ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Και η Νομαρχία Πειραιά στην υπηρεσία του Μπολτσή!

Απροσχημάτιστη ανάκληση πολεοδομικού σχεδίου του δήμου, προκειμένου να θεμελιώσει και άλλες πολυκατοικίες ο μεγαλοκατασκευαστής! Υπό δίωξη εκπρόσωποι του δήμου που χαρακτηρίζουν καταστροφική για την πόλη τη στήριξη του Μπολτσή

Σε ανάκληση του τροποποιημένου ρυμοτομικού σχεδίου - που αποφάσισε ο Δήμος Ρέντη, διαμορφώθηκε από την πολεοδομική υπηρεσία, εγκρίθηκε από τον ίδιο και δημοσιεύτηκε στις 11 Ιούνη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης - προχώρησε η Νομαρχία Πειραιά ανάβοντας έτσι πράσινο φως στο γνωστό μεγαλοκατασκευαστή Μπολτσή να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο στην καρδιά του Ρέντη και να κλιμακώσει τους εκβιασμούς του σε βάρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας!

Στηριζόμενος στη σκανδαλώδη εύνοια και του νομάρχη, ο Μπολτσής ολοκλήρωσε χτες τις εργασίες θεμελίωσης δυο νέων πολυκατοικιών μέσα στο τερατώδες συγκρότημα των 20 επταώροφων πολυκατοικιών, γύρω από το οποίο έχει ξεσπάσει το γνωστό σκάνδαλο με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και ενώ γύρω από τις θρασύτατες αξιώσεις του μεγαλοκατασκευαστή από τον ΟΕΚ εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης!

Αποθρασυμένος ο Μπολτσής από τη στήριξη που βρίσκει από την κυβέρνηση και τη νομαρχία, καθώς και από την επαναφορά Χανακούλα στον ΟΕΚ, εξαπολύει τώρα μηνύσεις κατά δημοτικών παραγόντων, που μαζί με κατοίκους, προσπαθούν να σταματήσουν το καταστροφικό του έργο!

Ο ίδιος ο νομάρχης σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του χθες παραδέχτηκε την ανάκληση του ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου, μόνο που παρέπεμψε στην πολεοδομική υπηρεσία και στο ΠΕΧΩΔΕ... Να σημειωθεί ότι η ανάκληση του σχεδίου του δήμου έχει γίνει από την περασμένη Τετάρτη, πράγμα που απόκρυψε ο νομάρχης κατά την προχθεσινή συνάντησή του με το Δημοτικό Συμβούλιο, δηλώνοντας ότι... μελετά αν υπάρχουν νομικά κενά στο σχέδιο και γι' αυτό θα απευθυνθεί στη νομική υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ!

Σχολιάζοντας τη στάση του νομάρχη, ο αντιδήμαρχος της πόλης του Ρέντη, Λ. Μαυρόπουλος σημείωσε πως ο νομάρχης "δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα. Νομιμοποίησε τις εργασίες του Μπολτσή, άφησε έκθετο το δήμο και ουσιαστικά συντάχθηκε με την καταστροφή και υποβάθμιση του κέντρου της πόλης, προς το συμφέρον του Μπολτσή".

Ο Μπολτσής, σε μια προσπάθεια να αποσοβήσει τις αντιδράσεις, προχώρησε σε μηνύσεις εναντίον των αντιδημάρχων της πόλης, Λ. Μαυρόπουλου, Φ. Φυρογένη,οι οποίοι κινδύνευαν να συλληφθούν χτες και να παραπεμφθούν στο Αυτόφωρο! Τελικά η εκδίκαση των μηνύσεων ορίστηκε για τις 9 Σεπτέμβρη.

Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Ρέντη αριθμεί συνολικά 15.000 κατοίκους, ενώ στην περιοχή του κέντρου, όπου βρίσκεται το συγκρότημα - "Φρανκεστάιν", του Μπολτσή, κατοικούν ήδη 6.000 άνθρωποι. Η τυχόν αγορά των διαμερισμάτων απ' τον ΟΕΚ ή η με κάθε τρόπο κατοίκησή τους, δηλαδή 3.000 επιπλέον κάτοικοι, θα σημάνει - όπως θα πει ο Λ. Μαυρόπουλος - σοβαρή επιβάρυνση περιβαλλοντικά της περιοχής.

Προχθές το βράδυ έγινε έκτακτη σύσκεψη των δημοτικών συμβούλων, για να καθορίσουν τη στάση του δήμου, μετά και τις νέες εξελίξεις. Οπως θα μας πει ο Μ. Φιορεντής,δημοτικός σύμβουλος, "ο προσανατολισμός είναι ο δήμος να κινηθεί σε τέσσερις άξονες: Να μην αγοραστεί κανένα διαμέρισμα του Μπολτσή απ' τον ΟΕΚ, με δεδομένο μάλιστα ότι εκκρεμεί δικαστική απόφαση για τα 670 διαμερίσματα. Να ζητήσει τη σύνταξη περιβαλλοντικής και πολεοδομικής μελέτης για το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο. Ο δήμος οφείλει και θα συμβάλει στην αποκάλυψη όλων των πτυχών του σκανδάλου γύρω απ' τα διαμερίσματα. Να συνταχθεί και να συμμαχήσει με όσες δυνάμεις και φορείς στηρίζουν τις παραπάνω θέσεις, όπως την Ομοσπονδία Οικοδόμων και να απαιτήσει απ' την κυβέρνηση να πάρει την πολιτική ευθύνη τόσο για την αποκάλυψη του σκανδάλου, όσο και να περιέλθει ο χώρος στην περιουσία του δημοσίου".

Ντ. Ν.

Σε θέση "μάχης" για το "Μάρκο Πόλο"

"Μπλόκο" στα λιμάνια του Πειραιά και του Ναυπλίου από τις ναυτεργατικές οργανώσεις

Με "μπλόκο" στα λιμάνια του Πειραιά και του Ναυπλίου και την προσοχή στραμμένη ταυτόχρονα σ' όλα τα άλλα τα λιμάνια της χώρας, οι ναυτεργατικές οργανώσεις "υποδέχονται" σήμερα, για πέμπτη φορά, το αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο Πόλο",που παραβιάζει θρασύτατα την ελληνική νομοθεσία περί καμποτάζ.

Κόντρα στη λογική της "μπανανίας" και την πολιτική υποταγής στα κελεύσματα της αμερικανικής πλοιοκτήτριας εταιρίας και της αμερικανικής πρεσβείας που ακολουθεί η κυβέρνηση, οι ναυτεργάτες είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την ελληνική νομοθεσία περί καμποτάζ, καθώς επίσης το δικαίωμα στη δουλιά και τα εργασιακά δικαιώματά τους, που συνθλίβει το καθεστώς της "σημαίας ευκαιρίας" και της "μαύρης" εργασίας που επικρατεί στα ανασφάλιστα και με ξένη σημαία πλοία. Η σημερινή τους κινητοποίηση έρχεται ως συνέχεια της επιτυχημένης μάχης που έδωσαν μόλις πριν λίγες μέρες στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, επιτυγχάνοντας συμφωνία με τους πλοιοκτήτες για την ασφάλιση των πλοίων τους στο ΝΑΤ, την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της προβλεπόμενης οργανικής σύνθεσης των πληρωμάτων τους.

Οι προηγούμενες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, και ιδιαίτερα η τελευταία πριν 15 μέρες στο Ναύπλιο ενάντια στο "Μάρκο Πόλο", αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση με την κινητοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών και το χτύπημα των διαδηλωτών! Εκτός από την κυβέρνηση, "πλάτες" στο πειρατικό κρουαζιερόπλοιο και στην παραβίαση της ελληνικής νομοθεσίας έκανε και το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την προσωρινή απόφασή του, με την οποία ανέστειλε την απόφαση του Λιμεναρχείου Πειραιά ενάντια στον κατάπλου του "Μάρκο Πόλο" στο λιμάνι του Πειραιά. Ενόψει της έκδοσης της τελικής απόφασης του ΣτΕ, οι ναυτεργατικές οργανώσεις προειδοποιούν, ότι τυχόν αποδοχή των απαιτήσεων της πλοιοκτήτριας εταιρίας θα παραδώσει το Αιγαίο και τις ελληνικές θάλασσες στους ξένους και στα ξένα πλοία.

Κατάληψη στους ΗΣΑΠ για τη σύμβαση

Το γραφείο του γενικού διευθυντή των ΗΣΑΠ,Παν. Λάμπρου,κατέλαβαν χτες από τις 6π.μ. έως τις 12.30 το μεσημέρι εργαζόμενοι του Οργανισμού, αντιδρώντας στην υπαναχώρηση που σημειώθηκε στην υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ειδικότερα, ενώ είχε επέλθει συμφωνία μεταξύ σωματείων και γενικής διεύθυνσης για την υπογραφή μονοετούς σύμβασης, αιφνιδιαστικά ανατράπηκε το σκηνικό, καθώς ο Π. Λάμπρου επικαλείται άρνηση του υπουργείου Μεταφορών να αποδεχτεί μονοετή σύμβαση και ζητά την υπογραφή διετούς! Στην κατ' αρχήν συμφωνία για μονοετή σύμβαση προβλέπονται αυξήσεις 5.000 δρχ. από 1/1/96 και 4.000 από 1/7/96, αναπροσαρμογή των χρονοεπιδομάτων και προώθηση κάποιων θεσμικών αιτημάτων. Οι προτάσεις του γενικού διευθυντή για διετή σύμβαση προβλέπουν τις ίδιες ρυθμίσεις για το 1996 και για το 1997 ό,τι βγάλει ο πληθωρισμός...

Τα τρία σωματεία των εργαζομένων, σε σύσκεψή τους, καταδίκασαν την υπαναχώρηση, απέρριψαν τη θέση για διετή σύμβαση και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, αν δεν προχωρήσει η υπογραφή της μονοετούς σύμβασης.

Τη Δευτέρα θα γίνει για το θέμα συνάντηση μεταξύ του γενικού διευθυντή και του υφυπουργού Μεταφορών.

Μνημείο για την Σωτηρία

Αγωνιστικό κάλεσμα στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει, για να τιμήσει την Σωτηρία Βασιλακοπούλου,τη νεαρή ΚΝίτισσα φοιτήτρια της Παντείου Σχολής που δολοφονήθηκε μπροστά στην πύλη της ΕΤΜΑ, το μεσημέρι λίγο μετά τις 2.00 στις 28 Ιούλη του 1980, απευθύνει το Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος ΑΘήνας σε όλους τους εργαζόμενους, φοιτητές, νέους άνεργους.

Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Ομοσπονδία εργαζομένων και το Σύλλογο Φοιτητών Παντείου, στις 29 Ιούλη στην πύλη της ΕΤΜΑ, στις 7.00 το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια μνημείου της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου.

Θαλάσσιες εκδρομές

Από την Τρίτη 9 Ιούλη θα αρχίσει η δωρεάν διανομή των εισιτηρίων θαλάσσιων εκδρομών (ημερήσιων και τριήμερων) στους δικαιούχους της Εργατικής Εστίας του Νομού Αττικής. Η διανομή των εισιτηρίων θα γίνεται κάθε Τρίτη από κοινού για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Δικαιούχοι είναι όσοι καταβάλλουν εισφορές υπέρ του Οργανισμού, έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημερομίσθια το 1996 αν είναι εργαζόμενοι και δεν έχουν πάρει άλλες παροχές.

Απολύσεις στα "Τσιμέντα Χαλκίδας"

Πέντε εργαζόμενες στα κεντρικά γραφεία Αθηνών της τσιμεντοβιομηχανίας "Τσιμέντα Χαλκίδας" απολύθηκαν την περασμένη Πέμπτη, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέες απολύσεις η επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει οργανόγραμμα, το οποίο προβλέπει ότι το προσωπικό στα κεντρικά γραφεία θα μειωθεί από 150 εργαζόμενους σε 100. Απώτερος στόχος της διεύθυνσης της εταιρίας φαίνεται να είναι η μείωση του προσωπικού στη μονάδα της Χαλκίδας, στο οποίο εργάζονται 950 εργαζόμενοι.

Μια μόνο άποψη από το συγκρότημα-τέρας που κατασκεύασε στην ""καρδιά""

Μια μόνο άποψη από το συγκρότημα - τέρας που κατασκεύασε στην "καρδιά" του Ρέντη ο Μπολτσής!

Κομπίνες και τρομοκρατικές απολύσεις

Την επιθυμία του να απολύσει εικονικά όλους τους εργαζόμενους, προκειμένου αργότερα, με κάποιο τέχνασμα, να εξασφαλίσει την επιδότηση του ΟΑΕΔ (!) για την επαναπρόσληψή τους, δήλωσε... ευθαρσώς σε συνδικαλιστές του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης υποδημάτων "Αδραμίτογλου" στο Περιστέρι. Οταν η άμεση παρέμβαση του συνδικάτου τον εμπόδισε να πραγματοποιήσει τις επιδιώξεις του, πέρασε στην αντεπίθεση απολύοντας επιλεκτικά εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και την Αννα Λουκά,μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του παραρτήματος του συνδικάτου στο Περιστέρι.

Χτες εκπρόσωποι του συνδικάτου, της κλαδικής Ομοσπονδίας και του παραρτήματος Περιστερίου, επισκέφθηκαν την επιχείρηση για να ζητήσουν την ανάκληση των απολύσεων, αλλά τη βρήκαν κλειδωμένη. Ο ιδιοκτήτης εμφανίστηκε στο μπαλκόνι για να τους δηλώσει ότι αρνείται να συζητήσει μαζί τους. Μετά από αυτή την εξέλιξη οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να ζητήσουν την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας.

Η απολυμένη συνδικαλίστρια Αννα Λουκά τόνισε: "Στην επιτυχημένη προσπάθεια του συνδικάτου να αποτρέψει τις εικονικές απολύσεις των εργαζομένων, η επιχείρηση απάντησε με επιλεκτικές απολύσεις, κι αυτό γιατί είναι σταθερή και αποφασιστική η παρέμβαση και άρνηση του συνδικάτου να δεχτεί αυτές τις ενέργειες. Η δική μου απόλυση, πέρα από όλα τα άλλα, είναι και εκδικητική και εκφοβιστική για τους εργαζόμενους. Ως συνδικαλίστρια αντιπαλεύω αυτές τις ενέργειες. Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων και καλούμε το υπουργείο Εργασίας να πάρει άμεσα θέση και μέτρα γι' αυτό".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ