ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Ερχονται τα χειρότερα

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Γεωργίας, με στόχο ...να "προλάβουν" τις νέες αντιδράσεις των αγροτών

Ευρεία σύσκεψη για το βαμβάκι πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στο υπουργείο Γεωργίας, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, τόσο για την καλλιέργεια όσο και για τους παραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε αναβρασμό.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, αλλά και η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, μην μπορώντας να κρύψουν πλέον, τα αδιέξοδα που δημιουργούν οι καταστροφικές αποφάσεις των Βρυξελλών και η ολέθρια πολιτική που ακολούθησε μέχρι τώρα η κυβέρνηση, ξεκινούν μέσω της σημερινής σύσκεψης μια νέα προσπάθεια να κάμψουν τις αντιδράσεις και τις επικείμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών, στο όνομα, βέβαια, της αντιμετώπισης των προβλημάτων. Επίσης, αναμένεται να τεθεί το θέμα της εμπορίας και να ζητηθεί για άλλη μια φορά από τις Ενώσεις να λειτουργήσουν ξανά ως "κυματοθραύστης" στην οργή των αγροτών, προσφέροντας υψηλές τιμές στο βαμβάκι, πράγμα που έγινε και φέτος, αλλά η κυβερνητική αυτή τακτική "φέσωσε" τα συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια, με περισσότερα από 10 δισ. δραχμές! Στην κατεύθυνση αυτή η ΠΑΣΕΓΕΣ, ανέλαβε να καλέσει εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, να έρθουν στο υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να συζητήσουν... το όλο θέμα.

Αυτό που φαίνεται πάντως, είναι ότι μετά από μια πολύ άσχημη χρονιά για τους βαμβακοπαραγωγούς, που είδαν να πέφτει η τιμή στο βαμβάκι κατά 50 με 60 δραχμές το κιλό και να περιμένουν να πληρωθούν την εξόφληση (γύρω στα 30 δισ. δραχμές) κατά τον Οκτώβρη, έρχεται μια πιο χειρότερη, αφού όλα δείχνουν πως για την περίοδο που ακολουθεί, η τιμή στο βαμβάκι θα πέσει ακόμα πιο πολύ. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν τα πρόσφατα καταστροφικά μέτρα που αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για το βαμβάκι, στο πακέτο τιμών και συναφών μέτρων 1996/97, τα οποία εκτός των άλλων θα σπρώξουν τη δυναμική αυτή καλλιέργεια στη συρρίκνωση και τον αφανισμό.

Η προσαύξηση του 15% στην εκτιμώμενη παραγωγή που επέβαλε η Κομισιόν και ψηφίστηκε από το Συμβούλιο, για τον υπολογισμό του προστίμου συνυπευθυνότητας, θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεπεράσει η συνυπευθυνότητα τις 100 δραχμές ανά κιλό. Κι αυτό γιατί με εκτιμώμενη παραγωγή 1.300.000 για τη χώρα μας και 300.000 τόνους για την Ισπανία, όπως δείχνουν τα πράγματα, η συνυπευθυνότητα θα υπολογιστεί αρχικά με βάση τους 1.840.000 τόνους. Αν στα παραπάνω συνεκτιμηθεί η χαμηλή διεθνής τιμή που αναμένεται να έχει το βαμβάκι, και η συνέχιση των χαμηλών τιμών που πωλείται το εκκοκκισμένο, τότε οι παραγωγοί θα εισπράξουν ως προκαταβολή γύρω στις 170 με 180 δραχμές, ενώ η τελική τιμή, στην καλύτερη περίπτωση, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 210 με 220 δραχμές το κιλό.

Το κακό όμως δε σταματά εδώ, αφού στο υπουργείο Γεωργίας, μεθοδεύονται σενάρια για τη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειες, καθώς επίσης και για να μην επιδοτηθεί το σύνολο της φετινής παραγωγής σύσπορου βαμβακιού. Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, μελετάται σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβληθεί καθεστώς ατομικών ποσοστώσεων και στους βαμβακοπαραγωγούς. Στη δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες πάντα, υπάρχουν προτάσεις, να επιδοτείται μόνο η μέση στρεμματική απόδοση βαμβακιού, ή το "πρώτο χέρι" της παραγωγής και τα υπόλοιπα να πληρώνονται μόνο με την εμπορική τιμή. Τα παραπάνω, ενδεχόμενα, αποτέλεσαν ήδη αντικείμενα συσκέψεων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Θεσσαλίας και στα πλαίσια αυτά ζητήθηκαν ήδη σχετικές προτάσεις από τις εκεί αγροτικές οργανώσεις.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
"Μπαράζ" αντιαγροτικών αποφάσεων

Δραστικές περικοπές στις ενισχύσεις για σιτηρά και ελαιούχους σπόρους προτείνουν τα επιτελεία των Βρυξελλών, με το "άλλοθι" της εξοικονόμησης πόρων για την αντιμετώπιση της κρίσης από τις "τρελές αγελάδες"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ) .-

Οι εξοντωτικές αποφάσεις της Κομισιόν κατά των Ελλήνων αγροτών "πέφτουν σαν το χαλάζι", πλέον, από τις Βρυξέλλες. Κατά τη χτεσινή συνεδρίασή της η Κομισιόν υιοθέτησε δύο φαρμακερές προτάσεις.

Με την πρώτη ανακοίνωσε τις δραστικές μειώσεις των αντισταθμιστικών πληρωμών και των εισοδηματικών ενισχύσεων των παραγωγών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν αναίτια τη "λυπητερή" για την υπόθεση των "τρελών αγελάδων". Οι περικοπές αποφασίστηκαν με άλλοθι την κοινοτική χρηματοδότηση της αγοράς βοδινού κρέατος, που έχει πληγεί φέτος από την υπόθεση των βρετανικών "τρελών αγελάδων", αλλά έχουν μόνιμο χαρακτήρα, που σημαίνει ότι η "αιμορραγία" του εισοδήματος των παραγωγών θα συνεχιστεί επ' αόριστον!

Με τη δεύτερη πρόταση, η Κομισιόν προτείνει την τροποποίηση προς το χειρότερο του υφιστάμενου καθεστώτος σκληρού σίτου. Η πρόταση της Κομισιόν αναμενόταν εντός του ερχόμενου Σεπτέμβρη, αλλά φαίνεται ότι στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να κάνουν (...) "ευχάριστη έκπληξη" ιδιαίτερα στους Ελληνες σιτοπαραγωγούς, οι οποίοι αντιμετωπίζονται επιλεκτικά ακόμα και σε σχέση με τους παραγωγούς των νότιων κοινοτικών χωρών.

Οι προτάσεις της Κομισιόν προβλέπουν εθνική ποσόστωση, στη βάση της μέσης καλλιεργήσιμης επιφάνειας της τελευταίας τριετίας, η οποία για την Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή, σταδιακή επιβολή πιστοποιημένου σπόρου, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης, ενώ γίνονται και παράξενες νύξεις για την περίοδο του θεριζο-αλωνισμού που προδιαθέτουν αλλαγές στην παρέμβαση. Οι εξοντωτικές προτάσεις της Κομισιόν θα υποβληθούν στο ερχόμενο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας την 16η τουΣεπτέμβρη και αναμένεται να υιοθετηθούν με ελάχιστες ασήμαντες τροποποιήσεις. Οπως, εξάλλου, απέδειξε και η φετινή διαπραγμάτευση για το "πακέτο" τιμών της περιόδου 1995/96 και την αναθεώρηση της αγοράς κήπων και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών, η Κομισιόν αποτελεί το "μεγάλο αφεντικό" της κοινοτικής αγροτικής πολιτικής και οι αντιρρήσεις των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα της ελληνικής,στις φαρμακερές της προτάσεις είναι ασήμαντες. Και αυτό, παρόλο που τόσο για το "πακέτο" και τα οπωροκηπευτικά, όσο και για το σιτάρι, οι Ελληνες αγρότες πλήττονται εξοντωτικά, μεροληπτικά και άδικα.

ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Υποψίες για νέα κρούσματα στο Εβρο

Αύριο και μεθαύριο συνεδριάζει η Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ, προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση ή όχι της καραντίνας

Σοβαρές ενδείξεις για επέκταση του αφθώδους πυρετού στον Εβρο, υπάρχουν από χτες, αφού εντοπίστηκαν δύο "ύποπτα" κοπάδια κοντά στο Διδυμότειχο. Κι αυτό συνέβη δύο μέρες πριν συνεδριάσει εκ νέου η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ, (αύριο και μεθαύριο) ώστε να αποφασίσει την παράταση ή όχι της "καραντίνας" για τη χώρας μας. Οπως είναι γνωστό, υπάρχει ήδη σχετική πρόταση για δίμηνη παράταση της καραντίνας.

Τα νέα κρούσματα που φέρεται ότι εντοπίστηκαν σε δύο κοπάδια στις κοινότητες Ισάακιο και Θυρέα αντίστοιχα, δημιουργούν πρόσθετες ανησυχίες για την εξέλιξη της νόσου στο νομό Εβρου. Ηδη στο νομό έχουν θανατωθεί μέχρι τώρα πάνω από 7.000 ζώα, από τα οποία τα 4.500 στην περιοχή Δέλτα και εκφράζονται πλέον φόβοι για ολοσχερή καταστροφή της κτηνοτροφίας. Οσον αφορά τις περιπτώσεις στις Κοινότητες Ισάακιου - Θυρέα, η κτηνιατρική υπηρεσία της Νομαρχίας έχει προχωρήσει αρχικά σε δειγματοληψίες και σήμερα αναμένεται το σχετικό πόρισμα. Οπως τόνισε χτες στο "Ρ" ο προϊστάμενος του Αγροτικού Κτηνιατρείου Διδυμότειχου, Αθ. Μπόγλου,υπεύθυνος για 18 κοινότητες της περιοχής, υπάρχουν ενδείξεις για νέα κρούσματα, αλλά προς το παρόν λαμβάνονται μόνο όλα τα προληπτικά μέτρα και δεν έχουν σφαγεί ζώα. Αν διαπιστωθεί σήμερα πως υπάρχουν κρούσματα, τότε η υπηρεσία θα προχωρήσει στη θανάτωση των ζώων.

Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν περίπου 1.500 αιγοπρόβατα και 250 βοοειδή και ο πληθυσμός της ασχολείται κύρια με την αγροτική οικονομία. Ετσι μία νέα εξάπλωση της νόσου θα αποτελούσε οικονομική καταστροφή και αιτία ερήμωσης της ακριτικών χωριών της περιοχής. Να σημειωθεί πως το Ισαάκιο απέχει μόλις 500 μέτρα από το ποτάμι και είναι πολύ πιθανό η εστία της ασθένειας να βρίσκεται για μια ακόμη φορά στην άλλη πλευρά του ποταμού.

Οι περικοπές σε στάρι και ελαιούχους σπόρους

Μετά από εισήγηση του αρμοδίου επιτρόπου Φρανς Φίσλερ,η Κομισιόν υιοθέτησε χτες πρόταση για δραστικές περικοπές στην παραγωγή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων. Οι περικοπές, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα εφαρμοστούν από το 1997 και υπολογίζεται να αποφέρουν "1.33 δισ. ECU το 1998 και 1.65 δισ. ECU το 1999 και τα επόμενα χρόνια". Με άλλα λόγια η Κομισιόν προτείνει δραστικές περικοπές στα σιτηρά και τα ελαιούχα για "αλληλεγγύη" προς την αγορά βόειου κρέατος, βασικά των βορείων χωρών, η οποία πλήττεται έκτακτα από τις "τρελές" αγελάδες, αλλά αντί να λάβει "έκτακτα μέτρα", προτείνει μόνιμες περικοπές επ' αόριστον.

Είναι μια πρωτοφανής απόφαση, η οποία αποκαλύπτει και τις πραγματικές διαθέσεις των Βρυξελλών για εξοντωτική συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής των νοτίων χωρών. Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει τις εξής περικοπές:

1. Μείωση από 54,34 ECU/ τόνο σε 50,37 ECU / τόνο της αντισταθμιστικής πληρωμής για τα σιτηρά, που δίνεται για τη μείωση των θεσμικών τιμών. Μετά την αναθεωρημένη ΚΑΠ του 1992, οι τιμές παρέμβασης κατρακύλησαν θεαματικά από -44,3% για το σκληρό σίτο την 1/7/93, σε -7,7% για το σύνολο των σιτηρών την 1/7/1994 και σε άλλα 7,5% για το σύνολο των σιτηρών την 1/7/1995. Φέτος, οι τιμές παραμένουν "παγωμένες" στα περσινά επίπεδα, δηλαδή τιμή παρέμβασης 119,19 ECU/τόνο και ενδεικτική τιμή 131,11 ECU/τόνο. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή παρέμβασης είναι μικρότερη από την περσινή και ότι σε συνδυασμό με τη μείωση της στρεμματικής επιδότησης, προβλέπεται να μειώσει ακόμη περισσότερο το εισόδημα των σιτηροπαραγωγών.

2. Μείωση από 358,6 σε 332,42 ECU/εκτάριο της επιπλέον επιδότησης για το σκληρό σιτάρι που καταβάλλεται στις παραδοσιακές ζώνες καλλιέργειας.3. Μείωση από 138,9 σε 128,76 ECU/εκτάριο της επιπλέον επιδότησης για τις επιφάνειες που έχουν σπαρεί με σκληρό φυτό στις μη παραδοσιακές ζώνες καλλιέργειας.

4. Μείωση από 68,33 σε 50,37 ECU/τόνο της αποζημίωσης στην παύση της καλλιέργειας των γαιών (αγρανάπαυση).

5. Μείωση από 433,5 σε 415,24 ECU/εκτάριο του ποσού αναφοράς που χρησιμεύει ως βάση υπολογισμού της ενίσχυσης στους παραγωγούς ελαιούχων σπόρων. Μετά το 1992 υπάρχει κοινό καθεστώς ενίσχυσης στις αροτριαίες καλλιέργειες και στους ελαιούχους σπόρους. Πέρσι σε κοινοτικό επίπεδο παρατηρήθηκε μετατόπιση ενός μέρους των σπαρμένων με ελαιούχα εκτάσεων προς τα σιτηρά, εξαιτίας της μείωσης της ενίσχυσης.

6. Μείωση από 48,30 σε 35,35 ECU/τόνο της ενίσχυσης στους παραγωγούς μη κλωστικού λινού.

Ο αρμόδιος επίτροπος Αυστριακός, Φρανς Φίσλερ, παρουσίασε λίγο - πολύ ως "αυτονόητη" την "αλληλεγγύη" στον τομέα του βόειου κρέατος, ο οποίος πλήττεται από τις "τρελές αγελάδες", με μέση κοινοτική κατανάλωση μειωμένη κατά 11% και πτώση τιμών αγοράς κατά 15%. Η Κομισιόν προτείνει σειρά μέτρων, τα οποία μέχρι το Σεπτέμβρη θα αυξηθούν σε ολόκληρο "πακέτο" υπό έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών. Ενα από τα μέτρα που προτάθηκαν, χθες, αφορά, τη μείωση των νεαρών αρσενικών βοειδών που δικαιούνται ειδικής κοινοτικής πριμοδότησης. Για την Ελλάδα το "πλαφόν" ορίστηκε σε 150.388 ζώα.

Κόβουν και το σκληρό σιτάρι

Σαν να μην έφθανε η πρόταση για χρηματοδότηση των "τρελών αγελάδων" με "εξοικονόμηση" από δραστικές περικοπές της επιδότησης σιτηρών, η Κομισιόν πρότεινε χτες και αναμόρφωση του υφισταμένου καθεστώτος σκληρού σίτου, η οποία θα πλήξει καίρια τους Ελληνες παραγωγούς και ευνοεί προκλητικά τις άλλες μεσογειακές χώρες που παράγουν το προϊόν, καθώς και τους εμπόρους, τους αλευροβιομηχάνους, τους αρτοβιομηχάνους και τους βιομηχάνους ζυμαρικών, ιδιαίτερα της Ιταλίας. Συγκεκριμένα, οι φαρμακερές προτάσεις της Κομισιόν έχουν ως εξής:

1. Η Κομισιόν προτείνει τροποποίηση του καθεστώτος ποσόστωσης από την εμπορική περίοδο 1997/98. Μετά την αναθεώρηση της ΚΑΠ, είχε καθοριστεί μια μέγιστη εγγυημένη καλλιεργήσιμη επιφάνεια, με βάση τον αριθμό εκταρίων που έχουν σπαρθεί με σκληρό σιτάρι κατά την περίοδο 1988/92. Για την Ελλάδα ήταν της τάξης των 937.000 εκταρίων, κατανεμημένα σε ατομικές ποσοστώσεις. Χτες η Κομισιόν πρότεινε εθνική ποσόστωση στη βάση της μέσης παραγωγής της τελευταίας τριετίας, που για την Ελλάδα σημαίνει ένα "πλαφόν" της τάξης μόλις των 597.000 εκταρίων,όταν το αντίστοιχο ποσό π.χ. για την Ιταλία ανέρχεται στα 1.610.000 εκτάρια. Η μείωση των εκταρίων, μαζί με την προτεινόμενη χτες μείωση της επιδότησης, προδιαγράφουν ένα "μαύρο" μέλλον για τους Ελληνες σιτοπαραγωγούς.

2. Ηδη από φέτος, και για τα επόμενα δυο χρόνια ισχύει, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης, η χρησιμοποίηση πιστοποιημένου σπόρου σε ορισμένη ποσότητα.

Χτες, η Κομισιόν πρότεινε, μετά τη λήξη της τριετούς περιόδου, να χρησιμοποιείται σπόρος στις καλλιέργειες σκληρού σίτου.Οπως δήλωσε ο επίτροπος Φρ. Φίσλερ, η τριετής μεταβατική περίοδος είναι αναγκαία εξαιτίας των περιορισμένων αποθεμάτων πιστοποιημένου σπόρου, αλλά η γενίκευση του μέτρου θα εξασφαλίσει την "ποιότητα" και θα αποτρέψει την καλλιέργεια σκληρού σιταριού "μη προσαρμόσιμον στις ανάγκες της βιομηχανίας" και (...) των κερδών της.

3. Η πρόταση της Κομισιόν κάνει λόγο για "περαιτέρω μέτρα" με στόχο την "αντιστοιχία παραγωγής και εμπορίας", που θα αφορούν τη μετατόπιση της περιόδου θεριζοαλωνισμού πέραν της 30 Ιούνη, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για "μέτρα" περαιτέρω καθυστέρησης της εμπορικής περιόδου. Ηδη φέτος μειώνονται περαιτέρω οι μηνιαίες προσαυξήσεις από 1,3 σε 1,1 ECU/τόνο, με τη δικαιολογία της μείωσης των αποθεμάτων. Ο Ελληνας επίτροπος Χρ. Παπουτσής διαχώρισε τη θέση του από τη χτεσινή απόφαση της Κομισιόν δηλώνοντας ότι δεν εξασφαλίζει "ισότιμη μεταχείριση".

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ολοκλήρωσαν το σκάνδαλο με νέα παρανομία

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ενέκρινε την παράνομη παραχώρηση των οικοπέδων της "Υπεραγοράς" σε ιδιώτες για γκαράζ, αλλά αυτό δεν εμπόδισε όσους έχουν συμφέρον απ' αυτή τη συναλλαγή να ανακοινώσουν παραποιημένη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου!

Να νομιμοποιήσει το ξεπούλημα των οικοπέδων της "Υπεραγοράς" στους επίδοξους "τσιμεντοποιητές" τους, επιχείρησε χτες η διοίκηση του Δήμου Πειραιά, "βαφτίζοντας το κρέας ψάρι". Αφού κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν κατάφερνε να εξασφαλίσει τις ψήφους του συνόλου της πλειοψηφίας, για να κατοχυρώσει τη διάτρητη δημοπρασία - παρωδία, που διενήργησε τελευταία η Δημαρχιακή Επιτροπή, διέστρεψε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και μαζί την πραγματικότητα.

"Ναι, ως εκεί έφτασε αυτή η δημοτική αρχή", καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση "Πειραιάς Αναγέννηση". Προχώρησε με ακόμη πιο παράνομο τρόπο "στην επικύρωση της πιο παράνομης δημοπρασίας που έγινε ποτέ".

Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη δημοπρασία, μετά από δεκάδες άλλες αποτυχημένες και παράνομες επίσης, έγινε με τους ίδιους ακριβώς όρους προηγούμενης δημοπρασίας, η οποία απορρίφθηκε πανηγυρικά από την Επιτροπή του άρθρου 18, αλλά και τον υπουργό Εσωτερικών. Αλλωστε και σ' αυτή την τελευταία και οι ίδιοι οι ιδιώτες, που "χτύπησαν" τα οικόπεδα για να αναλάβουν την τσιμεντοποίησή τους και στη συνέχεια τη χρήση τους, δεν πληρούσαν βασικούς όρους της διακήρυξης. Ωστόσο τα οικόπεδα κατακυρώθηκαν και ο δήμαρχος εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την επικύρωση του αποτελέσματος της δημοπρασίας. Δε βρήκε ωστόσο όσους συνεργούς χρειαζόταν για να περάσει το σκάνδαλο με την πολυπόθητη πλειοψηφία των 16 ψήφων. Και δε δίστασε να την επικυρώσει χωρίς αυτήν!

Ωστόσο, καταγγέλλει η δημοτική κίνηση "Πειραιάς Αναγέννηση", "όσες παρανομίες στη διαδικασία και να έκανε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, για να μετατρέψει τρία "παρών" σε "ναι", με τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καθαρή παραποίηση του αποτελέσματος με τη μετατροπή, μετά την ψηφοφορία, του σαφέστατου "παρών" του δημοτικού συμβούλου της παράταξης της πλειοψηφίας Π. Αβραμίδη σε "ναι"".

"Το λόγο, σημειώνει η δημοτική κίνηση, για το σύνολο των παρανομιών σ' αυτή τη σύνθετη... επιχείρηση, τσιμέντου, οικονομικού σκανδάλου, ξεπουλήματος δημοτικής περιουσίας, ρύπανσης δίπλα σε σχολεία, κυκλοφοριακού χάους, καταστροφής της περιοχής και του πειραϊκού εμπορίου από τους τόνους τσιμέντου και το ογκώδες πολυκατάστημα που θα ξεφυτρώσουν εκεί, έχει τώρα η Επιτροπή του άρθρου 18 και ο υφυπουργός Εσωτερικών", οι οποίοι καθώς βλέπουν... το ίδιο έργο για δεύτερη φορά, οφείλουν να το αντιμετωπίζουν όπως ακριβώς και την προηγούμενη, ακυρώνοντάς το.

Ομως, "λόγο έχουν και οι κάτοικοι της Γούβας. Οι Πειραιώτες, οι οποίοι θίγονται από την καταστροφή ενός απ' τους τελευταίους ελεύθερους χώρους, που περίμεναν να προσθέσει μερικές ανάσες στη ζωή τους. Αυτοί θα δώσουν με τους αγώνες τους, που πρέπει να ενταθούν και να διευρυνθούν, την απάντηση που χρειάζεται σ' αυτή τη δημοτική αρχή"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ