Πέμπτη 18 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
Ετοιμοι για νέο γύρο;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Κλιμακώνονται οι πιέσεις των Αμερικανών και Ευρωπαίων συμμάχων τους για τη σύλληψη των δύο Σερβοβόσνιων ηγετών, ιδιαίτερα μετά τη χτεσινή συνάντηση του Αμερικανού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης.

Η συνάντηση διήρκεσε τέσσερις ώρες, και σύμφωνα με τον Αμερικανό απεσταλμένο ήταν "χωρίς αποτέλεσμα".

"Δεν μπορώ να πω ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος και δε θα χαρακτηρίσω τις συνομιλίες παρά μόνο θα πω ότι δεν είχαν αποτέλεσμα. Οι εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις απαιτούν μυστικότητα", υποστήριξε ο Χόλμπρουκ.

Ο ίδιος είπε πως θα μεταβεί στο Ζάγκρεμπ για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν και στη συνέχεια θα ενημερώσει την Ουάσιγκτον πριν συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στο Βελιγράδι σήμερα το απόγευμα. Θα επιστρέψει την Παρασκευή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως πρόσθεσε.

Την Τρίτη, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο καλωδιακό ενημερωτικό δίκτυο"MSNBC", ο Χόλμπρουκ υποστήριξε ότι η αποπομπή των ηγετών των Σέρβων της Βοσνίας εξαρτάται από τον Μιλόσεβιτς και επισήμανε ότι "είναι δική του ευθύνη. Εχει τη δύναμη να το πράξει, υποτίθεται πως πρέπει. Ας εξασφαλίσουμε πως θα το πράξει". Αρνούμενος να αποκαλύψει ποια ιδιαίτερη διαπραγματευτική τακτική θα ακολουθήσει στις συνομιλίες με τον Μιλόσεβιτς, ο Χόλμπρουκ τόνισε πως "οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν βήματα βελτίωσης, απαιτούν συμμόρφωση".

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η πολυεθνική δύναμη IFOR δε θα ανεχθεί επιθέσεις, εναντίον του προσωπικού της ούτε εμπόδια στο έργο της.

Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής τελετής με την ευκαιρία της αναχώρησης του διοικητή της IFOR, Λέιτον Σμιτ, τόνισε ότι είναι πεπεισμένος πως ο Ράντοβαν Κάρατζιτς σύντομα θα βρίσκεται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για την εκδίκαση εγκλημάτων πολέμου.

Παράλληλα, ο ναύαρχος Λέιτον Σμιθ προειδοποίησε ότι "δε θα ανεχθούμε τις απειλές των Σέρβων της Βοσνίας".

Ωστόσο, στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ δήλωσε, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Κάρατζιτς "θα τορπιλίσει τις εκλογές" στη Βοσνία που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, από την Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι "έτοιμες να προχωρήσουν πολύ", για να αφαιρέσουν κάθε επιρροή από τους Σερβοβόσνιους ηγέτες Κάρατζιτς και Μλάντιτς και πρόσθεσε ότι "εξετάζουν πολύ σοβαρά" τη δυνατότητα να επιβάλουν ξανά κυρώσεις εναντίον των Σέρβων της Βοσνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ