Κυριακή 28 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να πώς "τίμησε" ο Δήμος Αμφισσας τον ΦΩΤΗ ΤΣΙΓΚΑ

Μετά από εισήγηση της Δημάρχου Αμφισσας Γιώτας Γαζή προς το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, να μην ανεγερθεί ανδριάντας του αξέχαστου λαϊκού αγωνιστή ΦΩΤΗ ΤΣΙΓΚΑ,ο οποίος δολοφονήθηκε στην Αράχωβα Βοιωτίας στις 30 του Μάη 1946.

Ο Φώτης Τσίγκας ήταν ένας φλογερός μαχητής, κομμουνιστής, άξιος λαϊκός ηγέτης, καταξιωμένος επιστήμονας, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας του ΑΚΕ και κορυφαίο στέλεχος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Με κοινή απόφαση και με πλήρη σύμπλευση οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ απέρριψαν τη δωρεά του τέως βουλευτή Γιώργου Κατσίμπα,για την ανέγερση αγάλματος του ΦΩΤΗ ΤΣΙΓΚΑ, στην πόλη της Αμφισσας όπου έζησε έδρασε και πρόσφερε.

Κατέληξαν σ' αυτή την κατάπτυστη απόφαση μετά από πολύχρονη, μεθόδευση, κωλυσιεργία, γιατί δήθεν ζητούσαν να ενημερωθούν για την αντιστασιακή δράση του Τσίγκα. Αλλά, αφού ενημερώθηκαν "δολοφόνησαν" για δεύτερη φορά τον ΦΩΤΗ ΤΣΙΓΚΑ. Εδειξαν στην πράξη, πώς σέβονται και τιμούν τους νεκρούς αγωνιστές.Αυτή την απαράδεκτη απόφαση καταδίκασαν και καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Λουκάς Γκούνης και Χρήστος Κουφάλης,εκπρόσωποι της "Δημοτικής Κίνησης για την Αμφισσα", ζητώντας την ανέγερση του μνημείου. Αποκάλυψαν ότι τα επιχειρήματα της "όξυνσης παλιών παθών" ή "του διχασμού του λαού", όχι μόνο δε στέκουν, αλλά είναι και υποκριτικά, ψεύτικα. Προέρχονται από αντικομμουνιστικά σύνδρομα, από υποτίμηση στην πράξη του ρόλου, του έργου, των ιδανικών της αθάνατης ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Η ανέγερση τέτοιων μνημείων αποτελεί απότιση του ελάχιστου φόρου τιμής και σεβασμού της ιστορίας αυτού του τόπου. Αποτελεί διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού μας και παράδειγμα προς τη νεολαία. Κι αντί να στηθεί το μνημείο, μιλάνε για "διχασμό" αυτοί που είχαν διχάσει το λαό μας. Αυτοί που καταδίωξαν τους αγωνιστές και τις οικογένειές τους. Αυτοί, που και σήμερα διχάζουν το λαό της Αμφισσας με το άγαλμα του Δημήτρη Ψαρού, και με την απόρριψη της προτομής του ΦΩΤΗ ΤΣΙΓΚΑ.

Ας είναι σίγουροι πως θα τους κρίνει ο λαός της πόλης, όχι μόνο για τη φορομπηχτική τους πολιτική, για την υποβάθμιση, εγκατάλειψη της Αμφισσας, αλλά και γι' αυτή τους την απόφαση. Γιατί σίγουρα θα καταδικάσει αυτή την απόφαση μίσους και ρεβανσισμού. Και θα επιβάλει την ανέγερση του αγάλματος του ΦΩΤΗ ΤΣΙΓΚΑ, όπως επέβαλε και την αναγνώριση της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

ΛΟΥΚΑΣ ΓΚΟΥΝΗΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Αμφισσας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ