Σάββατο 20 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βλάπτει δημότες και εργαζόμενους

Δηλώσεις του δημάρχου Ζεφυρίου Κ. Λιάρου και του γραμματέα της ΠΟΕ - ΟΤΑ Γ. Στρατηγού

Αποκαλυπτικές για τους λόγους που η τροπολογία για τη ρύθμιση των χρεών των δήμων προς το ΙΚΑ είναι τελικά επιβλαβής και για τους δημότες και για τους εργαζόμενους, είναι και οι δηλώσεις του δημάρχου Ζεφυρίου Κώστα Λιάρου και του γραμματέα της ΠΟΕ - ΟΤΑ και στελέχους της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" Γιάννη Στρατηγού.

"Αν ήθελε ο κ. Γιαννόπουλος και κάθε κυβερνητικός παράγοντας, δηλώνει ο Κ. Λιάρος, να ευνοήσει τους δήμους, δεν είχε παρά να εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών να αποδώσουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτά που οφείλει η κεντρική διοίκηση προς τους ΟΤΑ. Και συγκεκριμένα, μας παρακρατούνται αυθαίρετα πάνω από 720 δισ. που προέρχονται από θεσμοθετημένους πόρους που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, δε, αν ήθελε και πάλι ο κ. Γιαννόπουλος να διευκολύνει τους ΟΤΑ για να μπορούν και οι ΟΤΑ να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έναντι του ΙΚΑ και άλλων υποχρεώσεων που έχουν, ας φρόντιζε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να μην εφαρμόζει αυτή την τοκογλυφική πολιτική προς τους ΟΤΑ και να έχουμε σήμερα τόκους υπερημερίας 22-24%. Αν δούμε στην ελεύθερη αγορά, ακόμα και οι τράπεζες τα έχουν μειώσει. Ως εκ τούτου, ας παρατήσει αυτού του είδους τις ενέργειες ο κ. Γιαννόπουλος και τα καμουφλάζ που θέλει να παρουσιάσει ότι θέλει να διευκολύνει τους ΟΤΑ. Αυτή η ρύθμιση θα αποβεί εις βάρος του ασφαλιστικού οργανισμού, που, όπως ξέρουμε, είναι καταχρεωμένος, γιατί του οφείλουν εισφορές, όχι μόνο οι ΟΤΑ, αλλά και οι μεγάλες βιομηχανίες. Να δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό τα λεφτά που τους οφείλει η κυβέρνηση και, φυσικά, οι ΟΤΑ θα μπορέσουν να ανταποκριθούν για να καταθέσουν τις εισφορές τους προς τον ασφαλιστικό οργανισμό και εφόσον θα πάρει εκείνος τα λεφτά του δε θα του δημιουργηθεί νέο πρόβλημα".

Δε χτυπά την αιτία

"Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα", δήλωσε ο Γ. Στρατηγός, εκτιμά ότι μία τέτοια ρύθμιση κινείται στο πλαίσιο της πολιτικής αντίληψης της κυβέρνησης για περικοπή των δαπανών από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, γιατί δεν κτυπά με τη ρύθμιση την αιτία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την αντεργατική πολιτική που ακολουθούν οι εργοδότες για αύξηση των κερδών τους. Ειδικότερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που η λέξη εργοδοσία έχει διαφορετικό χαρακτήρα, με την κοινωνική ευαισθησία που πρέπει να διέπει τις δημοτικές και κοινοτικές αρχές απέναντι στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία τους, θεωρείται τελείως απαράδεκτο να σιγοντάρει η ΤΑ την κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθεια. Ολα κινούνται πλέον με βάση αντιλήψεις - πολιτικές στο όνομα του "εκσυγχρονισμού" του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος με περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, που θα έχει αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στην ΤΑ να οδηγούνται στην περιστολή των παροχών τους. Και αυτό βεβαίως κτυπά τους ίδιους τους εργαζόμενους. Οι ρυθμίσεις των 60 άτοκων δόσεων καλύπτουν δημοτικές αρχές που χρησιμοποιούν τα χρήματα για άλλους σκοπούς και έπρεπε να γίνει έλεγχος για παράβαση καθήκοντος αυτών των δημοτικών αρχών. Τότε και μόνο πρέπει να πει κανείς ότι οι εξαγγελίες περί κράτους πρόνοιας και κράτους δικαίου θα είχαν βάση γιατί σε αντίθετη περίπτωση είναι λόγια του αέρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ