Κυριακή 28 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
"Απ' έξω κούκλα κι από μέσα πανούκλα"

ΑΜΦΙΣΣΑ (του ανταποκριτή μας Γιώργου ΠΑΝΤΕΛΗ).-

Υποτίθεται ότι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) κατασκεύασε 38 σύγχρονες εργατικές κατοικίες, όπου θα μπορούσαν να διαβιώσουν ανθρώπινα αντίστοιχες σε αριθμό οικογένειες εργαζομένων. Υποτίθεται, ακόμη, ότι θα έμπαιναν στα σπίτια "με το κλειδί στο χέρι" και με την υποδομή έτοιμη.

Αυτά προβλέπονταν στα χαρτιά του ΟΕΚ, αλλά η πραγματικότητα στις εργατικές κατοικίες του "οικισμού 2" της Αμφισσας είναι τελείως διαφορετική, αφού ισχύει αυτό που λέει θυμόσοφα ο λαός μας: "Απ' έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα". Προβλήματα υγιεινής, καθαριότητας, υποδομής, συγκοινωνίας (βρίσκονται έξω από την Αμφισσα, ψηλά στο βουνό), εκδηλώνονται στην οξύτερη μορφή τους στον οικισμό, που κατοικήθηκε μόλις τον Ιούνη του 1995! Κακοτεχνίες και κατασκευαστικές ελλείψεις είναι το λιγότερο που μπορεί να καταλογίζει κανείς στην κοινοπραξία "Ι. Ν. Αλεξίου ΑΤΕΒΕ - Σ. Α. Βερύκιος",που ανέλαβε την ανέγερση του οικισμού, έργο προϋπολογισμού μισού δισεκατομμυρίου δραχμών, καθώς και στον επιβλέποντα ΟΕΚ.

Τα διαβήματα διαμαρτυρίας της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, που δημιουργήθηκε για να διεκδικήσει την παρέμβαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση, αγνοούνται προκλητικά. Οπως είπε στο "Ρ" ο Θανάσης Αγγελέτος,μέλος της 5μελούς Επιτροπής Αγώνα, "οι κατασκευαστικές ελλείψεις και οι κακοτεχνίες έχουν αναγκάσει ορισμένους εργαζομένους να μην κατοικούν στα σπίτια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έχουμε ξοδέψει πάνω από ένα εκατομμύριο δραχμές ο καθένας για κατασκευαστικές ή επισκευαστικές εργασίες".

"Φουσκωμένα" πατώματα, προχειροκατασκευασμένα παράθυρα και πόρτες είναι το κοινό και κύριο χαρακτηριστικό των περισσοτέρων σπιτιών. Σε ό,τι αφορά το αποχετευτικό είναι τέτοια η κατασκευή του, που τα λύματα αντί να οδηγηθούν στο δίκτυο, βγαίνουν στην επιφάνεια των πλατειών και των δρόμων, ενώ τα νερά της βροχής, λόγω της ακατάλληλης τοποθέτησης των φρεατίων ...οδηγούνται μέσα στα σπίτια ή στην καλύτερη περίπτωση λιμνάζουν.

Η αδιαφορία και της δημοτικής αρχής Αμφισσας στην αντιμετώπιση αυτών και άλλων προβλημάτων "ανάγκασε" τους κατοίκους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, δημιουργώντας την Επιτροπή Αγώνα. "Υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμη που πρέπει να γίνουν, όπως είναι η ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου του οικισμού, η περιφερειακή αντιπλημμυρική τάφρος, όπου λιμνάζουν όλα τα βρομόνερα και αποτελεί εστία μόλυνσης, ο καθαρισμός του περιβάλλοντα χώρου, κάτι για το οποίο ποτέ δεν έχει φροντίσει ο δήμος. Στα προβλήματα προστίθεται η έλλειψη συγκοινωνίας, που αναγκάζει τα παιδιά μας να διανύουν καθημερινά απόσταση δύο χιλιομέτρων για να πάνε στο σχολείο", μας λέει οΖήσης Μαργώνης,μέλος της Επιτροπής Αγώνα. Και συνεχίζει: "Διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες ζωής και υγείας, να μην πηγαίνουν χαμένα τα λεφτά μας. Μεροκαματιάρηδες άνθρωποι είμαστε".

Το "πρόβλημα" με τους Τσιγγάνους

Στα προβλήματα αυτά, που όπως είναι φυσικό οξύνονται όσο παραμένουν άλυτα, προστίθεται και αυτό του κοινωνικού ρατσισμού εναντίον του οικισμού των Τσιγγάνων - αποτελείται από εννιά οικογένειες - που βρίσκεται δίπλα στον "οικισμό 2". Ρατσισμό που προωθεί η νομαρχία και ο δήμος, με την ...απραξία και τη μετατροπή των προβλημάτων σε διαφορά μεταξύ των κατοίκων του οικισμού και των Τσιγγάνων, οι οποίοι ζουν σε άθλιες συνθήκες, παρότι μένουν εκεί μόνιμα εδώ και δεκαετίες.

Παρά το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφισσας έχει συζητήσει και αποφασίσει μια σειρά μέτρων προστασίας των Τσιγγάνων, όπως παροχή ύδρευσης, σύνδεση με αποχέτευση, παρεμβάσεις στην υγιεινή του χώρου, εν τούτοις τίποτα δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα, ορισμένες φορές, να οξύνονται τα πνεύματα μεταξύ των δύο οικισμών.

Καταλυτική για την κατάσταση που παρουσιάζει ο οικισμός των Τσιγγάνων είναι η υγειονομική έκθεση που συντάχθηκε στις 25-9-95 στις οικίες Αθιγγάνων της περιοχής Χάρμαινας. Οι δύο υγειονομικοί υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι:

  • Οι διαμένοντες στην περιοχή Αθίγγανοι δε διαθέτουν αποχωρητήρια και χρησιμοποιούν για τις ανάγκες τους τον υπαίθριο χώρο πλησίον των κατοικιών.
  • Γίνεται ελεύθερη απόρριψη απορριμμάτων σ' όλη τη γύρω περιοχή.
  • Οι Αθίγγανοι περιμένουν να γίνουν συνδέσεις παροχής ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ δεν τηρούνται οι κανόνες ομαδικής υγιεινής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις της Υγειονομικής Επιτροπής, ενώ έχουν υιοθετηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν υλοποιούνται, με ευθύνη της δημάρχου.

Απάντηση σε αυτούς που θέλουν να καλλιεργήσουν το ρατσισμό και ισχυρίζονται ότι οι Τσιγγάνοι "έτσι έχουν μάθει", δίνουν δύο μόνιμοι κάτοικοι του οικισμού, τα αδέρφια Κ. και Γ. Πετρόπουλος,οικοδόμος και εργαζόμενος στο Δήμο Αμφισσας, αντίστοιχα. "Είμαστε Ελληνες εργαζόμενοι, φορολογούμενοι, αλλά παραπεταμένοι. Ζητάμε υποστήριξη από την πολιτεία, αλλά δε μας δίνει. Γι' αυτό θα διεκδικήσουμε κι εμείς, μαζί με τους "άλλους" να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Θέλουμε κι εμείς τα παιδιά μας να πάνε σχολείο, να μάθουν γράμματα", μας λένε.

Υπάρχει, ακόμα, η "εικόνα" της συνανθρώπου μας Βασιλικής Χριστοπούλου,χωρισμένης με τρία παιδιά (το ένα με μεσογειακή αναιμία), που ζει σε μία τρώγλη, εργάζεται ως παραδουλεύτρα και παίρνει 40.000 δραχμές επίδομα πρόνοιας.

Και "οι μεν και οι δε(ν)" αποτελούν τα "αποπαίδια", τους δεύτερης κατηγορίας πολίτες του συστήματος, που καταδιώκει ό,τι έχει σχέση με τον εργάτη, το βιοπαλαιστή, το μόχθο, τον αγρότη, το μικρομεσαίο. Διαχωρίζει ό,τι έχει σχέση με το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ