Σάββατο 20 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΕΡΥΘΡΩΝ
Νεκροταφείο στο κέντρο της πόλης!

Τα τελευταία 20 χρόνια, το παλιό και εγκαταλειμμένο νεκροταφείο του Δήμου Ερυθρών - φτιαγμένο ακριβώς στο κέντρο της πόλης - αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής. Εδώ και δύο χρόνια, όμως, η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη. Ολοι οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν πλέον το νεκροταφείο Αγίας Τριάδας "ανοιχτή πληγή", ενώ δεν παραλείπουν να χρησιμοποιούν και τη λέξη "έκτρωμα". "Ετσι το χαρακτήριζε ο δήμαρχος προεκλογικά, υποσχόμενος ότι θα το απομακρύνει. Σήμερα, όμως, και τους "χαρακτηρισμούς" και τις υποσχέσεις του έχει ξεχάσει", λένε αγανακτισμένοι οι κάτοικοι.

Η εικόνα που αντικρίσαμε προχτές στο Κριεκούκι ήταν πολύ χειρότερη από την εικόνα που παρουσιαζόταν στην υγειονομική έκθεση αυτοψίας, της Διεύθυνσης Υγείας Δυτικής Αττικής, που επισκέφτηκε το εγκαταλειμμένο νεκροταφείο πριν τρεις μήνες περίπου και διαπίστωσε ότι "η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και συνιστά παράβαση της υγειονομικής διάταξης ΑΣ/1210/78 ΦΕΚ 424/Β/78". Τάφοι ανοιχτοί, σπασμένοι και αποδιοργανωμένοι, διάσπαρτα τριγύρω ανθρώπινα οστά και νεκροκεφαλές, μάρμαρα σπασμένα συνθέτουν το μακάβριο θέαμα. Κι όλα αυτά ακριβώς απέναντι - ούτε 10 μέτρα (!) - από το μοναδικό Κρατικό Παιδικό Σταθμό της περιοχής και δίπλα σε δεκάδες σπίτια, τα οποία σε μόνιμη βάση έχουν κλειστά παράθυρα. Γιατί οι οσμές του νεκροταφείου - ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες - είναι κάτι που δεν μπορεί να περιγραφεί...

Κρατάει χρόνια αυτή η... κολόνια

Το οξύτατο πρόβλημα με το συγκεκριμένο νεκροταφείο - εκτάσεως 4.000 τετραγωνικών μέτρων - ξεκινά το 1979, όταν έγινε και η τελευταία ταφή. Η τότε δημοτική αρχή αποφάσισε την παύση της ταφής των νεκρών και έταξε προθεσμία τεσσάρων ετών προκειμένου να γίνει εκταφή και μεταφορά των οστών από τους οικογενειακούς τάφους στο νέο νεκροταφείο, που δημιουργήθηκε ένα χιλιόμετρο μακριά από το κέντρο του δήμου. Εως το 1987 τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε. Το θέμα, την ίδια χρονιά, επανέρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου επισημαίνεται "η επιτακτική ανάγκη μεταφοράς του παλιού νεκροταφείου για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας των κατοίκων και κυρίως των νηπίων του κρατικού σταθμού" (σ.σ. ξεκίνησε να λειτουργεί το 1986, αφού όλοι θεωρούσαν βέβαιο ότι το νεκροταφείο θα απομακρυνθεί σύντομα).

Τελικά φτάσαμε στο 1996 και η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει. Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις όλων των - μέχρι σήμερα - δημάρχων, κανείς δεν τόλμησε να τις πραγματοποιήσει.

Οι αρμόδιοι δηλώνουν αναρμοδιότητα

"Η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και αισθητική. Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν ήδη στα παιδιά μας, που παίζουν στο προαύλιο του Παιδικού Σταθμού και στις αυλές των σπιτιών τους. Πολλά απ' αυτά έχουν παρουσιάσει δερματοπάθειες από τις μύγες και τα κουνούπια που προέρχονται απ' το νεκροταφείο", τόνισε ο Γιώργος Μάμαλης,το σπίτι του οποίου συνορεύει με το εν λόγω νεκροταφείο. Μαζί με τον αδελφό του, Τ. Μάμαλη,και άλλους 16 ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή κατέθεσαν αίτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θήβας, κατά του Δήμου Ερυθρών και του δημάρχου Μ. Μπούνταλη, για λήψη ασφαλιστικών μέτρων.

"Αναρμόδια"

Η σημερινή αντιδήμαρχος, Μ. Τζεμπελίκου,στο δικαστήριο - έγινε στις αρχές Ιούλη - προκλητικά υπεράσπισε την παραμονή του νεκροταφείου στην περιοχή, με το επιχείρημα ότι "το οστεοφυλάκιο του καινούριου νεκροταφείου είναι γεμάτο και δεν μπορούν να μεταφερθούν αλλού τα οστά". Ωστόσο, προχτές, που επισκεφτήκαμε το συγκεκριμένο οστεοφυλάκιο, διαπιστώσαμε ότι σχεδόν όλα του τα ράφια είναι άδεια! Η Μ. Τζεμπελίκου, μάλιστα, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι το νεκροταφείο φυλάσσεται από δύο φύλακες και δεν είναι εγκαταλειμμένο. Η πόρτα του πάντως, την προηγούμενη Τρίτη, ήταν ορθάνοιχτη, οι μισοί τάφοι σπασμένοι και τα μικρά παιδιά έμπαιναν και έβγαιναν σαν να ήταν... σπίτι τους! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η αντιδήμαρχος, όταν της ζητήσαμε να μας εξηγήσει για ποιο λόγο κρατάει χρόνια αυτή η ιστορία, μας είπε επί λέξει: "Είμαι αναρμόδια να σας μιλήσω γι' αυτό το θέμα"!

Περιμένουν απάντηση

"Είναι γεγονός ότι αυτή η ιστορία δημιουργεί πλέον τεράστια ερωτηματικά", υπογραμμίζει ο Τάσος Μάμαλης. "Δεν είναι δυνατόν να καταδικαστεί ένα χωριό ολόκληρο για ορισμένα συγκεκριμένα συμφέροντα", υπογραμμίζει ο Γιώργος Σακελλάρης."Είναι απάνθρωπο να μην τολμάμε να ανοίξουμε τα παράθυρα των σπιτιών μας, να μην μπορούμε από την μπόχα να κοιμηθούμε τα βράδια", συμπληρώνει ο Γιώργος Μπεθάνης."Τα παιδιά μας παίζουν ανεξέλεγκτα εδώ μέσα. Συνεχώς τα πηγαίνουμε στο νοσοκομείο", λέει η Σταματίνα Σαμπάνη."Δεν αντέχουμε άλλο αυτό το μακάβριο θέαμα. Εχουμε απελπιστεί, φοβόμαστε να βγούμε απ' τα σπίτια μας", επισημαίνει η Αθηνά Σιδέρη."Δεν είναι συναισθηματικοί οι λόγοι για τους οποίους δεν απομακρύνεται το νεκροταφείο. Πιθανόν να θέλουν την επέκταση του χωριού προς άλλη κατεύθυνση", λένε σχεδόν όλοι οι κάτοικοι. Και περιμένουν από τους "αναρμόδιους" να δώσουν απαντήσεις...

Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ