Σάββατο 20 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δύσκολη περίοδος για το "Παστέρ"

Οι Γάλλοι προειδοποιούν για καταγγελία της σύμβασης. Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μ. Κωστόπουλος

Κίνδυνο να συρρικνωθεί ή ακόμα και να κλείσει, εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται, αντιμετωπίζει το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ). Αιτία της συγκεκριμένης κατάστασης, οι συνεχείς περικοπές και οι ελλειμματικές επιχορηγήσεις που παίρνει το Ινστιτούτο (μόνο για το 1995, στον τομέα της έρευνας, το έλλειμμα ήταν 260 εκατομμύρια δραχμές, ενώ για το 1996 αναμένεται μεγαλύτερο). Παράλληλα, η μονάδα παραγωγής εμβολίων, από τα οχτώ άτομα που απασχολούσε πριν τέσσερα χρόνια, έφτασε σήμερα να απασχολεί τρία άτομα με πλήρη απασχόληση και δυο με μερική!

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ καιΜ. Κωστόπουλος, με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και Υγείας - Πρόνοιας Α. Πεπονή.

Για ποιον "δουλεύουν" οι περικοπές;

Το Ινστιτούτο Παστέρ λειτουργεί από το 1920 και είναι το μοναδικό στην Ευρώπη, εκτός από το κεντρικό γαλλικό. Προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στην επιστημονική έρευνα και τη δημόσια υγεία, στην παραγωγή και τον έλεγχο εμβολίων και στην εργαστηριακή διάγνωση. Με τα εμβόλια που παράγει και ελέγχει, έχει τεράστια οικονομική προσφορά στο δημόσιο, αφού το κόστος των εμβολίων είναι το μισό από τη χονδρική τιμή των πολυεθνικών εταιριών. Κάθε χρόνο παράγει 2.000.000 δόσεις εμβολίων, τις οποίες χορηγεί στο υπουργείο Υγείας, έχει 8 κέντρα αναφοράς και στα διαγνωστικά του τμήματα γίνονται 50.000 εξετάσεις το χρόνο σε περίπου 30.000 ασθενείς, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και πέντε μοναδικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τις θέσεις και τις προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου του προσωπικού του ΕΙΠ, η περίοδος που περνά σήμερα το Ινστιτούτο είναι πολύ δύσκολη, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του ιδρύματος. Την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέρουν το υπουργείο Ανάπτυξης(Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας), καθώς και το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, που ελέγχουν και χρηματοδοτούν το ΕΙΠ, με τις συνεχείς περικοπές των πιστώσεων. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ανάπτυξης επιχορήγησε την έρευνα το 1995 με 220 εκατομμύρια δραχμές, ενώ το κόστος ήταν 480 εκατομμύρια δραχμές. Εξάλλου, και για το 1996, με υψηλότερο κόστος, η επιχορήγηση δε θα ξεπεράσει τα 320 εκατομμύρια δραχμές. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας δεν ξεκαθαρίζει ποιες δραστηριότητες, πλην των εμβολίων, το ενδιαφέρουν και αν είναι διατεθειμένο να τις χρηματοδοτήσει.

Τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο, επισημαίνει, με έκθεσή του, και ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ Παρισίων. Στην έκθεση αυτή, ο διευθυντής εντοπίζει ως αρνητικό τη "σημερινή κατάσταση στον οικονομικό και οργανωτικό τομέα και η οποία, αν συνεχιστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει το Ινστιτούτο Παστέρ στην καταγγελία της σύμβασης που είχε υπογραφεί το 1976, βασισμένη στο νόμο 390/75, του οποίου το άρθρο 9 υποχρεώνει την ελληνική κυβέρνηση να καταβάλει ετήσια τακτική επιχορήγηση για τις δαπάνες του Ινστιτούτου".

Διακοπή της σύμβασης;

Σ' αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα δύο υπουργεία, που εποπτεύουν το ΕΙΠ, υπάρχουν ένα Διοικητικό και ένα Επιστημονικό Συμβούλιο, καθώς και ένας γενικός διευθυντής, που δημιουργούν ένα οργανωτικό πλέγμα, το οποίο στην παρούσα φάση έχει αρνητικές συνέπειες στη λειτουργική απόδοση του Ινστιτούτου και τη χρηματοδότηση του. Αποτέλεσμα της δράσης αυτής, είναι να βλάπτεται κατά τρόπο καταστροφικό η επιστημονική του εμβέλεια, το κύρος και το έργο που παρέχει στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: "Ποιες ήταν οι επιχορηγήσεις τα δυο τελευταία χρόνια, εκτός από τα κονδύλια για πολύ ειδικούς σκοπούς και τι ελλείμματα παρουσίασαν οι προϋπολογισμοί του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, ιδιαίτερα στην έρευνα; Πώς αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που αναφέρονται στην έκθεση του γενικού διευθυντή του Ινστιτούτου Παστέρ Παρισίων, ποιες είναι οι απαντήσεις και οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν για την ύπαρξη του Ινστιτούτου στην Ελλάδα; Τι μέτρα θα παρθούν για την εξασφάλιση της παραγωγής εμβολίων και την αναβάθμιση της μονάδας παραγωγής εμβολίων; Με βάση τη συρρίκνωση που παρατηρείται στις δραστηριότητες της μονάδας παραγωγής εμβολίων, με ποια μέτρα αντιμετωπίζεται το έλλειμμα στην παραγωγή εμβολίων; Πρόκειται να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, στη βάση των προτάσεων των εργαζομένων στο Ινστιτούτο Παστέρ, ώστε να έχει τα μέσα και τους τρόπους να συνεχίσει και να αναπτύξει παραπέρα τις δραστηριότητες του;".

Π. Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ