Πέμπτη 18 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Και νέα θητεία Σάμαρανκ;

Και νέα θητεία Σάμαρανκ;

Τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής πιθανότατα θα εκλέξουν τον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ ως πρόεδρό της, στην απαρχή του επόμενου αιώνα. Αν και η θητεία του Σάμαρανκ λήγει το Σεπτέμβριο του 1997, όλες οι πληροφορίες συνέτειναν χθες ότι η πλειοψηφία της ΔΟΕ θα τον στηρίξει, για τέταρτη φορά. Προχθές ήταν η 16η "επέτειος" της εκλογής του Σάμαρανκ ως προέδρου της επιτροπής.

Πέρσι, η Επιτροπή επεξέτεινε το όριο ηλικίας που θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι πρόεδροί της στα 80 χρόνια (από τα 75), μια κίνηση η οποία από τότε προοιωνίζονταν την πρόθεση της ΔΟΕ να επανεκλέξει το Σάμαρανκ. Ο ίδιος, πάντως, έχει δηλώσει, σε ανύποπτο χρόνο, ότι δε θα αποφασίσει σχετικά με την ανανέωση ή μη της θητείας του ως το 2001 πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Αλλωστε, χθες γιόρτασε τα εβδομηκοστά έκτα του γενέθλια...

Αραβικές Ελπίδες...

Για δεκαετίες, οι Αραβες παρακολουθούσαν τα υπόλοιπα έθνη να κατακτούν μετάλλια επί μεταλλίων, περιοριζόμενοι σε ελάχιστες διακρίσεις. Αυτή τη φορά ελπίζουν σε κάτι περισσότερο. Συνολικά, απ' όταν άρχισαν να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς (στη Στοκχόλμη το 1912) έχουν κατακτήσει 44 μετάλλια. Στη Βαρκελώνη, η παρουσία τους ήταν υποτονικότερη από ποτέ. Οι άραβες αθλητές επέστρεψαν στις πατρίδες τους με 5 μετάλλια στις... αποσκευές τους.

Τώρα δεν είναι απλώς αισιόδοξοι, αλλά σίγουροι ότι θα κατακτήσουν περισσότερα. Ο δρομέας Νουρεντίν Μορσελί από την Αλγερία, ο οποίος θεωρείται επίδοξος νικητής στα 1.500 μέτρα, η συμπατριώτισσά του Χασίμπα Μπουλμέρκα, επίσης φαβορί για τα 1.500 μέτρα γυναικών, ο Σύρος Γκάντα Σουάα, στο έπταθλο, ο Μαροκινός δρομέας μέσων αποστάσεων Σάλαχ Χάισου, ο οποίος κατέγραψε το δεύτερο γρηγορότερο ρεκόρ στα 5.000 μέτρα σε μια συνάντηση νωρίτερα φέτος στη Ρώμη (12:50.80), ο Τυνήσιος Αλι Χακίμι κ.ά., αποτελούν μερικές από τις... "χρυσές" ελπίδες των Αράβων. Στην Ατλάντα θα βρίσκονται αθλητές από το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Συρία, τον Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Παλαιστίνη, κλπ.

... Και Κινεζικές προσδοκίες

Αντίθετα, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει ως στόχο να εδραιωθεί ως μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές δυνάμεις παγκοσμίως, κατακτώντας - τουλάχιστον - 60 Ολυμπιακά μετάλλια στην Ατλάντα. Στελέχη της κινεζικής αποστολής λένε ότι θεωρούν στόχο την κατάκτηση πάση θυσία 10 χρυσών μεταλλίων, ενώ εποφθαλμιά 25 "πρωτιές".

Οσον αφορά τις κατηγορίες που εκφράστηκαν - υπό τύπον... ερωτήσεως - από δημοσιογράφους για την ευρύτατη χρήση αναβολικών Κινέζων αθλητών, εκπρόσωπος της αποστολής σχολίασε ότι "υπάρχει μια απόχρωση ιδεολογικής διάκρισης" σε αυτές τις κατηγορίες. Στην πραγματικότητα, είπε, η χρήση των αναβολικών είναι "παγκόσμιο φαινόμενο"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ