Πέμπτη 18 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Ντοπέ ο Ρώσος Μίτσκοβετς

Ο Ρώσος πρωταθλητής στην άρση βαρών, Γιούρι Μίτσκοβετς, αποκλείστηκε από την αποστολή της χώρας του για την Ολυμπιάδα, γιατί σε έλεγχο που έγινε κατά τη διάρκεια προολυμπιακού τουρνουά στην Πετρούπολη βρέθηκε ντοπαρισμένος. Ο πρωταθλητής Ευρώπης στα 83 κιλά κινδυνεύει με τετραετή αποκλεισμό από κάθε διεθνή διοργάνωση.

Η απουσία του Μίτσκοβετς καθιστά ακόμα πιο εύκολη την προσπάθεια του Πύρρου Δήμα για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, αφού ο Ρώσος αθλητής ήταν ένας από τους σημαντικότερους αντιπάλους του.

Πλαστά δολάρια

Τρία μέλη της αποστολής από την Ουγκάντα συνελήφθησαν από την αμερικάνικη Αστυνομία στην πόλη Γκέινεσβιλ, με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να κυκλοφορήσουν παραχαραγμένα δολάρια. Πρόκειται για τους πυγμάχους Κίζα Μπακούλε, Φράνκο Ογκένθο και τον προπονητή τους Ντικ Κατντέντε.

Τα λεφτά μας πίσω

Επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβάλει (περίπου 69.000 δολάρια) ζήτησε από τους διοργανωτές η ουγγρική αποστολή. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπξς της Ντεάσο Βαντ, τα δωμάτια στην περιοχή του πανεπιστημίου Κλαρκ όπου διαμένουν κάποια μέλη της αποστολής δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Επίσης ανησυχούν ιδιαίτερα για την ασφάλειά τους, αφού η περιοχή αυτή δεν είναι τόσο ασφαλής όσο το ολυμπιακό χωριό.

Ρατσιστική χώρα ο Καναδάς

Σάλο έχουν προκαλέσει στον Καναδά οι δηλώσεις του σπρίντερ, Ντόνοβαν Μπέιλι (από τα φαβορί για την κατάκτηση χρυσού) στο περιοδικό "Sports illustrated", σύμφωνα με τις οποίες ο Καναδάς "είναι κατάφωρα ρατσιστική χώρα όπως οι ΗΠΑ. Ανθρωποι που δεν είναι Καναδοί δεν έχουν την ίδια μεταχείριση", υπογράμμισε. Ο Ντόνοβαν γεννήθηκε στην Τζαμάικα αλλά έζησε περισσότερο από το μισό της ζωής του στον Καναδά.

Στην ίδια συνέντευξη κατήγγειλε τον τρόπο με τον οποίο φέρθηκαν στον Μπεν Τζόνσον μετά τον αποκλεισμό του από τους Ολυμπιακούς για ντόπινγκ οι συμπατριώτες του και αναρωτιέται: "Μπορούν πραγματικά οι Καναδοί να αγαπήσουν έναν μαύρο αθλητή;".

Οκτώ λίτρα νερό ημερησίως

Τουλάχιστον οκτώ λίτρα νερό καταναλώνουν καθημερινά οι αθλητές και οι αθλήτριες που προετοιμάζονται στη Γεωργία, αφού η ζέστη που επικρατεί είναι αφόρητη, φτάνοντας πολλές φορές τους 40 βαθμούς Κελσίου. Για το λόγο αυτό τα ιατρικά τιμ των αποστολών προσπαθούν αν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με διάφορα κοκτέιλ νερού και βιταμινών (κάλσιο, μαγνήσιο κλπ.). Το γερμανικό ιατρικό τιμ υποχρεώνει τους 479 αθλητές να πίνουν ημερησίως οκτώ λίτρα νερού, ανεξάρτητα αν διψούν ή όχι. "Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί η αφόρητη ζέστη", ανέφερε εκπρόσωπός τους και πρόσθεσε ότι οι φετινοί Ολυμπιακοί θα είναι οι πιο ζεστοί στην ιστορία της διοργάνωσης.

Απών και ο Σάμπρας

Μετά την Στέφι Γκραφ και ο Πιτ Σάμπρας ανακοίνωσε ότι δε θα πάρει μέρος στους αγώνες λόγω τραυματισμού. Ο Αμερικανοέλληνας τενίστας, που αντιμετωπίζει πρόβλημα στον αχίλλειο τένοντα, δήλωσε απογοητευμένος γιατί, όπως υποστήριξε, "από τη στιγμή που δεν κατέκτησα το Γουίμπλετον ήμουν πεπεισμένος ότι θα πάρω το χρυσό στη σπουδαία αυτή διοργάνωση".

Απειλεί η FINA

Η Διεθνής Κολυμβητική Συνομοσπονδία (FINA) αποφάσισε την επιβολή δίχρονου αποκλεισμού στις ομοσπονδίες - μέλη της, στην περίπτωση που αποδειχθούν ντοπαρισμένοι αθλητές τους τέσσερις φορές σε ένα χρόνο. Η FINA αποφάσισε ακόμα να διατηρηθεί η αυτόματη ποινή τετραετούς αποκλεισμού από τις πισίνες κάθε ντοπαρισμένου αθλητή, παρά το αίτημα των ομοσπονδιών να μειωθεί σε δύο χρόνια.

Ανδρας ή γυναίκα;

Η ΔΟΕ καλείται να απαντήσει αν η Βραζιλιάνα (;) αθλήτρια του τζούντο, Εντινάτσι Σίλβα, που μετέχει στην ολυμπιακή αποστολή της χώρας της, είναι... άνδρας ή γυναίκα!!! Η Σίλβα υποβλήθηκε σε τεστ θηλυκότητας, τα αποτελέσματα του οποίου θα γίνουν γνωστά πριν από το τέλος της βδομάδας. Αν η Σίλβα κριθεί άνδρας θα αποκλειστεί από τους αγώνες.

"Αισθάνομαι γυναίκα", δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε πως υποφέρει στην ιδέα ότι ποτέ δε θα είναι μια πραγματική γυναίκα... Η Σίλβα στις 30 του περασμένου Απρίλη υποβλήθηκε με πλήρη μυστικότητα αλλά και επιτυχία σε σχετική εγχείρηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ