ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παλιό το παραμύθι

"Οι εργαζόμενοι και εργοδότες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τον καθοριστικό ρόλο, που παίζουν στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, και ότι χωρίς την ενεργό συμμετοχή τους στην προσπάθεια αυτή ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ακόμα και αν οι υπόλοιποι φορείς και τα μέσα πολιτικής ενεργοποιηθούν εντατικότερα".

Οι παραπάνω... συμβουλές είναι απόσπασμα - συμπέρασμα από άρθρο του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Π. Θωμόπουλου, στο προχτεσινό ΒΗΜΑ. Αν κανείς αναζητήσει, από το υπόλοιπο κείμενο, να κατανοήσει σε τι συνίστανται οι παραινέσεις του αρθρογράφου προς τους εργοδότες, μάλλον θα δυσκολευτεί. Και θα δυσκολευτεί επειδή ακριβώς ο στόχος του τραπεζίτη δεν είναι αυτοί, αλλά οι εργαζόμενοι, τους οποίους, σε μια απέλπιδα προσπάθειά του να ξαναζεστάνει το παραμύθι της δήθεν ευθύνης των μισθών για τον πληθωρισμό, απειλεί πως, αν δε σκύψουν το κεφάλι, τους περιμένουν ακόμα χειρότερες μέρες.

Πολλά λέει ο αρθρογράφος για το περιβόητο κόστος εργασίας και πώς αυτό επιδρά στη διαμόρφωση του πληθωρισμού. Οταν όμως επιχειρεί να στοιχειοθετήσει την άποψή του ότι οι μεγάλες αυξήσεις μισθών υποδαυλίζουν τον πληθωρισμό και υπονομεύουν τη σταθερότητα των μισθολογικών αυξήσεων στο μέλλον, φτάνει σε ακροβασίες του να υποστηρίζει πως "ο μέσος ρυθμός αύξησης του μέσου μισθού ήταν 13%" από το 1992 μέχρι το 1995. Εκεί φτάνουν λοιπόν οι υπάλληλοι της άρχουσας τάξης. Σε μια περίοδο που έγιναν σλόγκαν οι αλχημείες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και οι εξισώσεις 0+0=14%, σε χρονιές που οι εργαζόμενοι είδαν το εισόδημά τους να κατρακυλά όσο σχεδόν ποτέ άλλοτε, σε καιρούς που το ληστρικό χέρι της "φιλελευθεροποίησης"

και της "απελευθέρωσης" ξεθέωσε στη λιτότητα εκατομμύρια εργαζομένων, γι' αυτή την περίοδο ο εν λόγω κύριος υποστηρίζει ότι δόθηκαν τόσο μεγάλες αυξήσεις που είναι απαγορευτικές, αν θέλουμε να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό...

Σα δε ντρεπόμαστε λιγάκι.

Υποπτα πράγματα...

Οι πόλεις αδειάσανε (μένει μόνο η "μεγάλη φυγή" του Δεκαπενταύγουστου), ο κόσμος είναι στα νησιά και στις παραλίες, υπάρχει γενικώς κλίμα διακοπών, κι αυτοί τίποτε!

***

Ούτε ένα νομοσχέδιο για τα ασφαλιστικά και τις συντάξεις, τίποτε για μισθούς, για φόρους, για καταργήσεις επιδομάτων, για δαπάνες εξοπλισμών, για ανατιμήσεις... Μα τι πάθατε; Δεν έχει μείνει τίποτα που να μην έχετε κάνει;

***

Υποπτο, πολύ ύποπτο, εκτός πια αν ετοιμάζουν κάποια πραγματικά μεγάλη κομπίνα. Καλπ(η)κη συμπεριφορά...

***

Ελπίζουμε να μην ενοχλούμε μ' αυτά τον πρωθυπουργό εκεί στη Σίφνο που λιάζεται. Οι πληροφορίες λένε ότι ενοχλείται με τις φήμες περί εκλογών, γιατί λέει του αμαυρώνουν την αξιοπιστία του...

***

Εκείνες οι τερατώδεις αυξήσεις στα φάρμακα π.χ. μετά τις υποσχέσεις για ενίσχυση του "κοινωνικού προσώπου" της κυβέρνησης, δεν την αμαυρώνουν φαίνεται.

***

Δεν κινδυνεύει κανενός η ζωή, δήλωνε με σιγουριά ο πρόεδρος του κόμματος ΕΔΕΚ της Κύπρου, Β. Λυσσαρίδης, την Κυριακή, αντιδρώντας στην απόφαση Κληριδή για σταμάτημα της πορείας των μοτοσικλετιστών στην Κύπρο. Δεν μπορούμε να πούμε, η δυνατότητά του να εκτιμά τις καταστάσεις είναι άλλο πράγμα...

***

Μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι με τις εκτιμήσεις του για το όλο θέμα συμφωνεί ο Σαμαράς και η ΠΟΛ. ΑΝ....

***

Οσον αφορά τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δε βρήκαν στην όλη υπόθεση κανένα έγκλημα να καταδικάσουν. Οντως κανένας δεν πείραξε τη... στρατιωτική βάση των Βρετανών.

***

Ουδείς λόγος ανησυχίας, για το νέο σενάριο της Τουρκίας για πόλεμο στο Αιγαίο. Ως γνωστόν ένα σενάριο για να γίνει... ταινία πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τον παραγωγό. Κι αυτοί δεν το πήγαν ακόμα στο Λευκό Οίκο.

***

Τι Ολυμπιακοί Αγώνες και χρυσά μετάλλια μας λέγανε τόσο καιρό. Αγώνας Σούπερ - Καπ, ΠΑΟ - ΑΕΚ: Λιθοβολισμοί του τερματοφύλακα, τέσσερις φορές διακοπή του παιγνιδιού λόγω εισβολής παραγόντων και ακατονόμαστες βρισιές στον Μπάγεβιτς...

***

Επιτέλους, επιστροφή στον πραγματικό αθλητισμό! (Κι έχει ακόμα τουλάχιστον έξι "ντέρμπι" χωρίς να λογαριάσουμε αυτά του μπάσκετ).

Στο δρόμο του αγώνα

Μια συνάντηση με το παρόν, αλλά και το παρελθόν αυτού του τόπου, έχουν σήμερα οι 350 εργαζόμενοι της "Good Year" στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τους εργαζόμενους της πόλης, που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα των συνδικάτων για συμμετοχή στο συλλαλητήριο και στην πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Το παρελθόν των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, αλλά και για την απόκτηση νέων. Των αγώνων του λαού ενάντια στις επιδιώξεις της αστικής τάξης, του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.Μα και το παρόν των μεγάλων και μικρών αγώνων ενάντια στις επιδιώξεις του ίδιου αντίπαλου, που σήμερα αποθρασυμένος επιχειρεί να γυρίσει τους δείκτες του ρολογιού πολλά πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή της εξαθλίωσης του λαού.

Οι εργαζόμενοι στην "Good Year" είχαν πιστέψει ότι μπορούν να συνδιαλλαγούν "καλή τη πίστει" με την πολυεθνική. Σύντομα έμαθαν ότι αυτό είναι ένα ακόμα παραμύθι για να αποκοιμηθεί η ταξική τους συνείδηση. Σύντομα το εργοστάσιο έκλεισε παρά τις υποχωρήσεις τους.

Σήμερα συνεχίζουν έναν πολυήμερο αγώνα με την ίδια αποφασιστικότητα. Σήμερα έχουν καταλάβει ποια πρέπει να είναι η στάση τους. Σ' αυτό το μικρό αγώνα τους δε βρίσκονται μόνοι. Είναι μαζί τους το παρελθόν αυτού του τόπου και πρέπει να βρεθεί και το παρόν του.

Απεργία ζωής

Στον Πειραιά, στο λιμάνι, εδώ και μερικές μέρες η λέξη ακούγεται όλο και πιο συχνά. Απεργία. Απεργία για να υπάρχει δουλιά. Απεργία για να υπάρχει φιλότιμο. Απεργία για να υπάρχουν δικαιώματα. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στην παραβίαση του καμποτάζ. Αποφάσισαν ότι το ψωμί δυο ημερών χρειάζεται να στερηθεί, για να μη στερηθεί το ψωμί μιας ολόκληρης ζωής. Στο ξύλο της κυβέρνησης, στις εντολές των πολυεθνικών του τουρισμού, στη μεταστροφή των ντόπιων "συναινετικών", αντιπαραθέτουν την αλήθεια της θάλασσας. Τον αγώνα. Είναι χιλιάδες οι ναυτεργάτες που εξαρτάται η δουλιά τους από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το δικαίωμα πλοίων με σημαίες ευκαιρίας να εκτελούν τουριστικά δρομολόγια στον τόπο μας. Πρέπει να είναι όσο γίνεται περισσότεροι αυτοί που θα αποφασίσουν να παλέψουν ενάντια στα ξένα και ντόπια κερδοσκοπικά συμφέροντα...

Ασφαιρη αντιπολίτευση

Με άσφαιρα πυρά επιχείρησε, για μία ακόμα φορά, η ΝΔ να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση. Αφορμή αυτή τη φορά η νέα τουρκική πρόκληση με την έγερση διεκδικήσεων σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η ΝΔ έκρινε σκόπιμο να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία απλώς κατηγορεί την κυβέρνηση επειδή δεν προέβη σε διάβημα προς τις τουρκικές αρχές για το σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.

Λέξη, όμως, δεν υπάρχει στην ανακοίνωση για τους προστάτες και τους υποκινητές αυτής της προκλητικότητας. Για το κόμμα της ΝΔ δεν υπάρχουν πίσω από την τουρκική προκλητικότητα οι υπερατλαντικοί προστάτες. Η ΝΔ κάνει πως δε βλέπει ότι οι Αμερικανοί υποθάλπουν αυτές τις διεκδικήσεις, για να προωθήσουν τα σχέδιά τους στα πλαίσια της "νέας τάξης πραγμάτων".

Για μία ακόμα γίνεται φανερό ότι το κόμμα της ΝΔ αδυνατεί να ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση. Και είναι φυσικό κάτι τέτοιο, αφού επί της ουσίας δεν έχει να παρουσιάσει μια διαφορετική πολιτική από αυτήν της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που στη δεδομένη φάση εξυπηρετεί καλύτερα τα σχέδια και τις επιδιώξεις "των συμμάχων μας".

"Αν πιάσ' βροχή... θα βρέξ'"

"Τις βλέπετε σύντομα τις εκλογές;", ρώτησε το Σάββατο τον Χαρίλαο Φλωράκη δημοσιογράφος στη Σκάλα Λακωνίας. Και η απάντηση του επίτιμουΠροέδρου του ΚΚΕ ήρθε ατάκα κι επί τόπου. "Ολα τα σημάδια δείχνουν ότι εκλογές θα έχουμε μέσα σ' αυτόν το χρόνο. Ηδη άρχισαν κάποιες μικροπαροχές, κάποιες διακηρύξεις. Να, ακούσαμε, για παράδειγμα, ότι θέλουν λέει να μετακινήσουν τα βυρσοδεψεία από την Αθήνα και να τα πάνε, ξέρω κι εγώ, έξω εκεί στη Βοιωτία. Τι σημαίνουν όλα αυτά;"

Και ο Χ. Φλωράκης θυμήθηκε την εξής ιστορία από την περίοδο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και συνέχισε: "Θα σας απαντούσα στο ερώτημά σας τούτο: Μια φορά στα Χάσια ήταν ο καιρός λιγάκι πιο μουντός από τώρα. Με ενδιέφερε πάρα πολύ αν θα βρέξει ή όχι, γιατί είχα τραυματίες μαζί μου και μια σειρά άλλους. Βρίσκω λοιπόν έναν ντόπιο Χασιώτη και τον ρωτώ: "Ρε πατριώτη, θα βρέξει;" Τι μου απαντάει; "Κοίταξε, αν... πιάσει"! Ετσι, λοιπόν, κατέληξε ο Χ. Φλωράκης, αν το αποφασίσει ο Σημίτης, θα έχουμε εκλογές".

Χαρτοπόλεμος δημαγωγών

"Διάλογο" για τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας άρχισαν το Σαββατοκύριακο ο αρχηγός της ΝΔ, Μ. Εβερτ, και ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, με αφορμή τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί με τον αφθώδη πυρετό, που έπληξε τα ζώα στον Εβρο, και για τα οποία ο αρχηγός της ΝΔ ζήτησε ενημέρωση από τον υπουργό.

Στην πραγματικότητα, ο... διάλογος περιορίζεται σε χαρτοπόλεμο "ανακοινώσεων" για το ποιος ενδιαφέρεται για τα προβλήματα, κι αυτό με αφορμή τη ματαίωση της ενημερωτικής συνάντησης που ζήτησε ο Μ. Εβερτ και ακύρωσε ο Στ. Τζουμάκας. Ο αρχηγός της ΝΔ καταγγέλλει τον υπουργό της κυβέρνησης Σημίτη για το νέο ήθος και ύφος, ενώ ο τελευταίος "εγκαλεί" τον πρώτο για δημαγωγική εκμετάλλευση του προβλήματος.

Βέβαια, στην πραγματικότητα και οι δύο "μαλώνουνε σε ξένο αχυρώνα", αφού και οι δύο απλώς δημαγωγούν με το υποτιθέμενο ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων. Κι αυτό, γιατί είναι υπεύθυνα και τα δύο κόμματα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για την κατάντια της κτηνοτροφίας και ειδικότερα την άθλια οικονομική κατάσταση των αγροτοκτηνοτρόφων του Εβρου. Γιατί και τώρα τα "πυροσβεστικά" μέτρα που προτείνονται "ένθεν κακείθεν" δεν αντιμετωπίζουν το πραγματικό πρόβλημα της στήριξης και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας.

ΣΥΝυπεύθυνοι

Αλλά είναι και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, που ανησύχησε και έσπευσε μόλις το Σαββατοκύριακο να διαπιστώσει πως "η αγροτική οικονομία και παραγωγή της Ελλάδας βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης"... Ομως, ενώ, έστω και καθυστερημένα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ διαπιστώνει την τραγική κατάσταση της αγροτικής οικονομίας και παραγωγής, πάλι ξέχασε να πει στους αγρότες ποιος αποφασίζει τον περιορισμό της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας και, βέβαια, να καταγγείλει την πολιτική της ΕΕ, που, μέσω της συρρίκνωσης της παραγωγής, έχει αποφασίσει να μειώσει τους 900.000 αγρότες σε 500.000 και 400.000 στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ετσι, και η υποταγή του ΣΥΝ στα... ευρω-οράματα μένει άθικτη και ο Ν. Κωνσταντόπουλος - νομίζει πως - ξεφεύγει από τα αμείλικτα ερωτηματικά που θέτουν οι ίδιοι οι αγρότες.

Μάταιος κόπος, όμως, γιατί οι αγρότες γνωρίζουν πια πως οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στις οποίες περιορίζει την κριτική του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, όταν ασκεί κριτική, από κοινού με τις Βρυξέλλες χαράζουν και υλοποιούν τις αντιαγροτικές πολιτικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ