Σάββατο 20 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Ξεκίνησαν οι σφαγές βοοειδών
  • Τη Νομαρχία Εβρου απέκλεισαν χτες το πρωί οι κτηνοτρόφοι
  • ΚΚΕ: Να καλυφθούν όλες οι απώλειες

Ξεκίνησε τελικά χτες το μεσημέρι η θανάτωση των βοοειδών που προσβλήθηκαν από τον αφθώδη πυρετό στο Δέλτα του Εβρου, μετά τις δεσμεύσεις του υφυπουργού Γεωργίας για ικανοποιητική και άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων.

Χτες από τις 10 το πρωί και για περισσότερο από δύο ώρες, 200 και πλέον κτηνοτρόφοι, που έχουν τα κοπάδια τους στο Δέλτα του Εβρου, απέκλεισαν τη Νομαρχία, διεκδικώντας αποζημιώσεις που να καλύπτουν, πέρα από το ζωικό κεφάλαιο, και την απώλεια εισοδήματος που θα έχουν εξαιτίας της θανάτωσης των ζώων. Η δυναμική κινητοποίησή τους έληξε, αφού προηγουμένως ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Απ. Φωτιάδης δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους με 350 - 400.000 δραχμές για κάθε αγελάδα και 150 - 200.000 για κάθε μοσχάρι. Ποσό που σε πρώτη φάση θα δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ αργότερα η ελληνική κυβέρνηση θα διεκδικήσει την επιστροφή του 50 - 70% των κονδυλίων από την ΕΕ. Αποζημίωση, που, σύμφωνα με όσα είπε ο Απ. Φωτιάδης, "θα καταβληθεί εντός δέκα ημερών, από τη στιγμή που θα καθαρίσει η περιοχή". Το τελικό ύψος των αποζημιώσεων θα προσδιοριστεί από τετραμελή επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από έναν κτηνίατρο, έναν γεωπόνο, τον δήμαρχο Φερών και έναν κτηνοτρόφο. Ετσι χτες, από το μεσημέρι, ξεκίνησε η θανάτωση των 850 βοοειδών που έχουν προσβληθεί από τον αφθώδη πυρετό, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως αν θα προχωρήσουν και στη θανάτωση των μέχρι σήμερα υγειών ζώων.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε η σφαγή των ζώων, οι κτηνοτρόφοι παραμένουν επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων και κυρίως την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων. Δηλώνουν δε αποφασισμένοι, σε αντίθετη περίπτωση, να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ, η οποία θα εξετάσει το πόρισμα που συνέταξαν οι Κοινοτικοί εμπειρογνώμονες για τον αφθώδη πυρετό στην περιοχή του Εβρου και θα αποφασίσει για την παράταση ή όχι της απαγόρευσης των εξαγωγών των ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων.

Το ΚΚΕ

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ σημειώνει τον κίνδυνο εξαφάνισης της κτηνοτροφίας στο νομό και υπογραμμίζει ότι με όλες τις τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνεται η καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της "υπάκουης" ελληνικής κυβέρνησης, που οδηγεί σε αφανισμό την ελληνική κτηνοτροφία με στόχο να ενισχυθεί η κτηνοτροφία των βόρειων χωρών της Κοινότητας και να της εξασφαλιστούν αγορές. "Διαφορετική θα ήταν η κατάσταση αν γίνονταν επενδύσεις στο νομό για μια ανεπτυγμένη, σύγχρονη κτηνοτροφία με πλήρη κτηνιατρικό έλεγχο των ζώων, των ζωοτροφών, των βοσκοτόπων. Στην κατάσταση, που σήμερα διαμορφώνεται, η κυβέρνηση και ο υφυπουργός Γεωργίας, επικαλούμενοι το νόμο για την οικονομική στενότητα του προϋπολογισμού, αποφεύγουν να δεσμευτούν γραπτά για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών των κτηνοτρόφων και το πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το πρόβλημα. Θα έχουν ακέραια την ευθύνη για την καταστροφή της κτηνοτροφίας μας".

Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ καλεί, επίσης, την κυβέρνηση να προχωρήσει: Στην πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων για όλη την αξία των σφαγμένων ζώων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην πλήρη κάλυψη όλων των απωλειών (παραγωγή, ζωοτροφές). Μέτρα για τη γρήγορη επαναφορά της κτηνοτροφίας στο επίπεδο πριν χτυπήσει η επιδημία. Να δοθούν δάνεια με ευνοϊκούς όρους και να παγώσουν τα χρέη των κτηνοτρόφων. Στην καταβολή όλων των επιδοτήσεων μέχρι και την αναπλήρωση των ζώων. Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να αντιδράσει αποφασιστικά, ώστε να μην παραταθεί για ολόκληρη τη χώρα η καραντίνα που επέβαλε η ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ