ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Μικρασιατική Καταστροφή

Μια από τις τραγικότερες σελίδες της ιστορίας του τόπου μας έμελλε να γραφτεί τέτοιες μέρες του Αυγούστου του 1922, οπότε έληγε η μικρασιατική εκστρατεία, με μια μεγάλη, ανεπανόρθωτη εθνική καταστροφή. Ο τρομερός απολογισμός της Μικρασιατικής Καταστροφής είναι 50.000 νεκροί στρατιώτες, 75.000 τραυματίες, ενώ κοντά 1.500.000 Ελληνες αναγκάστηκαν να έρθουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους 600.000 νεκρούς, θύματα του μικρασιατικού πολέμου και της εγκληματικής εθνικιστικής πολιτικής των κυρίαρχων τάξεων της Ελλάδας και Τουρκίας. Σε δισεκατομμύρια ανέρχονται οι υλικές καταστροφές και ζημιές από τον πόλεμο και τις περιουσίες που εγκαταλείφθηκαν ή καταστράφηκαν.

Η μικρασιατική εκστρατεία, παρά τις προσπάθειες της άρχουσας τάξης να παρουσιαστεί ως προσπάθεια πραγματοποίησης των ονείρων του ελληνικού μεγαλοϊδεατισμού για τη δημιουργία "της Μεγάλης Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών", στην πραγματικότητα ήταν μια υπερπόντια κατακτητική επιχείρηση, κυρίως του αγγλικού, αλλά και του γαλλικού και ιταλικού ιμπεριαλισμού, στη Μέση Ανατολή και τα πετρέλαιά της. Μια επιχείρηση, που στόχο της είχε την κατάληψη από τους ιμπεριαλιστές στρατηγικών θέσεων ενάντια στη νεαρή τότε Σοβιετική Δημοκρατία και τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα της περιοχής.

Η πολιτική των "μεγάλων δυνάμεων" τότε, και ειδικά η πολιτική της Αγγλίας, που παρουσιάζονταν σαν σύμμαχοι της Ελλάδας, είναι σε γενικές γραμμές γνωστή. Τεράστιες είναι οι ευθύνες αυτών των δυνάμεων. Πέρα όμως από τις ευθύνες των ιμπεριαλιστικών χωρών για τη Μικρασιατική Καταστροφή, για τον ξεριζωμό του μικρασιατικού ελληνισμού, εξίσου μεγάλη, πρωταρχική ευθύνη φέρουν οι δυνάμεις της ελληνικής ολιγαρχίας, που εκπροσωπούνταν τότε από τα δύο μεγάλα κόμματα, το Κόμμα των Φιλελευθέρων και το Λαϊκό. Το ένα άρχισε τον τυχοδιωκτικό πόλεμο και το δεύτερο τον συνέχισε. Οι πολιτικές αυτές δυνάμεις πλειοδοτούσαν σε υποτέλεια και δουλική υποταγή στις εντολές των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Η αντεθνική και εγκληματική στάση και των δύο κομμάτων της ελληνικής ολιγαρχίας, στα πολεμικά γεγονότα του 1919 - 1922, είχε ως κύρια αιτία τη μεγάλη οικονομική και πολιτική εξάρτηση της χώρας από τον ιμπεριαλισμό, τη στενή σύνδεση των οικονομικών συμφερόντων της ντόπιας ολιγαρχίας με τα συμφέροντα των ξένων ιμπεριαλιστών. Βασικό δίδαγμα αποτελεί το γεγονός ότι η εξάρτηση και η υποτέλεια της άρχουσας τάξης σ' αυτούς, όχι μόνο δεν εξυπηρέτησε ποτέ, ούτε εξυπηρετεί σήμερα τα συμφέροντα της χώρας και του λαού, αλλά αντίθετα θέτει σε σοβαρούς κινδύνους τα λαϊκά συμφέροντα, την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού.

Η Μικρασιατική Καταστροφή έδειξε, επίσης, με τον πιο τραγικό τρόπο, τα ολέθρια αποτελέσματα από τη συμμετοχή της Ελλάδας στους πολεμικούς συνασπισμούς και τις πολεμικές περιπέτειες των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Και το δίδαγμα αυτό αποχτάει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, εξαιτίας των πολεμικών τυχοδιωκτισμών, των προβλημάτων και των επεμβάσεων στα Βαλκάνια, στην Αν. Ευρώπη, στη Μ. Ανατολή, στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Οι ιμπεριαλιστές με βάση τις δικές τους ανάγκες, τα δικά τους συμφέροντα, υποδαυλίζουν τα εθνικιστικά μίση, ενισχύουν και ενθαρρύνουν τις προσπάθειες παρέμβασης των πιο αντιδραστικών δυνάμεων, υποδαυλίζουν ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες και μειονότητες, βάζοντας σε κίνδυνο έτσι την ειρήνη στα Βαλκάνια, ευρύτερα στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Η μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή έδειξε, όπως και άλλες περιπέτειες αργότερα, απ' αυτές που γνώρισε ο πολύπαθος τόπος μας, ότι οι ιμπεριαλιστές, αυτοί οι ονομαζόμενοι "σύμμαχοι" και "φίλοι" της Ελλάδας, αποτελούν τους πλέον άσπονδους εχθρούς μας, τον πραγματικό κίνδυνο, μαζί με αυτούς που έχουν ταχθεί δουλικά να τους υπηρετούν, αποκομίζοντας και οι ίδιοι τα κέρδη τους στο "μεγάλο φαγοπότι" του καπιταλιστικού συστήματος που έχει στηθεί, περισσότερο από έναν αιώνα τώρα, πάνω στις πλάτες του Ελληνα εργάτη, αγρότη, επαγγελματία, των νέων και των γυναικών.

Η σύντομη αυτή αναφορά, σε ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, έχει σαν σκοπό "να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι", κυρίως όμως να προσπαθούμε να αντλούμε ως λαός τα αναγκαία διδάγματα, τόσο απαραίτητα στους σημερινούς δύσκολους καιρούς και τόσο πολύτιμα για το παρόν και το μέλλον.

Δημήτρης ΚΕΔΡΟΣ

Στα δικαστήρια δυο πρώην εισαγγελείς για τα ψηφιακά

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατέθεσε χτες εναντίον του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλα ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Χριστόφ. Τζανακάκης, για τις δηλώσεις που είχε κάνει σε βάρος του στις 13 Μάη. Ο συνταξιούχος σήμερα εισαγγελέας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου χαρακτήριζε "παράνομη" την ενέργεια Τζανακάκη να μη ζητήσει τον περσινό Ιούνη τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών και την άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Οπως είναι γνωστό, ο Χριστόφ. Τζανακάκης είχε κρίνει ανεπαρκή τα στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας, που είχε διενεργήσει ο τότε αντεισαγγελέας Εφετών Γ. Ζορμπάς και είχε διατάξει συμπληρωματική προκαταρκτική εξέταση, αναθέτοντάς τη στον εισαγγελέα Εφετών Λ. Καράμπελα. Ο τελευταίος, μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς του και το σχετικό πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ζήτησε, τελικά, τον περασμένο Μάη τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τρεις κακουργηματικές και τρεις πλημμεληματικές πράξεις και τώρα ασκεί εποπτεία στο έργο των εφετών -ειδικών ανακριτών Γ. Ναυπλιώτη και Χρ. Γεωργαντόπουλο, που ανέλαβαν να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πρώην ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών ξεκίνησε πριν από ένα και πλέον χρόνο, με αφορμή την όχι άμεση παραπομπή του ζητήματος των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ στην Ολομέλεια Εφετών. Στο διάστημα αυτό υπήρξαν εκατέρωθεν δηλώσεις στον Τύπο, σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ έγινε και προκαταρκτική έρευνα με παραγγελία Σιούλα για μια φράση του Χριστόφ. Τζανακάκη, ότι αν ανοίξει το στόμα του "πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους". Η έρευνα αυτή τέθηκε στο αρχείο. Οπως εξήγησε ο Χρ. Τζανακάκης στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αναστ. Κανελλόπουλο, όταν τον εξέτασε ως μάρτυρα, με τη φράση του εννοούσε εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης που παρενέβησαν, υποδεικνύοντάς του τι έπρεπε να κάνει σχετικά με την υπόθεση των ψηφιακών. Παρεμβάσεις είχαν κάνει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, η βουλευτής του ίδιου κόμματος Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, οι εισαγγελείς Γ. Ζορμπάς και Αθ. Σιούλας.

Στη μήνυσή του ο Χριστόφ. Τζανακάκης αναφέρει: "Ο κ. Σιούλας ευρισκόμενος σε νηφαλιότητα και ενεργών με δόλο και με προφανή σκοπό να μειώσει την τιμή μου και το κύρος μου στους συμπολίτες μου, δεν ηρκέστη στα "πτερόεντα έπη" της τηλεόρασης αλλά έδωσε στις 13 Μάη συνέντευξη στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", όπου ισχυρίζεται πως ό,τι έπραξα στην υπόθεση είναι αδιανόητο, ασύνηθες και μη σύννομο. Ετσι αποδίδει σ' εμέ σαφώς το δόλο ότι, δυο μέρες πριν αποχωρήσω από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, ήθελα παρανόμως να "κουκουλώσω" ή να παρελκύσω την υπόθεση προς όφελος βεβαίως μεγάλων εγκληματιών που ενήργησαν προς βλάβην δισεκατομμυρίων εις βάρος του ΟΤΕ με σύστοιχον όφελος ιδικόν των. Είναι απολύτως απαράδεκτο προκειμένου να συγκαλύψει τις παράνομες παρεμβάσεις του προς εμένα, να αντιστρέφει τα πράγματα και να προσπαθεί να με εμφανίσει παρανομούντα".

ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Ματαιώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών

Στη ματαίωση της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔ της Μακεδονίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον προσεχή Σεπτέμβρη, προχώρησε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αιτία της ματαίωσης αποτελούν οι "πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Λ. Φερτσκόφσκι, που δημιούργησαν αρνητικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις".

Αφορμή για τη νέα επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Λ. Φερτσκόφσκι σύμφωνα με τις οποίες η θέση της Αθήνας στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους είναι "γελοίες και αστήρικτες νομικά". Με τις ίδιες δηλώσεις ο Λ. Φερτσκόφσκι υποστήριζε ότι το πρόβλημα της ονομασίας "είναι το πολύ διμερές και όχι διεθνές", αφού "όλοι οι άλλοι γείτονες μας μάς αναγνώρισαν με το όνομα Μακεδονία". Ο αξιωματούχος κατέληγε τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση το γειτονικό κράτος να δεχτεί άλλη ονομασία εκτός της συνταγματικής του ονομασίας, ενώ ανακοίνωνε ότι ουδέποτε η ηγεσία της ΠΓΔΜ είχε σκεφθεί την πιθανότητα αλλαγής της ονομασίας του κράτους.

353 ΜΟΙΡΑ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προϊόν συνεργασίας Ναυτικού και Αεροπορίας

Προϊόν συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας που εδρεύει στην 112 Πτέρυγα Μάχης, την οποία χτες επισκέφθηκαν ο υφυπουργός Αμυνας, Ν. Κουρής,συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Λεων. Παληογιώργο και τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Γ. Αντωνετσή.Η συγκεκριμένη Μοίρα είναι μεικτής σύνθεσης, από προσωπικό του Ναυτικού και της Αεροπορίας, και έχει ως αποστολή την εκτέλεση ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων. Σήμερα η Μοίρα, σε αντικατάσταση των "ALBATROS" έχει αρχίσει να εφοδιάζεται με αεροσκάφη τύπου "ORION", που θα φθάσουν τα έξι και όπως διαπιστώθηκε κατά τη χτεσινή επίσκεψη, η Μοίρα σε πολύ σύντομο διάστημα θα είναι επιχειρησιακά ετοιμοπόλεμη.

Θάνατος στρατιώτη από καρδιά

Σε παθολογικά αίτια οφείλεται ο αιφνίδιος θάνατος του στρατιώτη Κωστόπουλου Χρήστου του Παναγιώτη, 20 ετών, κατοίκου Λυκόβρυσης Αττικής, ο οποίος υπηρετούσε σε μονάδα του Σουφλίου. Ο άτυχος στρατιώτης απεβίωσε το βράδυ της Δευτέρας στο Κέντρο Υγείας Σουφλίου όπου μεταφέρθηκε μετά από αδιαθεσία που παρουσίασε την ίδια ημέρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, χτες στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έγινε νεκροψία και διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος προήλθε από "καρδιακή κάμψη επί εδάφους συγγενών διαμαρτυριών θώρακος -κοιλίας".

Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων αύριο

Η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων γιορτάζεται αύριο 15 Αυγούστου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, με την ευκαιρία του γιορτασμού απηύθυνε μήνυμα προς το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου εκφράζει την ικανοποίησή του για το έργο τους και τις ευχές του.

"Ιδιαίτερα, αναφέρει, την περίοδο αυτή της εντάσεως και των προκλήσεων που εκτοξεύονται κατά της Ελλάδος, η σκέψη των Ελλήνων στρέφεται με αγάπη και εμπιστοσύνη στις Ενοπλες Δυνάμεις μας, οι οποίες εγγυώνται την ασφάλεια και την ακεραιότητα της πατρίδος. Με την άρτια εκπαίδευσή τους οι Ενοπλες Δυνάμεις, τονίζει, αποτελούν τον ασφαλή παράγοντα για την προάσπιση της ειρήνης και της ευημερίας του λαού μας".

Μακροσκελή δήλωση για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων έσπευσε να κάνει και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης,όπου κάνει μια εφ' όλης της ύλης πολιτικής τοποθέτηση. Στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για "περίοδο αβεβαιότητας και μεγάλης ανησυχίας" και για λανθασμένες επιλογές στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική, που διευκολύνουν τη "διατύπωση προκλήσεων και απειλών εις βάρος της πατρίδας μας". Στην ίδια δήλωση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, επειδή, όπως αναφέρει. έχει διακόψει το πρόγραμμα εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στα πλαίσια του γιορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων αύριο θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια, το βράδυ, θα δοθεί δεξίωση στο Κέντρο Αναψυχής Αξιωματικών Αγ. Ανδρέα παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ