ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ
Αγωνιστικά απαντούν οι ναυτεργάτες

Αγωνιστική απάντηση δίνουν το Σάββατο οι ναυτεργάτες ενάντια στην άρση του καμποτάζ, ενώ η κυβέρνηση προωθεί διατάξεις για την εκτέλεση τουριστικών δρομολογίων από πλοία με μη κοινοτική σημαία

Νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση εκτέλεσης τουριστικών δρομολογίων από πλοία με μη κοινοτική σημαία,προωθούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ύστερα και από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, χτες. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι προωθούνται διατάξεις "οι οποίες θα ρυθμίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα εκτελούνται τουριστικά ταξίδια με πλοία που φέρουν σημαίες μη κοινοτικές και που δε θα παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία"! Η κυβέρνηση και το ΥΕΝ εμφανίζονται έτσι συνεπείς στην τακτική της εξυπηρέτησης των αμερικανικών συμφερόντων και οδεύουν με γοργό ρυθμό στην τυπική σύνθλιψη των δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτεργατών και στην ολοκληρωτική άρση του καμποτάζ.

Στο μεταξύ οι ναυτεργάτες προχωρούν με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα στην οργάνωση της πρώτης δυναμικής τους απάντησης - μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας - ενάντια στις παρανομίες του υπό σημαία Μπαχάμες κρουαζιερόπλοιου "Μάρκο Πόλο", το Σάββατο, στις 6 το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά, στην Ακτή Ξαβέρη.

Αυτό αποφάσισε κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή τηςΠανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,απαντώντας έτσι και στο αίτημα του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Κ. Σφυρίου, για αναστολή (!) των κινητοποιήσεων, αίτημα που διατυπώθηκε σε προχτεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΕΝ.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, για άλλη μια φορά επανέλαβαν ότι θα αναπτύξουν τη δράση τους για να ακυρώσουν στην πράξη το καθεστώς της ασύδοτης δράσης των σημαιών ευκαιρίας και απάντησαν ότι θέση τους ήταν και θα παραμείνει: Ελληνικά πλοία, ελληνική σημαία, ελληνικά πληρώματα και εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις ελληνικές θαλάσσιες μεταφορές. Επιπλέον, τόνισαν ότι η κινητοποίηση δε θα γίνει μόνο στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά όπου καταπλεύσει το "πειρατικό" κρουαζιερόπλοιο.Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μετά από πρόσκληση της ΠΝΟ στα γραφεία της με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων γύρω από το θέμα του "Μάρκο Πόλο". Στη σύσκεψη τονίστηκε ιδιαίτερα ότι το ναυτεργατικό κίνημα πρέπει να αντισταθεί σ' αυτή τη λαίλαπα και ότι πρέπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τέλος, στην προχτεσινή σύσκεψη του υπουργείου έγινε εκτενής συζήτηση για το πρόβλημα, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Β. Ξένος, τόνισε στην τοποθέτησή του ότι το υπουργείο επιδιώκει να βρει συνενόχους μαζί με τα άλλα κόμματα. "Το ΚΚΕ - υπογράμμισε ο Β. Ξένος - βρίσκεται κοντά στις όποιες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών ενάντια σε τέτοιες αποφάσεις που οδηγούν στην καταστροφή το ναυτεργατικό δυναμικό, την ελληνική ναυτιλία, οι οποίες έχουν και άμεσες συνέπειες στη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα και στον τουρισμό". Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και άλλων φορέων.

"Αμοιρη"... Σύμβαση!

Με παρέμβαση του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, προωθήθηκε για υπογραφή η κλαδική Σύμβαση Εργασίας που συνεχίζει να εκκρεμεί από τις 20 του Ιούνη

Στη μοίρα του αφέθηκε το κείμενο της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους του εμπορίου, από την πλειοψηφία της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ) της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), όπως καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.Συγκεκριμένα, ενώ η πλειοψηφία και οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησαν το περιεχόμενό της, στις 20 του Ιούνη, μετέπειτα δεν έγινε καμία ενέργεια για τη σύντομη υπογραφή της.

Η σύμβαση, που έχει υπογραφεί από τον ΣΕΛΠΕ, το ΣΕΣΜΕ και από την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων - μετά τη μεσολάβηση και πίεση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων - έφτασε τελικά στη ΓΣΕΕΒΕ, από τη διοίκηση της οποίας αναμένεται να υπογραφεί εντός των ημερών. Πρόκειται για διετή σύμβαση, με ποσοστά αυξήσεων 3,5% από 1/1/96 και 4,5% από 1/7/96 και ρήτρα για την κάλυψη του πραγματικού πληθωρισμού το δεύτερο χρόνο. Σε ό,τι αφορά τα θεσμικά αιτήματα, παρέχει για το τρέχον έτος, από 1/7 επίδομα 5% για το τρίτο παιδί και από 1/7/97 επίδομα 5%,για κάθε παιδί πάνω από το τρίτο. Επίσης, σε όσους κάνουν εξωτερικές δουλιές με μηχανάκι, επίδομα 10%.

Ο Π. Βαμβακάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, σχολιάζοντας τη στάση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ,τόνισε: "Με ευθύνη αποκλειστικά της ΠΑΣΚΕ και των "ΣΥΝ"εργοδοτικών, ο θεσμός της Σύμβασης τέθηκε υπό αμφισβήτηση, τον οδήγησαν στον εκφυλισμό. Η πλειοψηφία πέταξε στα σκουπίδια τις προτάσεις των Σωματείων του κλάδου και ακόμα κι αυτή την εξευτελιστική Σύμβαση την καθυστέρησε. Αλήθεια, ποιος εργαζόμενος μπορεί να γεμίσει την τσέπη του με 210 δραχμές στον πρώτο μισθό; Ποιος ωρομίσθιος, όταν γι' αυτούς η αύξηση είναι 26 δραχμές την ώρα; Δυστυχώς η πλειοψηφία το μόνο που ξέρει είναι να εξυπηρετεί από τη μια κυβερνητικές εντολές για συναίνεση και από την άλλη τα συμφέροντα μια χούφτας μεγαλοεργοδοτών του εμπορίου. Οι προτάσεις μας για την υπογραφή ικανοποιητικής Σύμβασης, δε βρήκαν τη στήριξη της πλειοψηφίας. Νομίζω ότι, πλέον πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους".

Κόντρα στην αδιαλλαξία των εργοδοτών

Μαζική η συμμετοχή των ηλεκτρολόγων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στην απεργία τους - που επαναλαμβάνεται σήμερα - για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Τη δεύτερη 24ωρη απεργία τους πραγματοποιούν σήμερα οι ηλεκτρολόγοι πλοίων, ενώ με επιτυχία έληξε η χτεσινή 24ωρη απεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στο Νέο Μόλο Δραπετσώνας, στην Ελευσίνα και στα γύρω μαγαζιά. Οι ηλεκτρολόγοι παλεύουν για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς έχουν περάσει ήδη επτά μήνες από την έναρξη των διαπραγματεύσεων και οι εργοδότες παρουσιάζονται αδιάλλακτοι απέναντι στα αιτήματα των ηλεκτρολόγων. Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων, οι ηλεκτρολόγοι θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 10 το πρωί Γενική Συνέλευση.

Οι απεργοί δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους απέναντι σ' αυτήν την απαράδεκτη στάση που κρατούν οι εργοδότες, ενώ μερικά από τα βασικά αιτήματα που προβάλλουν είναι η ρύθμιση της αύξησης για την υπογραφή της τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η εφαρμογή δεύτερης βάρδιας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τεράστια ανεργία που πλήττει τον κλάδο καθώς και η έκδοση της επαγγελματικής ταυτότητας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου ηλεκτρολόγων πλοίων, Θ. Παναγιωτόπουλος, μας δήλωσε σχετικά: "Οι ηλεκτρολόγοι συμμετείχαν δυναμικά στην απεργία δηλώνοντας έτσι την απόφασή τους να αγωνιστούν. Σήμερα, στη Γενική μας Συνέλευση θα ενημερώσουμε καλύτερα τους συναδέλφους για τη στάση που κρατούν οι εργοδότες, οι οποίοι όπως φαίνεται επιχειρούν να γυρίσουν τον κλάδο στον εργασιακό μεσαίωνα. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Οι ηλεκτρολόγοι δε θα γυρίσουν την πλάτη στις κατακτήσεις τόσων χρόνων και θα δώσουν μια δυναμική απάντηση σε όσους υποθάλπουν τη διάλυση της Ζώνης".

Εμπαιγμού συνέχεια

Η καταβολή των πρώτων δόσεων των αναδρομικών του 18χίλιαρου, αναμένεται να δοθεί στους δημόσιους υπάλληλους από την 1 Αυγούστου. Στο μεταξύ, η Επιτροπή Πάτρας της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της την τακτική του εμπαιγμού που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στους δημόσιους υπαλλήλους, "τάζοντας και δημιουργώντας εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, σχετικά με την καταβολή των αναδρομικών του 18χίλιαρου".

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών μέσα στο '96 στους δημόσιους υπάλληλους των σεισμόπληκτων περιοχών, ενώ για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στην υπόλοιπη Ελλάδα τα αναδρομικά θα δοθούν σταδιακά μέχρι το 2000. Ωστόσο τώρα υπαναχωρεί και απ' αυτή τη δέσμευση για τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Επίσης επισημαίνονται οι ευθύνες των παρατάξεων της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ και στο νομαρχιακό παράρτημα Πάτρας, που όχι μόνο αρνήθηκαν την πρόταση της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας να διεκδικηθεί για όλους η εφάπαξ καταβολή, αλλά έρχονται τώρα να δικαιολογήσουν την υπαναχώρηση της κυβέρνησης, μετατοπίζοντας τις ευθύνες σε επιμέρους υπουργούς.

Από την κινητοποίηση των ναυτεργατών στην Ακτή Ξαβέρη
Συμπαράσταση στους απεργούς πείνας

Μια σειρά ενεργειών στην κατεύθυνση της συμπαράστασης και της βοήθειας, στους απολυμένους της αμερικάνικης Βάσης Γουρνών Ηρακλείου, οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία πείνας, έξω από τη Νομαρχία Ηρακλείου,αποφάσισαν - σε Γενική Συνέλευση προχτές - απολυμένοι των Βάσεων του Ελληνικού, της Νέας Μάκρης κ.ά.

Συγκεκριμένα, οι 427 απολυμένοι που συμμετείχαν στη Συνέλευση, αποφάσισαν ομόφωνα: Να εκφράσουν την εντονότατη διαμαρτυρία τους προς την κυβέρνηση "για τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της στα σοβαρά προβλήματα του κλάδου" και για την παντελή έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας προς τους απολυμένους συναδέλφους τους στην Κρήτη. Να συμπαρασταθούν ηθικά και οικονομικά στους απεργούς πείνας. Να καταγγείλουν προς τη Διεθνή Ομοσπονδία, στην οποία ανήκει το Σωματείο τους, ότι οι διωχθέντες συνδικαλιστές από το 1990 δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία και οι διεθνείς συμβάσεις. Να ζητήσουν από τη ΓΣΕΕ και τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις να παρέμβουν για την επίλυση των προβλημάτων. Να ζητήσουν από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να διατάξει Ενορκη Διοικητική Εξέταση "κατά των υπευθύνων υπηρεσιών του ΓΕΑ, που ευθύνονται για σωρεία Διοικητικών, Αστικών και Ποινικών Αδικημάτων κατά του προσωπικού των Βάσεων".

Τέλος, αποφάσισαν να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό, να παρέμβει για να δοθεί ένα οριστικό τέλος στη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των συναδέλφων τους.

Συνάντηση ΑΔΕΔΥ με Σκανδαλίδη

Το σχέδιο νόμου για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με τον Κ. Σκανδαλίδη,γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια ανάλογων ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ με όλα τα πολιτικά κόμματα.

Με το νομοσχέδιο αυτό - το οποίο υπαγορεύεται κατευθείαν απ' τις Βρυξέλλες - παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες η θεσμοθέτηση του Γ' βαθμού Αυτοδιοίκησης και δίνονται απεριόριστες αρμοδιότητες στον διορισμένο απ' την κυβέρνηση γ. γραμματέα, ο οποίος θα δρα ανεξέλεγκτα, ενώ ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου θα είναι απλώς διακοσμητικός. Παράλληλα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το εργασιακό - ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων που θα απασχολούνται στην περιφερειακή διοίκηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ