ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Τα πλοία εν κινήσει"

Εκδήλωση του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Σύρας

Η Σύρα αντάμωσε το φετινό γιορτασμό της Ναυτικής Βδομάδας με την Εθνική Αντίσταση. Θυμήθηκε και τίμησε τον μεγάλο κόσμο της θάλασσας, την ελληνική ναυτοσύνη, που στα χρόνια του Β Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησε στην Ελλάδα, αλλά και στις θάλασσες, στους ωκεανούς, δίπλα στους συμμάχους, για τη συντριβή του χιτλεροφασισμού.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί και με πρωτοβουλία του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Σύρου, στο θερινό κινηματογράφο της Ερμούπολης "Παλλάς", ο δημοσιογράφος Ν. Καραντηνός μίλησε με θέμα: "Οι Ελληνες ναυτικοί στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο". Ο ομιλητής αναφέρθηκε διεξοδικά στη μεγάλη συμμετοχή, αλλά και τη σημαντική βοήθεια των Ελλήνων ναυτικών στη μάχη των μεταφορών, στις νηοπομπές, αλλά και στα μέτωπα του πολέμου. Είναι όλοι εκείνοι οι Ελληνες ναυτικοί, όπως το προσδιόρισε κάποτε ο αξέχαστος σύντροφος και μαχητής της θάλασσας Αντώνης Αμπατιέλος,"που πέτυχαν να κινήσουν όλα, όλα τα καράβια, κι ας ήταν και φέρετρα".

Ξεχωριστή και τιμητική σελίδα η δράση της ΟΕΝΟ. Σ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, με το σύνθημα "ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ", βρέθηκε παρούσα σ' όλα τα μέτωπα αλλά και στην απόβαση της Νορμανδίας.

Με αδρές γραμμές έγινε, επίσης, αναφορά στη δράση του ΕΛΑΝ και στη βοήθεια που έδωσαν στον αντιστασιακό αγώνα τα ΕΛΑΝίτικα καράβια, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο μεγάλος αυτός κόσμος της ναυτοσύνης, της Αντίστασης, υπογράμμισε ο ομιλητής, κυνηγήθηκε άγρια σε φυλακές, εξορίες. Αυτοί που δόξασαν την Ελλάδα στη μεγάλη αντιφασιστική μάχη βρέθηκαν έγκλειστοι στα στρατόπεδα, όπου και βασανίστηκαν άγρια, μέχρι θανάτου. Το όνομα του καπετάνιου ήρωα Δ. Τατάκη είναι μια βεβαίωση της μεγάλης αυτής αλήθειας. Οι κυβερνήσεις όλες από την Απελευθέρωση έδωσαν τα πάντα στους εφοπλιστές - ξεκινώντας το 1946 από τον μποναμά των 100 "Λίμπερτι" - και άφησαν ουσιαστικά αγνοημένους αυτούς που χάθηκαν στους ωκεανούς, τους χιλιάδες ναυτικούς και τις οικογένειές τους.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν την περασμένη Κυριακή με μνημόσυνο στη μνήμη των ναυτικών, που χάθηκαν στον πόλεμο για την ειρήνη, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην παραλία της Ερμούπολης.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Σύρου Ν. Φιλάρετος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους 317 ναυτεργάτες της Σύρου που χάθηκαν στους ωκεανούς, πολεμώντας για τη λευτεριά της πατρίδας μας, για τη συντριβή του φασισμού. Οι εκδηλώσεις της Ναυτικής Βδομάδας στη Σύρα περιέλαβαν, επίσης, και πολλές άλλες ναυταθλητικές εκδηλώσεις, τόσο στην Ερμούπολη, όσο και σε κοινότητες του νησιού.

Αγωνιστική επαγρύπνηση οικοδόμων και συνταξιούχων

Σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση καλεί τους οικοδόμους της περιοχής το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας,προκειμένου να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στην ασφάλιση. Σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο απαντάει στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που αμφισβητεί τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ενσήμων στις οικοδομές, τονίζοντας: "Μετά από πολύχρονους αγώνες του κλάδου και κάτω από το βάρος των αθλιοτήτων που συνέβαιναν με την ασφάλιση των οικοδόμων, εκδόθηκε υπουργική απόφαση που καθιέρωσε αντικειμενικά κριτήρια ελάχιστης ασφάλισης. Με το νέο σύστημα περιορίστηκε η καταλήστευση των ενσήμων, οι εκβιασμοί και οι συναλλαγές".

Το συνδικάτο επισημαίνει ότι η "προηγούμενη κατάσταση προκαλούσε την παράνομη αύξηση των κερδών των εργοδοτών, ενώ το 90% των αλλοδαπών ήταν ανασφάλιστοι και δεν ασφαλίζονταν υπερωρίες, Σάββατα και Κυριακές. Με την καθιέρωση των αντικειμενικών κριτηρίων περιορίστηκε η κλεμμένη ασφάλιση και η τεράστια εισφοροδιαφυγή σε βάρος του ΙΚΑ. Αυτό το γνώριζε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Μας αφήνει έκπληκτους η απόφασή του. Δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε αγωνιστικά για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα της ασφάλισης".

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΤΕΑΕΔΞΕ Ιωαννίνων,με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του ΣτΕ, τον καλεί να μην συμβάλει στην πτώχευση του ΙΚΑ και επισημαίνει ότι με το προηγούμενο σύστημα οι "κατασκευαστές δεν ασφάλιζαν όλα τα ημερομίσθια των οικοδόμων", ενώ ζητάει εξηγήσεις γιατί κρίθηκε "παράνομος και αντισυνταγματικός ο αντικειμενικός προσδιορισμός των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ στα ημερομίσθια κατασκευής οικοδομών".

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Απειλείται η λειτουργία του

Δεν εγκρίθηκε η παράταση της θητείας 11 αγροτικών γιατρών

Το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χαλκίδας κινδυνεύει να σταματήσει τη λειτουργία του λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, αφού ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε παράνομες τις παρατάσεις θητείας (ενός χρόνου) 11 ειδικευμένων αγροτικών ιατρών, μοναδικών ειδικοτήτων των περισσότερων, στο Νοσοκομείο, μεταξύ αυτών ο μοναδικός αιματολόγος σ' όλη την Εύβοια, κυτταρολόγος, τέσσερις αναισθησιολόγοι, ένας ορθοπεδικός και ένας παθολογοανατόμος.

Αποτέλεσμα θα είναι ορισμένα βασικά τμήματα του Νοσοκομείου Χαλκίδας, που εξυπηρετεί τον μισθό πληθυσμό της Εύβοιας και τμήματος της Βοιωτίας, να κλείσουν. Ομως, η κάλυψη των οργανικών θέσεων γιατρών, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του Νοσοκομείου, το οποίο είναι ελλειμματικό κατά 1,5 δισ. δραχμές και αντιμετωπίζει κι άλλου είδους λειτουργικά προβλήματα και μισθοδοσίας ανάμεσα στ' άλλα. Τελικά, από το ΔΣ του Νοσοκομείου ζητήθηκε η παράταση της θητείας των 11 γιατρών, ως το τέλος του 1996, για την οποία είναι αρμόδιο το υπουργείο Υγείας.

Με τέτοιου είδους, όμως, προσωρινά μέτρα και προχειρότητες δεν ασκείται πολιτική υγείας. Οι όποιες "ενέσεις" γίνονται, κάτω από αυτήν την πίεση των εργαζομένων, δεν μπορούν να σώσουν τη βαριά "λαβωμένη" - από τις νεοσυντηρητικές επιλογές - δημόσια υγεία.

Μεταμοσχεύσεις καρδιάς στο Ωνάσειο

Προχτές αργά το βράδυ έγινε μεταμόσχευση καρδιάς στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, που είχε διάρκεια περισσότερη των δέκα ωρών.

Λήπτης είναι ένας άντρας 60 χρονών, ο οποίος έπασχε από βαρύτατη ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια και πριν από δέκα χρόνια είχε υποβληθεί σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη.

Αργά χτες το βράδυ επρόκειτο να αρχίσει κι άλλη μεταμόσχευση καρδιάς στο Ωνάσειο. Δωρητής της καρδιάς ήταν ο άτυχος Χανιώτης Μιχάλης Λουπάρης, 25 χρονών, που τραυματίστηκε στις 27.6.1996, και από τότε ήταν κλινικά νεκρός. Τα νεφρά του 25χρονου μεταφέρθηκαν στον "Ευαγγελισμό".

Στη σημαντική βοήθεια των Ελλήνων ναυτικών στη διάρκεια του Β' Παγκοσμ

Στη σημαντική βοήθεια των Ελλήνων ναυτικών στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος Ν. Καραντηνός

Προληπτικά μέτρα για τον αφθώδη

Κανένας κίνδυνος για τον άνθρωπο από την κατανάλωση κτηνοτροφικών προϊόντων

Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για τους καταναλωτές κτηνοτροφικών προϊόντων από την ασθένεια του αφθώδους πυρετού που προσβάλλει τα ζώα. Είναι νόσος των ζώων και δεν προσβάλλει τον άνθρωπο. Πέραν, αυτού, ο ιός του αφθώδους πυρετού που προσβάλλει ζώα (γιδοπρόβατα, βοοειδή) είναι πολύ ευαίσθητος και καταστρέφεται εύκολα με την απλή θέρμανση. Ιδιαίτερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παστεριώνονται (θερμική επεξεργασία κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας), δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα, αφού ο ιός - αν υπάρχει - καταστρέφεται. Είναι μόνον πρόβλημα για το κτηνοτροφικό κεφάλαιο, εξηγούσαν κτηνίατροι με αφορμή "υποψίες" για την εμφάνιση κρουσμάτων αφθώδους σε περιοχή των συνόρων, σε χωριό του νομού Εβρου.

Οπως διευκρίνιζε το υπουργείο Γεωργίας, με σχετική ανακοίνωσή του στις 3 Ιούλη 1996, εμφανίστηκαν συμπτώματα αφθώδους πυρετού σε πρόβατα, στο χωριό Δίκελα, 20 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξανδρούπολης. Για προληπτικούς λόγους η Διεύθυνση Κτηνιατρικής του νομού, προκειμένου να προλάβει την εξάπλωση της νόσου σε γειτονικά χωριά, πήρε άμεσα, δραστικά μέτρα και θανάτωσε όλα τα ζώα σε όσα άλλα κοπάδια είχαν έρθει σε επαφή με το ύποπτο για αφθώδη κοπάδι, πιθανή αρχική εστία. Παράλληλα απεστάλησαν δείγματα παθολογικού υλικού για εργαστηριακή εξέταση και επιβεβαίωση. Εγιναν όλες οι επιβαλλόμενες από τις κείμενες διατάξεις απολυμάνσεις και κινήθηκε η διαδικασία απογραφής των ζώων για την, κατά 100%, αποζημίωση των κτηνοτρόφων

Σχετικά με την ασθένεια, διερευνάται πώς έφθασε ο ιός της μόλυνσης. Παράλληλα, οι κτηνιατρικές αρχές, άλλοι φορείς, βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ελέγχονται περιοχές κατά μήκος του ποταμού Εβρου, γιατί φαίνεται ότι η προέλευση της νόσου είναι από την ευρωπαϊκή Τουρκία (περιοχή Κεσσάνης) όπου η νόσος ενδημεί.

Η χωματερή πρέπει να περιφρουρείται

Την ευθύνη της πολιτείας για την περιθωριοποίηση ομάδας πολιτών, που αναγκάζονται για την επιβίωσή τους να καταφεύγουν στην εξεύρεση πόρων μέσα στα απορρίμματα, επισημαίνουν, με αφορμή τον πρόσφατο χαμό της 57χρονης τσιγγάνας στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, η ΠΟΕ - ΟΤΑ και οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής.

Παράλληλα, σε κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν την ανάγκη για ουσιαστική και όχι περιστασιακή περιφρούρηση της χωματερής. Θυμίζουν δε ότι είχαν προειδοποιήσει κάθε αρμόδιο για την κατάσταση που επικρατεί στη χωματερή, προχωρώντας, μάλιστα, και σε απεργιακή κινητοποίηση για τη λήψη μέτρων περιφρούρησης της χωματερής και της δημόσιας υγείας και "για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα".

Ακόμη, ΠΟΕ - ΟΤΑ και εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιλογή του όποιου σχεδιασμού όσον αφορά στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής, πέραν του κεντρικού σχεδιασμού του ΕΣΔΚΝΑ. "Επισημαίνουμε και προειδοποιούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χωματερών που λειτουργούν τόσο στο Λεκανοπέδιο όσο και στην υπόλοιπη χώρα, διότι φοβούμεθα ότι θα γίνουμε μάρτυρες πυρκαγιών, με αποτέλεσμα να χαθούν και οι εναπομείναντες λίγοι πνεύμονες πρασίνου", τονίζουν στην ανακοίνωση τους.

Αρχίζει σήμερα το "Ηπειρώτικο πανηγύρι"

Αρχίζει σήμερα το βράδυ, ώρα 8 μμ, το "Ηπειρώτικο πανηγύρι" στο Αλσος Περιστερίου, που διοργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και αύριο το βράδυ την ίδια ώρα.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν χορούς από δεκάδες χορευτικά συγκροτήματα και θα γίνουν εκθέσεις φωτογραφίας και βιβλίου. Μετά τις εκδηλώσεις θα ακολουθήσει γλέντι απ' τον κόσμο.

Αύριο το πρωί (ώρα 9.30 πμ - 3 μμ) η Πανηπειρωτική οργανώνει ημερίδα για τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και γενικότερα της Αλβανίας στο συνεδριακό χώρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ