ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανησυχίες

Δεν ήταν διάβημα λέει τώρα ο Ρέππας, η παρέμβαση των Αμερικάνων. Ητανε "έκφραση ανησυχίας" για την κατάσταση στο Αιγαίο! Τώρα το ποιος πραγματικά ανησύχησε μετά την παρέμβαση - η κυβέρνηση ή οι Αμερικάνοι - δε χρειάζεται και πολύ μυαλό να το καταλάβουμε...

***

Βέβαια, σε τελική ανάλυση, εμείς πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο από όλους, διότι είναι γενικά γνωστό τι συμβαίνει όταν οι ΗΠΑ ανακατεύονται κάπου για να "εκτονώσουν την κρίση".

***

Και να 'ταν ο μόνος λόγος ανησυχίας αυτός, θα 'ταν καλά. Μην ξεχνάτε ότι συνεδριάζουν κι εκείνοι οι "Παπ" των οικονομικών υπουργείων με τη Β. Παπανδρέου, παρέα, και κλείνουν το ουσιαστικό "περικοπές" σε όλες τις πτώσεις και αριθμούς...

***

Πώς τους την έφερε έτσι ο Σημίτης; Κάναν τόσο κόπο, τόσες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και επαφές για να μπούνε στην Πολιτική Γραμματεία, και μετά τους είπε ότι το εν λόγω όργανο είναι "συμβουλευτικό" (εν ολίγοις θα... παίζουμε τις κουμπάρες).

***

Εκεί που νόμιζαν ότι είναι πλέον "οι εφτά υπέροχοι" έγιναν... "οι εφτά νάνοι". Κι ο Σημίτης ο αρχη - Νάνος, διότι πάει του κόλλησε πλέον το παρατσούκλι!

***

Παρεμπιπτόντως, εκείνος ο... πώς τον λέγανε να δεις... Μαγκούφη, τι απέγινε; Δεν έχει ακόμα αποσταλεί στο "πυρ το εξώτερον";

***

Ακου πράγματα, ανάψανε ένα τσιγάρο στο αεροπλάνο οι Ελληνες μπασκετμπολίστες της ΕΘνικής και παραλίγο να γίνει... διεθνές επεισόδιο. Εκεί στη Βουλή δε, τα γλωσσοφάγανε τα παιδιά (άλλη δουλιά δεν έχουνε;).

***

Κάνανε πολύ άσχημα, πρώτον γιατί είναι γκαντεμιά, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

***

Και δεύτερον, επειδή το είδος... "Ελληνας μπασκετμπολίστας" τείνει να εκλείψει, μετά την απελευθέρωση της εισόδου κοινοτικών στο ελληνικό πρωτάθλημα, οπότε χρειάζεται την προστασία μας. Κάθε δυο χρόνια θα βλέπουμε Ελληνες, όταν θα παίζει η ΕΘνική.

***

Οσο για την πρόταση του Παπαγεωργόπουλου της ΝΔ, που ζήτησε την ανάκληση της ομάδας, ένα απλό ερώτημα: Θα το ζήταγε αν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, κι είχε αυτή κλείσει τις συμφωνίες εκατομμυρίων με τους κάθε λογής "χορηγούς" και "σπόνσορες";

Η δημαγωγία των διαπιστώσεων

Η πλέον διαδεδομένη μορφή δημαγωγίας και λαϊκισμού στη "νέα εποχή" είναι αυτή που αποκαλείται δημαγωγία και λαϊκισμός των διαπιστώσεων. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη συνταγή αυτή των "συμβούλων επικοινωνίας" μπορεί να διακηρύσσεται κάτι που όλο ο κόσμος αντιλαμβάνεται, μόνο και μόνο για να διατηρείται με τις λαϊκές μάζες. Αλλά μέχρι εκεί. Στο διά ταύτα δε χρειάζεται - και δεν πρέπει - να προχωράς, αφού δεν έχεις, προφανώς, να προτείνεις κάτι διαφορετικό. Τη συνταγή αυτή την ακολουθούν συστηματικά οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης (Μ. Εβερτ, Αντ. Σαμαράς, Ν. Κωνσταντόπουλος, Δ. Τσοβόλας), αλλά δε διστάζει να τη χρησιμοποιήσει και ο Κ. Σημίτης. Τα παραδείγματα είναι καθημερινά, αλλά αξίζει να παρουσιαστεί ένα τελευταίο, με αφορμή δήλωση του Αντ. Σαμαρά.

"H εκλογή του Κ. Σημίτη σημαίνει νέα επίθεση λιτότητας σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και νέες εθνικές υποχωρήσεις", δήλωσε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης. Εξόφθαλμη διαπίστωση, κοινός τόπος για όσους παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις. Ομως, ο Αντ. Σαμαράς δε μας λέει γιατί θα συμβεί κάτι τέτοιο, ούτε - το κυριότερο - τι μπορεί να γίνει για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Ακριβώς γιατί είναι ο πολιτικός που έχει υπογράψει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, υποστηρίζει το πρόγραμμα "σύγκλισης" κ. ο. κ. Καλή η δημαγωγία, έστω και με εκσυγχρονισμένες μεθόδους, αλλά έχει κοντά ποδάρια. Οι εργαζόμενοι έχουν πάρα πολλές ευκαιρίες καθημερινά για να καταλάβουν ποιοι είναι μαζί τους και ποιοι ενάντιά τους, παρά τις βαρύγδουπες διαπιστώσεις τους.

Κούφιος αντιαμερικανισμός

"Ιερή" αγανάκτηση κατέλαβε την "Ελευθεροτυπία" - γνωστή εφημερίδα, που "ελέγχει" την εξουσία και στηρίζει τον "εκσυγχρονισμό"... - γιατί "απροκάλυπτα η επί του πλανήτη υπερδύναμη υποδήλωσε ότι αυτή κυριαρχεί παντού και ότι ορίζει περιφερειάρχη στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο και στο Αιγαίο (!) την Τουρκία".

Η αγανάκτηση της "έγκυρης" εφημερίδας προήλθε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Μπερνς, ο οποίος, διακηρύσσοντας τη στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην τουρκική κυβέρνηση Ερμπακάν - Τσιλέρ, υπογράμμισε τη σημασία της Τουρκίας "ως συμμάχου στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και το βασικό ρόλο που παίζει στη Μ. Ανατολή, την Ανατολική Ευρώπη και Καύκασο".

Ο αντιαμερικανισμός, όμως, της "ανεξάρτητης" εφημερίδας είναι ψεύτικος. Απλούστατα, γιατί το μόνο που επιζητά και διεκδικεί είναι ίση μεταχείριση και ευκαιρίες για την Ελλάδα. Αν, δηλαδή, οι Αμερικανοί αναθέσουν κάποιο "ηγεμονικό" ρόλο στη χώρα μας, τότε, για την εφημερίδα, θα ήταν αληθινοί φίλοι και σύμμαχοι.

Φυσικά, δεν περιμέναμε από την "Ελευθεροτυπία" να ξεμπροστιάσει τους ιμπεριαλιστές και τα φιλοπόλεμα σχέδιά τους στην περιοχή. Αλλωστε, ποτέ δεν έκανε κάτι τέτοιο.

Τρελά νούμερα

Μόνο προκλητική για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας είναι η εικόνα που παρουσιάζουν μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες που τρύπωσαν - μέσα από διαδικασίες και σχέσεις που μόνο αυτοί γνωρίζουν από κοινού με τους διάφορους κυβερνητικούς αρμόδιους - στις κρατικές προμήθειες και τα έργα του δημοσίου.

Για παράδειγμα - εντελώς ενδεικτικά και χωρίς να αφορά τη δράση της συγκεκριμένης επιχείρησης - η εταιρία ΕΔΡΑΣΗ. Σύμφωνα με τον ισολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα, από το 1991 μέχρι και πέρσι, μέσα δηλαδή σε μια πενταετία, ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑΣΕ το ενεργητικό της. Παράλληλα, υπερπενταπλασίασε τον κύκλο των εργασιών της. Εξασφάλισε καθαρά επίσημα κέρδη 3,8 δισεκατομμύρια δραχμές. Αύξησε πέρσι κατά 327% τα κέρδη της σε σχέση με το 1991 και περίπου 30% συγκριτικά με το 1994. Εχει προς εκτέλεση για φέτος δημόσια έργα ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δραχμών και για το 1997 ύψους 2 δισ.

Αν κανείς αναλογιστεί τις εξελίξεις που εμφανίζουν οι αντίστοιχοι ...δείκτες που αφορούν τα οικονομικά των εργαζομένων, μπορεί να τρελαθεί, πράγμα που δε χρειάζεται. Προτιμότερο και προσφορότερο είναι να συνειδητοποιήσει το χαρακτήρα της πολιτικής που εφαρμόζεται και ...να πράξει τα δέοντα.

Δίκαιη αγανάκτηση

Προφανείς, βέβαια, ήταν οι λόγοι και οι σκοπιμότητες, που υποχρέωσαν την κυβέρνηση, να δώσει προχτές στη δημοσιότητα το μισθολόγιο των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανήμερα δηλαδή της προγραμματισμένης κινητοποίησης των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των λιμενικών.

Τίποτε απολύτως, όμως, δεν κατάφερε. Οχι μόνο έγινε η κινητοποίηση, αλλά και ήταν ιδιαίτερα μαζική και μαχητική. Και ακόμη, αντί να αμβλύνει τις υπαρκτές και δικαιολογημένες τάσεις δυσαρέσκειας και αγανάκτησης των αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, τις ενίσχυσε ακόμη περισσότερο.

Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού στο νέο μισθολόγιο καθρεφτίζεται, σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια, η κυβερνητική πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, αλλά και η διακριτική μεταχείριση των υψηλόβαθμων αξιωματικών.

Είναι χαρακτηριστικό, πως οι αυξήσεις που προβλέπονται στο νέο μισθολόγιο και οι οποίες θα εφαρμοστούν μέχρι την 1η Ιούλη του 1998, κυμαίνονται από 43% για τον Α/ΓΕΕΘΑ, μέχρι 15% για τον ανθυπασπιστή και 14% για τις συντάξεις των αποστράτων. Οι χιλιάδες, δηλαδή, χαμηλόβαθμοι και οι ακόμη περισσότεροι απλοί αστυνομικοί θα πάρουν αύξηση, για τα δύο επόμενα χρόνια, ούτε καν ίση με τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, αλλά αρκετά μικρότερη.

Βρίσκουν και τα κάνουν

Βρίσκουν και τα κάνουν, θα πείτε και θα 'χετε δίκιο. Οταν ο πρωθυπουργός της χώρας τούς απευθύνει ευχαριστίες, ενώ αυτοί συστηματικά καλλιεργούν και υποδαυλίζουν την τουρκική επιθετικότητα. Οταν η κυβέρνηση εναποθέτει πλήρως την αντιμετώπιση των λεγόμενων εθνικών θεμάτων στις "καλές τους προθέσεις", ενώ αυτοί ξεδιπλώνουν καθημερινά και πολύμορφα την περιβόητη πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", είναι επόμενο να "βγαίνουν κι από πάνω" στο τέλος.

Ο λόγος, βέβαια, γίνεται για τους Αμερικανούς και το πρόσφατο διάβημα διαμαρτυρίας τους. Με πρόσωπο σφραγισμένο από την ...απορία και με περισσή αφέλεια δικαιολογούσε, προχτές, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την απαράδεκτη αμερικανική ενέργεια. "Εκφράσαμε επανειλημμένα την ανησυχία μας, γιατί αυτές οι πρόσφατες στρατιωτικές κινήσεις από όλα τα μέρη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αύξησαν την ένταση χωρίς λόγο και προτρέψαμε τα μέρη να αποφεύγουν τέτοιες ενέργειες", δήλωσε ο εκπρόσωπος και σίγουρα θα περιμένουν και νέα ευχαριστήρια...

Ο "μεσάζων"

Μεταξύ

Σάμου και Κρήτης,

"Γιάνκης" φάνηκε

μεσίτης,

μπαγαπόντης,

λωποδύτης!

Στο κεφάλι

έχει φέσι

και για στόχο

έχει θέσει

στο Αιγαίο

"να την πέσει"!

Ε, μεσίτη

κατεργάρη,

άσ' το άθλιο

παζάρι,

κι από 'δώ

πάρε ποδάρι!

Κι αν τυχόν,

κάποιοι αρχόντοι

στο χαρίσαν,

μπαγαπόντη,

ο λαός

κατάλαβέ το

αντιδρά, προβάλλει

"βέτο"!

Ο οίστρος

"Καθαρές λύσεις" στην ενημέρωση

Τρίτη 9 Ιουλίου 1996. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, είκοσι μέρες σχεδόν μετά το αμερικανικό διάβημα για την πτήση ελληνικών αεροσκαφών πάνω από την "πράσινη γραμμή" στην Κύπρο, δηλώνει:

"Πράγματι, υπηρεσιακός παράγων της πρεσβείας των ΗΠΑ έκανε διάβημα στην Αθήνα, έκανε διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών... Η απάντηση που του δόθηκε από τον υπεύθυνο χειριστή του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν κατανοεί τη δικαιολογητική βάση μιας τέτοιας διαμαρτυρίας, ενός τέτοιου διαβήματος. Το πραγματικό πρόβλημα στην Κύπρο είναι πρόβλημα κατοχής ενός μεγάλου τμήματος της Μεγαλονήσου επί 22 χρόνια".

Τετάρτη 10 Ιουλίου 1996. Ο Δ. Ρέππας δηλώνει, ανερυθρίαστα:

"Εάν θέλετε να επανέλθουμε στο θέμα, (σ.σ. του αμερικανικού διαβήματος), πρέπει να σας πως ότι ανάλογες κινήσεις - έκφραση ανησυχίας, όπως την ονόμασαν οι Αμερικανοί - έκαναν και προς την Αγκυρα. Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε, πρέπει να σας πω ότι είναι υπερβολικός σε σχέση με το γεγονός αυτό καθ' εαυτό" (!).

Δύο πράγματα συμβαίνουν. Η ότι τράβηξαν το αυτί στην κυβέρνησηοι ισχυροί "σύμμαχοι", για το "θόρυβο" που δημιουργήθηκε ή ότι μας δουλεύει η κυβέρνηση για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, περισσεύουν οι "καθαρές λύσεις" στην υποτέλεια και στην ενημέρωση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ