ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
"ΚΟΛΠΟ ΓΚΡΟΣΟ" ΑΠΟ ΕΡΜΠΑΚΑΝ
Λήξη της απεργίας πείνας στις φυλακές

Ικανοποιώντας ορισμένα μίνιμουμ αιτήματα των αριστερών κρατουμένων, ο Τούρκος πρωθυπουργός πέτυχε διπλό στόχο: Κατασίγασε τις διεθνείς αντιδράσεις και έπεισε τους φυλακισμένους αγωνιστές να σταματήσουν την απεργία θανάτου

ΑΓΚΥΡΑ. -

Μάταιη θυσία; 48 ώρες μετά τη λήξη της απεργίας πείνας στις τουρκικές φυλακές, το ερώτημα πλανάται ακόμα. Δεκατρείς άνθρωποι, όλοι τους κάτω από τα 40, έχασαν τη ζωή τους. Αλλοι δεκαοκτώ νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία, και είναι αμφίβολο αν η υγεία τους θα μπορέσει να ανακάμψει ποτέ - αν τα καταφέρουν να ζήσουν. Η διαμαρτυρία των αριστερών κρατουμένων έληξε, βέβαια, με την αποδοχή από την κυβέρνηση ορισμένων αιτημάτων που είχαν τεθεί από τους απεργούς. Ιστορικός συμβιβασμός; Ελιγμός του Νετσμετίν Ερμπακάν;Η "νίκη", όπως βιάστηκαν να πουν πολλοί, της Αριστεράς στην Τουρκία;

Απευθείας διαπραγματεύσεις

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, διαβλέποντας την επαπειλούμενη αμαύρωση της εικόνας της χώρας σε διεθνές επίπεδο, παρέκαμψε τον "ασυγχώρητο" υπουργό Δικαιοσύνης, Σεβκέτ Καζάν,ο οποίος αρνούνταν ως την τελευταία στιγμή οποιαδήποτε υποχώρηση, και ενεπλάκη ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις. Η εφημερίδα "Γενί Γιουζίλ", επικαλούμενη δηλώσεις του δικηγόρου Εσμπέρ Γιαγκμουρντερελί, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - κρατουμένων, αναφέρει στο χθεσινό της φύλλο ότι ο ισλαμιστής βουλευτής Μουκαντέρ Μπασεγκμέζ παρενέβη ως ενδιάμεσος του Ερμπακάν και συναίνεσε ώστε να μεταφερθούν 102 κρατούμενοι από το "φέρετρο", τη φυλακή του Εσκί Σεχίρ, στην Κωνσταντινούπολη.

Η κίνηση του ηγέτη του Κόμματος Ευημερίας και πρωθυπουργού της κυβέρνησης συνασπισμού με το Κόμμα Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ (στο οποίο ανήκει ο Καζάν) ήρθε ακριβώς τη στιγμή που οι φόβοι για μια εκατόμβηστα σωφρονιστικά - τρόπος του λέγειν - καταστήματα της χώρας κορυφώνονταν. Και είχε διπλό στόχο: Αφ' ενός, να κατασιγάσει τις αντιδράσεις από τις συμμάχους - κυρίως ευρωπαϊκές - χώρες, και αφ' ετέρου, να ικανοποιήσει μερικώς τους απεργούς, ώστε να λήξει η απεργία.

Και διορθωτικές κινήσεις

Η παρέμβαση Ερμπακάν στο εσωτερικό συνοδεύτηκε από μια σειρά "διορθωτικών παρεμβάσεων" σε διεθνές επίπεδο, από την υπουργό Εξωτερικών - που δεν είναι άλλη από την Τανσού Τσιλέρ: Σε επιστολή της προς τους ομολόγους της της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, απορρίπτει τις επικρίσεις για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στις τουρκικές φυλακές και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της. "Η κυβέρνηση (... ) κάνει προσπάθεια για πρόοδο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων",αναφέρει, ενώ σε ανάλογες επιστολές της προς την επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Πολίν Γκριν,και τον Επίτροπο για εξωτερικά θέματα της Κομισιόν, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ,επιχειρεί να καθησυχάσει τις "ανησυχίες" που διατύπωσαν - ειδικά η Γκριν - η οποία είχε απειλήσει με βέτο σε όλες τις χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς την Τουρκία.

Και ακόμη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ομέρ Ακμπέλ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η τουρκική κυβέρνηση "προσκάλεσε επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα να επισκεφθεί" τις τουρκικές φυλακές.

Ούτε γάτα, ούτε ζημιά;

Αυτό που αναδεικνύεται ως το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι το ότι η τουρκική κυβέρνηση δε θα "πληρώσει" κανένα κόστος (!) από τη θυσία των κρατουμένων. Ελλείψει μάλιστα κάποιας απτής αντίδρασης από διεθνείς διπλωματικούς παράγοντες, οι οποίοι περιορίστηκαν σε "χλιαρές" δηλώσεις, η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να θέσει το θέμα "στο ψυγείο".

Αλήθεια, σε τι υποχώρησε η τουρκική κυβέρνηση; Οι φυλακές του Εσκί Σεχίρ παραμένουν σε λειτουργία, οι συνθήκες στις φυλακές παραμένουν εξίσου απάνθρωπες, οι ξυλοδαρμοί και οι συλλήψεις εκείνων που τολμούν να διαδηλώνουν έξω από τις φυλακές τη συμπαράστασή τους στους κρατουμένους συνεχίζονται. Αυτό που έγινε ήταν ένας μίνιμουμ συμβιβασμός: 102 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν από το Εσκί Σεχίρ στην Κωνσταντινούπολη, στις φυλακές Ουμρανίγιε και Γκεμπτζέρ. Ακούστηκαν επίσης κάποιες υποσχέσεις περί"βελτίωσης της περίθαλψης στις φυλακές", και οι υπόδικοι να κρατούνται κοντά στον τόπο όπου δικάζονται. Να σταματήσουν οι μεταγωγές, δηλαδή. Αλλά οι υποσχέσεις δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα τηρηθούν, και ήδη πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ίσως πρέπει να περιμένουμε επανάληψη της απεργίας πείνας...

"Εξαπατηθήκαμε... "

Ο πρώην υπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ,δήλωσε χθες στο Παρίσι ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να μπλοκάρει τις χρηματοδοτήσεις που απορρέουν από τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης" με την Τουρκία, διότι η Τανσού Τσιλέρ περιέπαιξε τους Ευρωπαίους. "Εξαπατηθήκαμε", ομολόγησε ο Κουσνέρ - υπακούοντας στον κανόνα που θέλει τα πρώην κυβερνητικά στελέχη "λαλίστατα". Διότι από την επίσημη γαλλική διπλωματία, λόγος ουδείς...

Στην Αθήνα, αντίστοιχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Δ. Ρέππας,ανέφερε για μια πρωτοβουλία, την οποία είχε αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η Ευρωπαϊκή "Τρόικα" να πραγματοποιήσει διάβημα προς την Τουρκία, όσον αφορά την κατάσταση στις φυλακές της γειτονικής χώρας, ακυρώθηκε, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Το πρόβλημα παραμένει
  • Προσωρινή και αβέβαιη η συμφωνία
  • Χρειάζεται να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη μας

Σε χτεσινοβραδινές δηλώσεις του στο ανατολικό αεροδρόμιο - αμέσως μετά την επιστροφή του από την Τουρκία - ο Στρατής Κόρακας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Επιστρέφουμε από την Κωνσταντινούπολη, όπου πήγαμε, όπως ξέρετε, χτες το πρωί. Στην αντιπροσωπεία, όπου ευρίσκομαι ως εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, αλλά και της πολιτικής Ομάδας για μια Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά, συμμετείχαν εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, επίσης εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χριστίνα Παπανικολάου,και εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ. Πήγαμε για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιστές κρατούμενους, απεργούς πείνας, καθώς επίσης και την έντονη διαμαρτυρία μας για την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.Οταν φτάσαμε, είχε επέλθει μια συμβιβαστική συμφωνία, ανάμεσα στους κρατούμενους και την κυβέρνηση, με τη διαμεσολάβηση διαφόρων παραγόντων. Μια συμφωνία, που, όπως έχετε υπόψη σας, ικανοποιούσε ένα μόνο μέρος των αιτημάτων τους. Και χρειάστηκε γι' αυτό μια απεργία 69 ημερών μέχρι θανάτου, μια απεργία με το τραγικό αποτέλεσμα των 13 νεκρών, 20 κρατουμένων σε κωματώδη κατάσταση, και πάνω από 140 άλλων σε πολύ άσχημη κατάσταση, οι οποίοι βρίσκονται στο νοσοκομείο δεμένοι με χειροπέδες στα κρεβάτια τους.Βεβαίως, χρειάστηκαν όλα αυτά, για να ευαισθητοποιηθούν οι υποκριτές, όλοι εκείνοι οι διεθνείς οργανισμοί, κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις, που κόπτονται δήθεν για τα δικαιώματα του ανθρώπου, αλλά που εδώ όμως, εκτός από κροκοδείλια δάκρυα, δεν μπόρεσαν έγκαιρα ή δε θέλησαν να κάνουν οτιδήποτε. Επήλθε αυτή η συμφωνία, η οποία βεβαίως είναι προσωρινή και αβέβαιη ως προς την τήρησή της από το καθεστώς της Τουρκίας. Το πρόβλημα παραμένει, ωστόσο, μεγάλο, η κατάσταση στις τουρκικές φυλακές είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη, τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται και συνεχίζεται η γενοκτονία του κουρδικού λαού.Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, πιστεύουμε ότι πρέπει να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη μας και τον αγώνα μας, για να βελτιωθεί η ζωή και η κατάσταση στις τουρκικές φυλακές και, τελικά, να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα και να σταματήσει αυτός ο βρώμικος πόλεμος κατά του κουρδικού λαού.

Ηταν ένα συγκλονιστικό ταξίδι. Παραβρεθήκαμε στην κηδεία δύο αγωνιστών που πέθαναν από απεργία πείνας. Ηταν μια κηδεία που τα αστυνομικά μέτρα ήταν δρακόντεια και ενώ οι σύντροφοι των κρατουμένων ήταν πολλές εκατοντάδες, οι αστυνομικοί ήταν διπλάσιοι των διαδηλωτών και είχαν ζώσει το νεκροταφείο".

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι ενώ επικοινώνησαν με το γενικό νομάρχη της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου η αντιπροσωπεία να επισκεφτεί τις φυλακές ή έστω τα νοσοκομεία, ο νομάρχης τούς το απαγόρευσε κατηγορηματικά και φανέρωσε, για μια ακόμα φορά, ότι το καθεστώς της Τουρκίας δε δέχεται καν κάποιους διεθνείς διαμεσολαβητές.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αμφίβολη η παραμονή της πολυεθνικής δύναμης

ΑΓΚΥΡΑ.-

Στην "κόψη του ξυραφιού" βρίσκεται η έγκριση ή μη της παραμονής των υπό αμερικανική ηγεσία αεροπορικών δυνάμεων προστασίας των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ - σε μια επιχείρηση με το... πολύ ταιριαστό όνομα "Provide Comfort" (παροχή ασφάλειας). Πολιτικοί αναλυτές και διπλωματικοί κύκλοι αναμένουν ότι η ψηφοφορία σχετικά με το θέμα, η οποία διεξάγεται σήμερα στο τουρκικό Κοινοβούλιο, θα καταλήξει στην έγκριση της παραμονής της δύναμης, αλλά με "βραχεία κεφαλή".

Σε ανταπόκριση του πρακτορείου "Ρόιτερ" από την Αγκυρα αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Νετσμετίν Ερμπακάν, είναι "παγιδευμένος" μεταξύ της έντονης αντιδυτικής ρητορικής του Κόμματος της Ευημερίας, του οποίου ηγείται, και των αξιώσεων των ΝΑΤΟικών συμμάχων της Τουρκίας, ειδικά των ΗΠΑ, να συνεχιστεί η επιχείρηση, ως μέσο πίεσης στον ιρακινό δικτάτορα, Σαντάμ Χουσεϊν.

Αλλά αυτό δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι ισχύει: ο Ερμπακάν έχει συμβιβάσει περισσότερες από δύο φορές μέχρι στιγμής την προεκλογική του ρητορική με την ανάγκη άσκησης μιας "ρεάλ πολιτίκ", κάτι που αναμένεται να πράξει και σε αυτή την περίπτωση.

Είναι σαφές ότι το τουρκικό στρατιωτικό πλέγμα της Τουρκίας βλέπει την επιχείρηση ως μέσον εντοπισμού των βάσεων των αντικαθεστωτικών Κούρδων - κυρίως του ΡΚΚ - στο έδαφος του Ιράκ.

  • Οι ιρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA, "σκότωσαν τουλάχιστον 20 σημαντικά μέλη" των Κούρδων ανταρτών του Ιράν, στο έδαφος του Ιράκ. Συνολικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, "δεκάδες μαχητών" έχουν σκοτωθεί από Ιρανούς στρατιώτες.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των ελληνικών φορέων, σχετικά με τις μαζικές δολοφονίες των Τούρκων πολιτικών κρατούμενων. Επιστολές, ανακοινώσεις και καταγγελίες έστειλαν οι εξής:

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας Αγγελος Γ. Φραγκόπουλος, το Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης (ΚΜΙΕΑ), ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης ΙΚΑ - ΤΕΑΜ Επισιτιστών, η Εκτελεστική Επιτροπή του Παλλεσβιακού Εργατ/κού Κέντρου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών, το Συνδικάτο Οικοδόμων του Παραρτήματος Περιστερίου, η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων και το Παράρτημα Εθνικής Αντίστασης Σάμου της ΠΕΑΕΑ.

  • Σήμερα Τρίτη 30/7 και ώρα 12 μ. στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, οδός Ακαδημίας 20, 1ος όροφος, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετέχουν οι ΔΣΑ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΕΔΔΑ, ΠΕΚΑΜ, ΣΦΕΑ 1967 - 1974. Σκοπός της συνέντευξης είναι ο συντονισμός συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ