Σάββατο 20 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταστροφικό και επικίνδυνο

Η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων για την προστασία του πράσινου της Αθήνας απορρίπτει το νομοσχέδιο Τζουμάκα για τα δάση και καλεί σε επαγρύπνηση τα μέλη των κινήσεων

Καταστροφικό και επικίνδυνο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο Τζουμάκα για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας. Στη συνέλευση που πραγματοποίησε προχτές το απόγευμα η Συντονιστική Επιτροπή από τα μέλη της τονίστηκε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να εξυπηρετήσει διαπλεκόμενα συμφέροντα, που έχουν στόχο την άνθηση της οικοδομικής δραστηριότητας στα δάση και στις δασικές εκτάσεις.

Τις αρνητικές πλευρές του νομοσχεδίου και επισημαίνοντας τους κινδύνους που επιφυλάσσει, ανέπτυξαν στα μέλη της Επιτροπής ο Τάσος Κουρής,πρόεδρος της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων και ο Αντώνης Ραλλάτος,μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κίνησης. Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στη νομιμοποίηση των παρανομιών, στο ξεπούλημα των δασών και δασικών εκτάσεων, στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου και στην εξασφάλιση - μέσω όλων αυτών - εκλογικής πελατείας.

Νομιμοποίηση της παρανομίας

Ο Αντώνης Ραλλάτος τόνισε ότι οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα προσπαθούσαν απεγνωσμένα να αποχαρακτηρίσουν εκτάσεις. "Με το νόμο 998/79, ονόμασαν χορτολιβάδια 22 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης. Με το νόμο 1734/87 ονόμασαν βοσκοτόπια 52 εκατομμύρια στρέμματα και όλα αυτά με σκοπό να ξεφύγουν από την προστασία που είχαν από τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος, για να μπορούν ευκολότερα να αλλάξουν χρήσεις. Τα όποια θετικά υπάρχουν στο νομοσχέδιο μπορεί και να μην συμπεριληφθούν στο τελικό σχέδιο, αφού τα έχουν ως αντιστάθμισμα στη συνολική καταστροφική κατεύθυνση του νόμου", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τάσος Κουρής,αφού έκανε ιστορική αναδρομή για το Εθνικό Κτηματολόγιο, τόνισε ότι το νομοσχέδιο έχει προβλήματα και νομιμοποιεί παρανομίες. "Οσον αφορά τις θετικές ρυθμίσεις που σχετίζονται με το Εθνικό Κτηματολόγιο, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με ένα άλλο σχέδιο νόμου, που θα αναφέρεται αποκλειστικά στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του Δασικού Κτηματολογίου πρώτα και το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να συνδέεται με το Εθνικό Κτηματολόγιο", τόνισε.

Κίνημα υπεράσπισης των δασών

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Βασίλης Τουρλεντές,από την Κίνηση Χαλανδρίου, ο οποίος τόνισε ότι το νομοσχέδιο διακρίνεται για τα ταξικά του κριτήρια και θα εντείνει την κερδοσκοπία και την καταστροφή των δασών και των δασικών εκτάσεων. "Πρέπει, συνέχισε, μέσω της Συντονιστικής και των φορέων να ενημερωθεί ο κόσμος και να αναπτυχθεί ένα κίνημα, ώστε τα δάση και οι δασικές εκτάσεις να αποδοθούν στους κατοίκους".

Από την "Αττική SOS", ο Κ. Διάκος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να χάνουν το χαρακτήρα τους τα δάση και οι δασικές εκτάσεις και όπου έχουν οικοδομηθεί να παραμείνει ο δασικός τους χαρακτήρας. "Πρέπει, τόνισε, να γίνει τροποποίηση του Συντάγματος για να ενισχυθεί το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου. Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να εξυπηρετήσει διαπλεκόμενα συμφέροντα, που έχουν στόχο την άνθηση της οικοδομικής δραστηριότητας στα δάση και τις δασικές εκτάσεις".

Κοινή εκτίμηση, πάντως, όλων των παρευρισκόμενων ήταν ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση και ετοιμότητα από όλους τους φορείς, σε περίπτωση που προσπαθήσουν να περάσουν το νομοσχέδιο στα Θερινά Τμήματα της Βουλής, έτσι ώστε να εμποδίσουν την ψήφισή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ