Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεδριάζει σήμερα η Διακομματική

Με το χρόνο των διαφημιστικών μηνυμάτων, κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών, θα ασχοληθεί σήμερα η Διακομματική Επιτροπή. Η επανεξέταση του θέματος αποτελεί φαρισαϊσμό και ελιγμό της κυβέρνησης, που δεν τολμά να αγγίξει ζητήματα ουσίας, όπως την ισότιμη παρουσίαση των θέσεων των κομμάτων. Με αυτό τον τρόπο, συνεχίζει να αφήνει ασύδοτα τα ιδιωτικά κανάλια να προβάλλουν, μόνο, τις απόψεις που είναι αρεστές στους βιομηχάνους και τους μεγαλοεργολάβους - καναλάρχες.

Συγκεκριμένα, η Σιακομματική Επιτροπή θα συζητήσει για το χρόνο και τη συχνότητα των διαφημιστικών μηνυμάτων κομμάτων και υποψηφίων στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Η Επιτροπή είχε ξανασυζητήσει το θέμα στην προηγούμενη συνεδρίασή της και είχε, ομόφωνα, αποφασίσει κάθε υποψήφιος να παρουσιάσει ένα μήνυμα, σε κάθε κανάλι. Είχε αποφασίσει, ακόμα, την υποχρεωτική μετάδοση, από κρατικούς και ιδιωτικούς σταθμούς, μιας ωριαίας συνέντευξης κάθε αρχηγού κόμματος, μιας προεκλογικής συγκέντρωσης κάθε κόμματος και την υποχρεωτική ισότιμη, αναλογικά, παρουσίαση της δραστηριότητας και των θέσεων των κομμάτων, στα δελτία ειδήσεων, τις εκπομπές λόγου και τα τηλεοπτικά"παράθυρα".

Ομως, οι ομόφωνες, αυτές, αποφάσεις δε συμπεριλήφθηκαν στη σχετική κυβερνητική απόφαση. Ετσι συνεχίζεται η αναπαραγωγή του δικομματισμού, η προβολή των πολιτικών του συμπληρωμάτων (ΠΟΛ.ΑΝ, ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ) που στηρίζουν το σημερινό πολιτικο- οικονομικό κατεστημένο και ο αποκλεισμός της μόνης πολιτικής δύναμης που υψώνει ουσιαστικά τη φωνή της αντίστασης, του ΚΚΕ. Επομένως, η επαναφορά του θέματος των διαφημιστικών μηνυμάτων είναι, απλά, μια κίνηση τακτικής της κυβέρνησης, για να δείξει ότι υπαναχωρεί και επανεξετάζει τις αποφάσεις της Διακομματικής Επιτροπής.

Ασχολείται, όμως, με ένα θέμα σαφώς μικρότερης σημασίας, από αυτά της ισότιμης παρουσίασης των θέσεων των κομμάτων. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται από τα κανάλια η άνιση μεταχείριση των πολιτικών δυνάμεων, καθώς στους εκπροσώπους του δικομματισμού αφιερώνεται η μεγαλύτερη μερίδα του τηλεοπτικού χρόνου, ενώ παρατηρείται και το φαινόμενο να καλούνται στα "παράθυρα" εκπρόσωποι κομμάτων, πλην του ΚΚΕ. Αλλά ακόμα και όταν εκπρόσωποι του ΚΚΕ παρουσιάζονται από τα κανάλια, ο χρόνος που τους αφιερώνεται για να προβάλλουν τις θέσεις της εργατικής τάξης είναι, επιεικώς, περιορισμένος.

Τέλος, η Διακομματική Επιτροπή θα ασχοληθεί, σήμερα, και με την αποτίμηση των παροχών σε είδος προς τους υποψήφιους βουλευτές. Οι προεκλογικές δαπάνες των τελευταίων δεν μπορούν να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό έχει καθοριστεί ανά εκλογική περιφέρεια. Στις δαπάνες αυτές θα προσμετρούνται και όσες παροχές τους γίνονται δωρεάν, όπως εκλογικά κέντρα και έντυπο υλικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ