Σάββατο 20 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Αργησες... "

Ο μπάρμπα - Μήτσος καθόταν στον καναπέ κοιτάζοντας με θλίψη το ειδοποιητήριο της σύνταξής του. "92.815 δραχμές" έγραφε το παλιόχαρτο. Μόλις είχε μπει και η αύξηση. Από 87.204 έφτασε πια τις 92.815. Αύξηση 5.611"ολόκληρες" δραχμές. Τόσο του κοστολόγησαν τις αυξήσεις στον μπακάλη και στα φάρμακα. 92.815 δραχμές ήταν οι κόποι μιας ζωής, 43 χρόνων δουλιάς. Ηταν κι εκείνος ο γείτονας, ο κομμουνιστής, που δε χόρταινε από φυλακές και εξορίες και τώρα, στα 79 του, τραβούσε το δρόμο κάθε απόγευμα για το σωματείο. "Ελα μαζί να παλέψουμε για κάτι καλύτερο", του φώναζε κάθε απόγευμα. "Τι θέλω εγώ με σας", απαντούσε ο μπάρμπα - Μήτσος. "Εγώ δε θέλω φασαρίες. Να, μόνο μια αυξησούλα να τα βγάλω πέρα". Και η αύξηση ήρθε: "5.611 δραχμές"

"Δεν πάει άλλο", σκέφτηκε, "μας κοροϊδεύουν. Ακου 5.611. Και πώς θα ζήσουμε; Θα γίνουμε κλέφτες στα 73 μας;". Αργορουφώντας τον καφέ - τη μόνη απόλαυση που ο γιατρός του επέτρεπε - πήρε τη μεγάλη απόφαση. "Θα βάλω φωτιά στο σπίτι. Θα έρθουν τα κανάλια, οι καλοί αυτοί δημοσιογράφοι και θα δείξουν στον κόσμο το πρόβλημα. Ε, τότε όλο και κάποιος υπουργός θα με λυπηθεί και θα βάλει καμιά δεκαριά χιλιαδούλες στη σύνταξη, έτσι για να τα φέρνω βόλτα. Τόσα και τόσα καλά έχουν κάνει ο κ. Χαρδαβέλλας "στην Ομίχλη" και κείνη η κυρούλα που γυρνά τα "τούνελ", θα ασχοληθούν και με μένα", σκέφτηκε.

Ησυχος από την απόφασή του, άναψε την τηλεόραση. Και, να! Στο "γυαλί" ένας ασπρομάλλης στην ηλικία του πυροβολούσε από το παράθυρο. "Μου παίρνουν τα λεφτά μου, οι τοκογλύφοι", φώναζε και καλούσε τα κανάλια να τους εξηγήσει. "Πέστα όλα φίλε", φώναζε ο μπάρμπα - Μήτσος, χαρούμενος μα και λίγο πειραγμένος που κάποιος άλλος "του πήρε την ιδέα". Τουλάχιστον, θα ήξερε κι αυτός μετά πώς να οργανώσει τη δική του "συνέντευξη". Και τα κανάλια μπήκαν στο σπίτι, μαζί κι ο μπάρμπα - Μήτσος από το "γυαλί" έβλεπε το δράμα. Ομως τι έγινε τότε; Ποιοι είναι αυτοί που άφησαν τα μικρόφωνα και περνούν χειροπέδες στον "φίλο"; Μα τι λένε τώρα οι δημοσιογράφοι; "Μετά από αστραπιαίες ενέργειες της Αστυνομίας, συνελήφθη ο επικίνδυνος ταραχοποιός. Αστυνομικοί μεταμφιεσμένοι σε δημοσιογράφους τον ακινητοποίησαν και τον εξουδετέρωσαν. Ο δράστης κατηγορείται για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος". Απορημένος ο μπάρμπα - Μήτσος μάταια αναζητά τον κ. Χαρδαβέλλα να βάλει "το δίκιο στον τόπο". Αυτός έχει χαθεί σε άλλα "τούνελ". Κι έχει πέσει πολλή "ομίχλη" βρε παιδί μου. Αηδιασμένος ο μπάρμπα - Μήτσος κλείνει την τηλεόραση.

Το απόγευμα, ο ασπρομάλλης κομμουνιστής τραβά το δρόμο για το σωματείο, όπως χτες και προχτές. Στη γωνιά τον περιμένει ο μπάρμπα - Μήτσος ανυπόμονος. "Αργησες", του λέει, "σε περιμένω να με πας στο σωματείο να παλέψουμε για τα προβλήματά μας". "Μα αυτά δε θα στα λύσει ο κ. Χαρδαβέλλας; ", του απαντά πειρακτικά. "Οχι" δηλώνει κατηγορηματικά ο μπάρμπα - Μήτσος. "Αυτοί να πάνε να βρουν άλλους να "φλομώσουν στις ομίχλες" και να τους σεργιανούν στα "τούνελ". Εμάς η θέση μας είναι στο σωματείο, στο πεζοδρόμιο, στον αγώνα. Αντε, πάμε αργήσαμε".

Π. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ