ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Εμπρηστής η αντιδασική πολιτική

Η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στη Β.Δ. Χίο έφερε για ακόμα μια φορά στην επιφάνεια την αντιδασική πολιτική, που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις αυτού του τόπου. Αυτό τονίζει η Ν.Ε. Χίου του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, αμέσως μετά τις τρομακτικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στο ακριτικό νησί του Αιγαίου.

Στα χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους των προηγούμενων χρόνων, φέτος προστέθηκαν οι τεράστιες καταστροφές, από τη φωτιά, στις γεωργικές καλλιέργειες των χωριών της περιοχής Αμάνης. Το αποκαϊδια των ελιών και των αμυγδαλιών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δείχνουν πόσο κούφιες είναι οι υποσχέσεις, που δίνονται στην αρχή της περιόδου από τους κυβερνώντες και παράλληλα φανερώνουν την εγκληματική πολιτική των δυνάμεων του δικομματισμού, για τα δάση.

Το περιβάλλον θεωρείται αναλώσιμο - εμπορεύσιμο αγαθό, με κίνητρο την κερδοσκοπία. Μια φιλοσοφία, την οποία η Χίος έχει πληρώσει με πολύ βαρύ τίμημα. Συγκεκριμένα το 80% του δασικού πλούτου του νησιού έχει εξαφανιστεί, ενώ η ζημιά σε πολλές περιοχές είναι ανεπανόρθωτη.

Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλες, τονίζεται στην ανακοίνωση. Ο βουλευτής Χίου και υπουργός Αιγαίου φέρει προσωπικά τεράστιες ευθύνες για τις καταστροφές στο δασικό και γεωργικό πλούτο, αλλά και στην οικονομία του τόπου.

Σ' αυτό το σημείο της ανακοίνωσης, επισημαίνεται ότι το ΚΚΕ κάθε χρόνο - από την Ανοιξη - τονίζει την αναγκαιότητα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Γνωστά είναι στους κυβερνώντες τα πορίσματα της ημερίδας που πραγματοποίησε τον Ιούνη του 1995.

Η ΚΟ Χίου του ΚΚΕ εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αρνούνται να υλοποιήσουν τα πορίσματα της διακοινοβουλευτικής επιτροπής για τα δάση, γιατί χρησιμοποιούν το δασικό πλούτο, ως μέσο ρουσφετιού προς άγραν ψήφων. Δεν έχουν σχέδιο που να εντάσσεται στα πλαίσια ενός μακροπρόθεσμου εθνικού σχεδιασμού και μιας ορθολογικής περιβαλλοντικής πολιτικής.

Πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις

Η ΚΟ Χίου του ΚΚΕ προτείνει τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης, με την παράλληλη επάνδρωση της Πυροσβεστικής και Δασικής με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα έχει εκπαιδευτεί σε σύγχρονες μεθόδους δασοπυρόσβεσης. Επίσης τονίζει ότι πρέπει να γίνει σύνταξη σχεδίου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κτηματογράφηση του δασικού πλούτου κατά συμβούλιο περιοχής και άμεση ανακήρυξη των δασικών εκτάσεων που κάηκαν σε αναδασωτέες.

Σχετικά με τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η ΚΟ Χίου του ΚΚΕ προτείνει την κατασκευή μόνιμου πυροσβεστικού σταθμού στο αεροδρόμιο με την παράλληλη δημιουργία μόνιμων παρατηρητηρίων σε κατάλληλα επιλεγμένα σημεία.

Αναφορικά με τις πρόσφατες καταστροφές, ζητάει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς. Επίσης, προτείνει να ξαναφυτευτούν, με ευθύνη της Διεύθυνσης Γεωργίας και δωρεάν, οι περιοχές με ελαιόδεντρα και αμυγδαλιές, που υπέστησαν καταστροφές.

Η ΚΟ Χίου του ΚΚΕ τονίζει ότι οι παραπάνω προτάσεις μπορούν να υλοποιηθούν μόνο όταν οι πληγέντες κάτοικοι των χωριών της Αμάνης, πάψουν να στηρίζονται στις κούφιες υποσχέσεις των υπευθύνων, που δίνονται κάθε φορά στους πληγέντες πυροπαθείς, και μαζί με την ΤΑ να διεκδικήσουν αγωνιστικά και με διάρκεια την υλοποίησή τους. Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι αν δε δοθεί η άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες, από την κυβέρνηση, θα υπάρξει μετακίνηση του πληθυσμού, εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης στην οποία θα περιέλθει.

ΕΞΟΔΟΣ "ΑΘΗΝΑΙΩΝ"
Περισσότεροι προτίμησαν τα πλοία

Σαν ορμητικό ποτάμι κατακλύζουν εδώ και δύο μέρες χιλιάδες Αθηναίοι το λιμάνι του Πειραιά. Επιτέλους διακοπές, για κείνους που κατάφεραν να τα βολέψουν και ν' αφήσουν πίσω τους, έστω και για λίγο, το... μητροπολιτικό καμίνι, αλλά κι αυτές με άγχος. Αγχος για να εξασφαλίσουν εισιτήριο. Αγχος μήπως και μποτιλιαριστούν, τελευταία στιγμή, στους δρόμους της Αθήνας και χάσουν το πλοίο. Αγχος να προλάβουν να μπουν στο καράβι, γιατί υπάρχουν πάντα πράκτορες που εκδίδουν διπλά και τριπλά εισιτήρια. Κι αν πάθει βλάβη το πλοίο;

Σίγουρα, δε θα φταίει η κακή τους τύχη, αλλά τα πολλά έτη και η κακή συντήρηση των πλοίων της ακτοπλοϊας, που όσο περνούν τα χρόνια όλο και πιο συχνά παρουσιάζουν προβλήματα.

Χτες, πάντως, δεν παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα, όπως την Πέμπτη, οπότε είχε σημειωθεί βλάβη στο πλοίο "Σάμαινα", ενώ σε άλλο πλοίο οδηγοί έμειναν έξω, εξαιτίας διπλοεκδοθέντων εισιτηρίων. Παρ' όλα αυτά την Πέμπτη από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησαν συνολικά 25.000 επιβάτες περίπου, από τους οποίους 19.589 είχαν προορισμό τα νησιά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ 4.684 επιβάτες τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Οι αναχωρήσεις προχτές παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 15 - 20% σε σχέση με την αντίστοιχη μέρα πέρυσι.

Χτες το λιμάνι του Πειραιά ήταν γεμάτο από κόσμο από το πρωί ως αργά το βράδυ, οπότε αναχώρησε γύρω στις 10.30 και το τελευταίο πλοίο με προορισμό τα νησιά των Κυκλάδων. Από τον Πειραιά αναχώρησαν συνολικά 26 πλοία από τα οποία τα 14 από τις 5.00 το απόγευμα και μετά. Σύμφωνα με τους πρώτους μέτριους υπολογισμούς αναμενόταν να φύγουν με αυτά περισσότεροι από 30.000 επιβάτες.

Στις εθνικές οδούς η κίνηση δεν ήταν ιδιαίτερη αυξημένη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Περίπου 30.000 οχήματα πέρασαν από τα διόδια της Ελευσίνας, ενώ από τα διόδια του Σχηματαρίου πέρασαν 22.000 οχήματα.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
"Συμπληγάδες πέτρες" η γέφυρα

Σε συμβολική προειδοποιητική κατάληψη της παραλιακής οδού Σπύρου Μουστακλή στο ύψος της ξύλινης γέφυρας περιοχής Λίντο στο Ηράκλειο της Κρήτης, προχώρησαν χτες το απόγευμα οι κάτοικοι της περιοχής. Με την ενέργεια αυτή οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για πολλοστή φορά για την κακή κατάσταση του παραλιακού δρόμου μέχρι και το κολυμβητήριο του Ηρακλείου.

"Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο", δήλωσαν στο "Ρ" οι κάτοικοι του Λίντο που καθημερινά γίνονται μάρτυρες τροχαίων ατυχημάτων, όπως αυτό που συνέβη πρόσφατα πριν τη γέφυρα και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο νέων ανθρώπων. "Ο άδικος χαμός δύο νέων ανθρώπων - επισημαίνουν - που πνίγηκαν αβοήθητοι στον ποταμό Γιόφυρο, δεν ήταν μόνο προϊόν της υπερβολικής ταχύτητας, όπως βιαστικά και αβασάνιστα έκλεισε το θέμα, άλλα πάνω από όλα είναι προϊόν της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης της περιοχής Λίντο, από τους αρμόδιους φορείς και χρεώνεται αποκλειστικά σ' αυτούς που δεκαετίες τώρα αρνούνται να δουν την πραγματικότητα... ".

Και η πραγματικότητα, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι τραγική. Κι αυτό διότι "το θανατηφόρο αυτό ατύχημα, είναι ένα από τα εκατοντάδες ατυχήματα που έχουν γίνει στο ίδιο σχεδόν σημείο. Είναι, πλέον, καθημερινό φαινόμενο τα τουμπαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια κι από τις δύο πλευρές της οδού Σπύρου Μουστακλή και ειδικά από το κολυμβητήριο μέχρι την ξύλινη γέφυρα. Εκατοντάδες αυτοκίνητα έχουν καταστροφές στα τσιμεντένια κολονάκια πριν και μετά τη γέφυρα, αλλά και η διέλευση των πεζών από το σημείο αυτό, θυμίζει - όπως χαρακτηριστικά λένε οι κάτοικοι - διέλευση από συμπληγάδες πέτρες και μόνο από καθαρή τύχη μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει και πεζούς, αφού και οι τραυματισμοί των πεζών στο σημείο αυτό ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες... ".

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι αυτή η επικίνδυνη γέφυρα, σχεδιάστηκε πριν από πολλές δεκαετίες για τις ανάγκες κατασκευής του λιμανιού του Ηρακλείου, φιλοξενώντας το περίφημο τρενάκι μεταφοράς των υλικών.

Το 1941, οι Γερμανοί κατακτητές ανασκεύασαν τη γέφυρα για να περάσουν από εκεί το βαρύ οπλισμό τους στην πόλη του Ηρακλείου. Στις 17 Γενάρη 1985, η γέφυρα καταστράφηκε από πλημμύρα και τότε ανέλαβε η 7η ΜΟΜΑ την αντικατάστασή της με αυτή που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Οι κάτοικοι μεταξύ άλλων απαιτούν άμεσα: Ανακατασκευή της ξύλινης γέφυρας σε διπλή και ταυτόχρονα προσωρινή διαπλάτυνση του οδοστρώματος από Ταμπακαριά μέχρι κολυμβητήριο, έργα απορροής των βρόχινων υδάτων προς τη θάλασσα εντός του τρέχοντος καλοκαιριού, καθώς και περίφραξη του ποταμού Γιόφυρο στις κατοικημένες περιοχές και επιτάχυνση των διαδικασιών της οριστικής διευθέτησης της κοίτης του.

ΑΝΩΓΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
"Κοινοτήτων πολιτισμός"

Εκδηλώσεις με ξεχωριστή πολιτιστική σημασία, αφού θα φιλοξενηθούν ερασιτέχνες δημιουργοί με σημαντική συμβολή στον πολιτισμό του τόπου τους, και όχι "γνωστά ονόματα", διοργανώνει ο δήμος Ανωγείων Ρεθύμνου από τις 4 έως τις 14 Αυγούστου. Στόχος των εκδηλώσεων αυτών - με τίτλο "Κοινοτήτων Πολιτισμός, συνάντηση πρώτη" - είναι να αναδειχτούν τα αυθεντικά στοιχεία του "λαϊκού πολιτισμού", του πολιτισμού των διαφόρων περιοχών και κοινοτήτων του τόπου μας.

"Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία παιδεύουμε, αλλά και ωθούμε τους νέους στο να δημιουργούν οι ίδιοι την έκφρασή τους, χτίζοντας το δικό τους πολιτισμό πάνω στα θεμέλια προηγούμενων γενιών. Κυρίως, όμως, πιστεύουμε ότι είναι συμβολή στο να διατηρήσει κάθε κοινότητα τη δική της πολιτιστική διαφορετική ταυτότητα, τη δική της πολιτιστική αυθυπαρξία", αναφέρει σε σχετική επιστολή του ο δήμαρχος Ανωγείων.

Συνολικά θα φιλοξενηθούν 150 άτομα από διάφορες περιοχές, ενώ στόχος είναι οι εκδηλώσεις αυτές να γίνουν θεσμός και να μπορούν του χρόνου να συμμετέχουν και κοινότητες από το βαλκανικό, αλλά και τον ευρύτερο μεσογειακό χώρο. "Ελπίζουμε να δημιουργηθεί σιγά σιγά ένα πολιτιστικό δίκτυο κοινοτήτων, ένα δίκτυο διαφορετικότητας και όχι ένα δίκτυο ομογενοποίησης - ομοιομορφοποίησης", υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή με το έργο "Προμηθέας Πυρφόρος", από τη θεατρική έξοδο Αιγαίου, ενώ ο ίδιος θίασος τη Δευτέρα θα παίξει το έργο του Ευριπίδη "Βάκχες". Την Τετάρτη, 7 Αυγούστου, θα γίνουν τα εγκαίνια δύο εκθέσεων λαϊκής τέχνης, του Κώστα Παπαδάκη και της Μαρίας - Τερέζας, η οποία μαζί με τον Πολύδωρα Αεράκη - και οι δύο κάτοικοι Ανωγείων - θα παρουσιάσουν από κοινού τα έργα τους. Το βράδυ της ίδιας μέρας στην πλατεία Αγίου Γεωργίου χορευτές της Κρήτης θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Παραμένει η απειλή για το Ολυμπιείο

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα έργα των εγκαταστάσεων του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, παρά τις διαβεβαιώσεις, τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις από την πλευρά των υπευθύνων ότι θα βρεθεί λύση.

Το συγκεκριμένο θέμα είχαν φέρει με ερώτησή τους στη Βουλή στις 20.9.95, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Γερ. Αραβανής.Τότε με έγγραφο από το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 6.10.95 τονιζόταν ότι ο συγκεκριμένος χώρος εντάσσεται στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας και ότι η μελέτη με την οποία εκδόθηκε η οικοδομική άδεια δεν εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Εξάλλου το υπουργείο Πολιτισμού σε έγγραφο στις 19.7.96, διαβεβαίωνε ότι έγινε ανάκληση της οικοδομικής άδειας (1318/91) και χαρακτήριζε την περιοχή χώρο αρχαιολογικό, σύμφωνα με την υπ' αριθμόν ΥΑ/17558/973/2.2.60 ΦΕΚ 94 Β, απόφαση και τη ρητή διαβεβαίωση του δημάρχου Αθήνας στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 23.4.96, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε το θέμα.

Πάντως μέχρι σήμερα το όλο ζήτημα εξακολουθεί να παραμένει στην αρχική κατάσταση, αφού δεν ανακλήθηκε η οικοδομική άδεια 1318/91, που εκδόθηκε με βάσηι το Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ στις 16.8.88 για τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών με τον καθορισμό χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα δεν καταργήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα βάσει του οποίου εκδόθηκε η οικοδομική άδεια και το οποίο όριζε ότι οι εγκαταστάσεις του ΕΓΣ δε θα μπορούσαν να υπερβαίνουν σε κάλυψη τα 909 τ. μ. και σε συνολικό εμβαδόν τα 1212 τ. μ. Τέλος δεν αποσύρθηκε το διευκρινιστικό έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ που εκδόθηκε την 1.2.89 προς τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Αθηνών, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ επιτρέπει στον ΕΓΣ να συνυπολογίσει ολόκληρη την έκταση της "ιδιοκτησίας" του και έτσι η άδεια 1318/91 εκδόθηκε για να καλύψει 2.972 τ. μ. σε συνολικό εμβαδόν 4.852 τ. μ. παραβαίνοντας σαφώς το άρθρο 2 του Προεδρικού Διατάγματος.

Μετά από όλα αυτά οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ επανήλθαν στην αρχική τους ερώτηση και αίτηση για κατάθεση εγγράφου και ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: "Ποιος ευθύνεται για την έκδοση του παραπάνω εγγράφου; Γιατί μέχρι σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν προχώρησε στην ανάκληση αυτού του εγγράφου, προκειμένου η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων να προχωρήσει ανεμπόδιστα στην ανάκληση της άδειας 1318/91 ως "παράνομα εκδοθείσα"; Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα 16.8.88, προκειμένου να καταστεί αδύνατη η ανέγερση οποιωνδήποτε εγκαταστάσεων; Γιατί μέχρι σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει προχωρήσει στον ορισμό ολόκληρης της έκτασης σαν αρχαιολογικού χώρου; Και γιατί δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στη μελέτη για την οποία δεσμεύτηκε; ".

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Αμβρακικού

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αμβρακικού εγκαινιάστηκε στο γραφικό λιμανάκι Κόπραινα της Αρτας. Σκοπός της λειτουργίας του Μουσείου είναι η ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, που αποφασίζουν να γνωρίσουν έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας. Το μουσείο θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες καθημερινά από τις 10 - 2 π.μ. και από τις 6 - 8 μ.μ.Ο συγκεκριμένος υδροβιότοπος είναι ένα από τα δυο σημεία της ΕΕ, όπου αναπαράγεται ο παγκοσμίως απειλούμενος με εξαφάνιση Αργυροπελεκάνος,ενώ, επίσης, στο χώρο αυτό φιλοξενούνται περισσότερα από 250 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία σπάνια, καθώς και οι πιο εκτεταμένοι καλαμώνες της Ευρώπης. Την ευθύνη λειτουργίας του μουσείου έχει αναλάβει η Εταιρεία Ανάπτυξης Αμβρακικού (ΕΤΑΝΑΜ) Αρτας και η Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την ΤΕΔΚ Ν. Αρτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ