ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η "ισοτιμία" της εξαπάτησης

Ο πρώτος λόγος που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών ήταν "η ανάγκη να συμμετάσχει η χώρα ισότιμα και δυναμικά στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η χώρα μας πρέπει εγκαίρως και αποφασιστικά να λάβει όλα τα μέτρα και όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να μην αποκοπεί από τις εξελίξεις και να μην περιθωριοποιηθεί στη διαδικασία οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Δε θα ασχοληθούμε εδώ στο κατά πόσο τα παραπάνω συνιστούν πραγματικό λόγο για την επίσπευση των εκλογών, ή αποτελούν ένα καθαρό πρόσχημα.

Ομως η ανάγκη "ισότιμης" συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ αποτελεί τον κοινό παρονομαστή στις θέσεις όλων των κομμάτων που υποστήριξαν και υποστηρίζουν τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση, γνωστότερη σαν Συνθήκη του Μάαστριχτ, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της Πολιτικής Ανοιξης, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ. Οι δυο μονομάχοι εννοούν ότι θα πρέπει πάση θυσία να υλοποιηθεί το πρόγραμμα "σύγκλισης". Υποστηρίζουν ότι έτσι μόνο η Ελλάδα θα έχει δικαίωμα να περάσει στο επόμενο στάδιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) και θα μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Οι μικροί συνοδοιπόροι αυταπατώνται ότι μπορούν να διεκδικούν και να κατακτούν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρόκειται για συνειδητά ψέματα με στόχο την παραπλάνηση του ελληνικού λαού για να δεχτεί τις σκληρές συνέπειες από την εφαρμογή της πιο αντιλαϊκής πολιτικής στο όνομα μιας μελλοντικής συμμετοχής στη "λέσχη των ισχυρών". Κρύβουν συστηματικά από τους Ελληνες εργαζόμενους το γεγονός ότι η διαδικασίες διαίρεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε "σκληρό πυρήνα" και σε "περιθώριο" έχουν ξεκινήσει, και ότι αυτές τις διαδικασίες η Ελλάδα τις παρακολουθεί όχι απλώς από το περιθώριο, αλλά από τον "εξώστη" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης, τον περσινό Δεκέμβρη, και η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ), τον περασμένο Μάρτη, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών, έχουν μάλιστα και την υπογραφή των εκπροσώπων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Την 1η Γενάρη του 1999 η Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίζεται στα δυο και η Ελλάδα θα βρίσκεται οριστικά και αμετάκλητα στο "περιθώριο".

Από την ημέρα εκείνη και μετά δικαίωμα να αποφασίζουν για την Κοινή Οικονομική Πολιτική θα έχουν μόνο οι πέντε - έξι χώρες του "σκληρού πυρήνα", οι υπόλοιπες θα έχουν μόνο την υποχρέωση να εφαρμόζουν τις αποφάσεις, υπό την απειλή μάλιστα επιβολής "ποινών" για πιθανές παρεκκλίσεις. Για αυτό και θέλουν να επιβάλουν πιο σκληρή πολιτική λιτότητας χωρίς προοπτική. Ομως και πριν την ολοκλήρωση της ΟΝΕ η ελληνική κυβέρνηση είχε πολλές ευκαιρίες να διαπιστώσει πόσο "ισότιμες" είναι οι σχέσεις στην ΕΕ. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απαγόρευσε τις κρατικές επιχορηγήσεις για τα ελληνικά ναυπηγεία, οδηγώντας έτσι ένα δυναμικό κλάδο στην καταστροφή, ανέχεται την κρατική χρηματοδότηση τους εργοστασίου της "Φολκσβάγκεν" στη Σαξωνία της Γερμανίας. Δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Οι θιασώτες του Μάαστριχτ υποστηρίζουν ότι τα προγράμματα "σύγκλισης" είχαν σαν στόχο να οδηγήσουν τις χώρες - μέλη σε μια κοινή αφετηρία στο τελευταίο στάδιο και να αποκτήσουν έτσι το δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αντί απάντησης παραθέτουμε την εκδοχή του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Δ. Χαλκιά, ένθερμου υποστηρικτή κατά τα άλλα της ευρωπαϊκής ενοποίησης: "Τα κριτήρια σύγκλισης, κυρίως τα δημοσιονομικά, καθορίστηκαν σκοπίμως αυστηρά, για να αποκλειστούν ορισμένες χώρες, των οποίων η συμμετοχή στην ΟΝΕ κρίνεται ανεπιθύμητη, επειδή έχει διαπιστωθεί στις χώρες αυτές τάση δημιουργίας υψηλών δημοσίων ελλειμμάτων και υψηλού πληθωρισμού επί μια μακρά χρονική περίοδο".

Αν και διαπιστώνεται η αδυναμία της ισότιμης συμμετοχής, εμμένουν στην προπαγάνδισή της και θα εφαρμόζουν την ίδια αντιδραστική πολιτική, είτε με αυτοδύναμες κυβερνήσεις είτε με κυβερνήσεις συνεργασίας.

Μόνο η λαϊκή αντεπίθεση μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την πολιτική. Η μόνη διέξοδος μπροστά στις εκλογές είναι η ψήφος στο ΚΚΕ.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

"Κοκορομαχία" για τα εισιτήρια...

Σε άλλη μια "κοκορομαχία" επιδίδονται τώρα οι εταίροι του δικομματισμού, με αιχμή τις μετακινήσεις των ετεροδημοτών ψηφοφόρων στις εκλογές, με τα αεροπλάνα της "Ολυμπιακής Αεροπορίας".

Η Διακομματική Επιτροπή για το θέμα αυτό συνεδρίασε χτες για δεύτερη φορά, αλλά δεν πήρε αποφάσεις, λόγω της αντιπαράθεσης, κυρίως των δυο μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, με επίκεντρο τις οφειλές τους προς την ΟΑ από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 1990 και του 1993, που ανέρχονται σε 1,5 δισ. δραχμές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΟΑ, το "φέσι" της ΝΔ προς τον εθνικό αερομεταφορέα ανέρχεται σε 1,267 δισ. δρχ. και του ΠΑΣΟΚ σε 291 εκατ. δρχ. Η ΠΟΛ. ΑΝ. οφείλει 17 εκατ. δρχ., το ΚΚΕ 7,7 εκατ. δρχ., ο "ΣΥΝ" 6,4 εκατ. δρχ. και η "Ελληνική Αριστερά" 6 εκατ. δρχ.

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας ζήτησε την άμεση καταβολή 700 εκατ. δρχ. από τη ΝΔ, 50 εκατ. δρχ. από το ΠΑΣΟΚ και αναλογικά ποσά από τα υπόλοιπα κόμματα, όμως διεφώνησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρ. Καράτζαλος επισήμανε ότι η μετακίνηση των ψηφοφόρων είναι πολιτικό ζήτημα και εφόσον δε δόθηκε μέχρι σήμερα λύση να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους οι ψηφοφόροι, η κυβέρνηση οφείλει να διευκολύνει με κάθε τρόπο τους ψηφοφόρους να φτάσουν στον τόπο που ψηφίζουν. Ζήτησε ισότιμη αντιμετώπιση όλων των κομμάτων και πρότεινε να χορηγηθούν εισιτήρια με έκπτωση και χωρίς την επιβάρυνση του "Σπατόσημου". Παράλληλα, καυτηρίασε τη στείρα αντιπαράθεση των εκπροσώπων του δικομματισμού, επισημαίνοντας ότι έτσι διαιωνίζεται το πρόβλημα και δε δίνονται λύσεις για την απρόσκοπτη μετακίνηση των ετεροδημοτών. Για το λόγο αυτό, τόνισε ότι το ΚΚΕ ζητά να σταματήσει η συμπαιγνία και απαιτεί να λυθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει, στην αυριανή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής.

Συνεδριάζει σήμερα η Διακομματική

Με το χρόνο των διαφημιστικών μηνυμάτων, κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών, θα ασχοληθεί σήμερα η Διακομματική Επιτροπή. Η επανεξέταση του θέματος αποτελεί φαρισαϊσμό και ελιγμό της κυβέρνησης, που δεν τολμά να αγγίξει ζητήματα ουσίας, όπως την ισότιμη παρουσίαση των θέσεων των κομμάτων. Με αυτό τον τρόπο, συνεχίζει να αφήνει ασύδοτα τα ιδιωτικά κανάλια να προβάλλουν, μόνο, τις απόψεις που είναι αρεστές στους βιομηχάνους και τους μεγαλοεργολάβους - καναλάρχες.

Συγκεκριμένα, η Σιακομματική Επιτροπή θα συζητήσει για το χρόνο και τη συχνότητα των διαφημιστικών μηνυμάτων κομμάτων και υποψηφίων στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Η Επιτροπή είχε ξανασυζητήσει το θέμα στην προηγούμενη συνεδρίασή της και είχε, ομόφωνα, αποφασίσει κάθε υποψήφιος να παρουσιάσει ένα μήνυμα, σε κάθε κανάλι. Είχε αποφασίσει, ακόμα, την υποχρεωτική μετάδοση, από κρατικούς και ιδιωτικούς σταθμούς, μιας ωριαίας συνέντευξης κάθε αρχηγού κόμματος, μιας προεκλογικής συγκέντρωσης κάθε κόμματος και την υποχρεωτική ισότιμη, αναλογικά, παρουσίαση της δραστηριότητας και των θέσεων των κομμάτων, στα δελτία ειδήσεων, τις εκπομπές λόγου και τα τηλεοπτικά"παράθυρα".

Ομως, οι ομόφωνες, αυτές, αποφάσεις δε συμπεριλήφθηκαν στη σχετική κυβερνητική απόφαση. Ετσι συνεχίζεται η αναπαραγωγή του δικομματισμού, η προβολή των πολιτικών του συμπληρωμάτων (ΠΟΛ.ΑΝ, ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ) που στηρίζουν το σημερινό πολιτικο- οικονομικό κατεστημένο και ο αποκλεισμός της μόνης πολιτικής δύναμης που υψώνει ουσιαστικά τη φωνή της αντίστασης, του ΚΚΕ. Επομένως, η επαναφορά του θέματος των διαφημιστικών μηνυμάτων είναι, απλά, μια κίνηση τακτικής της κυβέρνησης, για να δείξει ότι υπαναχωρεί και επανεξετάζει τις αποφάσεις της Διακομματικής Επιτροπής.

Ασχολείται, όμως, με ένα θέμα σαφώς μικρότερης σημασίας, από αυτά της ισότιμης παρουσίασης των θέσεων των κομμάτων. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται από τα κανάλια η άνιση μεταχείριση των πολιτικών δυνάμεων, καθώς στους εκπροσώπους του δικομματισμού αφιερώνεται η μεγαλύτερη μερίδα του τηλεοπτικού χρόνου, ενώ παρατηρείται και το φαινόμενο να καλούνται στα "παράθυρα" εκπρόσωποι κομμάτων, πλην του ΚΚΕ. Αλλά ακόμα και όταν εκπρόσωποι του ΚΚΕ παρουσιάζονται από τα κανάλια, ο χρόνος που τους αφιερώνεται για να προβάλλουν τις θέσεις της εργατικής τάξης είναι, επιεικώς, περιορισμένος.

Τέλος, η Διακομματική Επιτροπή θα ασχοληθεί, σήμερα, και με την αποτίμηση των παροχών σε είδος προς τους υποψήφιους βουλευτές. Οι προεκλογικές δαπάνες των τελευταίων δεν μπορούν να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό έχει καθοριστεί ανά εκλογική περιφέρεια. Στις δαπάνες αυτές θα προσμετρούνται και όσες παροχές τους γίνονται δωρεάν, όπως εκλογικά κέντρα και έντυπο υλικό.

Προεκλογική "σημαία" Αρσένη, το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα

Από την Κύπρο και με σημαία το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας - Κύπρου, ξεκίνησε ουσιαστικά την προεκλογική του εκστρατεία ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης,ο οποίος ολοκλήρωσε χτες τη διήμερη επίσκεψή του στο νησί. Μετά τη συνάντηση που είχε χτες το πρωί στο προεδρικό μέγαρο με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη, έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Αμυνας της Κύπρου Κ. Ηλιάδη, με κεντρικό θέμα το δόγμα περί ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας επανέλαβε τη θέση ότι η απειλή του τουρκικού επεκτατισμού αφορά εξίσου το χώρο της Ελλάδας και της Κύπρου και γι' αυτό "είμαστε αποφασισμένοι να αμυνθούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε μια κοινή απειλή". Και συμπλήρωσε ότι με την εφαρμογή του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος έχει αλλάξει, υπέρ της ελληνικής πλευράς, το στρατιωτικό ισοζύγιο στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα "το δόγμα έχει συμβάλει θετικά στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας της Κύπρου και της Ελλάδας". Πρόσθεσε πάντως ότι το δόγμα "έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα και σχεδιάστηκε για να αποτρέψει επιθετικές κινήσεις του αντιπάλου" και προεξόφλησε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η πορεία που έχει δρομολογηθεί "δεν είναι αντιστρέψιμη οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν βρεθεί στην εξουσία".

Σημαντικό μέρος της συνέντευξής του ο Γερ. Αρσένης το αφιέρωσε σε αιχμές σε βάρος της ΝΔ και του προκατόχου του στο υπουργείο Αμυνας, Γ. Βαρβιτσιώτη,σχετικά με την πολιτική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά την άμυνα της Κύπρου.

Στο μεταξύ, αντιφατικές δηλώσεις έγιναν χτες στη Λευκωσία, σχετικά με το αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Φ. Κρίστοφερ,που βρίσκεται στη Λευκωσία για την παρακολούθηση του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κλίντον του ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση του διαβίβασε ότι δεν επιθυμεί να συνεχιστεί η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Αλ. Μιχαηλίδης τον αντέκρουσε χτες, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου "έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενθάρρυνση των αμερικανικών προσπαθειών στο Κυπριακό".

Ενα άλλο θέμα που απασχολεί στην Κύπρο είναι η πρωτοβουλία της Αμερικανίδας Φ. Ολμπράιτ για διάλογο μεταξύ των στρατιωτικών διοικητών της κυπριακής εθνοφρουράς και των κατοχικών στρατευμάτων με υποτιθέμενο στόχο την αποφυγή προστριβών στην "πράσινη" γραμμή. Παράγοντες της κυπριακής κυβέρνησης εκτιμούν ότι ο διάλογος αυτός ανοίγει "έναν επικίνδυνο δρόμο", αφού στην ουσία αποτελεί προσπάθεια νομιμοποίησης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς ως ισότιμου συνομιλητή του κυπριακού κράτους. Οι ίδιοι αφήνουν να εννοηθεί ότι τους επιβλήθηκε αυτός ο διάλογος και δηλώνουν ανακουφισμένοι, γιατί μετά τις πρόσφατες δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων έχει ανασταλεί.

Υπερβάλλων ζήλος για τα αεροπανό του ΚΚΕ

Υπερβάλλοντα ζήλο στα προεκλογικά αεροπανό του ΚΚΕ, που αναρτήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, επέδειξε η δημοτική αρχή της πόλης και παρερμηνεύοντας το νόμο 2429/96, προχώρησε παράνομα στην αφαίρεσή τους.

Ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε "ακάθεκτος" στην αφαίρεση των αεροπανό, καθώς και των ταμπλό και άλλων μέσων εκλογικής προπαγάνδας του ΚΚΕ, θέτοντας σε εφαρμογή τις αποφάσεις που έχουν πάρει με απόλυτη σύμπνοια οι εκπρόσωποι των κομμάτων της άρχουσας τάξης, στο όνομα... της καλαισθησίας και της ευπρέπειας. Ενέργειες όμως σαν αυτή έχουν καθαρά ως σκοπό να παρεμποδίσουν το κυριότερο μέσον διαφώτισης του κοινού για τα κόμματα εκείνα που δεν έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ και που έχουν την ανάγκη να προβάλουν τις απόψεις τους με τρόπους άμεσης ενημέρωσης.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο Λέων Αυδής, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α περιφέρεια Αθήνας, τόνισε χτες στο "Ρ": Νομίζω ότι το δικαίωμα απρόσκοπτης διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας είναι ουσιώδης όρος διεξαγωγής στοιχειωδώς δημοκρατικών εκλογών και πιθανόν να υπάρχουν και ποινικές ευθύνες για όσους επιθυμούν την αυθαιρεσία της αφαίρεσης των αεροπανό, χωρίς να έχει καθοριστεί χώρος για την ανάρτηση προεκλογικού υλικού".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ