ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βοήθεια 162 δισ. στους οφειλέτες
  • Αυτό το αστρονομικό ποσό χαρίζει η κυβέρνηση στους οφειλέτες, με τις ρυθμίσεις για τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία
  • Το ΙΚΑ θα είναι και πάλι ο μεγάλος χαμένος

Σε 520 δισ. δραχμές υπολόγισε προχτές ο υπουργός Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλος, τα χρέη των οφειλετών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Και οι χαριστικές ρυθμίσεις - πέμπτη τα τελευταία χρόνια - γίνονται, όπως λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες, "εξ ανάγκης" και για να "βοηθήσουν τους οφειλέτες, αλλά και για να εισπράξουν τα Ταμεία".

Δε λένε βέβαια ότι η ίδια τους η πολιτική, γενικά, ευνόησε την προκλητική ασυδοσία των οφειλετών, που διαπράττουν και το αδίκημα της υπεξαίρεσης. Βέβαια, έχουν και τις ευθύνες τους οι διοικήσεις των Ταμείων, που δεν εισπράττουν αυτά τα χρήματα. Αλλά βρίσκονται και στην αδυναμία να εισπράξουν τα έσοδα λόγω έλλειψης υπαλλήλων και μηχανογραφικής υποδομής. Το ΙΚΑ, λόγου χάρη, ζητά 600 υπαλλήλους για να μπορέσει να εισπράξει 300 δισ. το χρόνο απ' την εισφοροδιαφυγή, αλλά προσκρούει στο πρόγραμμα "σύγκλισης" για τη μείωση του δαπανών.

Κι ενώ η κυβέρνηση προσφέρει απλόχερα βοήθεια στους εργοδότες, αδιαφορεί αν τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν απ' τις ρυθμίσεις 152 δισ. από το δημόσιο και τους εργοδότες και άλλα 10 δισ. απ' τη ρύθμιση για τους δήμους.Μεγάλος χαμένος το ΙΚΑ

Τα μεγάλα χρέη υπάρχουν προς το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, το ΙΚΑ.

Στο τέλος του 1995 τα συνολικά χρέη προς το ΙΚΑ ήταν 295,943 δισ. δραχμές. Εκτοτε υπήρξαν κάποιες μεταβολές, όπως η είσπραξη 10,5 δισ. δραχμών των υπό εκκαθάριση επιχειρήσεων το Μάρτη του 1996 ή σε κάποιες άλλες επιχειρήσεις. Ετσι, τα στοιχεία που είχαν καταγράψει οι υπηρεσίες του ΙΚΑ - όπως άλλωστε το σημειώνουν και οι ίδιες - δεν μπορούν να κριθούν οριστικά. Ομως το "προφίλ" των οφειλών προς το ΙΚΑ είναι αυτό που παρουσιάζεται παραπλεύρως στον πίνακα. Τα 295 δισ. δραχμές ήταν τα βεβαιωμένα τέλη, και αν σ' αυτά συνυπολογιστούν και τα πρόσθετα τέλη - φτάνουν μέχρι και 120% - τότε τα συνολικά χρέη ξεπερνούν τα 600 δισ.

Οπως φαίνεται και στον πίνακα, τα χρέη του ιδιωτικού τομέα έσπασαν το "φράγμα" των διακοσίων δισ. Ανέρχονται σε 207,601 δισ. - και μαζί με τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς σε 208,614 δισ. - τη στιγμή που ο δημόσιος τομέας ή ο ευρύτερος δημόσιος τομέας μείωσαν ή κράτησαν σταθερά τα χρέη τους.

Το άλμα των χρεών έγινε κυρίως απ' τον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ Απρίλη και Δεκέμβρη του 1995 υπάρχει μια συνολική αύξηση των χρεών κατά 61,765 δισ. δραχμές, εκ των οποίων τα 40,758 δισ. - δηλαδή τα δύο τρίτα - προέρχονται απ' τον ιδιωτικό τομέα. Για να υπάρχει και ένα μέτρο σύγκρισης των "αλμάτων" των χρεών, θυμίζουμε ότι στο τέλος του 1993 οι συνολικές οφειλές - χωρίς τις πρόσθετες αυξήσεις - ήταν μόλις 119,6 δισ. δραχμές, ενώ το 1992 τα συνολικά χρέη ήταν μόλις 14 δισ. δραχμές.

Ειδικότερα, οι εφημερίδες χρωστούν στο ΙΚΑ 800,229 εκατ. δραχμές, οι δημοτικοί σταθμοί 273,296 εκατ. δραχμές, οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί 429,350 εκατ. δραχμές και οι εκδοτικές επιχειρήσεις 1,192 δισ. δραχμές. Τα συνολικά τους χρέη ανέρχονται σε 2,694 δισ. δραχμές και μαζί με τα πρόσθετα τέλη σε 5,926 δισ. δραχμές.

Ανάμεσα στους μεγαλοοφειλέτες υπάρχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, που κάθε τόσο με διαφημίσεις στις τηλεοράσεις υπόσχονται άμεση εξυπηρέτηση ή με συνεντεύξεις σε έντυπα εκθειάζουν την αποδοτικότητα των κεφαλαίων τους. Δέκα ασφαλιστικές εταιρίες χρωστούν στο ΙΚΑ 1,006 δισ. δραχμές - και με τα πρόσθετα τέλη 2,21 δισ..

Οι δήμοι χρωστούν 25 δισ., εκ των οποίων τα 5,8 τα οφείλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Και επειδή είναι μεταγραφική περίοδος και κάθε πρωί "κρέμονται" στα περίπτερα εκατομμύρια - σε δολάρια - για τις μεταγραφές Ελλήνων ή ξένων παικτών, αναφέρουμε ότι οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες χρωστούν στο ΙΚΑ 406,4 εκατ. - και με τα πρόσθετα τέλη 894,08 εκατ. δραχμές.

Ο νικηφόρος αγώνας των οικοδόμων

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα για τη συγχώνευση των ΤΕΑΕΔΞΕ και ΙΚΑ - ΤΕΑΜ

Πέντε χρόνια αγώνας χρειάστηκε από τους Οικοδόμους και τους συνταξιούχους του κλάδου για να γίνει πράξη η συγχώνευση του επικουρικού τους αγώνα(ΤΕΑΕΔΞΕ) στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Ηδη το Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 159Α/12.7.96).

Στα πέντε χρόνια, όπως υπογραμμίζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, "η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο της Αθήνας έδωσαν μαζί με τους οικοδόμους συνταξιούχους σοβαρές μάχες σε πολλά μέτωπα, προκειμένου να προχωρήσει η συγχώνευση".

"Συγκρουστήκαμε, συνεχίζει η Ομοσπονδία, με μηχανισμούς και πρόσωπα, συνεχίζουν, που για το δικό τους καλό, τη δική τους βόλεψη έκαναν ό,τι μπορούσαν, χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα για να αποτρέψουν τη συγχώνευση. Τα πρόσωπα αυτά είναι γνωστά και τα παραδίδουμε στους Οικοδόμους και Συνταξιούχους. Είναι πρώτα απ' όλα τα διευθυντικά στελέχη του Ταμείου και ιδιαίτερα αυτά των τελευταίων χρόνων με επικεφαλής το σημερινό πρόεδρο του Ταμείου Ν. Πολατίδη, το μέλος του ΔΣ του Ταμείου και πρόεδρο των εργαζομένων Αθ. Τσακανίκας, τα γνωστά 3 - 4 στελέχη της ΠΑΣΚΕ στο χώρο των οικοδόμων και ο γνωστός χουντοδημιουργημένος Λεσάκης, υπότροφος του Ταμείου που κάθε χρόνο λυμαίνονται από κρατήσεις συνδρομών 15 εκατομμύρια. Ολοι αυτοί χρησιμοποίησαν παραπληροφόρηση και ψεύτικα στοιχεία για να αποπροσανατολίσουν τους αρμόδιους και τους οικοδόμους συνταξιούχους. Χρησιμοποίησαν μηχανισμούς που δε σταμάτησαν να δίνουν μάχη για την ανατροπή της απόφασης για συγχώνευση των ταμείων, ακόμα και όταν το Προεδρικό Διάταγμα βρισκόταν στη Γραμματεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας". "Ομως ο αγώνας των οικοδόμων συνταξιούχων ανέτρεψε τα σαθρά και ταπεινά κίνητρά τους, το δίκιο υπερίσχυσε της βόλεψης όλων των προαναφερομένων και ορισμένων που φλέρταραν ανάλογη βόλεψη", τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία και καταλήγει: "Η νίκη αυτή ανήκει σε όλους τους Οικοδόμους και τους εργαζομένους στις συναφείς ειδικότητες όλων των πολιτικών πεποιθήσεων, με επικεφαλής τη Διοίκηση του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας, που στηριγμένοι στη θέληση και το δίκιο των εργαζομένων του κλάδου διεκδίκησαν και ολοκλήρωσαν το έργο της διάλυσης του ΤΕΑΕΔΞΕ και της συγχώνευσης του στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ".

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΥΔΗΣ
Μια προκλητικά ταξική ρύθμιση

Οποιοδήποτε επιχείρημα για την κακή οικονομική κατάσταση των δήμων είναι εντελώς κάλπικο, διότι οι δήμοι έχουν περιέλθει σ' αυτή την κατάσταση, λόγω ακριβώς της κρατικής πολιτικής, τονίζει ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα"

Καθώς είναι φανερό πως ο υπουργός Εργασίας εμφανίζεται για μια ακόμα φορά να στήνει γλέντι με ξένα κόλλυβα, αυτή τη φορά χαρίζοντας 10 δισ. που ανήκουν στα ασφαλιστικά ταμεία, ζητήσαμε από τον επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεωνίδα Αυδή, να σχολιάσει την τροπολογία για τη ρύθμιση των χρεών των ΟΤΑ προς τα ταμεία.

"Γενικώς, μας είπε, οι ρυθμίσεις των οφειλών του ΙΚΑ γίνονται για να εξυπηρετηθούν ορισμένοι μεγάλοι οφειλέτες, δηλαδή κεφαλαιούχοι, οι οποίοι χρωστούν μεγάλα ποσά, έχουν παγωμένες οφειλές προς το ΙΚΑ, και βέβαια για χάρη του βασιλικού ποτίζεται και η γλάστρα και εξυπηρετούνται και μικροοφειλέτες του ΙΚΑ".

Με την τροπολογία, συνέχισε ο Λ. Αυδής, γίνεται μια πολύ ευνοϊκή, χαριστική - θα έλεγα - ρύθμιση των οφειλών των μεγάλων δήμων. Αυτή η ρύθμιση, παρ' όλο που φαίνεται ότι ωφελεί τους μεγάλους δήμους, κατά τη γνώμη μου είναι τελείως αρνητική για τους εξής λόγους:

  • Το ΙΚΑ βρίσκεται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση και η στέρηση εσόδων έχει άμεση επίπτωση στην οικονομική θέση των συνταξιούχων του ΙΚΑ και στο επίπεδο των άλλων παροχών.
  • Οποιοδήποτε επιχείρημα για την κακή οικονομική κατάσταση των δήμων νομίζω ότι θα ήταν εντελώς κάλπικο, διότι οι δήμοι έχουν περιέλθει σ' αυτή την κατάσταση, λόγω ακριβώς της κρατικής πολιτικής. Το κράτος διαθέτει για την ενίσχυση της ΤΑ περίπου 2% του προϋπολογισμού και απ' αυτά τα ποσά παρακρατείται πολύ μεγάλο μέρος. Υπολογίζεται ότι είναι 720 δισ. τα ποσά που έχει παρακρατήσει από θεσμοθετημένους πόρους από το 1990 έως σήμερα."Τώρα,υπογραμμίζει ο Λ. Αυδής, η κυβέρνηση προσπαθεί να μετακυλίσει το οικονομικό πρόβλημα των δήμων στο ΙΚΑ και επομένως στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, δηλαδή στην εργατική τάξη. Πρόκειται για μια προκλητικά ταξική ρύθμιση".

- Με τη ρύθμιση διαγράφονται τα πρόστιμα των ΟΤΑ. Αυτό τι σημαίνει για τα ασφαλιστικά ταμεία; Μπορεί η ζημιά να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τα χρήματα που παρακρατά από τους δήμους η κυβέρνηση;- "Δεν ξέρω αν πρέπει να δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό ή όχι. Ξέρω ότι πρέπει να χρήματα αυτά να δοθούν στο IKA. Αν διαγραφούν επιβαρύνσεις αυτό σημαίνει ότι θα εξοφληθούν τα χρήματα με μειωμένη αξία, έναντι του χρόνου κατά τον οποίο γεννήθηκαν οι οφειλές. Δηλαδή, ενώ τα έχουν κρατήσει οι ΟΤΑ, θα επιβαρυνθεί το ΙΚΑ με το κόστος της απώλειας αξίας του χρήματος. Το σημαντικό δεν είναι η διαγραφή των προστίμων. Το σημαντικό είναι ότι εάν διαγραφούν οι προσαυξήσεις τελικά οι ΟΤΑ θα πληρώσουν με σημερινές δραχμές χρέη παλαιότερα. Το κράτος πρέπει να δώσει στους ΟΤΑ τα λεφτά που τους χρωστάει. Αντί να κάνει ρυθμίσεις και να προσπαθεί να μετακυλίσει βάρη στο ΙΚΑ, να δώσει τα λεφτά στους ΟΤΑ και οι ΟΤΑ να πληρώσουν το ΙΚΑ. Αν υπάρχουν επιβαρύνσεις, αυτές πρέπει να τις πληρώσει το κράτος, το οποίο είναι υπαίτιο για αυτές τις καθυστερήσεις, επειδή με την οικονομική ασφυξία που έχει προκαλέσει στους ΟΤΑ τους έκανε ανίκανους να εξοφλούν έγκαιρα το ΙΚΑ".

Βλάπτει δημότες και εργαζόμενους

Δηλώσεις του δημάρχου Ζεφυρίου Κ. Λιάρου και του γραμματέα της ΠΟΕ - ΟΤΑ Γ. Στρατηγού

Αποκαλυπτικές για τους λόγους που η τροπολογία για τη ρύθμιση των χρεών των δήμων προς το ΙΚΑ είναι τελικά επιβλαβής και για τους δημότες και για τους εργαζόμενους, είναι και οι δηλώσεις του δημάρχου Ζεφυρίου Κώστα Λιάρου και του γραμματέα της ΠΟΕ - ΟΤΑ και στελέχους της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" Γιάννη Στρατηγού.

"Αν ήθελε ο κ. Γιαννόπουλος και κάθε κυβερνητικός παράγοντας, δηλώνει ο Κ. Λιάρος, να ευνοήσει τους δήμους, δεν είχε παρά να εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών να αποδώσουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτά που οφείλει η κεντρική διοίκηση προς τους ΟΤΑ. Και συγκεκριμένα, μας παρακρατούνται αυθαίρετα πάνω από 720 δισ. που προέρχονται από θεσμοθετημένους πόρους που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, δε, αν ήθελε και πάλι ο κ. Γιαννόπουλος να διευκολύνει τους ΟΤΑ για να μπορούν και οι ΟΤΑ να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έναντι του ΙΚΑ και άλλων υποχρεώσεων που έχουν, ας φρόντιζε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να μην εφαρμόζει αυτή την τοκογλυφική πολιτική προς τους ΟΤΑ και να έχουμε σήμερα τόκους υπερημερίας 22-24%. Αν δούμε στην ελεύθερη αγορά, ακόμα και οι τράπεζες τα έχουν μειώσει. Ως εκ τούτου, ας παρατήσει αυτού του είδους τις ενέργειες ο κ. Γιαννόπουλος και τα καμουφλάζ που θέλει να παρουσιάσει ότι θέλει να διευκολύνει τους ΟΤΑ. Αυτή η ρύθμιση θα αποβεί εις βάρος του ασφαλιστικού οργανισμού, που, όπως ξέρουμε, είναι καταχρεωμένος, γιατί του οφείλουν εισφορές, όχι μόνο οι ΟΤΑ, αλλά και οι μεγάλες βιομηχανίες. Να δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό τα λεφτά που τους οφείλει η κυβέρνηση και, φυσικά, οι ΟΤΑ θα μπορέσουν να ανταποκριθούν για να καταθέσουν τις εισφορές τους προς τον ασφαλιστικό οργανισμό και εφόσον θα πάρει εκείνος τα λεφτά του δε θα του δημιουργηθεί νέο πρόβλημα".

Δε χτυπά την αιτία

"Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα", δήλωσε ο Γ. Στρατηγός, εκτιμά ότι μία τέτοια ρύθμιση κινείται στο πλαίσιο της πολιτικής αντίληψης της κυβέρνησης για περικοπή των δαπανών από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, γιατί δεν κτυπά με τη ρύθμιση την αιτία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την αντεργατική πολιτική που ακολουθούν οι εργοδότες για αύξηση των κερδών τους. Ειδικότερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που η λέξη εργοδοσία έχει διαφορετικό χαρακτήρα, με την κοινωνική ευαισθησία που πρέπει να διέπει τις δημοτικές και κοινοτικές αρχές απέναντι στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία τους, θεωρείται τελείως απαράδεκτο να σιγοντάρει η ΤΑ την κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθεια. Ολα κινούνται πλέον με βάση αντιλήψεις - πολιτικές στο όνομα του "εκσυγχρονισμού" του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος με περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, που θα έχει αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στην ΤΑ να οδηγούνται στην περιστολή των παροχών τους. Και αυτό βεβαίως κτυπά τους ίδιους τους εργαζόμενους. Οι ρυθμίσεις των 60 άτοκων δόσεων καλύπτουν δημοτικές αρχές που χρησιμοποιούν τα χρήματα για άλλους σκοπούς και έπρεπε να γίνει έλεγχος για παράβαση καθήκοντος αυτών των δημοτικών αρχών. Τότε και μόνο πρέπει να πει κανείς ότι οι εξαγγελίες περί κράτους πρόνοιας και κράτους δικαίου θα είχαν βάση γιατί σε αντίθετη περίπτωση είναι λόγια του αέρα".

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Μποναμάς για δήθεν νέες θέσεις εργασίας

Ούτε 150.000 συνταξιούχοι δε θα πάρουν τα διαβόητα ΕΚΑΣ

Την έντονη διαμαρτυρία της για τις χαριστικές ρυθμίσεις προς τους βιομηχάνους μεγαλοοφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία με το δέλεαρ ότι δήθεν θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας εκφράζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών σωματείων.

Πρόκειται για έναν μποναμά που η ΣΕΑ τον υπολογίζει σε 200 δισ. δραχμές και καλεί τις διοικήσεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων να πάρουν καταδικαστικές αποφάσεις για την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης για τις ρυθμίσεις. Επίσης, καλεί τις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις - ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΑ - να προχωρήσουν σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις μαζί με τη ΣΕΑ των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, για την ανατροπή των αντικοινωνικών πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

Η ΣΕΑ ανατρέπει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι με τα Επιδόματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης - τα διαβόητα ΕΚΑΣ - θα "ενισχυθούν" 380.000 συνταξιούχοι. "Με βάση τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, εκτιμάμε ότι ο αριθμός θα περιοριστεί το πολύ στις 150.000 συνταξιούχους και πολλοί από αυτούς δε θα πάρουν όλο το ποσό", υπογραμμίζει η ΣΕΑ και τονίζει: "Διαψεύδουμε την κυβέρνηση ότι τα ΕΚΑΣ θα δοθούν το πολύ μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, όταν είναι γνωστό ότι υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες απογραφής των συνταξιούχων από φορολογικά στοιχεία του ΚΕΠΥΟ, καθώς και ότι βρισκόμαστε σε περίοδο αδειών που οι μηχανισμοί και οι υπηρεσίες του δημοσίου βρίσκονται σε άδειες".

Η ΣΕΑ είχε καταγγείλει εκ των προτέρων τη βάναυση απόφαση εμπαιγμού με τα ΕΚΑΣ, που αποτελεί μια "αναδιανομή της φτώχειας ανάμεσα στους συνταξιούχους". "Για πρώτη φορά στη χώρα, υπογραμμίζουν οι συνταξιούχοι, συνδέονται οι αυξήσεις των συντάξεων και οι αναπροσαρμογές τους, με τη λογική του ελέγχου μέσω της εφορίας για εξακρίβωση στα εισοδήματα των συνταξιούχων. Το δικαίωμα της σύνταξης από την εργασία, επισημαίνουν, γίνεται συνάρτηση εξωγενών οικονομικών παραγόντων σύμφωνα με τις προθέσεις και τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών".

Η ΣΕΑ καταγγέλλει το γεγονός ότι στην τροπολογία για τα ΕΚΑΣ προβλέπεται η κάλυψη του κόστους - 26 δισ. για το 1996 - να επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία. Προχτές ο υπουργός Εργασίας, Ευ. Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι τα λεφτά υπάρχουν και δεν επιβαρύνουν τα ταμεία. Η αρχική συμφωνία ήταν να καλυφθεί από το Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Και να ισχύσει, δηλαδή, αυτό επιβαρύνονται εμμέσως τα ταμεία, διότι τα κονδύλια αυτού του λογαριασμού προέρχονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία βάσει του νόμου 2084/92.

Η ΣΕΑ θέτει στην κυβέρνηση τα εξής ερωτήματα:

  • Πού θα βρει τα λεφτά το ΙΚΑ που έκλεισε προϋπολογισμό με έλλειμμα 237 δισεκατομμύρια;
  • Πού θα βρει τα λεφτά το ΝΑΤ που είναι χρεοκοπημένο και δανειοδοτείται;
  • Πού θα βρει λεφτά το ΤΣΑ που δεν έχει δεκάρα και το έλλειμμα ξεπερνάει τα 20 δισ.;

Η ΣΕΑ δηλώνει ότι οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν τους ενωτικούς και ανυποχώρητους αγώνες τους για να προστατέψουν τα Ταμεία τους από τη λαίλαπα της κυβερνητικής επιθετικότητας και τη διεκδίκηση των πάγιων θεσμικών αιτημάτων τους και καλούν τους συνταξιούχους στη συγκέντρωση της Τρίτης, 23 του Ιούλη 1996, στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 8 μ.μ.

ΓΣΕΕ
Βουλευτές, μην ψηφίσετε την τροπολογία

ΟΣΝΙΕ: Η κυβέρνηση χαρίζει "ζεστό" χρήμα στο κεφάλαιο

Την απόσυρση της τροπολογίας για τις χαριστικές ρυθμίσεις ζητά η ΓΣΕΕ με χτεσινή επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

"Στην περίπτωση, τονίζει η ΓΣΕΕ στην επιστολή της, που η κυβέρνηση επιμένει ζητάμε από τους βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς εξαίρεση να την καταψηφίσουν, αναδεικνύοντας τις αρνητικές και πολύπλευρες συνέπειες που θα επισύρει". Στο νομοσχέδιο για την ανεργία, υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Εργασίας, κατέθεσε τροπολογία, η οποία δημιουργεί και οξύνει το συνολικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φορείς της κοινωνικής ασφάλισης με πρώτο το ΙΚΑ, καθώς προτείνονται οι εξής "διευκολύνσεις" στους εργοδότες που οφείλουν μεγάλα ποσά στους ασφαλιστικούς οργανισμούς:

  • Εκπτωση 60% στα πρόσθετα τέλη στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής των οφειλομένων ποσών, και
  • Εκπτωση 25% - 40% στη με δόσεις καταβολή των οφειλομένων.

"Με τις δύο αυτές τροπολογίες ως ΓΣΕΕ είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι, συνεχίζει η επιστολή. Απαιτούμε να αποσυρθεί και να διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος για την είσπραξη από το ΙΚΑ και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς του ποσού των 500 δισ. περίπου που παράνομα παρακρατούν δεκάδες επιχειρήσεις. Στην περίπτωση που η προτεινόμενη τροπολογία ψηφιστεί το κόστος, η απώλεια για τους ασφαλιστικούς φορείς θα ανέλθει στο ποσό των 152.000.000.000 δραχμών. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό πλέον προσλαμβάνει ιδιαίτερα αρνητικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον που η προσδοκώμενη κάλυψη του ποσού αυτού από... αναμενόμενη αύξηση των εσόδων είναι παραπάνω από επισφαλής".

Και η επιστολή καταλήγει: "Η κατηγορηματική μας αντίθεση στην τροπολογία στοιχειοθετείται επιπλέον και από τη βάσιμη εκτίμηση ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα "σπρώξουν" πολλούς εργοδότες που σήμερα καταβάλλουν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές να γίνουν οφειλέτες αφού έρχεται κάθε φορά το κράτος και τους χαρίζει υπέρογκα ποσά και ουσιαστικά αναπαράγει την εισφοροκλοπή".Η ΟΣΝΙΕ

Την αντίθεσή της με το νομοσχέδιο για την ανεργία, που πρόκειται να κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι θα καταθέσει το νομοσχέδιο χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει διάλογος με τα συνδικάτα, "αλλά με μπούσουλα τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της "Λευκής Βίβλου"".

"Τα δισεκατομμύρια για τα ΚΕΚ, το "κουπόνι εργασίας", την επιχορήγηση των εργοδοτών για την κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, το χάρισμα πάνω από 500 δισ. μέσω του διακανονισμού των χρεών των εργοδοτών προς το ΙΚΑ, και άλλες ρυθμίσεις που μπορεί να προκύψουν, συνθέτουν το ζεστό χρήμα προς το κεφάλαιο", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να καταδικάσουν το νομοσχέδιο και τους "αρχιτέκτονές" του. "Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν το λόγο", καταλήγει.

Λεζάντες 16 - 17

Οταν για τους μεγαλοοφειλέτες υπάρχουν οι χαριστικοί μποναμάδες, τότε για τους συνταξιούχους μένουν τα φιλοδωρήματα της ενορίας - τα διαβόητα ΕΚΑΣ

Λεων. Αυδής: Το οικονομικό πρόβλημα των δήμων μετακυλίεται στις πλάτες εργαζομένων και συνταξιούχων

Κ. Λιάρος και Γ. Στρατηγός

Ρεπορτάζ

Ελ. ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Μπ. ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ

Π. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ