ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Ανυποχώρητος" ο Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. -

Παρά τις επικλήσεις από πλευράς - και - των Ιορδανών τόσο προς τους Ισραηλινούς όσο και προς τους Παλαιστινίους να "εξομαλύνουν" τις μεταξύ τους σχέσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδειξε αποφασισμένος να συνεχίσει τα μέτρα εναντίον των Παλαιστινίων, κι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ απάντησε, καλώντας τους ανθρώπους του να "προετοιμαστούν για τη μάχη στην οποία μας εξωθεί ο Νετανιάχου, γιατί τα μελλούμενα είναι χειρότερα από ό,τι έχουμε δει".

Ο αδελφός του Ιορδανού μονάρχη Χουσεϊν, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, είχε δυσοίωνες προβλέψεις για την "ειρηνευτική διαδικασία". Αν δεν επαναληφθεί ο διάλογος, είπε, "η απουσία προόδου ξεκάθαρα αυξάνει τις πιθανότητες ο εξτρεμισμός να εκτροχιάσει και να καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία".

Από τη βομβιστική επίθεση της περασμένης βδομάδας, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει "παγώσει" τις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, έκανε μαζικές συλλήψεις (20 μόνο χτες, συνολικά 176), επέβαλε απαγόρευση εισόδου και εξόδου στη Δυτική Οχθη και διέκοψε την πληρωμή φόρων προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Παράλληλα, κατεδάφισε "αυθαίρετα" κτίσματα Παλαιστινίων και έδειξε να προωθεί την ανέγερση κατοικιών για τους Ισραηλινούς εποίκους.Ο Νετανιάχου αιτιολόγησε την απόφασή του, λέγοντας ότι (οι Παλαιστίνιοι) "δε σέβονται τις υποχρεώσεις τους. Την ημέρα που θα τις σεβαστούν, θα σεβαστούμε και εμείς τις δικές μας". Κι όταν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, την ώρα που επισκεπτόταν το πεδίο της δίδυμης βομβιστικής επίθεσης, για να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς, ερωτήθηκε μήπως πλήττοντας τον Αραφάτ πλήττει το Ισραήλ, ο Νετανιάχου υπεξέφυγε: "δεν μπορούμε να έχουμε μία μονομερή ειρήνη", απάντησε.

Ενώ ο Αραφάτ έλεγε πως ο Νετανιάχου προσπαθεί "να διαγράψει τις συμφωνίες του Οσλο", ο Αχμέντ Κερία, εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού κοινοβουλευτικού σώματος, συγκαλούσε έκτακτη συνεδρίαση για το Σάββατο προκειμένου να συζητηθούν τα ισραηλινά μέτρα...

Χτες ο συριακός Τύπος, όπως μετέδωσε το "Ρόιτερ", εξέφρασε την άποψη ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι αδύνατη όσο το Ισραήλ συνεχίζει την ανέγερση εβραϊκών οικισμών στις περιοχές που κατέλαβε από τους Αραβες το 1967. Και προειδοποίησε πως ο Νετανιάχου οδηγεί την περιοχή σε μια μεγάλη έκρηξη και κάλεσε τους Αραβες να προετοιμάζονται για "στρατιωτικές και πολιτικές μάχες" με το Ισραήλ.

"Σε λίγα χρόνια και πριν λήξει η διακυβέρνηση της χώρας από τον Νετανιάχου, δε θα υπάρχει αραβική γη που να μην έχει εξιουδαϊστεί, έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω παραχωρήσεις", έγραψε η "Αλ Μπάαθ".

Οσον αφορά την ταυτότητα των βομβιστών της περασμένης βδομάδας, η παλαιστινιακή εφημερίδα "Αλ Αγιάμ" ανέφερε χτες ότι - σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες - οι δύο Παλαιστίνιοι προέρχονταν από το μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων του Λιβάνου, το Αϊν ελ Χιλουέχ. Η Χεζμπολάχ, πάντως, ισχυρίστηκε πως οι δύο δεν ήταν μέλη της.

Ενας Παλαιστίνιος πολιτικός, ο Μουνίρ Μακντάχ (άλλοτε σωματοφύλακας του Γιασέρ Αραφάτ) εξέφρασε "τα συγχαρητήριά του σε εκείνους που γίνονται μάρτυρες σε τέτοιες ηρωικές επιχειρήσεις"...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέο ρεκόρ ανεργίας

ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ.-

Παρά τις διακηρύξεις των "αναλυτών" ότι η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης παρουσιάζει ενδείξεις μικρής βελτίωσης, η ανεργία παρουσίασε και νέα αύξηση κατά το μήνα Ιούλιο, σκαρφαλώνοντας ακόμα ένα σκαλοπάτι, από το 11,0% στο 11,4%, προσθέτοντας ακόμα 132.000 ανέργους στην τεράστια γερμανική λίστα.

Η κατάσταση της αγοράς εργασίας παραμένει ανησυχητική και αυτή η νέα αύξηση διογκώνει ακόμα περισσότερο το ήδη υπαρκτό και μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γερμανική κοινωνία και κυρίως οι εργαζόμενοι από την πρώην Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, τα επίσημα στοιχεία για τον περασμένο μήνα έχουν ως εξής: 4,354 εκατομμύρια άνεργοι, δηλαδή ποσοστό 11,4% του ενεργού πληθυσμού, έναντι 11% τον Ιούνιο και 10,2% ένα χρόνο νωρίτερα.Αυτό σημαίνει επιπλέον 132.800 ανέργους σε ένα μήνα μόνο, που ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου, Μπέρνχαρντ Γιάγκοντα,το αποδίδει στις "συνήθεις επιπτώσεις της θερινής παύσης". Ωστόσο, το τέλος του δεύτερου τριμήνου του εργασιακού έτους και οι θερινές διακοπές που ενδείκνυνται για τη λήξη συμβολαίων, όπως και η μείωση των προσλήψεων κατά την περίοδο των θερινών διακοπών και η έλευση στην αγορά μαθητών που αποφοίτησαν, δεν αρκούν για να εξηγήσουν πλήρως την εξέλιξη αυτή στην αγορά εργασίας.

Τα στοιχεία όμως αυτά φανερώνουν κυρίως μια όλο και πιο έντονη ανισορροπία ανάμεσα στη Δυτική και την Ανατολική Γερμανία: Στην πρώτη οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 10.000, ενώ στην πρώην ΓΛΔ αυξήθηκαν κατά 27.000! Επίσης, η αγορά εργασίας στην πρώην ΟΔΓ εκδηλώνει μία σταθερότητα και μάλιστα δείχνει σημάδια μιας σχετικής βελτίωσης, εξαιτίας κυρίως των εξαγωγών. Σε αντίθεση με την πρώην ΓΛΔ, που συνεχώς η κατάσταση επιδεινώνεται, ενώ ο Μπέρνχαρντ Γιάγκοντα δεν απέκλεισε το γεγονός να επιδεινωθεί και να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο, αν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει τις οικονομικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που συμπεριλαμβάνουν αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος και εφαρμογή του μειωμένου ωραρίου.

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Βήμα ανεξαρτησίας από τη Μόσχα;

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Ο Πρόεδρος της Τσετσενίας, Ασλάν Μασκχάντοφ, ανακοίνωσε χτες την έκδοση νέων, τσετσενικών αντί ρωσικών, διαβατηρίων και αριθμών κυκλοφορίας των οχημάτων, αλλά και το άνοιγμα τσετσενικής πρεσβείας στη Μόσχα, κάνοντας αρκετούς να μιλούν για ένα ακόμη βήμα ανεξαρτησίας έναντι της γείτονας Ρωσίας.

Οι αποφάσεις αυτές, που ανακοινώθηκαν από την κρατική τηλεόραση, έκαναν και πάλι τους αναλυτές να μιλούν για μία ακόμη προσπάθεια ενίσχυσης της τσετσενικής αυτοκυριαρχίας, ενώ επίκειται συνάντηση ανάμεσα στον Τσετσένο Πρόεδρο Μασκχάντοφ και τον Ρώσο ομόλογό του Μπορίς Γιέλτσιν.

Οι δύο χώρες, που είχαν εμπλακεί στον αιματηρό πόλεμο του 1994 - '96, επεξεργάζονται αυτό το διάστημα κείμενο συνθήκης για την πλήρη διευθέτηση των μεταξύ τους διαφορών σε σχέση με το πολιτικό στάτους της καυκασιανής δημοκρατίας. Το Κρεμλίνο επιμένει να ανθίσταται στην προοπτική πλήρους ανεξαρτησίας της Τσετσενίας, προτιμώντας να συμβιβαστεί με τη χορήγηση κατάστασης ευρείας αυτονομίας, παρόμοιας με εκείνη που απολαμβάνει η πετρελαιοφόρα ρωσική Δημοκρατία του Ταταρστάν.

Οι παραπάνω αποφάσεις από την κυβέρνηση Μασκχάντοφ, αλλά και οι δηλώσεις του τελευταίου, που υποστήριζαν τη "σπουδαιότητα χρήσης της τσετσενικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του κράτους", δεν προκαλούν προς το παρόν την αντίδραση της Μόσχας.

Ο Βγιατσεσλάβ Μιχαϊλοφ, υπουργός της κυβέρνησης Γιέλτσιν επί των εθνικοτήτων της Ρωσίας, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις χτεσινές δηλώσεις και αποφάσεις του Τσετσένου Προέδρου, συνέστησε να αποφευχθούν προς το παρόν τα "εσπευσμένα συμπεράσματα" από τις τελευταίες εξελίξεις.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τσετσενίας, Μοβλάντι Ουντούγκοφ, έριξε νέο λάδι στη φωτιά των ζεόντων ζητημάτων μεταξύ Γκρόζνι - Μόσχας, επανακινώντας το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Ρωσία. "Για να συνέλθει η οικονομία και η κοινωνία της χώρας, απαιτείται ποσό 260 δισ. δολαρίων", τόνισε ο Ουντούγκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο "ΙΝΤΕΡΦΑΞ".

Λεζάντα - Ισραήλ

Μία βδομάδα μετά. Ισραηλινός αστυνομικός με ένα σκυλί εκπαιδευμένο για την ανίχνευση εκρηκτικών περιπολεί στην αγορά Μαχάνε Γιεχούντα, όπου 15 άνθρωποι έχυσαν το αίμα τους πριν μια βδομάδα...

Πτώση ελικοπτέρου του ΟΗΕ

Ελικόπτερο των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL), που περιπολούσε πάνω από το νότιο Λίβανο, συνετρίβη αργά χτες βράδυ έξω από το χωριό Μπιν Ζεμπέλ. Ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι η πτώση του ελικοπτέρου προκάλεσε τεράστια έκρηξη και ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα.

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Μεθοριακό επεισόδιο με λαθρεμπόρους ναρκωτικών

ΜΟΣΧΑ.-

Μεθοριακό επεισόδιο χτες στο Τατζικιστάν, από συμπλοκές στρατιωτών και λαθρεμπόρων ναρκωτικών, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό άλλων εννιά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των μεθοριακών φρουρών Ντμίτρι Ρομαντόφσκι, οι συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε Ρώσους στρατιώτες που φρουρούσαν περιοχή των συνόρων και ένοπλη ομάδα λαθρεμπόρων που επιχείρησαν να περάσουν από τη μεθόριο μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών από το Αφγανιστάν.

Οι συμπλοκές είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός Ρώσου στρατιώτη και ενός εμπόρου ναρκωτικών, αλλά και τον τραυματισμό εννέα ατόμων.

Σε άλλο μεθοριακό περιστατικό, Ρώσοι στρατιώτες συνέλαβαν τα μέλη τεσσάρων ενόπλων ομάδων λαθρεμπόρων και κατάσχεσαν συνολικά 65 κιλά ναρκωτικών.

Ο Πρόεδρος του Τατζικιστάν, Ιμομαλί Ρακχμόνοφ, δήλωσε χτες ότι το λαθρεμπόριο ναρκωτικών από το Αφγανιστάν στη χώρα του έχει εξελιχθεί σε "πολύ σοβαρή απειλή", ενώ μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Αμερικανό γερουσιαστή, Τσαρλς Ρομπ, που αυτές τις μέρες επισκέπτεται το Τατζικιστάν, ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, που, όπως είπε, ταλανίζει όλες τις κεντροασιατικές χώρες.

ΠΕΡΟΥ
"Φονική" συναυλία

ΛΙΜΑ.-

Να έφταιγε ο κακός συντονισμός, η ελλιπής διοργάνωση; Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συνέβη χτες στην περουβιανή πρωτεύουσα, Λίμα, στη διάρκεια συναυλίας μουσικής σάλσα από το συγκρότημα "Σερβάντο ι Φλορεντίνο". Εξαιτίας του αδιαχώρητου που υπήρχε στο χώρο της συναυλίας, δύο κορίτσια 18 και 19 χρόνων πέθαναν από ασφυξία, ενώ άλλα 107 νεαρά άτομα τραυματίστηκαν στη διάρκεια του χάους που δημιουργήθηκε με το που τελείωσαν τα όργανα. Το συναυλιακό χώρο είχαν κατακλύσει πάνω από 100.000 άτομα, ενώ ο επικεφαλής της πυροσβεστικής κατηγόρησε τους διοργανωτές για κακό προγραμματισμό και τόνισε ότι "δεν υπήρξε συντονισμός".

Γενική απεργία στη Βενεζουέλα

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Ερημη πόλη θύμιζε χτες το Καράκας, καθώς η 12ωρη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Εργατών Βενεζουέλας, με βασικά αιτήματα την αύξηση των μισθών για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τη μείωση των τιμών των καυσίμων, πραγματοποιήθηκε με τη συντριπτική συμμετοχή των απασχολούμενων.

Τα αστικά λεωφορεία και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος "είχαν δέσει χειρόφρενο". Τα περισσότερα μαγαζιά, τράπεζες, δημόσιοι οργανισμοί ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών, ιδιωτικές επιχειρήσεις... ακόμη και περίπτερα ήταν κλειστά.

Η γενική απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Εργατών Βενεζουέλας, για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία οχτώ χρόνια, ήταν απόλυτα πετυχημένη κυρίως γιατί ένα μεγάλο μέρος από τα 9.000.000 εργαζομένων που εκπροσωπεί ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ταλανίζεται από τον υψηλό πληθωρισμό και τις τεράστιες περικοπές στον τομέα κοινωνικής πρόνοιας.

Η γενική απεργία άρχισε από τις 6.00 χτες το πρωί μέχρι τις 6.00 το απόγευμα. Στη διάρκειά της δεν έγιναν διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική του Προέδρου της χώρας, Ραφαέλ Καλντέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ