ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
1 Ο λαός μπορεί την ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ, το ΚΚΕ

Τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων προεκλογική συγκέντρωσή του πραγματοποίησε στην πρωτεύουσα της Ηπείρου το ΚΚΕ. Χαιρέτισε ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

Ενωμένος ο λαός μας μπορεί να φέρει τα πάνω - κάτω. Η πραγματική λύση βρίσκεται στα χέρια του. Μπορεί να χαράξει το μέλλον του σύμφωνα με τις δικές του προσδοκίες. Μπορεί να αντισταθεί, να αντεπιτεθεί, ψηφίζοντας το ΚΚΕ. Μ' αυτά τα λόγια απευθύνθηκε χτες το βράδυ ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ σε όλους τους Γιαννιώτες που γέμισαν, χτες, την κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, στη μεγαλύτερη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια και τους κάλεσε να καταδικάσουν το δικομματισμό και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την καταστροφική πολιτική της ΕΕ.

"Αυτά τα κόμματα που ψήφισαν το Μάαστριχτ και συμφωνούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, όπως και τα δύο μεγάλα κόμματα, τόνισε χαρακτηριστικά ο ομιλητής, είναι έτοιμα την επόμενη μέρα αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία να διαθέσουν την όποια δύναμη τους δώσει ο ελληνικός λαός, σαν συμπλήρωμα σε ένα από τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ. Θα συμβάλουν, δηλαδή, σε μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει ένα άγριο πρόγραμμα λιτότητας, γιατί αυτό απαιτεί το πρόγραμμα σύγκλισης που μας έχουν επιβάλει με τις συμφωνίες του Μάαστριχτ".

Αντίθετα, επισήμανε ο Ορέστης Κολοζώφ, "η ενίσχυση του ΚΚΕ θα έχει ως συνέπεια να συμβάλει το ΚΚΕ, με περισσότερες δυνάμεις, στη στήριξη των αγώνων που κάνουν οι εργαζόμενοι, θα βοηθήσει στο συντονισμό των αγώνων τους, στη συγκρότηση ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου που θα προβάλει σε πολιτικό επίπεδο την ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ που προσδοκά ο λαός. Σ' αυτήν την προοπτική ο Ορ. Κολοζώφ ζήτησε από τους συγκεντρωμένους, όλους τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος από τους Κομμουνιστές στις 11 μέρες που μένουν να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειες, ώστε να ενημερωθεί ο λαός για την ανάγκη να ενισχυθεί το ΚΚΕ.

Ελπιδοφόρα μηνύματα

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο Ν. Ιωαννίνων Κώστας Αλυσσανδράκης ανέφερε πως τα μηνύματα αγανάκτησης από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ έρχονται από παντού και υπάρχουν οι προϋποθέσεις ο λαός να καταδικάσει τους υπεύθυνους για την αντιλαϊκή πολιτική, ψηφίζοντας μαζικά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, ώστε να ενισχύσει τη δύναμη της Αντίστασης και Αντεπίθεσης, να δυναμώσει τους λαϊκούς αγώνες, υπογράμμισε. Αυτός είναι και ο λόγος που, ξανά, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει τα "σκιάχτρα της Δεξιάς", για να εκβιάσει τους ψηφοφόρους που "γυρίζουν την πλάτη" στο δικομματισμό και τα στηρίγματά του. Ο στόχος τους είναι να αποθαρρύνει τους εργαζόμενους να ψηφίσουν το ΚΚΕ. Από την άλλη, πρόσθεσε ο Κ. Αλυσσανδράκης, καλλιεργούν τη μοιρολατρία και την απογοήτευση είτε προπαγανδίζουν το λευκό και το άκυρο ψηφοδέλτιο, για να διοχετεύσουν εκεί την αγανάκτηση των νέων κυρίως, και άλλων εργαζομένων, για να κατευθύνουν δηλαδή την οργή τους σε ανώδυνους γι' αυτούς δρόμους, να μην ενισχυθεί το ΚΚΕ, που είναι ο πραγματικός αντίπαλος της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Καλούμε, λοιπόν, τους εργαζόμενους, τους νέους ιδιαίτερα, να μην παγιδευτούν και να δώσουν την ψήφο τους, ψήφο αντεπίθεσης στο ΚΚΕ. Μόνον τότε καταδικάζουν πραγματικά το δικομματισμό.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αντιλαϊκή πολιτική του δικομματισμού και, ειδικότερα, της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στην πολιτική της. Στην παιδεία, είπε χαρακτηριστικά, προωθούν την ιδιωτικοποίηση και προσθέτουν δαπάνες στους γονιούς. Η αποβιομηχάνιση, η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου αυξάνουν την ανεργία. Ενώ η νέα ΚΑΠ και η ΓΚΑΤΤ καταστρέφουν τη γεωργία μας και εκατοντάδες χιλιάδες αγροκτηνοτρόφοι σπρώχνονται βίαια σε μαζικό ξεκλήρισμα. Αυτά όλα τα αντιπαλεύει μόνον το ΚΚΕ, ενώ ο δικομματισμός και τα συμπληρώματά του ΠΟΛ.ΑΝ., ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ τα εφαρμόζουν και τα στηρίζουν, εξήγησε ο Κ. Αλυσσανδράκης και κάλεσε σε ένταση της προεκλογικής δουλιάς, για να ενισχυθεί και εκλογικά το ΚΚΕ.

2 Κόκκινο φρένο στη λαίλαπα που έρχεται

Με αυτοπεποίθηση, με αισιοδοξία, με ουσιαστικά επιχειρήματα, με ξεκάθαρα λόγια και με το ξεσκέπασμα του ρόλου όλων των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων - ένας ρόλος που περιορίζεται απλώς και μόνο στη στήριξη του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, στη στήριξη του υπάρχοντος συστήματος - πρέπει να δοθεί έως τις 22 Σεπτέμβρη η μάχη των εκλογών.

Αυτό ζήτησε χτες το βράδυ από τις γυναίκες του Βύρωνα η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Μιλώντας στον παλιό κινηματογράφο "Λουίζα", η ΓΓ του Κόμματος μετέφερε το θετικό κλίμα που συνάντησε σε όλες τις επαρχιακές πόλεις που επισκέφτηκε έως τώρα και επισήμανε την ανάγκη να γίνει ακόμα πιο συστηματική και πιο έντονη η δουλιά των κομματικών μελών, ώστε να μη χαθεί ούτε μια ψήφος. "Υπάρχει ένας αέρας αισιοδοξίας σ' αυτή την εκλογική μάχη, που πιστεύουμε ότι θα φέρει κάτι καινούριο στο κόμμα μας. Το μήνυμα που φέρνω από την επαρχία είναι ότι το ΚΚΕ συνεχώς κερδίζει, ήδη υπάρχουν στο δρόμο κόκκινοι ψήφοι και από άνδρες και από γυναίκες. Χρέος μας είναι έως τις 22 Σεπτέμβρη να μη χαθεί ούτε μια ψήφος, όλοι μαζικά να ψηφίσουν ΚΚΕ", είπε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο ρόλο που πρέπει να παίξουν οι κομμουνίστριες, τις οποίες κάλεσε να πλησιάσουν τις εργάτριες, τις γυναίκες που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλιά τους, τις γυναίκες που γυρνούν την πλάτη στην πολιτική, και να τις πείσουν πως δεν τιμωρούν παρά μόνο τον εαυτό τους με αυτή τη στάση. "Πρέπει να τις βοηθήσετε να ξεφύγουν από τα κηρύγματα της υποταγής και μοιρολατρίας, που σκόπιμα έχουν καλλιεργήσει τα δύο μεγάλα κόμματα. Να τις πείσετε να πλησιάσουν το κόμμα μας, να ψηφίσουν ΚΚΕ", τόνισε η Αλ. Παπαρήγα. Στην ομιλία της προειδοποίησε πως οι επόμενες μέρες θα 'ναι μέρες όπου θα κυριαρχήσουν ωμοί εκβιασμοί, θα ενισχυθούν τα συνήθη ψευτοδιλήμματα. Προειδοποίησε πως αν δεν καταδικαστεί ο δικομματισμός αλλά και τα υπόλοιπα μικρά κόμματα - τα χαρακτήρισε "αναχώματα" του δικομματισμού- θα έρθει καταιγίδα ιδιωτικοποιήσεων, θα κλείσουν και άλλα σύγχρονα εργοστάσια, θα αφανιστεί το ασφαλιστικό σύστημα. "Δημιουργήστε με την ψήφο σας φρένο και αντίβαρο σ' αυτή την πολιτική. Και ισχυρό αντίβαρο σημαίνει ισχυρό ΚΚΕ", κατέληξε η Αλ Παπαρήγα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Αλέκα Γιαννούση, υποψήφια βουλευτίνα του ΚΚΕ στη Β Αθηνών, η οποία ανέπτυξε τη σημερινή θέση της γυναίκας, τα σύγχρονα αδιέξοδα και τα προβλήματά της. Αναφέρθηκε στην ανεργία που μαστίζει το γυναικείο φύλο, στις ευέλικτες μορφές εργασίας που καταδικάζουν τις γυναίκες στην εξαθλίωση, στα λεγόμενα εκπαιδευτικά σεμινάρια που αδυνατούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, όπως επίσης και στην "κοινωνική" πολιτική του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας. "Αν σήμερα αγανακτούμε δικαίως, το αύριο φαντάζει ακόμα πιο εφιαλτικό ", τόνισε η Αλ. Γιαννούση. Και κάλεσε όλο το λαό και ιδιαίτερα τις γυναίκες να βάλουν με την ψήφο του "κόκκινο φρένο στην κοινωνική λαίλαπα που έρχεται". Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Βύρωνα, Ν. Ρογκάκος, και ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, Π. Μακρής.

Με καθαρό το κούτελο

Το ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνει με δικαιωμένη την πολιτική του σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Ζητάει την ψήφο του εργαζόμενου, γιατί ήταν αυτό που πρωτοστάτησε στου αγώνες του. Το ΚΚΕ σε αυτή την εκλογική μάχη μπαίνει με καθαρό το κούτελο του. Τα παραπάνω επισήμαναν, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που έγινε στην κεντρική πλατεία της Αγιας Παρασκευής, οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος στη Β Περιφέρεια της Αθήνας Νίκος Παπακωνσταντίνου και Νίκος Ζάχαρος.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου, παίρνοντας το λόγο, τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, προφασιζόμενη εθνικούς λόγους. Στην ουσία όμως, συνέχισε, πήρε την απόφαση για εκλογές, ύστερα από τις εντολές που πήρε από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και των Συνδέσμων Ελλήνων Βιομηχάνων. Ηταν μια απόφαση προκειμένου να βγει μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τη μονόπλευρη επίθεσή της στα συμφέροντα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Θα ακολουθήσει μια πολιτική που δε θα έχει στόχο να αναβαθμίσει τη διαβίωση του λαού και να καλύψει τις οξυμένες ανάγκες του, αλλά να προσφέρει περισσότερα κέρδη και να ξεπουλήσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας στην πλουτοκρατία.

Σ' αυτό το σημείο ο Ν. Παπακωνσταντίνου έκανε αναφορά και στην κρίση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του Αιγαίου. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ θέλουν να βάλουν την πατρίδα μας σε περιπέτειες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συνδιαχείριση του Αιγαίου.

Ο Ν. Ζάχαρος μίλησε για τα διάφορα κεντροαριστερά και κεντροδεξιά σενάρια, που τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν όλο και περισσότερο, τονίζοντας ότι στόχο έχουν την εξαπάτηση του ελληνικού λαού και τον εγκλωβισμό του στο παιχνίδι του δικομματισμού. Τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, επισήμανε, δεν κάνουν αντιπολίτευση με τις θέσεις και την πολιτική τους, απλά προσπαθούν να συμμετέχουν στο μοίρασμα της πίτας...

Κλείνοντας τις ομιλίες και οι δυο υποψήφιοι τόνισαν ότι το ΚΚΕ δε δίνει αόριστες υποσχέσεις και δεσμεύεται να αγωνιστεί δίπλα στους εργαζομένους. Ζητάει την ψήφο του λαού, γιατί είναι η μόνη δύναμη που αντιστέκεται χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Εχουμε με το μέρος μας την ίδια τη ζωή

"Οι εργαζόμενοι με την ψήφο έχουν χρέος όχι μόνο να καταδικάσουν το δικομματισμό και τις αυτοδυναμίες, αλλά ταυτόχρονα να φράξουν το δρόμο στη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, μέσα από κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά σχήματα". Με αυτά τα λόγια ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Σκιαδιώτης,μιλώντας χτες σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Μελετίου στα Σεπόλια, κάλεσε κάθε νέο, εργάτη, συνταξιούχο, επαγγελματία να ψηφίσει στις 22 Σεπτέμβρη το ΚΚΕ.

"Γιατί το ΚΚΕ - όπως μας είπε η 20χρονη Θεοδοσία Δαρβάρα που ψηφίζει για πρώτη φορά - είναι η μόνη αντίσταση και πρέπει να γίνει πιο δυνατό. Αποτελεί τη μόνη πολιτική δύναμη που στέκεται δίπλα στον εργάτη, τον απλό πολίτη".

"Γιατί το ΚΚΕ ποτέ δεν έλειψε... Ποτέ δεν απουσίασε... Ηταν πάντα παρόν στους λαϊκούς αγώνες", πρόσθεσε ο λογιστής Ηλίας Τίγκας. "Είναι το μόνο κόμμα που ενημέρωσε τον κόσμο για το Μάαστριχτ, που αν και ήταν αποκλεισμένο από τα ΜΜΕ έδωσε και δίνει τη μάχη για να είναι ο πολίτης πληροφορημένος γι' αυτά που ετοιμάζουν πίσω από την πλάτη του".

"Γιατί το ΚΚΕ έχει την αλήθεια με το μέρος του", υπογράμμισε η ιδιωτική υπάλληλος Αναστασία Θεοδωρακοπούλου. "Γιατί ανήκω σε αριστερή οικογένεια, γιατί το ΚΚΕ ήταν η περηφάνια του λαού μας, αφού και στις πιο δύσκολες συνθήκες κρατούσε ψηλά τη σημαία του αγώνα. Αυτό αποτελεί εγγύηση για το σήμερα, για να στέκονται πάντα ψηλά οι κόκκινες σημαίες των αγώνων".

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Γ. Σκιαδιώτης τόνισε ότι είναι καιρός οι εργαζόμενοι να μετατρέψουν την πίκρα, την αγανάκτηση, την απογοήτευση σε ψήφο καταδίκης ενάντια σε αυτούς που 20 χρόνια τώρα εναλλάσσονται στην εξουσία και το μόνο έργο τους ήταν να γεμίσουν ασφυκτικά τα χρηματοκιβώτια των πλουτοκρατών, αδειάζοντας ταυτόχρονα τις τσέπες των μισθοσυντήρητων.

"Αυτοί έχουν με το μέρος τους το ψέμα, τη διαστρέβλωση, τον αποπροσανατολισμό, την εξαγορά, τους εκβιασμούς, το ρουσφέτι, υπογράμμισε ο Γ. Σκιαδιώτης. Εμείς έχουμε με το μέρος μας την ίδια τη ζωή...".

"Στις 22 του Σεπτέμβρη", πρόσθεσε στο χαιρετισμό της η υποψήφια βουλευτίνα Λ. Αντιόχου, "ο λαός μπορεί με την ψήφο του να δώσει ένα χτύπημα σε αυτούς που του πρόσφεραν λιτότητα, υποταγή, ανεργία. Σε αυτή τη μάχη, μάχη για να ενισχυθεί το ΚΚΕ, ας βοηθήσουμε όλοι".

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ
Ακόμα να δώσουν λύση!

Στον... αέρα έχουν αφήσει κυβέρνηση και διοίκηση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" δεκάδες χιλιάδες Ελληνες ψηφοφόρους του εσωτερικού και του εξωτερικού, που θα ταξιδεύσουν με τα αεροπλάνα του εθνικού αερομεταφορέα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η κυβέρνηση, που όφειλε έγκαιρα να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη, φθηνή και χωρίς μεσάζοντες (τα κόμματα) μετακίνηση των ετεροδημοτών με τα αεροπλάνα της "Ολυμπιακής", δέκα μόλις μέρες πριν τις εκλογές, δεν έχει δώσει λύση στο πρόβλημα.Για την απαράδεκτη αυτή κωλυσιεργία, που εκ των πραγμάτων αποτελεί εμπαιγμό για τους ετεροδημότες ψηφοφόρους, οι αρμόδιοι προβάλλουν ως δικαιολογία ότι πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής στη ρύθμιση των παλιών χρεών των κομμάτων προς την "Ολυμπιακή" και μετά να διατεθούν νέα εισιτήρια στα κόμματα για τη μετακίνηση των ψηφοφόρων τους. Αυτή, όμως τη συμφωνία την είχε τορπιλίσει μέρες τώρα, από την πρώτη κιόλας άτυπη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας προκλητικά ότι το κόμμα του αρνείται να καταβάλει πριν τις εκλογές τα 700 εκατ. δρχ., που ζήτησε η ΟΑ ως προκαταβολή από το 1,2 δισ. δρχ. του συνολικού χρέους της ΝΔ. Βέβαια, είναι αυταπόδεικτο ότι επί της ουσίας πρόκειται για μια ακόμα "κοκορομαχία" ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για το ποιος θα εξασφαλίσει περισσότερα εισιτήρια για τους ψηφοφόρους του. Η εκκρεμότητα με τα χρέη είναι "στάχτη στα μάτια" του κόσμου.Αλλωστε, πρόκειται για οφειλές από το 1990 και είναι γνωστή η... συνέπεια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην εξόφληση των χρεών τους προς τις υπηρεσίες του δημοσίου (ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.). Οπως είναι γνωστό ότι για την περίοδο των εκλογών, όλως παραδόξως (;), οι θέσεις στα αεροπλάνα της "Ολυμπιακής" "μπλοκάρονται" πολλές μέρες πριν από ταξιδιώτες - "φαντάσματα", οι οποίοι μετά... αποκτούν "γαλάζιο" ή "πράσινο" ονοματεπώνυμο! Στις εκλογές του 1993 η ΝΔ είχε "κλείσει", με πλαστά στοιχεία, 20.000 εισιτήρια της ΟΑ, τα οποία διέθεσε μετά στους ετεροδημότες ψηφοφόρους της! Σήμερα, που δεν ελέγχει την ΟΑ ...κραυγάζει ότι το ΠΑΣΟΚ μεθοδεύει τον αποκλεισμό των ψηφοφόρων της και διαπραγματευόταν με ξένες αεροπορικές εταιρίες για μίσθωση αεροπλάνων. Η σκέψη αυτή φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε και η ΝΔ περιμένει σήμερα το πρωί την απάντηση της ΟΑ αν αποδέχεται ή όχι διακανονισμό των χρεών σε 70 μήνες! Αν υπάρξει συμφωνία, θα συνεδριάσει η Διακομματική Επιτροπή, για να οριστικοποιήσει τη χορήγηση εισιτηρίων (με πολύ μικρή έκπτωση 7%) στα κόμματα, ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη στις τελευταίες εκλογές.

Τα φύκια δε γίνονται μεταξωτές κορδέλες

Με ένα θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκαν τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ, τους υποψήφιους βουλευτές στην Α Αθήνας, Λεων. Αυδή και Στ. Λάμπρου,στη χτεσινοβραδινή προεκλογική συγκέντρωση, στην πλατεία Αγ. Αικατερίνης, στα Πετράλωνα. Μικρότεροι και μεγαλύτεροι, όλοι είχαν κάτι να πουν στους δύο υποψήφιους. Για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η νεολαία, για τις συντάξεις πείνας, για την αδιάφορη και ανάλγητη πολιτεία. Ομως, τα παράπονά τους συνοδεύονταν με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Στ. Λάμπρου,στο σύντομο χαιρετισμό του, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να καταδικάσουν τα δύο μεγάλα κόμματα και τις πολιτικές που αυτά ακολουθούν. Τόνισε όμως ότι, δεν αρκεί μόνο αυτό, χρειάζεται ταυτόχρονα να ενισχυθεί το ΚΚΕ, για να μπορέσει αύριο να αποτελέσει ισχυρή αντιπολίτευση, για να έχει τη δύναμη να υπερασπιστεί από καλύτερες θέσεις τα συμφέροντα των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών.

Από την πλευρά του, ο Λεων. Αυδής επισήμανε ότι η προοπτική που ανοίγεται είναι ζοφερή, αν δε χτυπηθεί ο δικομματισμός και τόνισε: "Αυτό που επιδιώκουν τα διεθνή κεφαλαιοκρατικά κέντρα, είναι να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων και των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων, τη δική τους κρίση. Αυτή την επιδίωξη έχουν αποδεχτεί και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και χρειάζεται πολύ θράσος, να σας ζητάνε την ψήφο σας. Να ζητάνε από τον άνεργο να ψηφίσει την ανεργία του, από τον αγρότη την εγκατάλειψη της παραγωγής του, από τον μικρομεσαίο το λουκέτο της επιχείρησής του. Οσο κι αν προσπαθούν, όμως, δεν μπορούν να κάνουν τα φύκια να φαίνονται μεταξωτές κορδέλες".

Στη συνέχεια, καυτηρίασε και τη στάση των μικρότερων κομμάτων, που διαφοροποιούνται μόνο στα μικρά και δευτερεύοντα. "Η μόνη αντίσταση - επισήμανε - είναι το ΚΚΕ, το κόμμα που στάθηκε δίπλα στον εργάτη, στον αγρότη, τον άνεργο, που πάλεψε για την ειρήνη και τη φιλία των λαών. Το κόμμα που η καρδιά του χτυπάει με τους ανέργους της Ευρώπης, τους άστεγους της Αμερικής, τους πεινασμένους της Αφρικής. Το κόμμα αυτό σας καλεί τώρα να του δώσετε την ψήφο σας, να του δώσετε τη δύναμη που χρειάζεται για να συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα".

Γιατί με το ΚΚΕ

Του Μιχάλη ΜΕΡΑΚΛΗ*

Αρκετοί είναι εκείνοι, που σε σχετικές συζητήσεις μου λένε: το ΚΚΕ έχει δίκιο, οι αναλύσεις που κάνει για τα οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά ζητήματα είναι ορθές. Υπάρχει μια αντικειμενική, μια ρεαλιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών. Καταλαβαίνεις ότι είναι βάσιμα τα αίτια, που οι αναλύσεις αυτές ανακαλύπτουν και αποκαλύπτουν πίσω από τα γεγονότα, πίσω από την εκκρεμότητα του Κυπριακού, πίσω από τη συντηρούμενη κρίση στο Αιγαίο και την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και πίσω από την προσπάθεια της επίσημης ελληνικής πολιτικής να ενοχοποιηθεί αποκλειστικά η Τουρκία, πίσω απ' την απροθυμία των Αμερικανών συμμάχων και των Ευρωπαίων εταίρων να οδηγήσουν σε εποικοδομητικές λύσεις κλπ.

Αλλά, λένε αρκετοί από τους φίλους αυτούς, αν οι αναλύσεις είναι αντικειμενικές, πειστικές, ρεαλιστικές, ποια θα μπορούσε να είναι και η εξίσου ρεαλιστική λύση των οικονομικών, κοινωνικών, εθνικών ζητημάτων μας; Τώρα μάλιστα, όπου δεν υπάρχει το αντίπαλον δέος, η Σοβιετική Ενωση, και σχεδόν όλος ο κόσμος ελέγχεται και εξουσιάζεται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τους ισχυρούς της ΕΕ, ποια εναλλακτική λύση υπάρχει; Αν το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί και Ευρωπαϊκή Ενωση τώρα, όπου είμαστε σύμμαχοι και εταίροι, μας φέρονται όπως μας φέρονται, δεν είναι λογικό να υποθέσουμε ότι, αν βγούμε από το ΝΑΤΟ π.χ., η θέση μας θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, αφού δεν θα είμαστε ούτε καν προσχηματικοί, έστω, σύμμαχοι;

Το ερώτημα αυτό των φίλων, που ασφαλώς δεν είναι ακαδημαϊκό, αλλά απηχεί τη δραματικότητα και την τραγικότητα των καιρών που ζει η ανθρωπότητα ύστερα από την ανατροπή του σοσιαλισμού, θα μπορούσε εντούτοις, απολυτοποιημένο, να μας οδηγήσει στη λύση τού: "σφάξε με, αγά μου, ν' αγιάσω"! Είναι, όμως, λύση αυτή; Η, απλώς, η κωμικοτραγική πολυτέλεια της εκλογής, εκ μέρους του θύματος, του τρόπου, με τον οποίο θα ήθελε να το σφάξουν;

Εγώ πάντως θα ήθελα να δώσω μιαν άλλη απάντηση στους φίλους που με ρωτούν, λέγοντας πως ήδη η ανάλυση η ίδια, είναι και μια λύση, σε πρώτο στάδιο. Γιατί δεν είναι διόλου αυτονόητο, πως τα πραγματικά αίτια της πολλαπλής κρίσης του τόπου, - εθνικής, κοινωνικής, οικονομικής, - γίνονται αντιληπτά, είναι ορατά από το σύνολο του λαού μας. Κάθε άλλο μάλιστα. Μια πρώτη λοιπόν λύση είναι να μάθει ο λαός τι συμβαίνει πραγματικά, κι όχι μέσα από τις διαθλάσεις της προπαγάνδας, της παραπληροφόρησης, της εσφαλμένης, για λόγους σκοπιμότητας, ερμηνείας των γεγονότων. Η αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ θα ήταν και μια απόδειξη, ότι αυξήθηκε ο αριθμός εκείνων, που βλέπουν ορθά. Μια τέτοια γνώση, όταν γενικευθεί, μπορεί να οδηγήσει - όχι μόνο το δικό μας λαό - στην άλλη λύση, της ρήξης και της ανατροπής της επιβεβλημένης πολλαπλής ανελευθερίας.

* Ο Μιχάλης Μερακλής είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

en Η Αλέκα Παπαρήγα στον Πειραιά

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα περιοδεύσει σήμερα στις 6.30 π.μ. στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στις 7.30 μ.μ. θα χαιρετίσει στη συγκέντρωση του Κόμματος στο Περιβολάκι της Νίκαιας.Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Κόμματος στη Β Πειραιά Γερ. Αραβανής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ