ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Δούρειος Ιππος" στολισμένος με ECU

Εκατοντάδες εκατ. δρχ. θα δαπανηθούν για τα προγράμματα που έχει αναλάβει το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με άλλους φορείς

Πολλά είναι τα κοινοτικά προγράμματα των οποίων έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση το επόμενο διάστημα. Προγράμματα, που θα δώσουν την ευκαιρία να διακινηθούν εκατοντάδες εκaτ. δρχ., από τα οποία κάποια θα φτάσουν σ' έναν αριθμό ανέργων, αλλά τα περισσότερα θα διασκορπιστούν στο μηχανισμό υλοποίησής τους. Προγράμματα, που στα λόγια εμφανίζονται σαν αναγκαία και, σχετικά, ικανή συνθήκη καταπολέμησης της ανεργίας, αλλά που στη ζωή έχει αποδειχτεί ότι προσφέρουν απλώς ένα χαρτζιλίκι σε κάποιους ανέργους, ενώ ταυτόχρονα εκτρέφουν μια νέα γενιά "τρωκτικών".

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έχει αναλάβει μόνο του ή σε συνεργασία με άλλους φορείς μερικά από αυτά τα προγράμματα.

Πρόγραμμα NOW

Οπως διαβάζουμε στο προγραμματισμό δράσης του ΙΝΕ, το πρόγραμμα NOW στοχεύει στη δημιουργία και ανάπτυξη τοπικών και περιφερειακών δομών υποστήριξης και προώθησης δράσεων ισότιμης ένταξης των γυναικών στην κατάρτιση, την απασχόληση, την αυτοαπασχόληση, καθώς και σε θέσεις διοικητικής ευθύνης. Οι συμμετέχοντες φορείς είναι: ΟΑΕΔ, ΕΛΚΕΠΑ, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ΕΛΚΕΔΕ. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 283.000.000 δρχ. και η κοινοτική χρηματοδότηση 212.000.000 δρχ.

Πρόγραμμα "Youthstart"

Το πρόγραμμα "Γιούθσταρτ" αποσκοπεί στη σύσταση και συγκρότηση ενός περιφερειακού δικτύου για τη δημιουργία, προώθηση, στήριξη και ανάπτυξη τοπικών εταιρικών σχέσεων, με στόχο την ένταξη των νέων (18 - 20 ετών), που παρακολούθησαν προγράμματα κατάρτισης, στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα είναι διακρατικό και γίνεται σε συνεργασία με οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Γαλλίας και της Ισπανίας. Στην Ελλάδα πραγματοποιείται από κοινού με το ΕΛΚΕΠΑ. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 80.000.000 και η κοινοτική χρηματοδότηση είναι 60.000.000 δραχμές.

Πρόγραμμα ADAPT

Χωρίζεται σε δυο υποπρογράμματα:

1) Διευρωπαϊκό Δίκτυο Εκπαίδευσης - Εκπαιδευτικών. Στόχος του δικτύου είναι η ανάπτυξη καινοτόμων εκπαιδευτικών πακέτων. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 158.000.000 και η κοινοτική χρηματοδότηση είναι 119.000.000.

2) Νέα Μοντέλα Παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Βιομηχανία. Στόχος είναι η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, ικανού να προσανατολίζει και να στηρίξει την επιτυχή ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις, να συντελέσει στη βελτίωση της ποιότητας, της ευελιξίας, της ανταγωνιστικότητάς τους, αλλά και στην ευκολότερη και αποτελεσματικότερη προσαρμογή του εργατικού δυναμικού σ' αυτές. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 85.000.000 και η κοινοτική χρηματοδότηση είναι 63.000.000.

Ο Γ. Ποντικός,μέλος του ΔΣ του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, δήλωσε στο "Ρ" για τα προγράμματα: "Είναι, από το παρελθόν, γνωστή σ' όλους η ανάμειξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε "κοινοτικές πρωτοβουλίες". Η εμπειρία μας απ' αυτές τις δραστηριότητες είναι: Αφ' ενός ότι εκατομμύρια δαπανήθηκαν για μελέτες, ταξίδια, αμοιβές επιστημόνων και για τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα, όπως το ΔΗΜΗΤΡΑ (παραθεριστικό κέντρο εργαζομένων), το ΚΕΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών), που τελικά έμειναν στα "χαρτιά" ή διαλύθηκαν όταν σταμάτησε η κοινοτική χρηματοδότηση. Αφ' ετέρου, και αυτό είναι το πιο σοβαρό, η φιλοσοφία που διέπει αυτές τις "κοινοτικές πρωτοβουλίες" αποτέλεσε το "Δούρειο ίππο" στολισμένο με ECU, προκειμένου να διεισδύσουν στο εργατικό κίνημα οι αντιλήψεις της συναίνεσης στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από αυτή την άποψη οφείλουμε να αποκαλύψουμε τέτοιες ενέργειες. Να αποτρέψουμε, τώρα που είναι στο στάδιο του σχεδιασμού, να στηθεί άλλος ένας μηχανισμός που θα επιχειρήσει να συμβάλει στην πιο "ανώδυνη" για το πολυεθνικό κεφάλαιο προσαρμογή των εργαζομένων σύμφωνα με το μοντέλο της "Λευκής Βίβλου". Να αντισταθούμε στον εργασιακό μεσαίωνα που επιδιώκουν να οικοδομήσουν μετά την κατάρρευση του "κράτους πρόνοιας" της καπιταλιστικής Ευρώπης".

Μάχη στην Πάτρα για τα ανασφάλιστα

Από σήμερα το πρωί οι ναυτεργατικές οργανώσεις δίνουν τη μάχη για τη σύναψη συμβάσεων και ασφάλιση στο ΝΑΤ των ανασφάλιστων πλοίων. Προκαλούν από πάνω οι εφοπλιστές

"Δένουν" σήμερα στο λιμάνι της Πάτρας τα ανασφάλιστα και υπό σημαία ευκαιρίας πλοία.Κλιμάκια των ναυτεργατικών οργανώσεων μεταβαίνουν από το πρωί στο λιμάνι της Πάτρας, για να ακινητοποιήσουν τα ανασφάλιστα πλοία με σημαίες ευκαιρίας και να υποχρεώσουν τους εφοπλιστές να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και ασφαλιστικές Συμβάσεις με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.Η κινητοποίηση θα επεκταθεί και στα πλοία της ίδιας κατηγορίας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.Στο μεταξύ, η ναυτιλιακή εταιρία "Μαρλάινς" του εφοπλιστή Μαραγκόπουλου,που κινεί ανασφάλιστα πλοία στη γραμμή Ελλάδα - Ιταλία, με επιστολή της προς την ΠΝΟ σημειώνει με χαρακτηριστικό θράσος: "Βάσει ποιων νόμων ή ποιων διατάξεων αποφασίζετε να μας εντάξετε σε δικούς σας κανονισμούς και μας καλείτε για να συναντηθούμε και να υπογράψουμε;"! Και συνεχίζει στο ίδιο ύφος: "Παράλληλα, μας απειλείτε για ενέργειες ακινητοποιήσεων των πλοίων μας. Οταν εμείς δεν εντασσόμεθα σε καμία περίπτωση εις την ελληνική νομοθεσία, δεν είναι σύννομο ένα σωματείο να επεμβαίνει εις τον επιχειρηματικό προϋπολογισμό των αλλοδαπών επιχειρήσεων, καθότι δε σέβεται τους νόμους της πολιτείας της οποίας τα πλοία φέρουν τη σημαία, ούτε τις διεθνείς συμβάσεις και έτσι εκθέτουν την ελληνική πολιτεία εις τη διεθνή κοινότητα..."!

Η ΠΝΟ, με επιστολή της, απαντάει προς τον εφοπλιστή Μαραγκόπουλο ότι, "στα πλαίσια της νόμιμης και συνδικαλιστικής υποχρεώσεώς της, η ΠΝΟ από έτους και πλέον έχει ενημερώσει ότι τα ξένα πλοία, όπως αυτά του Μαραγκόπουλου,που δραστηριοποιούνται κυρίως στον ελλαδικό χώρο, δεν μπορούν, κατά παράβαση των αρχών του υγιούς ανταγωνισμού, να προκαλούν προβλήματα, με τα οποία προσβάλλονται και θίγονται τα δικαιώματα των Ελλήνων ναυτεργατών". "Το μεταξύ μας προσύμφωνο - αναφέρεται στην ανακοίνωση - για την κατάρτιση Ενοχικής Συλλογικής Σύμβασης νομοτύπως καταρτίστηκε μέσα στα πλαίσια των διατάξεων, εκτός των άλλων, των άρθρων 361, 680 ΑΚ, που παρέχουν το δικαίωμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, βάσει των αρχών του συμβατικού δικαίου και σύμφωνα με τις διατάξεις των ενοχικών συμβάσεων του ΑΚ, να καταρτίζουν συλλογικές συμβάσεις, με τις οποίες προσδιορίζονται όροι και συνθήκες αμοιβής της εργασίας, μέσα στα πλαίσια των συνταγματικών διατάξεων και της 119 Συνθήκης της ΕΕ, που αναφέρονται στο δικαίωμα για ίση αμοιβή, την ισότητα ενώπιον του νόμου και ίση μεταχείριση".

Τέλος, στην ανακοίνωση της ΠΝΟ αναφέρεται: "Στο άρθρο 165 παρ. 1 του ΝΔ 187/73 καθορίζονται τα όρια μεταξύ του εθνικού και ξένου πλοίου και προσδιορίζεται το προνόμιο των ελληνικών επιβατηγών πλοίων και στο θαλάσσιο χώρο όπου δραστηριοποιούνται τα πλοία σας και μόνο υπό τις λοιπές προϋποθέσεις του νόμου και υπό τον όρο της αμοιβαιότητας, που δεν υφίσταται στην περίπτωσή σας, μπορεί να επιτραπεί η μεταξύ ελληνικών και ξένων λιμένων και το αντίθετο απευθείας μεταφορά επιβατών και στα υπό ξένη σημαία επιβατηγά πλοία".

Αγώνας για άλλη πολιτική

Την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της "Λευκής Βίβλου" καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου

Σε αγώνα για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής από αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της "Λευκής Βίβλου", την οποία καταγγέλλει, καθώς και για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, στην προοπτική αποδέσμευσης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καλεί τους εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου,με ανακοίνωσή του.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου αναφέρεται και στα μέτρα που συζητήθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στη Φλωρεντία. "Βασικό στοιχείο στα μέτρα αυτά είναι η απόφαση για την πλήρη εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου" για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων".

Σχετικά με την εισήγηση που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο, η οποία ονομάστηκε "Ευρωπαϊκό σύμφωνο εμπιστοσύνης για την απασχόληση", σημειώνεται ότι "στην πραγματικότητα επιδιώκει να κάνει συνυπεύθυνους και τους εργαζόμενους στην κρίση και την ανεργία, παίρνοντας και τα ανάλογα μέτρα σε βάρος τους, όπως: Εφαρμογή μερικής απασχόλησης, με μερική αμοιβή και ασφάλιση, μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε 2 και 3 εργαζόμενους, την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση, την κατάργηση επιδομάτων, την κατάργηση του ορίου των απολύσεων, τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης".

Επίσης, τονίζεται ότι "προκειμένου να περάσουν όλα αυτά τα αντεργατικά μέτρα, προωθούν πρόταση για υπογραφή "συμφωνίας κοινωνικών εταίρων" στα πρότυπα συμβολαίων "ταξικής συνεργασίας" που υπέγραψαν στις αρχές του χρόνου ορισμένα συνδικάτα στη Γερμανία με τους εργοδότες".

Στάση εργασίας

Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 10πμ ως τις 2μμ, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις δημόσιες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, Αναβύσσου, Ναυπλίου, Ηρακλείου, Ρόδου, Κέρκυρας, Μακεδονίας, Γαλαξειδίου, Θράκης και κεντρικής υπηρεσίας. Την κινητοποίηση αποφάσισαν οι Σύλλογοι Τακτικών και Εκτάκτων Υπαλλήλων και με κύρια αιτήματα την ολοκλήρωση του κανονισμού λειτουργίας των σχολών και τη χορήγηση ειδικού πριμ παραγωγικότητας, όπως αυτό χορηγείται σε όλο το δημόσιο τομέα. Με κοινή τους ανακοίνωση οι Σύλλογοι καταγγέλλουν τη στάση αδιαφορίας που κρατά απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Φ. Ιωαννίδης και προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ