ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Μύθος το "οικονομικό διάλειμμα"

Στα τέλη του 1966 διάχυτη ήταν η αισιοδοξία στη βελγική πρωτεύουσα ότι το "οικονομικό διάλειμμα" θα ήταν δυνατόν σύντομα να τελειώσει και θα άνοιγε ο δρόμος της ανάκαμψης. Μάλιστα, σύμφωνα με τα προγνωστικά, για το 1997 στην Ευρωπαϊκή Ενωση επρόκειτο να σημειωθεί μια αύξηση του Ακαθάριστου Κοινωνικού Προϊόντος κατά 2,4%. Ταυτόχρονα, για τις πιο ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία είχε καταχωρηθεί ο ρόλος "μιας ανάπτυξης σε ρυθμούς ατμομηχανής... ".

***

Μια τέτοια αισιοδοξία για οικονομική άνοδο δεν εκφράζεται για πρώτη φορά από τους οικονομικούς εγκεφάλους των Βρυξελλών. Πρόκειται, ωστόσο, για μια αισιοδοξία, η οποία έχει ανατραπεί από την αντικειμενική οικονομική πραγματικότητα στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικά, στην ηγετική οικονομική δύναμη της ΕΕ, στην ΟΔ Γερμανίας, τα προγνωστικά και οι όλες οι προβλέψεις - αστών οικονομολόγων - μιλούν για ποσοστά τα οποία "κοιτούν με τα μάτια προς τα κάτω... ".

***

Το καυτό πρόβλημα της μαζικής ανεργίας, στην Εκθεση Συγκυρίας της Κομισιόν, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αποφεύγεται συστηματικά να θιγεί... Η ανεργία, όμως, σ' όλες ανεξαίρετα τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξακολουθεί να προσλαμβάνει όλο και δραματικότερες διαστάσεις, φτάνοντας σήμερα στα 18 εκατομμύρια άτομα και αντιστοιχεί με το 11% περίπου του οικονομικά ενεργού πληθυσμού των χωρών αυτών. Αναρωτιέται κανείς "μήπως οι Βρυξέλλες έχουν διαγράψει τη Συμμαχία...; ".

***

Είναι, λοιπόν, φυσικό να μιλά κανείς σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα για "μικρή διάθεση" αναφορικά με την εκπόνηση προγραμμάτων απασχόλησης, αφού η πρωτοφανής πολιτική σκληρής λιτότητας, που εφαρμόζεται σήμερα σ' όλες ανεξαίρετα τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσλαμβάνει όλο και πιο απάνθρωπες διαστάσεις... Ταυτόχρονα, η επερχόμενη ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα θα έχει ως οδυνηρή συνέπεια τη συντριβή εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, καταδικάζοντας στη φτώχεια και το περιθώριο επίσης πολλά εκατομμύρια ανθρώπων. Κι εδώ δε γίνεται καν ακόμα λόγος για την πραγματοποίηση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενωσης "γύρω από την οποία όλα παίζονται... ", αφού τα σκληρά οικονομικά κριτήρια εισόδου σ' αυτήν, που επιβάλλει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, μόνο το Λουξεμβούργο εκπληρώνει...

Ν. ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

ΙΣΡΑΗΛ
Τεράστια απεργιακή κινητοποίηση

Παρέλυσαν, χτες, τράπεζες, νοσοκομεία, αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομοι, καθώς και το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης ηλεκτρισμού, της επιχείρησης τηλεπικοινωνιών, της κρατικής τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, αλλά και το χρηματιστήριο, εξαιτίας της απεργίας των Ισραηλινών εργαζομένων, που διήρκεσε από τις 6 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Στην απεργία πήραν μέρος περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι μέλη της εργατικής συνομοσπονδίας "Χισταντρούτ", που ελέγχεται από το Εργατικό Κόμμα. Οι απεργοί διαμαρτύρονταν για την απόφαση της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανάχιου να προχωρήσει σε περικοπές της τάξης του 3,2% από τον προϋπολογισμό του 1997 (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια) στην προσπάθειά της να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υπογράμμισαν ότι τα μέτρα αυτά, τα οποία αναφέρονται κυρίως σε περικοπές στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και σε ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, πλήττουν τους χαμηλόμισθούς και θα οδηγήσουν στην απόλυση, τουλάχιστον, 10.000 εργαζομένων από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει την κινητοποίηση και μόνο ο υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, ο οποίος ήταν και ο μόνος βουλευτής προσκείμενος στην κυβέρνηση που καταψήφισε τον προϋπολογισμό, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εργατική συνομοσπονδία θα όφειλε να συζητήσει τα αιτήματά της πριν προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Κρίσιμη συνάντηση

Στο Κάιρο μεταβαίνει, σήμερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανάχιου για να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Η συνάντηση των δύο ανδρών κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς και για τον κατευνασμό της έντασης και της ανησυχίας που έχει προκαλέσει στον αραβικό κόσμο η "σκληρή" τακτική του Νετανάχιου.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, έφτασε αναπάντεχα στο Τελ Αβίβ και ο Ιορδανός πρωθυπουργός Αμπντέλ Καρίμ Καραμπατί. Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης ξαφνικής επίσκεψής του, ο Καραμπατί συναντήθηκε με τον Νετανάχιου, όμως, καμία σχετική πληροφορία δε δόθηκε στη δημοσιότητα.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
Ετοιμοι για νέο γύρο;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Κλιμακώνονται οι πιέσεις των Αμερικανών και Ευρωπαίων συμμάχων τους για τη σύλληψη των δύο Σερβοβόσνιων ηγετών, ιδιαίτερα μετά τη χτεσινή συνάντηση του Αμερικανού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης.

Η συνάντηση διήρκεσε τέσσερις ώρες, και σύμφωνα με τον Αμερικανό απεσταλμένο ήταν "χωρίς αποτέλεσμα".

"Δεν μπορώ να πω ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος και δε θα χαρακτηρίσω τις συνομιλίες παρά μόνο θα πω ότι δεν είχαν αποτέλεσμα. Οι εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις απαιτούν μυστικότητα", υποστήριξε ο Χόλμπρουκ.

Ο ίδιος είπε πως θα μεταβεί στο Ζάγκρεμπ για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν και στη συνέχεια θα ενημερώσει την Ουάσιγκτον πριν συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στο Βελιγράδι σήμερα το απόγευμα. Θα επιστρέψει την Παρασκευή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως πρόσθεσε.

Την Τρίτη, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο καλωδιακό ενημερωτικό δίκτυο"MSNBC", ο Χόλμπρουκ υποστήριξε ότι η αποπομπή των ηγετών των Σέρβων της Βοσνίας εξαρτάται από τον Μιλόσεβιτς και επισήμανε ότι "είναι δική του ευθύνη. Εχει τη δύναμη να το πράξει, υποτίθεται πως πρέπει. Ας εξασφαλίσουμε πως θα το πράξει". Αρνούμενος να αποκαλύψει ποια ιδιαίτερη διαπραγματευτική τακτική θα ακολουθήσει στις συνομιλίες με τον Μιλόσεβιτς, ο Χόλμπρουκ τόνισε πως "οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν βήματα βελτίωσης, απαιτούν συμμόρφωση".

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η πολυεθνική δύναμη IFOR δε θα ανεχθεί επιθέσεις, εναντίον του προσωπικού της ούτε εμπόδια στο έργο της.

Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής τελετής με την ευκαιρία της αναχώρησης του διοικητή της IFOR, Λέιτον Σμιτ, τόνισε ότι είναι πεπεισμένος πως ο Ράντοβαν Κάρατζιτς σύντομα θα βρίσκεται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για την εκδίκαση εγκλημάτων πολέμου.

Παράλληλα, ο ναύαρχος Λέιτον Σμιθ προειδοποίησε ότι "δε θα ανεχθούμε τις απειλές των Σέρβων της Βοσνίας".

Ωστόσο, στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ δήλωσε, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Κάρατζιτς "θα τορπιλίσει τις εκλογές" στη Βοσνία που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, από την Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι "έτοιμες να προχωρήσουν πολύ", για να αφαιρέσουν κάθε επιρροή από τους Σερβοβόσνιους ηγέτες Κάρατζιτς και Μλάντιτς και πρόσθεσε ότι "εξετάζουν πολύ σοβαρά" τη δυνατότητα να επιβάλουν ξανά κυρώσεις εναντίον των Σέρβων της Βοσνίας.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Ο στρατηγός Ιγκόρ Ροντιόνοβ είναι, από χτες, ο νέος υπουργός Αμυνας της Ρωσίας. Η επιλογή του Ροντιόνοβ, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε στενός συνεργάτης τόσο του νυν υπευθύνου Εθνικής ασφαλείας, Αλεξάντρ Λέμπεντ, όσο και του πρώην υπουργού Αμυνας, Πάβελ Γκρατσόφ, θεωρείται απτή απόδειξη της επιρροής που ασκεί ο Λέμπεντ στις επιλογές του Ρώσου Προέδρου

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε οριακό σημείο η απεργία πείνας

ΑΓΚΥΡΑ.-

Στα πρόθυρα του θανάτου βρίσκονται τρεις απεργοί πείνας στις τουρκικές φυλακές, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες δημοσιοποίησε χτες η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Στο μεταξύ αντιδράσεις προκαλεί η προχτεσινή επίθεση αστυνομικών σε δημοσιογράφους και η εισβολή σε κτίρια της Ενωσης Συντακτών στην Κωνσταντινούπολη. Χτες η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία το Διοικητικό της Συμβούλιο καταγγέλλει τις βιαιοπραγίες των Τούρκων αστυνομικών σε βάρος δημοσιογράφων στη Διεθνή Ενωση Δημοσιογράφων και εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση των Ελλήνων δημοσιογράφων στους Τούρκους συναδέλφους τους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΚΕ
Φέρνουν το πόλεμο ξανά στη Βοσνία

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει: "Η απαίτηση του Αμερικανού απεσταλμένου Ρ. Χόλμπρουκ σχετικά με τη σύλληψη των Κάρατζιτς και Μλάντιτς και ακόμα περισσότερο η αξίωσή του για απαγόρευση του μεγαλύτερου κόμματος των Σερβοβόσνιων, αποτελεί μια νέα, πρωτοφανή κλιμάκωση της εκστρατείας εξόντωσης των Σέρβων της Βοσνίας. Οι ενέργειες αυτές φέρνουν τον πόλεμο ξανά στη Βοσνία, καταπατούν κατάφωρα κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. Είναι ακόμα αντίθετες και με τις ολέθριες συμφωνίες του Ντέιτον.

Η υλοποίηση των αξιώσεων των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, σημαίνει, όπως επανειλημμένα είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ, καταπάτηση κάθε ίχνους δημοκρατικών δικαιωμάτων και επιβολή αντιλαϊκών και αυταρχικών καθεστώτων.

Γι' αυτό και πρέπει να συναντήσουν την πιο αποφασιστική αντίσταση, όχι μόνο όσων ανησυχούν για την ειρήνη στην περιοχή, αλλά και του κάθε εργαζόμενου.

Το ΚΚΕ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει τις μεθοδεύσεις αυτές, όπως και να σταματήσει κάθε ενέργεια νομοθετικής ρύθμισης ή άλλη που να διευκολύνει τις συλλήψεις και τα "φερμπότεν" του ΝΑΤΟ στη Βοσνία".

ΡΩΣΙΑ
Στο σκοτάδι η Απω Ανατολή

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Διακόπηκε από τις 16 Ιούλη η ηλεκτροδότηση του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής Πριμόριε (Απω Ανατολή), εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών ηλεκτρικού, με αποτέλεσμα οι τοπικές επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρενέργειας να μην έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα αναγκαία για τη λειτουργία τους καύσιμα. Επλήγησαν οι μισοί καταναλωτές - ιδιώτες και βιομηχανικές επιχειρήσεις, νοσοκομεία, μαιευτήρια, δημόσιες μεταφορές, ακόμα και οι υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Σταμάτησε ακόμα και η υδροδότηση σε μεγάλο τμήμα της πόλης Βλαδιβοστόκ, όπου δημιουργήθηκαν και προβλήματα στο σύστημα αποχέτευσης. Οι αρχές της περιοχής υπογραμμίζουν ότι υπάρχει φόβος να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα οι μονάδες του στρατού, τα μεθοριακά τμήματα και ο Στόλος του Ειρηνικού Ωκεανού, με συνέπειες για την ασφάλεια της χώρας.

  • Μέτρα έκτακτης ανάγκης θα εφαρμοστούν στην Ουκρανία μετά τη χτεσινή βομβιστική επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Πάβελ Λαζαρένκο, ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Χορμπούλιν, σύμβουλος για θέματα ασφαλείας του Προέδρου, Λεονίντ Κούτσμα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ