ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ
Καίγονται Χίος, Κρήτη

Χιλιάδες στρέμματα με βοσκοτόπια, χορτολιβαδικές εκτάσεις και καλλιέργειες έχουν καεί από την πυρκαγιά που μαίνεται από προχτές το μεσημέρι στη ΒΔ Χίο. Η φωτιά ξεκίνησε κοντά στο χωριό Νεμητούρια και λόγω του ισχυρού αέρα επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, απειλώντας τα χωριά Τρύπες και Παρπαριά.

Λόγω του δύσβατου εδάφους και των ισχυρών ανέμων, η πυρκαγιά μέχρι χτες μαινόταν ανεξέλεγκτη και είχε κάψει 11.000 στρέμματα με καλλιέργειες, βοσκοτόπια και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Στον τόπο της φωτιάς βρίσκονται δέκα οχήματα της Δασικής και της Πυροσβεστικής, 150 στρατιώτες, ενώ επιχείρησαν δυο αεροπλάνα. Χτες οι φλόγες ήταν κοντά στο χωριό Πυραμά.

Επίσης, στο χωριό Μονολίθοι Ρόδου, αναζωπυρώθηκε η φωτιά που έκαιγε από προχτές το βράδυ. Η φωτιά έχει καταστρέψει 600 στρέμματα δασικής έκτασης και μέχρι χτες το βράδυ ήταν ανεξέλεγκτη. Στον τόπο της πυρκαγιάς επιχειρούσε ελικόπτερο "Σινούκ" με δασοκομάντος.

Στην Κρήτη

Τεράστιες καταστροφές έχουν προκαλέσει στους αγρότες των Νομών Ηρακλείου και Χανίων οι φωτιές που καίνε από προχτές τις περιουσίες τους και μέχρι αργά χτες το απόγευμα συνέχιζαν το καταστροφικό τους έργο.

Χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων και αμπελιών έχουν γίνει στάχτη, ενώ από τις φλόγες της πύρινης λαίλαπας δε γλίτωσαν ούτε σπίτια, κυψέλες και αυτοκίνητα. Η φωτιά στο Νομό Ηρακλείου ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί της Κυριακής από την αγροτική τοποθεσία "Αγία Αννα" της Κοινότητας "Ροδιάς". Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου καθυστέρησε περίπου για τρεις ώρες να επέμβει στην περιοχή, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Και όταν όμως τα οχήματα της Πυροσβεστικής έφτασαν στην περιοχή, το έργο της πυρόσβεσης ήταν αρκετά δύσκολο, αφού η περιοχή είναι δύσβατη και οι λιγοστοί δρόμοι που διαθέτει είναι χωματόδρομοι και σε κακή κατάσταση. Κάτοικοι, πυροσβέστες και πολλοί δασοκομάντος πάλεψαν όλη τη νύχτα με τις φλόγες στη "Ροδιά" και στις 7.00 χτες το πρωί έσβησαν τη φωτιά. Τρεις ώρες αργότερα, όμως, αναζωπυρώθηκε και πολύ γρήγορα έφτασε μέχρι και την Κοινότητα Μαράθου, καταστρέφοντας συνολικά πάνω από 4.000 στρέμματα.

Τα μεγαλύτερα μέτωπα της φωτιάς αναπτύχθηκαν ραγδαία χτες το μεσημέρι μέσα στο φαράγγι της αγροτικής τοποθεσίας "Κέρης Μαράθου" και προς το απόγευμα η πύρινη λαίλαπα πέρασε ακόμα και τον παλιό εθνικό δρόμο.

Στα Χανιά

Η φωτιά στα Χανιά ξεκίνησε στη μία το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή "Κοντό Κυνήγι" της Κοινότητας Βούτα Σελήνου, από σπινθήρα σε στύλο της ΔΕΗ και λόγω των ισχυρών ανέμων έλαβε αμέσως μεγάλες διαστάσεις, δημιουργώντας δύο μέτωπα. Ενα προς την "Παλαιοχώρα" και ένα προς τους οικισμούς "Αγία Τριάδα" και "Βασιλάκη".

Δέκα πυροσβεστικά οχήματα, δύο ομάδες δασοκομάντος και πολλοί κάτοικοι των περιοχών ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία συνέχιζε μέχρι και χτες το απόγευμα το καταστροφικό της έργο, απειλώντας τους δύο οικισμούς, οι οποίοι εκκενώθηκαν με εντολή των αρχών.

Τρία παλιά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότερα από 4.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη, καθώς και εκατοντάδες ελαιόδεντρα και κυψέλες μελισσών, ενώ ζημιές έχουν υποστεί και τα δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση

Να μπει τέρμα στην ασυδοσία του μεγαλοεκκοκκιστή Μ. Τσιπλάκου και να δοθούν άμεσα τα χρήματα που χρωστά (1,1 δισ. δρχ) στους βαμβακοκαλλιεργητές της Καρδίτσας, απαιτούν οι αγρότες και οι αγροτικές οργανώσεις του νομού.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε ευρεία αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά της Καρδίτσας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις ώστε να ασκηθεί πίεση, για να πληρωθούν οι 1.000 περίπου αγρότες που περιμένουν εδώ και μήνες τα χρήματά τους από τον Τσιπλάκο και αντιμετωπίζουν πλέον το φάσμα της οικονομικής καταστροφής. Στη σύσκεψη που έγινε, οι αγρότες της Καρδίτσας κατέληξαν σε ψήφισμα, στο οποίο απαιτούν: Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να αποπληρώσει αυτή όλους τους παραγωγούς στο σύνολο της τιμής του βαμβακιού με την οποία έδωσαν το προϊόν τους στον Τσιπλάκο και να θεσπιστεί νόμος που να διασφαλίζει τα χρήματα των αγροτών από την ασυδοσία των εκκοκκιστών. Ακόμα, να επιδιωχτεί συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας, ώστε να του τεθεί το πρόβλημα.

Αντιπροσωπεία, επίσης, των απλήρωτων βαμβακοπαραγωγών επισκέφτηκε τα γραφεία του Οργανισμού Βάμβακος στην Καρδίτσα και από τις σχετικές διευκρινίσεις, που δόθηκαν από τους αρμοδίους των κεντρικών της Αθήνας, τους ειπώθηκε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει σκέψη να μην πληρωθούν 6.000 αγρότες του νομού την εξόφληση (γύρω στις 17 δρχ. το κιλό), προκειμένου να βρεθούν χρήματα για τους 1.000 απλήρωτους παραγωγούς.

Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας,δήλωσε: "Η ΟΑΣ Καρδίτσας σε καμία περίπτωση δε θα δεχτεί κάτι τέτοιο και θα αγωνιστεί την κατεύθυνση να μη χάσει κανείς παραγωγός, ούτε μια δραχμή. Αυτό που απαιτείται είναι ο Οργανισμός Βάμβακος να κινήσει τη διαδικασία έκπτωσης της εγγυητικής επιστολής του Τσιπλάκου, ύψους 1 δισ. δρχ., και να δεσμεύσει το ποσό της επιστροφής. Ετσι θα βρεθούν τα χρήματα για να εξοφληθούν και οι απλήρωτοι παραγωγοί και να πάρουν τα επιστρεφόμενα οι υπόλοιποι 6.000 παραγωγοί. Και αυτό μπορεί να γίνει άμεσα αναλαμβάνοντας ο ΟΒ να πληρώσει τους παραγωγούς, με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης".

Γκαράζ για κάθε ανεγειρόμενο κτίριο

Υποχρεωτική πρέπει να είναι η κατασκευή χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων σε κάθε ανεγειρόμενη οικοδομή ή κτίριο και, κατ' εξαίρεση, μόνο σε δύο περιπτώσεις επιτρέπεται η απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση. Η πρώτη περίπτωση αφορά τη νομική αδυναμία (διασταύρωση οδών) και η δεύτερη όταν υπάρχει τεχνική αδυναμία κατασκευής γκαράζ στην ανεγειρόμενη οικοδομή και αυτό να βεβαιώνεται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και επέστρεψε σχέδιο προεδρικού διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ που αφορούσε τη ρύθμιση χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων για όλες τις πόλεις της Ελλάδας, εκτός Αττικής.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με την υπ' αριθμό 403/1996 απόφασή του διευκρινίζει ότι πρέπει να οριστεί ρητά στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος ότι μονάχα σ' αυτές τις δύο περιπτώσεις ισχύει η απαλλαγή από την υποχρέωση κατασκευής γκαράζ. Σ' όλες τις άλλες περιπτώσεις πρέπει να κατασκευάζεται χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και οι δύο εξαιρέσεις σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κατασκευή χώρων στάθμευσης.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων για κάθε κατηγορία έχει ως εξής: Για τις κατοικίες προβλέπεται μια θέση για 100 - 250 τ.μ., στις τράπεζες, γραφεία και καταστήματα μία θέση ανά 20 - 60 τ.μ., στα εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία μία θέση για 40 - 80 τ. μ., για τα θέατρα και τους κινηματογράφους μία θέση για 50 - 60 τ.μ., για τα νοσοκομεία μία θέση για 6 - 13 κλίνες, τα γηροκομεία μία θέση για 15 - 25 κλίνες, τα εκπαιδευτήρια μία θέση για 1 - 3 αίθουσες διδασκαλίας, για ΤΕΙ και ΑΕΙ μία θέση για 100 - 150 τ.μ., στα γήπεδα και γυμναστήρια μία θέση για 200 - 250 τ.μ., στα συνεργεία αυτοκινήτων μία θέση για 30 - 70 τ.μ., στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες μία θέση για 100 - 150 τ.μ., στα ξενοδοχεία μια θέση για 10 - 15 κλίνες και στις αποθήκες μία θέση για 200 - 300 τ. μ.

22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Ξεκίνησε και στην Κρήτη

Οι νέοι δεν πρέπει να αφήσουν τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στα χέρια του κεφαλαίου, πρέπει να παλέψουν για να αποχτήσουν αυτά τα δύο αγαθά που δικαιούνται. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της προφεστιβαλικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στα Παλιά Ρούματα Χανίων.

Στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στους νέους που συμμετείχαν στην εκδήλωση, η Ζήνα Κακναβάτου, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Χανίων της ΚΝΕ, όπου μεταξύ άλλων τόνισε: "Η νεολαία έχει ανάγκη από άθληση και την ανάγκη αυτή δεν μπορούν να την υποτάξουν τα μονοπώλια που διοργανώνουν την Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Σήμερα τα γεράκια των ΗΠΑ και της νέας τάξης πραγμάτων δημιουργούν καινούριες εστίες συγκρούσεων, την ίδια στιγμή όπου το Ολυμπιακό πνεύμα καλεί σε εκεχειρία".

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τηλέμαχος Δημουλάς, γραμματέας της Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις, διεθνείς και εσωτερικές, όπως αυτές διαδραματίζονται μετά το 15ο Συνέδριο του Κόμματος. "Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι τομείς που έχουν μπει προ πολλού στο στόχαστρο των πολυεθνικών, τόνισε ο Τ. Δημουλάς. Η πολιτιστική μας ζωή και ο αθλητισμός όσο κι αν φαίνεται περίεργο καθορίζονται από τις αποφάσεις και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου. Μην ανεχόμαστε χωρίς αντίσταση τραγικά φαινόμενα όπως στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα, που πίσω από την ολυμπιακή φλόγα του σταδίου υπάρχει η ελληνική και η αμερικανική σημαία με φόντο τη διαφήμιση της "Κόκα - Κόλα"".

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μαζεύτηκαν πάνω από 150 υπογραφές από τους νέους που συμμετείχαν, σε κείμενο που απαιτεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

  • Ξεκινάει σήμερα το διήμερο εκδηλώσεων στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, ενώ εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα και στο Λιοντάρι Καρδίτσας.
Στέγη για την Εθνική Βιβλιοθήκη

Νέα στέγη αποκτά η Εθνική Βιβλιοθήκη, ύστερα από τη συμφωνία του υπουργείου Παιδείας, με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για παραχώρηση έκτασης 40 στρεμμάτων στην περιοχή της Πολυτεχνειούπολης στο Γουδί για οικοδόμηση νέου σύγχρονου κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης συνολικού εμβαδού 30.000 τ.μ. Παράλληλα, προβλέπεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία της.

Οπως ανακοινώθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο υπουργός Παιδείας, ο Πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε εννιά περίπου χρόνια και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ θα αξιοποιηθούν και κοινοτικοί πόροι. Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι το έργο θα κοστίσει 30 με 50 δισ. δραχμές περίπου ενώ δήλωνε αισιόδοξος ότι "οι ζωντανές δυνάμεις του ελληνισμού θα ενισχύσουν οικονομικά και ηθικά την υλοποίηση συγκεκριμένων καινοτομικών πλευρών του μεγάλου αυτού έργου".

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
Επίθεση αστυνομικών σε τσιγγάνικο καταυλισμό

Την ένοπλη βάρβαρη επίθεση αστυνομικών δυνάμεων εναντίον τσιγγάνικου καταυλισμού στην περιοχή "Κούταβος" του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά, καταδικάζει με ανακοίνωση η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Σύμφωνα με την καταγγελία, στην επιδρομή τους στον τσιγγάνικο καταυλισμό οι αστυνομικές δυνάμεις κατέστρεψαν τις σκηνές με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι περίπου 70 τσιγγάνοι.

Στην ανακοίνωση η ΕΕΔΔΑ τονίζει ότι δυστυχώς η ρατσιστική συμπεριφορά των αρχών επαναλαμβάνεται λίγους μήνες μετά τα γεγονότα του Ασπροπύργου. "Απαιτείται ο σεβασμός της διαφορετικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τσιγγάνων, που είναι πολίτες με ίσα δικαιώματα στην εργασία, τη στέγη και την εκπαίδευση", καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ