Σάββατο 20 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευρω-πρόστιμο στους ελαιοπαραγωγούς

Δώδεκα δισ. δραχμές συνυπευθυνότητα, κρατά η ΕΕ

Πρόστιμο συνυπευθυνότητας, ύψους περίπου 12 δισ. δραχμών, στο λάδι, επιβάλλει και φέτος η Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω υπέρβασης του κοινοτικού πλαφόν για την περίοδο 1994/'95 και οι Ελληνες ελαιοπαραγωγοί θα εισπράξουν τα μισό από την εξόφληση της επιδότησης.

Την απόφαση για την επιβολή συνυπευθυνότητας πήρε η διαχειριστική επιτροπή ελαιολάδου της ΕΕ στη συνεδρίαση αυτής της βδομάδας, αφού οριστικοποίησε το τελικό ύψος της κοινοτικής παραγωγής λαδιού για τη σοδειά 1994/'95 στους 1.463.228 τόνους, πράγμα που σημαίνει υπέρβαση κατά 8,4% του κοινοτικού πλαφόν, το οποίο είναι 1.350.000 τόνοι. Από την απόφαση αυτή, οι Ελληνες ελαιοπαραγωγοί, που "καρτερούν" να εισπράξουν την εξόφληση της ενίσχυσης για το προϊόν που παρέδωσαν την ελαιοκομική περίοδο 1994/95, θα χάσουν γύρω στις 33 δραχμές το κιλό.Ετσι, η εξόφληση, που αναμένεται να εισπράξουν μέσα στις επόμενες βδομάδες, θα κυμανθεί από 35 μέχρι 37 δραχμές το κιλό, ανάλογα με την ημερομηνία που παραδόθηκαν οι ελιές στα ελαιοτριβεία, αντί των 70 δραχμών το κιλό, που περίμεναν αρχικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και πέρυσι οι ελαιοπαραγωγοί έχασαν γύρω στα 12 δισ. δραχμές για υπέρβαση του κοινοτικού πλαφόν για την περίοδο 1993/'94 και το ίδιο αναμένεται να γίνει και για την ερχόμενη περίοδο. Γεγονός επίσης είναι ότι η απαράδεκτη αυτή κοινοτική απόφαση, εκτός των άλλων, ευνοεί καθαρά τους Ιταλούς και τους Ισπανούς που συνηθίζουν να δηλώνουν πλαστές ποσότητες παραγωγής. Για παράδειγμα, η Ιταλία που έχει τα μισά ελαιόδενδρα σε σχέση με την Ελλάδα δήλωσε για την περίοδο 1994/'95 458.664 τόνους λάδι, ενώ η χώρα μας 389.904 τόνους και η Ισπανία 583.000 τόνους (στις ποσότητες αυτές υπολογίζεται και πυρηνέλαιο).

Αδικη, χαρακτήρισε, με δήλωσή του στο "Ρ", την επιβολή συνυπευθυνότητας ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Γιάννης Πυργιαννάκης,τονίζοντας πως πρέπει να γίνει κάποτε αποδεκτό το μέτρο του "πλαφόν" για κάθε χώρα χωριστά: "Πάγιο αίτημά μας είναι, λέει ο συνεταιριστής, κάθε χώρα να έχει το δικό της "πλαφόν" και να πληρώνει μόνο τα δικά της λάθη. Αν δηλαδή η Ελλάδα έχει μια συγκεκριμένη παραγωγή και την υπερβεί, να πληρώσουμε. Αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα να πληρώνει λάθη της Ιταλίας, της Ισπανίας ή και άλλων χωρών, όπως θα ήταν λάθος να πληρώνουν οι άλλοι τα δικά μας λάθη". Και συνέχισε: "Δεν μπορεί η Ιταλία να παρουσιάζεται με 458 χιλιάδες τόνους λάδι, όταν στην πραγματικότητα δεν παράγει ούτε το μισό της ποσότητας που δηλώνει. Γιατί αυτή η χώρα να επηρεάζει την κατάσταση σ' ολόκληρη την Ευρώπη; Πρόκειται για μια ενιαία και απαράδεκτη πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες σε βάρος όλων μας".

Τέλος, όσον αφορά την προκαταβολή της ενίσχυσης για την ελαιοκομική περίοδο 1995/'96, αυτή θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 16 Οκτώβρη 1996.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ