ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούλη 1996
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κρατικός προϋπολογισμός και υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου

"Ο προϋπολογισμός του 1997 είναι δύσκολος. Τόσο δύσκολος, ώστε δε βγαίνει χωρίς νέα μέτρα".

Τις φράσεις αυτές τις διατύπωσαν προς το "Ρ" στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα οποία τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούν συνεχείς συσκέψεις με θέμα ακριβώς τον κρατικό προϋπολογισμό του 1997.

Τα σχέδια επί χάρτου που καταστρώνουν θα τα παραδώσουν - αν δεν τα έχουν παραδώσει ήδη - στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει τους υπόλοιπους οικονομικούς υπουργούς στην αυριανή σύσκεψη. Την Τρίτη έχει προγραμματιστεί και νέα σύσκεψη, όπου οι οικονομικοί υπουργοί θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της. Με βάση τα συμπεράσματα που θα προκύψουν, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του. Οι παράγοντες των οικονομικών υπουργείων αναφέρουν ότι στόχος των συσκέψεων αυτών είναι να διαμορφωθεί η οικονομική πολιτική για το επόμενο 15μηνο. Οταν δηλαδή τελειώνει η κυβερνητική θητεία και θα προκηρυχτούν οι επόμενες εκλογές.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν οι επόμενες εκλογές διεξαχθούν τον Οκτώβρη του 1997 ή νωρίτερα. Και στο ερώτημα αυτό ο πρωθυπουργός στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. Και δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι οι δύο συνεχείς συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν, θα κρίνουν και την ημερομηνία των εκλογών. Το δίλημμα στην προκειμένη περίπτωση είναι το ακόλουθο: θα πρέπει η κυβέρνηση να επιλέξει, οι εκλογές να γίνουν μέσα στο 1996, οπότε στη συνέχεια να προχωρήσει στη βίαιη και άγρια δημοσιονομική προσαρμογή που έχει υποσχεθεί στους Ελληνες βιομηχάνους και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ή να ξεκινήσει τη νεοφιλελεύθερη επίθεσή της από σήμερα, με ενδιάμεσο σταθμό τις εκλογές του Οκτώβρη του 1997;

Οσο και αν ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι δεν τον ενδιαφέρει το "πολιτικό κόστος" και ότι θα μιλήσει τη γλώσσα της "ειλικρίνειας", που απαιτούν οι βιομήχανοι, αυτό που μετράει αυτή την ώρα είναι η υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου. Κάτι που το κατανοούν και οι ίδιοι οι βιομήχανοι. Οι τελευταίοι μέσω της έκθεσης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, που απηχεί τις απόψεις τους, αφού χαιρέτισαν την επικράτηση Σημίτη στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του έδωσαν στη συνέχεια πίστωση χρόνου να εφαρμόσει το πρόγραμμα περικοπής των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ μέχρι το τέλος του 1997. Αν μάλιστα πιστέψουμε και την αρθρογραφία του οικονομικού Τύπου της βδομάδας που πέρασε (εφημερίδα "Εξπρές"), οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων δεν έχουν αντίρρηση οι εκλογές να γίνουν μέσα στο 1996. Αρκεί μετά να αρχίσει το μεγάλο γιουρούσι.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 1997

Ετσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, ο κρατικός προϋπολογισμός του 1997 αποτελεί το κλειδί των πολιτικών εξελίξεων, καθώς η εκτέλεσή του απαιτεί τη λήψη "γενναίων" μέτρων. Οπως αναφέρουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η δυσκολία του προϋπολογισμού έγκειται στο γεγονός ότι θα πρέπει να είναι συμβατός με το πρόγραμμα "σύγκλισης", κάτι που απαιτεί την εξοικονόμηση πόρων 900 δισ. μέχρι 1 τρισ. δραχμών. Στην κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Οικονομικών έκανε το πρώτο βήμα με την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, τα οποία θα ανακοινωθούν επισήμως το προσεχές διάστημα. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή. Οι δυσκολίες πάντως κατάρτισής του είναι τέτοιες ώστε κανένα υπουργείο μέχρι σήμερα δεν έχει παραδώσει τις προτάσεις του, παρά το γεγονός ότι ήταν υποχρεωμένα να τις υποβάλουν μέχρι τις 15 Ιούλη.

Στο Γενικό Λογιστήριο εκτιμούν ότι στο σκέλος των εσόδων παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν μόνο στην άμεση φορολογία (ήδη προωθείται το νομοσχέδιο περί φορολογικών απαλλαγών), καθώς η έμμεση φορολογία "καίει". Τυχόν αύξηση των έμμεσων φόρων θα "κτυπήσει" στον πληθωρισμό.

Η μεγάλη σφαγή αναμένεται να γίνει στις δημόσιες δαπάνες. Αρμόδιοι παράγοντες θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι το 1997 δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ένα νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Στην καλύτερη περίπτωση να εφαρμοστεί ένα κακέκτυπό του. Στην πυρά του μαρτυρίου και οι επιχορηγήσεις (1,3 τρισ. το 1995), οι οποίες κατά 70% στηρίζουν σήμερα τη δημόσια υγεία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Οι τελευταίοι θα πρέπει να υπονομευτούν, μιας και η διατήρησή τους έρχεται σε αντίθεση με τον "πολιτισμό" του Μάαστριχτ.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
"Απ' έξω κούκλα κι από μέσα πανούκλα"

ΑΜΦΙΣΣΑ (του ανταποκριτή μας Γιώργου ΠΑΝΤΕΛΗ).-

Υποτίθεται ότι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) κατασκεύασε 38 σύγχρονες εργατικές κατοικίες, όπου θα μπορούσαν να διαβιώσουν ανθρώπινα αντίστοιχες σε αριθμό οικογένειες εργαζομένων. Υποτίθεται, ακόμη, ότι θα έμπαιναν στα σπίτια "με το κλειδί στο χέρι" και με την υποδομή έτοιμη.

Αυτά προβλέπονταν στα χαρτιά του ΟΕΚ, αλλά η πραγματικότητα στις εργατικές κατοικίες του "οικισμού 2" της Αμφισσας είναι τελείως διαφορετική, αφού ισχύει αυτό που λέει θυμόσοφα ο λαός μας: "Απ' έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα". Προβλήματα υγιεινής, καθαριότητας, υποδομής, συγκοινωνίας (βρίσκονται έξω από την Αμφισσα, ψηλά στο βουνό), εκδηλώνονται στην οξύτερη μορφή τους στον οικισμό, που κατοικήθηκε μόλις τον Ιούνη του 1995! Κακοτεχνίες και κατασκευαστικές ελλείψεις είναι το λιγότερο που μπορεί να καταλογίζει κανείς στην κοινοπραξία "Ι. Ν. Αλεξίου ΑΤΕΒΕ - Σ. Α. Βερύκιος",που ανέλαβε την ανέγερση του οικισμού, έργο προϋπολογισμού μισού δισεκατομμυρίου δραχμών, καθώς και στον επιβλέποντα ΟΕΚ.

Τα διαβήματα διαμαρτυρίας της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, που δημιουργήθηκε για να διεκδικήσει την παρέμβαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση, αγνοούνται προκλητικά. Οπως είπε στο "Ρ" ο Θανάσης Αγγελέτος,μέλος της 5μελούς Επιτροπής Αγώνα, "οι κατασκευαστικές ελλείψεις και οι κακοτεχνίες έχουν αναγκάσει ορισμένους εργαζομένους να μην κατοικούν στα σπίτια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έχουμε ξοδέψει πάνω από ένα εκατομμύριο δραχμές ο καθένας για κατασκευαστικές ή επισκευαστικές εργασίες".

"Φουσκωμένα" πατώματα, προχειροκατασκευασμένα παράθυρα και πόρτες είναι το κοινό και κύριο χαρακτηριστικό των περισσοτέρων σπιτιών. Σε ό,τι αφορά το αποχετευτικό είναι τέτοια η κατασκευή του, που τα λύματα αντί να οδηγηθούν στο δίκτυο, βγαίνουν στην επιφάνεια των πλατειών και των δρόμων, ενώ τα νερά της βροχής, λόγω της ακατάλληλης τοποθέτησης των φρεατίων ...οδηγούνται μέσα στα σπίτια ή στην καλύτερη περίπτωση λιμνάζουν.

Η αδιαφορία και της δημοτικής αρχής Αμφισσας στην αντιμετώπιση αυτών και άλλων προβλημάτων "ανάγκασε" τους κατοίκους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, δημιουργώντας την Επιτροπή Αγώνα. "Υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμη που πρέπει να γίνουν, όπως είναι η ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου του οικισμού, η περιφερειακή αντιπλημμυρική τάφρος, όπου λιμνάζουν όλα τα βρομόνερα και αποτελεί εστία μόλυνσης, ο καθαρισμός του περιβάλλοντα χώρου, κάτι για το οποίο ποτέ δεν έχει φροντίσει ο δήμος. Στα προβλήματα προστίθεται η έλλειψη συγκοινωνίας, που αναγκάζει τα παιδιά μας να διανύουν καθημερινά απόσταση δύο χιλιομέτρων για να πάνε στο σχολείο", μας λέει οΖήσης Μαργώνης,μέλος της Επιτροπής Αγώνα. Και συνεχίζει: "Διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες ζωής και υγείας, να μην πηγαίνουν χαμένα τα λεφτά μας. Μεροκαματιάρηδες άνθρωποι είμαστε".

Το "πρόβλημα" με τους Τσιγγάνους

Στα προβλήματα αυτά, που όπως είναι φυσικό οξύνονται όσο παραμένουν άλυτα, προστίθεται και αυτό του κοινωνικού ρατσισμού εναντίον του οικισμού των Τσιγγάνων - αποτελείται από εννιά οικογένειες - που βρίσκεται δίπλα στον "οικισμό 2". Ρατσισμό που προωθεί η νομαρχία και ο δήμος, με την ...απραξία και τη μετατροπή των προβλημάτων σε διαφορά μεταξύ των κατοίκων του οικισμού και των Τσιγγάνων, οι οποίοι ζουν σε άθλιες συνθήκες, παρότι μένουν εκεί μόνιμα εδώ και δεκαετίες.

Παρά το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφισσας έχει συζητήσει και αποφασίσει μια σειρά μέτρων προστασίας των Τσιγγάνων, όπως παροχή ύδρευσης, σύνδεση με αποχέτευση, παρεμβάσεις στην υγιεινή του χώρου, εν τούτοις τίποτα δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα, ορισμένες φορές, να οξύνονται τα πνεύματα μεταξύ των δύο οικισμών.

Καταλυτική για την κατάσταση που παρουσιάζει ο οικισμός των Τσιγγάνων είναι η υγειονομική έκθεση που συντάχθηκε στις 25-9-95 στις οικίες Αθιγγάνων της περιοχής Χάρμαινας. Οι δύο υγειονομικοί υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι:

  • Οι διαμένοντες στην περιοχή Αθίγγανοι δε διαθέτουν αποχωρητήρια και χρησιμοποιούν για τις ανάγκες τους τον υπαίθριο χώρο πλησίον των κατοικιών.
  • Γίνεται ελεύθερη απόρριψη απορριμμάτων σ' όλη τη γύρω περιοχή.
  • Οι Αθίγγανοι περιμένουν να γίνουν συνδέσεις παροχής ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ δεν τηρούνται οι κανόνες ομαδικής υγιεινής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις της Υγειονομικής Επιτροπής, ενώ έχουν υιοθετηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν υλοποιούνται, με ευθύνη της δημάρχου.

Απάντηση σε αυτούς που θέλουν να καλλιεργήσουν το ρατσισμό και ισχυρίζονται ότι οι Τσιγγάνοι "έτσι έχουν μάθει", δίνουν δύο μόνιμοι κάτοικοι του οικισμού, τα αδέρφια Κ. και Γ. Πετρόπουλος,οικοδόμος και εργαζόμενος στο Δήμο Αμφισσας, αντίστοιχα. "Είμαστε Ελληνες εργαζόμενοι, φορολογούμενοι, αλλά παραπεταμένοι. Ζητάμε υποστήριξη από την πολιτεία, αλλά δε μας δίνει. Γι' αυτό θα διεκδικήσουμε κι εμείς, μαζί με τους "άλλους" να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Θέλουμε κι εμείς τα παιδιά μας να πάνε σχολείο, να μάθουν γράμματα", μας λένε.

Υπάρχει, ακόμα, η "εικόνα" της συνανθρώπου μας Βασιλικής Χριστοπούλου,χωρισμένης με τρία παιδιά (το ένα με μεσογειακή αναιμία), που ζει σε μία τρώγλη, εργάζεται ως παραδουλεύτρα και παίρνει 40.000 δραχμές επίδομα πρόνοιας.

Και "οι μεν και οι δε(ν)" αποτελούν τα "αποπαίδια", τους δεύτερης κατηγορίας πολίτες του συστήματος, που καταδιώκει ό,τι έχει σχέση με τον εργάτη, το βιοπαλαιστή, το μόχθο, τον αγρότη, το μικρομεσαίο. Διαχωρίζει ό,τι έχει σχέση με το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία...

Να πώς "τίμησε" ο Δήμος Αμφισσας τον ΦΩΤΗ ΤΣΙΓΚΑ

Μετά από εισήγηση της Δημάρχου Αμφισσας Γιώτας Γαζή προς το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, να μην ανεγερθεί ανδριάντας του αξέχαστου λαϊκού αγωνιστή ΦΩΤΗ ΤΣΙΓΚΑ,ο οποίος δολοφονήθηκε στην Αράχωβα Βοιωτίας στις 30 του Μάη 1946.

Ο Φώτης Τσίγκας ήταν ένας φλογερός μαχητής, κομμουνιστής, άξιος λαϊκός ηγέτης, καταξιωμένος επιστήμονας, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας του ΑΚΕ και κορυφαίο στέλεχος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Με κοινή απόφαση και με πλήρη σύμπλευση οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ απέρριψαν τη δωρεά του τέως βουλευτή Γιώργου Κατσίμπα,για την ανέγερση αγάλματος του ΦΩΤΗ ΤΣΙΓΚΑ, στην πόλη της Αμφισσας όπου έζησε έδρασε και πρόσφερε.

Κατέληξαν σ' αυτή την κατάπτυστη απόφαση μετά από πολύχρονη, μεθόδευση, κωλυσιεργία, γιατί δήθεν ζητούσαν να ενημερωθούν για την αντιστασιακή δράση του Τσίγκα. Αλλά, αφού ενημερώθηκαν "δολοφόνησαν" για δεύτερη φορά τον ΦΩΤΗ ΤΣΙΓΚΑ. Εδειξαν στην πράξη, πώς σέβονται και τιμούν τους νεκρούς αγωνιστές.Αυτή την απαράδεκτη απόφαση καταδίκασαν και καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Λουκάς Γκούνης και Χρήστος Κουφάλης,εκπρόσωποι της "Δημοτικής Κίνησης για την Αμφισσα", ζητώντας την ανέγερση του μνημείου. Αποκάλυψαν ότι τα επιχειρήματα της "όξυνσης παλιών παθών" ή "του διχασμού του λαού", όχι μόνο δε στέκουν, αλλά είναι και υποκριτικά, ψεύτικα. Προέρχονται από αντικομμουνιστικά σύνδρομα, από υποτίμηση στην πράξη του ρόλου, του έργου, των ιδανικών της αθάνατης ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Η ανέγερση τέτοιων μνημείων αποτελεί απότιση του ελάχιστου φόρου τιμής και σεβασμού της ιστορίας αυτού του τόπου. Αποτελεί διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού μας και παράδειγμα προς τη νεολαία. Κι αντί να στηθεί το μνημείο, μιλάνε για "διχασμό" αυτοί που είχαν διχάσει το λαό μας. Αυτοί που καταδίωξαν τους αγωνιστές και τις οικογένειές τους. Αυτοί, που και σήμερα διχάζουν το λαό της Αμφισσας με το άγαλμα του Δημήτρη Ψαρού, και με την απόρριψη της προτομής του ΦΩΤΗ ΤΣΙΓΚΑ.

Ας είναι σίγουροι πως θα τους κρίνει ο λαός της πόλης, όχι μόνο για τη φορομπηχτική τους πολιτική, για την υποβάθμιση, εγκατάλειψη της Αμφισσας, αλλά και γι' αυτή τους την απόφαση. Γιατί σίγουρα θα καταδικάσει αυτή την απόφαση μίσους και ρεβανσισμού. Και θα επιβάλει την ανέγερση του αγάλματος του ΦΩΤΗ ΤΣΙΓΚΑ, όπως επέβαλε και την αναγνώριση της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

ΛΟΥΚΑΣ ΓΚΟΥΝΗΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Αμφισσας

Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν τα "σπασμένα"

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τις νέες ανατιμήσεις στα φάρμακα

Την αντίσταση των εργαζομένων και των συνταξιούχων πρέπει να συναντήσει η απόφαση της κυβέρνησης για νέα μεγάλη αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την προχτεσινή κυβερνητική απόφαση. Παράλληλα, προβάλλει την ανάγκη για ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, για δημιουργία εθνικής φαρμακαποθήκης, για σύνταξη ενός πραγματικού εθνικού συνταγολογίου και τον αυστηρό έλεγχο της παραγωγής και διακίνησης του φαρμάκου.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

"Στην καρδιά του καλοκαιριού και ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρείται η ακόμα παραπέρα μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία - πρόνοια και το χτύπημα των ασφαλιστικών ταμείων, στα πλαίσια των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουμε και νέα μεγάλη αύξηση της τιμής του φαρμάκου, μέχρι και 400%.

Τα φάρμακα που παίρνουν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι τα ευρείας κατανάλωσης, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί ο εργαζόμενος και χωρίς συνταγή γιατρού.

Η μέθοδος των φαρμακοβιομηχάνων είναι γνωστή. Παρουσιάζουν τα παλιά φάρμακα σαν νέα, δίνοντάς τους καινούριο όνομα και αυξάνουν την τιμή για να είναι και μέσα στα πλαίσια του νόμου. Στόχος, η μεγιστοποίηση των κερδών.

Η εφαρμογή της λίστας, μέσα στο κλίμα του άκρατου ανταγωνισμού, όχι μόνο δε θα λύσει προβλήματα, αλλά θα λειτουργήσει περιοριστικά,ιδιαίτερα για τα φτωχά Ταμεία και το δημόσιο, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την παραοικονομία, ιδιαίτερα στα "υψηλά κλιμάκια".

Τα ασφαλιστικά ταμεία δέχονται ένα ακόμα πλήγμα. Και εκείνοι που καλούνται και πάλι να πληρώσουν τα "σπασμένα" είναι οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι, που θα πληρώνουν και την παράλληλη αύξηση στην τιμή του φαρμάκου.

- Η ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η δημιουργία της εθνικής φαρμακαποθήκης, η σύνταξη ενός πραγματικού εθνικού συνταγολογίου και ο αυστηρός έλεγχος της παραγωγής και διακίνησης του φαρμάκου, είναι ο μόνος τρόπος που θα εξασφαλίσει φτηνό και καλής ποιότητας φάρμακο για τους εργαζόμενους.

- Η αντίσταση των εργαζομένων και των συνταξιούχων μέσα από τους μαζικούς τους φορείς πρέπει να εκφραστεί και σ' αυτόν τον τομέα, γιατί το φάρμακο αποτελεί βασικό μέρος του δημόσιου τομέα υγείας".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέα δίωξη στη ΔΕΗ

Νέα δίωξη σε βάρος υπαλλήλου της ΔΕΗ στην περιοχή Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με στόχο την τρομοκράτηση και την επιβολή του νόμου της σιωπής, γύρω από ατασθαλίες σε συμβάσεις της επιχείρησης με ιδιώτες εργολάβους, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και η Τοπική Ομοσπονδιακή Επιτροπή της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,σε ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση της Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης (ΔΠΜ) επέβαλε αργία πέντε ημερών, με στέρηση αποδοχών, στον υπάλληλο Νίκο Σταμνά,γιατί, σύμφωνα με την καταγγελία της ΤΟΕ - ΓΕΝΟΠ, αρνήθηκε να σταματήσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ΔΕΗ και να καταγγέλλει τα όσα συμβαίνουν γύρω από τις απαράδεκτες εργολαβίες!

Σε περισσότερες από 100 αναφορές οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, που αρνούνται να συναινέσουν με τις παρατυπίες, καταγγέλλουν πως, ενώ πρέπει να επιβάλλονται ποινικές ρήτρες στους εργολάβους, για καθυστερήσεις στην αποπεράτωση έργων, ύψους 500.000 δρχ., η Διεύθυνση τις μειώνει σε 100.000 δραχμές. Επίσης, οι εργαζόμενοι έχουν αναφέρει περιστατικά κλοπών υλικού της ΔΕΗ, που αποσιωπήθηκαν πίσω από ψευδείς δηλώσεις, καθώς και αδιαφορίας στην έγκαιρη αποκατάσταση βλαβών από τους ιδιώτες εργολάβους.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως, μετά τις καταγγελίες, είχε συσταθεί επιτροπή από τον βοηθό γενικό διευθυντή Διανομής κ. Πανέτα, που είχε εισηγηθεί την απομάκρυνση του επιβλέποντα μηχανικού της ιδιωτικής εταιρίας. Αντίθετα, η ΔΠΜ φρόντισε και απομακρύνθηκε ο εντεταλμένος μηχανικός της ΔΕΗ, Π. Ταμουρίδης,που είχε κάνει σε πρώτη φάση συγκεκριμένες καταγγελίες για την εργολαβία. Το νέο κρούσμα τρομοκρατίας, τονίζει η ΤΟΕ της ΓΕΝΟΠ, επιβεβαιώνει την αδιαφορία της ΔΠΜ και την προσπάθεια να καταπνιγεί κάθε φωνή που αντιστέκεται και υπερασπίζεται τα συμφέροντα και το κύρος της ΔΕΗ.

Στην ανακοίνωσή της καλεί τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ να καταγγείλει τις διώξεις σε βάρος εργαζομένων, να συμπαρασταθεί έμπρακτα στον Ν. Σταμνά και να εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη, για να διερευνηθούν οι καταγγελίες που έχουν κατά καιρούς γίνει και για τις οποίες η ΔΠΜ όχι μόνο κωφεύει, αλλά και με απαράδεκτες ενέργειες προσπαθεί να συγκαλύψει.

Σεισμός στην Κόνιτσα

Σοβαρές ζημιές σε κατοικίες έχει προκαλέσει ο προχτεσινός σεισμός στην Κόνιτσα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, σε έξι σπίτια της πόλης έχουν καταρρεύσει οι στέγες τους, ενώ 100 σπίτια έχουν ρωγμές.

Ο σεισμός έγινε προχτές, στις 21.56, και είχε ένταση 5,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρό του ήταν 360 χιλιόμετρα ΒΔ της Αθήνας μέσα στο έδαφος της Αλβανίας, 55 χιλιόμετρα βόρεια των Ιωαννίνων. Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν ελαφριά από πτώσεις αντικειμένων και τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας της πόλης.

Εκδήλωση στις Καρούτες

Εκδήλωση - προσκύνημα στις Καρούτες του Νομού Φωκίδας, οργανώνει για την Κυριακή 4 Αυγούστου το Παράρτημα Αμφισσας της ΠΕΑΕΑ. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 11.30 το πρωί και γίνεται προς τιμήν των αγωνιστών του ΕΛΑΣ, που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Γερμανών κατακτητών στη μάχη της Καρούτας στις 5 Αυγούστου του '44.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειοι
  • Η Κοινότητα ΚΟΣΜΑ Κυνουρίας διοργανώνει σήμερα στην πλατεία Κοσμά, με τη συμμετοχή της Πολιτιστικής Οικολογικής Κίνησης Κοσμά, εκδήλωση για την 53η επέτειο της Μάχης του Κοσμά κατά των Ιταλών κατακτητών στις 27-7-1943.
  • Η Επιτροπή Περιοχής ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ,η ΝΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, οι ΠΕΑΕΑ - ΠΕΑΤΑΘ - ΠΕΕΠΠ και ο Δήμος Καρδίτσας διοργανώνουν πανθεσσαλική εκδήλωση σήμερα στο ιστορικό Τσαρδάκι της Νεβρόπολης Καρδίτσας, προς τιμήν των: 50 χρόνων της ίδρυσης του ΔΣΕ, 51 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης και των 55 χρόνων της ίδρυσης του ΕΑΜ. Εναρξη του προγράμματος 11 π.μ..
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ την Κυριακή 4-8-96 στις 11.30 π.μ. διοργανώνει εκδήλωση - προσκύνημα, προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Γερμανών κατακτητών στις 5 Αυγούστου 1944.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ