...;

Εθνική συναίνεση... (2)

Βέβαια, δε λέμε, ο τομέας των εργασιακών σχέσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικός, πολύ περισσότερο, μάλιστα, επειδή η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει βάλει στόχο την αλλαγή του σημερινού σκηνικού σε βάρος των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή και στη γενικότερη επιχείρηση ξεθεμελιώματος κάθε κατάκτησης των εργαζομένων, χρησιμοποιεί τα δισεκατομμύρια των προγραμμάτων, που εισάγουν τις νέες "αντιλήψεις". Σ' αυτό το "χορό" των δισεκατομμυρίων παίρνουν μέρος πλήθος ιδιωτών και φορέων, κερδοσκοπικών και μη, που αναλαμβάνουν να επεξεργαστούν τη νέα τάξη πραγμάτων στις εργασιακές σχέσεις. Οταν, μάλιστα, ο επιστημονικός φορέας απαρτίζεται και από μέλη με το ανάλογο κύρος, την προϊστορία και την πρακτική των προαναφερομένων...

Πάντως, σχετικά με την ανυπαρξία φορέα "επιστημονικής επισκόπησης" γι' αυτά τα θέματα, πρέπει να σημειώσουμε, ότι ανάλογο έργο έχει επωμιστεί και το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, όπως άλλωστε και το ΙΟΒΕ τω0ν βιομηχάνων και άλλοι διάφοροι φορείς. Δεν τους αρκούσαν οι φορείς αυτοί, για να ξεδιπλώσουν τις... ιδέες τους και να εξαντλήσουν τη... δημιουργικότητά τους, όσοι συγκρότησαν την "Ελληνική Εταιρία εργασιακών σχέσεων" και ιδιαίτερα οι συνδικαλιστές...;

Η ιστορία θα προχωρήσει

Οι φόβοι και οι καταγγελίες του ΚΚΡΟ κι άλλων πατριωτικών δυνάμεων για επιχείρηση νοθείας των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, στην οποία επιδίδεται ο Γιέλτσιν, δε συγκινούν καθόλου τους "δημοκράτες" της Δύσης. Αυτοί που εμφανίζονται ως λάτρεις και υπερασπιστές του κοινοβουλευτικού συστήματος και των δημοκρατικών διαδικασιών του, συνεχίζουν να στηρίζουν, κρυφά και φανερά, την υποψηφιότητα Γιέλτσιν και να βοηθούν, παντοιοτρόπως, για την επανεκλογή του.

Δε θα μπορούσαν, βεβαίως, να συμπεριφερθούν διαφορετικά. "Ρεαλιστές" πάντα και "μάστοροι" της τακτικής "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", οι ηγέτες των ισχυρών κρατών του ιμπεριαλισμού δεν είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν με κίνδυνο να χάσουν τον "άνθρωπό τους" στη Μόσχα, ο οποίος τόσο πολύ τους βοήθησε στην επιχείρηση ανατροπής του σοσιαλισμού, διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης και μετατροπής της Ρωσίας σε υποχείριό τους, στα πλαίσια της "Νέας Τάξης Πραγμάτων".

"Μάστοροι" μεν, ανιστόρητοι δε οι ηγήτορες του ιμπεριαλισμού. Διότι, πιστεύουν ότι ο ρωσικός λαός θ' ανέχεται εσαεί "αχυράνθρωπούς" τους να τον κυβερνούν. Ακόμα και να κρατήσουν με το "στανιό" στο "τιμόνι" της Ρωσίας τον Γιέλτσιν, η ιστορία θα προχωρήσει και τελικά θα παραμερίσει και τους "αχυράνθρωπους" και τ' αφεντικά τους.

Σημαντική δήλωση - διαπίστωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Ρέππα, χωρίς άλλα, περιττά, σχόλια: "Ο Ελληνας πρωθυπουργός μπορεί να επισκεφθεί οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας"!!!

Κάτι ξέρουν αυτοί

Τελικά αποδεικνύεται ότι γνώριζε κάτι περισσότερο η ηγεσία του ΣΕΒ όταν αποκαλούσε πρόσφατα τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ε. Γιαννόπουλο, ως "το δικό τους άνθρωπο".

Δεν έφτανε το νομοσχέδιο για την ανεργία, με το οποίο η κυβέρνηση γενναιόδωρα προσφέρθηκε να αναλάβει το δημόσιο το κόστος της πρόσληψης ανέργων, τώρα ετοιμάζει νομοσχέδιο για ρύθμιση χρεών σε όλα τα Ταμεία. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, θα υπάρξουν γενναίες εκπτώσεις --από 25% - 60% (!) - στα πρόσθετα τέλη που έχουν επιβληθεί σε όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές (επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους) αν εξοφλήσουν εφάπαξ ή με δόσεις 24 μηνών τα χρέη τους.

Μάλιστα τα ευεργετήματα σε όσους αποδεχτούν τη ρύθμιση, είναι πλουσιοπάροχα: Αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων, διακόπτεται η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων για παράβαση του νόμου για τα χρέη, χορηγούνται βεβαιώσεις ενημερότητας για δανειοδοτήσεις - χρηματοδότηση από τις τράπεζες και ανακαλούνται απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα.

Ποιος είπε ότι η κυβέρνηση δεν "παράγει έργο"; Την ίδια ώρα που υποκρίνεται ότι "δεν υπάρχουν χρήματα για τους συνταξιούχους" και ότι "η επανασύνδεση των συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια θα βουλιάξει τα Ταμεία" (!).

Θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει.

Εκλιπαρεί για ο,τιδήποτε (!)

Εν λευκώ και "αβλεπί" εξουσιοδοτεί ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, τους ηγέτες των συμμαχικών χωρών και διεθνών οργανισμών, να παρέμβουν στις ελληνοτουρκικές "διαφορές", στους οποίους επιμένει να απευθύνεται, για πολλοστή φορά, με επιστολή που έστειλε προχθές.

Στο "διά ταύτα", ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρει: "Λαμβανομένων υπ' όψιν των ανωτέρω, οι πρόσφατες εξελίξεις χρήζουν ασφαλώς της προσοχής σας και οποιασδήποτε (!) ενέργειας θα κρίνατε από την πλευρά σας σκόπιμη, προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή".

Κατ' αρχήν, είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι στους οποίους απευθύνεται ο Κ. Σημίτης (Κλίντον, Σολάνα, Σαντέρ) έχουν σαφή θέση για τις εξελίξεις και μάλιστα ασκούν αφόρητες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, για "διάλογο" στη βάση των "γκρίζων ζωνών", που διεκδικεί η Αγκυρα στο Αιγαίο.

Το κυριότερο όμως είναι ότι ο Κ. Σημίτης όχι μόνο δε θέτει τους ξένους ηγέτες ενώπιον των ευθυνών τους, ώστε να καταδικάσουν κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, αλλά απευθύνεται στην καλή τους θέληση να κάνουν ό,τι αυτοί κρίνουν σκόπιμο.

Με τέτοιο "αγκιστρωμένο ψάρι", όπως η κυβέρνηση Σημίτη, γιατί οι "σύμμαχοι" να πονοκεφαλιάζουν και να μας προσέξουν...;

Τα γραμμάτια...

Από θράσος και αμετροέπεια έχει προφανώς περίσσευμα ο γνωστός Αν. Λεντάκης, σημερινός βουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης, πρώην βουλευτής του "ΣΥΝ", της ΕΔΑ κλπ. Ξεπέρασε, όμως, κάθε όριο στην προχτεσινή συνεδρίαση της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Τόλμησε να ξεστομίσει, όλα όσα, χρόνια τώρα η φαιά αντικομμουνιστική προπαγάνδα έχει ισχυριστεί, για το ΚΚΕ, για ύποπτες χρηματοδοτήσεις από Μόσχα, Γερμανία και άλλα γνωστά και χιλιοειπωμένα. Δικαιολογημένα, λοιπόν, πήρε την ανάλογη απάντηση από το βουλευτή του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκο, ο οποίος θύμισε στη γνωστή αυτή "ανεμοδούρα", ότι τα όσα συκοφαντικά αναμασά και αναπαράγει τώρα, δεν τον ενοχλούσαν καθόλου πριν μερικά χρόνια, όταν εκλιπαρούσε για την εκλογή του και εκλεγόταν βουλευτής με τις ψήφους των κομμουνιστών.

Κατανοούμε βέβαια πολύ καλά, ότι έχειαναλάβει να εξαργυρώσει γραμμάτιαο άνθρωπος!

"Πολεμικά παιγνίδια"

Πρώτα βάζει τους Τούρκους στρατηγούς να κάνουν "γιουρούσι" στην Ιμια, να χαρακτηρίζουν ελληνικά νησιά και βραχονησίδες σαν "γκρίζες περιοχές" και ν' απειλούν την Ελλάδα με γενικευμένο πόλεμο, κι ύστερα ανησυχεί, λέει, για την... ειρήνη στην περιοχή, ο Κλίντον.

Ακούνε για τις ανησυχίες του πλανητάρχη ο Σημίτης, ο Πάγκαλος, ο Αρσένης και σπεύδουν ν' αποφασίσουν τη διάθεση πάνω από 3 τρισ. δραχμές, από τον κρατικό κορβανά, για νέους εξοπλισμούς. Μιλούν ακόμα για "Ράμπο" στρατιωτικούς, για επαγγελματικό στρατό, για στράτευση γυναικών, για "ισραηλινοποίηση" της χώρας. Συμφωνούν κι επαυξάνουν ο Εβερτ κι ο Σαμαράς, υπερθεματίζουν τα ΜΜΕ κι έτσι διαμορφώνεται η κοινή γνώμη υπέρ της στρατιωτικοποίησης της χώρας μας.

Μαθαίνει τα καθέκαστα ο Κλίντον και δεν ανησυχεί πλέον. Τα νερά του Αιγαίου, βέβαια, παραμένουν ταραγμένα, έτσι ώστε να δίνεται η ευχέρεια στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να εμφανίζονται μονίμως ως επιδιαιτητές των διαφορών ανάμεσα στις δυο γειτονικές και σύμμαχες χώρες.

Μόνο όσοι είναι αφελείς δεν αντιλαμβάνονται ότι το "παιχνίδι πολέμου" στο Αιγαίο είναι στημένο. Αυτό, όμως, δε σημαίνει καθόλου πως δεν υπάρχει ο κίνδυνος πολεμικών τυχοδιωκτισμών. Διότι, εκτός των άλλων, ίσως να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν και όλ' αυτά τα όπλα, που αγοράζουμε. Αλλιώς, θα σκουριάσουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ