ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία στις τουριστικές σχολές

Ομόφωνα στο πλευρό των ξενοδοχοϋπαλλήλων το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη οι μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι των δημοσίων σχολών τουριστικών επαγγελμάτων.Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης θα επιδιωχτούν συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς. Η απεργία αποτελεί τη συνέχεια των επιτυχημένων κινητοποιήσεων του Ιούνη, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης του αγώνα ενόψει των πανελλήνιων εισαγωγικών εξετάσεων που διενεργούν κάθε χρόνο οι σχολές.

Τα κύρια αιτήματα των εργαζομένων είναι η ολοκλήρωση του κανονισμού λειτουργίας των σχολών, η σύσταση υπηρεσιακού συμβουλίου και η θεσμοθέτηση της εκπροσώπησης των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο των σχολών. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά τους αιτήματα, ζητάνε τη χορήγηση ειδικού πριμ παραγωγικότητας, όπως αυτό χορηγείται σε όλο το δημόσιο τομέα και τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος στους διοικητικούς υπαλλήλους για τη διεξαγωγή των πανελληνίων εισαγωγικών εξετάσεων.

Σε κοινή ανακοίνωση των Συλλόγων Τακτικών και Εκτάκτων Υπαλλήλων της ΣΤΕ, τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι θεωρούν πως ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Φ. Ιωαννίδης, αδιαφορεί για την ικανοποίηση των αιτημάτων και είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Να σημειώσουμε ότι - μετά τις κινητοποιήσεις του Ιούνη - ο υφυπουργός είχε δεσμευτεί ότι μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα προωθούσε την ικανοποίηση των αιτημάτων, δέσμευση που ποτέ δεν υλοποίησε.

  • Συμπαράσταση στο "δίκαιο αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας" εκφράζει, σε ομόφωνο ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης,στο οποίο χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις τους και καλεί την κυβέρνηση και όλους τους αρμοδίους "να προωθήσουν τη λύση του σοβαρού προβλήματος της υποαπασχόλησης και της ανεργίας. Να ληφθούν μέτρα, ώστε να πάρουν και φέτος το επίδομα ανεργίας, όσοι δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα. Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για το ΤΑΞΥ. Να δραστηριοποιηθεί επιτέλους η Επιθεώρηση Εργασίας για την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και την πάταξη της μαύρης εργασίας στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας".
Μετά το 2000 συμβάσεις στο δημόσιο;

Οι εξαγγελίες περί νέου μισθολογίου επιτείνουν τις ανησυχίες ότι θα παραμείνει ανενεργός για μεγάλο ακόμα διάστημα η κύρωση των 151 και 154 Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας. Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η ΑΔΕΔΥ

Ημερίδα με θέμα "Συλλογικές διαπραγματεύσεις στο χώρο του δημόσιου τομέα, ευρωπαϊκή εμπειρία και διεκδίκηση του θεσμού", διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή 12 του Ιούλη στη Χαλκίδα. Οι θέσεις της Οργάνωσης για το θεσμό παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, που διοργανώθηκε γι' αυτό το σκοπό στα γραφεία της.

Η θεσμοθέτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή το δικαίωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δημοσίων υπαλλήλων να διαπραγματεύονται και να υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας, είναι ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα. Μετά από πολλές παλινωδίες και αλλεπάλληλες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τελικά επικυρώθηκαν πριν λίγο καιρό ομόφωνα από τη Βουλή οι Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 151 και 154 που αναφέρονται στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η επικύρωση δε συνοδεύτηκε - όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση - από νομοσχέδιο που θα καθόριζε το περιεχόμενο, τους όρους και τις προϋποθέσεις και η επικύρωση παραμένει ανενεργός.

Οπως σημείωσε ο Γ. Κουτσούκος,πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, για να έχει ισχύ η κυβερνητική δέσμευση ότι θα υπάρξουν από το '97 Συλλογικές Συμβάσεις, θα πρέπει μέσα στο φθινόπωρο να υπάρξει σχετικό νομοσχέδιο.Οι προτάσεις όμως της κυβέρνησης για σταδιακή εφαρμογή σε τρία χρόνια του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων - εκτός του ότι προμηνύουν συνέχιση της πολιτικής λιτότητας - έρχονται να αναιρέσουν ουσιαστικά την προηγούμενη δέσμευση, παραπέμποντας την εφαρμογή του θεσμού στο μέλλον, μετά δηλαδή την ολοκλήρωση του μισθολογίου.

Σοβαρό ζήτημα, εκτός από το χρόνο υλοποίησης του θεσμού, αποτελεί και το περιεχόμενο, οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις.Οπως σημείωσε ο Γ. Κουτσούκος, η ΑΔΕΔΥ προτείνει ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο, τα συνολικά ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, της πολιτικής και της οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, καθώς και τα οικονομικά, ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων, να αποτελούν αντικείμενο των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο ΑΔΕΔΥ. Σε επίπεδο κλάδων οι διαπραγματεύσεις να αφορούν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε χώρος.

Εν αναμονή των κυβερνητικών θέσεων και το ξεκίνημα του διαλόγου, η ΑΔΕΔΥ πήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της ημερίδας στη Χαλκίδα, όπου θα συζητηθούν αυτά τα θέματα και επίσης θα μεταφερθεί η εμπειρία από τα όσα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εισηγητές στην ημερίδα θα είναι οι καθηγητές, Ι. Κουκιάδης και Α. Μακρυδημήτρης.

Τώρα παραπέμπουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ...

Υπεκφυγές του νομάρχη Πειραιά, ενώ ο Μπολτσής συνεχίζει το καταστροφικό του έργο στην καρδιά του Ρέντη

Συγκέντρωση των κατοίκων του κέντρου του Δήμου Ρέντη, έχει προγραμματίσει για αύριο Τετάρτη το απόγευμα ο δήμος, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στο εξελισσόμενο "έγκλημα" που συντελείται σε βάρος της πόλης με την ανέγερση δυο νέων πολυκατοικιών από τον μεγαλοκατασκευαστή Κ. Μπολτσή,στον ίδιο χώρο όπου βρίσκονται ήδη τα 670 διαμερίσματα - "τέρατα", γύρω απ' τα οποία έχει ξεσπάσει το γνωστό σκάνδαλο με τον ΟΕΚ. Και ενώ αναμένεται η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για το θέμα, ο μεγαλοκατασκευαστής συνεχίζει ακάθεκτος τις εργασίες ανέγερσης των πολυκατοικιών, έχοντας εξασφαλίσει και τις πλάτες της Νομαρχίας Πειραιά.Να σημειώσουμε ότι οι εργασίες θεμελίωσης των δυο πολυκατοικιών είχαν διακοπεί προσωρινά, μετά από παρέμβαση δημοτικών συμβούλων και κατοίκων, γιατί εκτός των άλλων, δεν τηρούνταν οι όροι και οι προϋποθέσεις που έθετε το τροποποιημένο ρυμοτομικό σχέδιο του δήμου, στο οποίο προβλεπόταν η διάνοιξη δυο οδών στο συγκεκριμένο χώρο και η διαμόρφωση πλατείας.

Ο νομάρχης Πειραιά, Χ. Φωτίου,αν και ο ίδιος είχε υπογράψει το τροποποιημένο ρυμοτομικό σχέδιο, στηρίζοντας ουσιαστικά τον μεγαλοκατασκευαστή, προχώρησε την περασμένη Τετάρτη σε ακύρωσή του.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες με το δήμαρχο Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδη,ο νομάρχης παρέπεμψε για τα... περαιτέρω στη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, σχετικά με τη νομιμότητα ή μη του ρυμοτομικού σχεδίου και υποσχέθηκε την εκ νέου ενεργοποίησή του, αν υπάρξει θετική απάντηση... Τη γνωμοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ είχε επικαλεστεί και πάλι ο νομάρχης, σε συνάντησή του την περασμένη Πέμπτη με δημοτικούς συμβούλους, αποκρύπτοντάς τους ωστόσο ότι ήδη είχε ακυρώσει το τροποποιημένο ρυμοτομικό σχέδιο του δήμου!

Στο μεταξύ οι εργασίες οικοδόμησης συνεχίζονται γοργά, δημιουργώντας τον κίνδυνο ακόμα και αν υπάρξει θετική απάντηση, κάτοικοι και δήμος να βρεθούν μπροστά σε τετελεσμένα.

Υποχρεωτικές Συμβάσεις Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κήρυξε υποχρεωτικές τις παρακάτω Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας:

Την από 16 Μάη Σύμβαση σχετικά με τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών αγγειοπλαστών τροχού και φόρμας, σωληνοποιίας και εργοστασίων καλλιτεχνικής και βιοτεχνικής κεραμικής.

Την από 9 Μάη Σύμβαση για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών κεραμοποιών για το 1996 και 1997.

Την από 9 Μάη Σύμβαση για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών αγγειοπλαστών, φαγεντιανών ειδών, ειδών υγιεινής, πλακιδίων και ηλεκτρικών εξαρτημάτων για το 1996 και 1997.

Την από 13 Μάη Σύμβαση των βυρσοδεψεργατών.

Την από 13 Μάη Σύμβαση των εργατοτεχνιτών γαντοποιίας, δερμάτινων και πλαστικών ειδών ταξιδιού.

Την από 15 Μάη Σύμβαση των υποδεματεργατών.

Την από 6 Μάη Σύμβαση των μισθωτών που απασχολούνται σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Κάλεσμα συσπείρωσης

Κάλεσμα συσπείρωσης στο Συνδικάτο για να "μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης" απευθύνει, με ανακοίνωσή του, ο συνδυασμός "Ταξική Ενότητα" (ΕΣΑΚ) κατεργασίας ξύλου Θεσσαλονίκης,σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ενώ καταγγέλλει τη "νεοφιλελεύθερη φρενίτιδα της κυβερνητικής πολιτικής που κόπτεται για την πιστή εφαρμογή των εντολών του μεγάλου κεφαλαίου".

Στην ανακοίνωση της Τ.Ε. τονίζεται: "Με την εξαγγελία νέων μέτρων που ανακοίνωσαν στελέχη της κυβέρνησης, στοχεύουν στην πλήρη κατεδάφιση της δημόσιας υγείας, παιδείας και κοινωνικής ασφάλισης, στην ιδιωτικοποίηση μεγάλων τομέων του δημοσίου. Μ' αυτές τις πολιτικές, οι οποίες είναι γνήσια παιδιά των Βρυξελλών, με κατευθύνσεις του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", οι εργαζόμενοι και ο λαός συνολικά, έχει άμεσο πρόβλημα επιβίωσης".

Η ΕΣΑΚ - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - αντιπαλεύει αυτές τις πολιτικές και καλεί τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών να "αναλογιστούν το μέγεθος των ευθυνών τους για τη συνολική τους αδιαφορία σ' αυτή την κατάσταση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ