ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδιος ο στόχος

Τεράστιο και οξύτατο είναι το πρόβλημα της ανεργίας και δεν μπορούσε, βέβαια, να μείνει έξω από την προεκλογική διαμάχη. Και μαζί του, το φαινόμενο των εκατοντάδων χιλιάδων ξένων εργατών, που δουλεύουν ή ψάχνουν για δουλιά στη χώρα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, χωρίς άδεια εργασίας ή ακόμη και χωρίς άδεια εισόδου στην Ελλάδα. Κι ενώ το ζήτημα υπάρχει πολλά χρόνια και αρκετά σε φάση όξυνσης, ενώ, για χρόνια τώρα το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα αγωνίζεται και προβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις και, ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει τα ορισμένα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού, έρχονται τώρα οι δύο εκπρόσωποι του δικομματισμού, να χύσουν δάκρυα και να μοιράσουν προεκλογικές υποσχέσεις. Αυτοί, που μέχρι σήμερα κυβερνούσαν και κυβερνούν. Λες και δεν ξέρουν οι εργαζόμενοι, τι έκαναν μέχρι χτες...

Κάποια στιγμή ο "κεφαλικός φόρος" για τους ξένους εργάτες έγινε πιθανή προοπτική, όταν ο "σοσιαλιστής" υπουργός Εργασίας, Στ. Τζουμάκας, ανακοίνωνε ορισμένα μέτρα - με τις ανακοινώσεις μείναμε - στην κατεύθυνση της νομιμοποίησης των αλλοδαπών που εργάζονται και ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς στη χώρα μας. Είχε μάλιστα ...αιτιολογήσει ο υπουργός την πρότασή του, λέγοντας ότι πολλοί αλλοδαποί δίνουν έτσι κι αλλιώς αρκετά χρήματα, για να μπουν στη χώρα μας και δεν υπάρχει λόγος να μην τα παίρνει το κράτος!

Πριν λίγες μέρες ο αρχηγός της ΝΔ, Μ. Εβερτ, άσκησε τον προσφιλή του λαϊκισμό ανακατεμένο με μια δόση ρατσισμού και μια τζούρα ελληνοχριστιανικής ηθικής... Με λίγα λόγια δήλωσε ότι οι περίπου 400 χιλιάδες αλλοδαποί, που ζουν και εργάζονται παράνομα στη χώρα μας, παίρνουν τις θέσεις εργασίας των"παιδιών μας" και προανήγγειλε πογκρόμ διώξεων. Το "κερασάκι" ήταν η δήλωσή του, "να υπάρχει ανθρωπιά απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους"...

Οι 500.000 περίπου αλλοδαποί στη χώρα μας ζουν σε άθλιες συνθήκες. Παλεύουν καθημερινά στην καλύτερη περίπτωση για ένα κομμάτι ψωμί. Πολυμελείς οικογένειες κοιμούνται σε ένα μονάχα δωμάτιο, χωρίς θέρμανση και νερό, χωρίς να ικανοποιούν στοιχειώδεις όρους διαβίωσης. Η "μαύρη εργασία" βρίσκει το νόημά της, με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κάνουν τις πιο σκληρές δουλιές με το χαμηλότερο μεροκάματο, δίχως δικαιώματα, δίχως καμία εξασφάλιση, δίχως αύριο. Οι συμπατριώτες μας εργοδότες τούς χρησιμοποιούν γι' αυτό ακριβώς το λόγο. Επειδή μπορούν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη τους, να τους εκβιάσουν και να κερδίσουν πολλά χρήματα από την εργασία τους.

Θέλοντας, πάνω από όλα, να ικανοποιήσουν αυτή την "ανάγκη" για εκμετάλλευση, τα δυο μεγάλα κόμματα, που εναλλάσσονται στην εξουσία, αποφεύγουν να δώσουν λύση στην κατεύθυνση της νομιμοποίησης, όπως τουλάχιστον απαιτούν τα σωματεία εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί την τακτική του "στρίβειν διά του αρραβώνος". Αποδέχεται, δηλαδή, γενικά τη νομιμοποίηση, αλλά δεν κάνει τίποτα, πέρα από διακηρύξεις, για να την προωθήσει. Η ΝΔ διασκεδάζει τους φόβους και την άγνοια μερίδας του κόσμου, αναδεικνύοντας τον "δαίμονα" του αλλοδαπού, που τρώει το ψωμίμας. Και τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν τον ίδιο στόχο, γι' αυτό τους αξίζει το ίδιο "μαύρισμα".

Η κατηφόρα του κυβερνητικού συνδικαλισμού

Αποκαλυπτική η παρουσία της κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ τις προάλλες, στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Αποκαλυπτική, όχι μόνο της μέχρι σήμερα κατρακύλας της, αλλά ακόμη περισσότερο, της από δω και πέρα πορείας της. Αποκαλυπτική ακόμη, για το ρόλο που επιφυλάσσει στην τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις μετεκλογικές εξελίξεις και σε ενδεχόμενο επανεκλογής της στην κυβερνητική εξουσία της χώρας. Ρόλο, ακόμη περισσότερο ενεργητικής και πιο ανοιχτής υποστήριξης της αντεργατικής της πολιτικής, περισσότερο έντονης υπονόμευσης και αποπροσανατολισμού του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ρόλο, βασικού μοχλού στην επιχείρηση ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης στις λογικές της "κοινωνικής συναίνεσης" και της ταξικής συνεργασίας, της επιχείρησης υποταγής της στις αυξανόμενες απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό για όλα τα παραπάνω, είναι το γεγονός, πως οι θέσεις που διατύπωσε προχτές ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είναι αρκετά πιο πίσω και απ' αυτές που η ίδια πλειοψηφία είχε μέχρι πρότινος.

Ετσι, όπως διαβάζουμε και στο σχετικό δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ, η θέση της για δημόσια, γενική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση στηριγμένη στην αρχή της τριμερούς χρηματοδότησης... αναδιατυπώνεται τώρα ως εξής: "Μεταρρύθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος στην κατεύθυνση της οικονομικής βιωσιμότητας και της κοινωνικοασφαλιστικής αποτελεσματικότητας"... Αναδιατύπωση, που μοιάζει ιδιαίτερα με τις αντίστοιχες θέσεις και διατυπώσεις που χρησιμοποίησε ο Κ. Σημίτης, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, εξαγγέλλοντας το 1997, ως έτος αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος. Μ' άλλα λόγια, "φέξε μου και γλίστρησα"...

Η θέση της ΓΣΕΕ, για 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών, αναδιατυπώνεται σε "μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών"... έτσι για να λέμε κάτι. Κάτι που γίνεται ολοφάνερο, όχι μόνο επειδή η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνδικαλισμού στη ΓΣΕΕ πριονίζει συνεχώς το συγκεκριμένο αίτημα. Αλλά και επειδή δεν κάνει το παραμικρό για τη διεκδίκησή του. Δεν κάνει το παραμικρό, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, όχι μόνο το απορρίπτει, αλλά βλέπει θετικά και διαμορφώνει προϋποθέσεις για την προώθηση των αντεργατικών απαιτήσεων των μεγαλοβιομηχάνων.

Η θέση για ουσιαστική προστασία των ανέργων μεταβάλλεται σε θέση υπέρ "της προώθησης πολιτικών ενεργητικής στήριξης της απασχόλησης", στο όνομα της οποίας η κυβέρνηση καταργεί το επίδομα ανεργίας από τους άνεργους και το δίνει "επιδότηση" στους εργοδότες.

Η θέση για αναπροσαρμογή των κατώτερων συντάξεων στα 20ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, μεταμορφώνεται ως εξής: "Καταβολή αυξήσεων στις συντάξεις, ίση με το ποσοστό αύξησης που προβλέπεται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας"! Εγκαταλείπεται έτσι ένα βασικό και αφετηριακό αίτημα των συνταξιούχων και ξαναπετιέται στο καλάθι των αχρήστων η υπογραφή της ίδιας πλειοψηφίας, όταν πριν ένα μόνο χρόνο υπέγραφε μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων και αυτή τη διεκδίκηση.

Ειδικότερα για το τελευταίο, ας θυμάται ο νέος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ότι ανάλογη λαθροχειρία επιχείρησε και ο προκάτοχός του. Υποχρεώθηκε, όμως, να τα μαζέψει, όταν κράχτηκε αγρίως από τους συνταξιούχους και χαρακτηρίστηκε "ανεπιθύμητος" στις κινητοποιήσεις τους. Εζήλωσε, μήπως, τη δόξα του; Η κρίνει ότι μετά το κατάπτυστο ΕΚΑΣ παραγράφτηκε το βασικότερο αίτημα των συνταξιούχων;

Σημείωση: Εκτάκτως και μόνο για σήμερα η συνεργασία του Χρ. Θεοχαράτου αναβάλλεται

Πώς σας "ξέφυγαν" κ. Σημίτη;

Το διαφημίζει διαρκώς και γεμάτος υπερηφάνεια, κάθε φορά που απευθύνεται προς τους εργοδότες και την οικονομική ολιγαρχία, ο πρωθυπουργός: Το ΠΑΣΟΚ μείωσε τις χαμένες ώρες από τις απεργίες. Ελα, όμως, που ο Κ. Σημίτης άλλη μια φορά δε λέει την αλήθεια, ή μάλλον λέει τη μισή αλήθεια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που δημοσιεύτηκαν χτες, οι "χαμένες ώρες εργασίας" στο 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος (κυβέρνηση Σημίτη) έφτασαν το 1,3 εκατ. και διπλασιάστηκαν έναντι του 1995. Μάλιστα, οι περισσότερες απεργίες έγιναν στον ιδιωτικό τομέα.

Πώς σας "ξέφυγαν" όλοι αυτοί κ. Σημίτη; Μήπως πρέπει να ανακαλέσετε στην τάξη τον Πρωτόπαππα και τους "συν αυτώ", που σας καθησύχαζαν ότι η αποστολή εξετελέσθη; Πώς τολμάτε και ψεύδεστε απέναντι στα μεγάλα αφεντικά;

Πάντως, μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι μετά τις εκλογές, είστε δεν είστε κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι σας επιφυλάσσουν πολλές τέτοιες εκπλήξεις.

Στημένο παιχνίδι για δύο

Μεγάλος καυγάς έχει ξεσπάσει μεταξύ των επιτελείων του Κ. Σημίτη και του Μ. Εβερτ, για τα ονόματα των δημοσιογράφων που θα συμμετάσχουν στο αυριανό θέατρο που ετοιμάζουν στην τηλεόραση.

Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνουμε το λόγο. Ετσι κι αλλιώς τα ονόματα των μεγαλοδημοσιογράφων που "παίζουν" είναι όλοι τους δοκιμασμένοι και καταξιωμένοι στο να φέρουν σε πέρας ανάλογες αποστολές. Εχουν συνειδητοποιήσει πολύ καλά το ρόλο τους και ξέρουν άριστα ποια συμφέροντα και αφεντικά εξυπηρετούν.

Αλλωστε, το όλο παιχνίδι είναι στημένο για να παγιδεύει τις λαϊκές μάζες. Οπως στημένες θα είναι, πιθανότατα, και οι ερωτήσεις.

Αντεπιτεθείτε πριν επιτεθούν

"Για να προχωρήσει η εξυγίανση της οικονομίας θα πρέπει να γίνουν απολύσεις. Να είμαστε ξεκάθαροι με αυτό ώστε να μη δημιουργούμε αυταπάτες στον ελληνικό λαό".

Από τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη την Τρίτη το βράδυ στο "Μέγκα". Ενας αυθεντικός εκπρόσωπος της αστικής τάξης, οπαδός των "καθαρών λύσεων", με απροκάλυπτο κυνισμό αποκαλύπτει ό,τι αποσιωπούν ο Κ. Σημίτης και ο Μ. Εβερτ μέχρι τις 22 του μήνα προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο του ελληνικού λαού. Αποκαλύπτει δηλαδή, ότι ανεξάρτητα με το πια κυβέρνηση εκλεγεί στις 22 Σεπτέμβρη, από τις 23 θα αρχίσει νέα γενικευμένη επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων, επίθεση, η σφοδρότητα της οποίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι. Αυτή είναι η λύση που προωθούν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης. Μαυρίστε και τους δύο. Αντεπιτεθείτε με την ψήφο σας στηρίζοντας το ΚΚΕ.

Ολοι μέσα...

ΑΥΞΗΣΑΜΕ τους εισακτέους στα πανεπιστήμια, για να μπει και το παιδί σου, ψήφισέ μας!

- Μα δεν έχω παιδί;

- Ψήφισέ μας και θα σου κάνουμε και παιδί... (παλιό, αλλά ταιριάζει!)

***

Εχει εξεταστική τούτη την περίοδο στα πανεπιστήμια κυρ - Γιωργάκη. Γιατί δεν εξαγγέλλεις ότι περνάνε όλοι άνευ εξετάσεων;

***

Φυσικά, όσοι δεν περάσουν και με αυτές τις ρυθμίσεις, δεν πειράζει. Εχει ευρωεκλογές, δημοτικές εκλογές και 3 χρονάκια (κατά τα σύγχρονα ήθη) κι άλλες βουλευτικές!

***

Εννοείται ότι οι μελλοντικοί υποψήφιοι που είναι σήμερα στη Γ Γυμνασίου δε χρειάζεται να ανησυχούν. Μέχρι τις πανελλήνιες του 1999 θα έχουμε εκσυγχρονιστεί ακόμα περισσότερο.

***

Πάντως, μη νομίζετε πως δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ η εφαρμογή του μέτρου, ακόμα κι αν βγει κυβέρνηση. Αύξησε μεν τους εισακτέους, αλλά θα αυξήσει και τους ανέργους με την πολιτική του, οπότε ισοσκελίζεται η διαφορά...

***

ΚΙ ΑΦΟΥ μας διαφώτισαν με τις θέσεις τους για την οικονομία, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είπαν να κάνουν το ίδιο με τα εθνικά θέματα...

***

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να περάσουν από τα τηλεοπτικά πάνελ όλοι οι αλληλοκατηγορούμενοι... "μειοδότες", "πουλημένοι", "προδότες", "εθνοκάπηλοι", "λιποτάκτες" και "λιγόψυχοι", που επί χρόνια φροντίζουν για την εξωτερική μας πολιτική.

***

"Δεν έχει στρατηγική", λέει ο Σημίτης για Εβερτ, "έχει δεσμεύσεις στο εξωτερικό", απαντά ο Μίλτος. Αμφότεροι πάντως έχουν τη... "στρατηγική των δεσμεύσεων"!

***

Στη γωνιά, όμως, τους περίμενε ο Συνασπισμός, για να βάλει θέμα "εθνικής συνεννόησης" και βέβαια διάσκεψης αρχηγών κομμάτων. Ελπίζει ακόμα ο Κωσταντόπουλος που το 'χει ως γνωστόν άχτι να καθίσει σε ένα τέτοιο τραπέζι...

... και ευρω-κατευθυνόμενοι

Είπαν κι άλλα στον "Ευαγγελισμό" οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ.

Οτι στις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ - αν γίνει κυβέρνηση - θα είναι η αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος και η προώθηση του νομοσχεδίου για την υγεία.

Αν προωθηθεί, όμως, το σχέδιο που έχει ετοιμαστεί, τότε τινάζονται στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία. Κι ύστερα θα 'ρχονται να λένε ότι τα ταμεία δεν μπορούν να πληρώσουν τις συντάξεις - έτσι το 'πε και χτες ο Π. Οικονόμου - και χρειάζεται καινούριο νυστέρι.

"Φαύλος κύκλος" δηλαδή. Και όχι μόνο αυτό. Το ίδιο έλεγε η ΝΔ όταν οδήγησε τις συντάξεις στο σφαγείο και με το ίδιο επιχείρημα υποστηρίζει - και σήμερα - το αντιασφαλιστικό της πλέγμα.

Αλλα εκτός από "ευρω-κατέβατοι", οι άνθρωποι είναι, πρωτίστως, ευρω-κατευθυνόμενοι.

"Ευρω-κατέβατοι"...

Προεκλογική συγκέντρωση είχε χτες το ΠΑΣΟΚ στον "Ευαγγελισμό" και μίλησαν οι υποψήφιοι βουλευτές Θ. Τσούρας και Π. Οικονόμου.

Και σε κάποια στιγμή, ο Π. Οικονόμου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέτυχε την ανάπτυξη χωρίς λιτότητα. Πέραν του ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και της ΝΔ - πέτυχε μόνο στη λιτότητα και απέτυχε στην ανάπτυξη, αυτά τα έλεγαν σε εργαζόμενους με βασικούς μισθούς 29.000 (ΥΕ) και 36.000 (ΠΕ), οι οποίοι, μαζί με άλλα επιδόματα, "καθαρίζουν" 137.000 και 155.000 δραχμές το μήνα αντίστοιχα.

Για να τους δώσουν δε ένα επίδομα 35.000 δραχμών κινήθηκε "γη και ουρανός". Ασε που, εκτός απ' την κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ, χρειάστηκε να... ξοδέψουν και τη σοφία τους οι νομικοί δύο υπουργείων (Οικονομικών και Υγείας), για να αποφανθούν ότι τελικά δικαιούνται και οι ειδικευόμενοι γιατροί αυτό το επίδομα.

Μέχρι τώρα για τέτοιες περιπτώσεις ο κατάλληλος χαρακτηρισμός ήταν αυτός του "ουρανοκατέβατου". Αλλά φαίνεται ότι δεν αποδίδει πια ούτε κατ' ελάχιστον τέτοιες καταστάσεις. Γι' αυτό και πρέπει να αντικατασταθεί με το χαρακτηρισμό του "ευρω-κατέβατου".

Ο "βασιλιάς"

Οσο άρχουν στη Βουλή

το λαό έχουν κουρελή,

μα στα τέσσερα τα έτη

κάνουν "ρήγα" τον επαίτη

και τον βάζουνε στο θρόνο,

για δυο - τρεις βδομάδες μόνο...

"Χαίρ' αφέντη μας καλέ",

λένε "πράσινοι" και "μπλε"

και του τάζουν "δώρα" χίλια

και λαγούς με πετραχήλια,

και του κάνουν τεμενάδες

οι ξετσίπωτοι παπάδες...

"Αρχων" ως την Κυριακή,

που θα πέσει το "κουκί",

γιατί πάλ' από Δευτέρα

ο λαός πετιέται πέρα,

κι απ' "αφέντης"

και "σουλτάνος"

ξαναγίνεται ζητιάνος!

Ο οίστρος

Ο "Ρ" επιθυμώντας να διευκολύνει τους αναγνώστες του στην "παρακολούθη

Ο "Ρ" επιθυμώντας να διευκολύνει τους αναγνώστες του στην "παρακολούθηση" και "κατανόηση" της προεκλογικής αντιπαράθεσης των εταίρων του δικομματισμού, συνεχίζει και σήμερα την απαρίθμηση βασικών όρων από το Λεξικό Προεκλογικών Εννοιών.

"Ωρα για δουλιά": Το "εκσυγχρονιστικό" σύνθημα "νίκης" της ΝΔ. Το δικομματικό "αντίδοτο" της "μεγάλης νίκης". Η πρώτη απορία όμως που δημιουργείται είναι αν η ΝΔ έχει δουλιά για όλους. Και παρεμπιπτόντως, για τους 500.000 ανέργους. Ορεξη υπάρχει, δουλιά όμως; Κατά τ' άλλα, δεν αμφιβάλλουμε ότι η ηγεσία της ΝΔ, αν κερδίσει τις εκλογές, θα πέσει με τα μούτρα στη δουλιά, για να αποδείξει ότι είναι καλύτερη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις "μεγάλες δουλιές" που τους αναθέτουν τα αφεντικά.

Ανταγωνιστικότητα: Στο όνομά της πίνουν νερό εργοδότες και το πολιτικό τους προσωπικό. Είναι η τελευταία λέξη του νεοφιλελευθερισμού και του "εκσυγχρονισμού". Τα πάντα πρέπει να γίνουν "ανταγωνιστικά". Που σημαίνει, να μπορούν οι επιχειρηματίες να κάνουν όσες απολύσεις θέλουν και όποτε θέλουν, να μην πληρώνουν αποζημιώσεις, να μην πληρώνουν εισφορές στα ταμεία, να απασχολούν όσους και όποτε θέλουν και βέβαια να τους παρέχεται γενναιόδωρα "φθηνό χρήμα". Για τον εργαζόμενο, όμως, "ανταγωνιστικότητα" σημαίνει, ότι πρέπει να μειωθούν οι αποδοχές του σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να ανταγωνίζεται τους εργαζόμενους στην Αλβανία, στην Ασία κ.ο.κ.

Τα καλά και συμφέροντα

Λιγότερο κράτος αξιώνουν όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια οι πολυεθνικές, προσβλέποντας σε μεγαλύτερη ασυδοσία και περισσότερα υπερκέρδη από τη ληστρική εκμετάλλευση των ανθρώπων του μόχθου και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Την ίδια αξίωση προβάλλει και η ηγεσία των Ελλήνων βιομηχάνων, που αποτελεί τη φωνή τους στην Ελλάδα.

Μόλις προχτές, η ηγεσία του ΣΕΒ - που δημόσια δηλώνει αντίθετη στον κρατισμό - αξιώνει από την κυβέρνηση, που θα προκύψει στις 23 Σεπτέμβρη, να εξασφαλίσει "τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στις προμήθειες του δημοσίου και των δημόσιων οργανισμών". Ούτε λίγο ούτε πολύ, τα θέλουν μονά - ζυγά δικά τους. Από τη μια δε θέλουν κρατικές παρεμβάσεις και από την άλλη - σαν τρωκτικά του δημόσιου χρήματος που είναι - απαιτούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, να τους εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερτικό από τις κρατικές προμήθειες.

Η ουσία, λοιπόν, είναι τα καλά και συμφέροντα και όλα τ' άλλα, περί κρατισμών κλπ., είναι προσχήματα και προφάσεις εν αμαρτίαις. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Δοξάστε τους...

Ο κομματικός νομάρχης Σάμου, με ανακοίνωση που δόθηκε για δημοσίευση επί πληρωμή στον τοπικό Τύπο, έρχεται να ενημερώσει τους ψηφοφόρους της περιοχής πως, τώρα, μερικές μέρες πριν την Κυριακή των εκλογών, ο Κ. Λαλιώτης αποφάσισε και βρέθηκαν τα λεφτά για το λιμάνι Καρλοβάσου, ενώ ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας ετοιμάζεται να δημοπρατήσει κατοικίες και να δώσει δάνεια για εργατικές κατοικίες κλπ. κλπ. και, μάλιστα, με διευκολύνσεις!

Τώρα βρήκαν χρήματα, που δεν έβρισκαν πριν. Κι, από την άλλη, ανακοινώνουν δημοπράτηση έργων, χωρίς να δεσμεύονται σε κάποιο χρονοδιάγραμμα κατασκευής τους. Οπως έγινε και με το γνωστό πακέτο Ντελόρ, για έργα που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν! Καλό είναι το νέο ήθος και ύφος να το λες για κατανάλωση κι όποιος "τσιμπήσει", αλλά χωρίς εξαγορά ψήφων δε γίνεται. Δοξάστε τους!

Τύφλα να 'χουν...

Μια ακόμα... "έκθεση ιδεών" μάς έστειλε προχτές ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας - την τρίτη από το διορισμό του στο υπουργείο - για τα έργα και τις ημέρες της τριετίας ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο του.

Θα πείτε, πού τα ξέρει ο Στ. Τζουμάκας, αφού ο ίδιος είναι μόλις 8 μήνες στο υπουργείο και απλώς διαχειρίζεται την κρίση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ (κατά δήλωσή του, π.χ., για το βαμβάκι και την κτηνοτροφία). Ε, κάτι έπρεπε να προβάλει, ενόψει εκλογών, ανεξάρτητα αν δεν έχει να επιδείξει κάποιο άξιο λόγου έργο. Κατανοητό αυτό! Εκείνο που δεν καταλαβαίνουμε, όμως, είναι γιατί χρειαζότανε 75 ολόκληρες δακτυλογραφημένες σελίδες για να μας πει, όλο κι όλο, ότι και μετά τις εκλογές θα εφαρμόζει τη νέα ΚΑΠ και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ; Εκτός κι αν θεωρεί πως, έτσι, δικαιώνει το βαρύγδουπο τίτλο που έχει βάλει στην έκθεση του: "Απολογισμός Εργου 1993 - 96 Στρατηγική - πολιτικές και Προγραμματικές Προτεραιότητες για τη νέα τετραετία 1996 - 2000"! Τύφλα να 'χουν αυτοί που φτιάξανε την ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ!

Προεκλογική πρεμούρα

Σε πληθώρα προεκλογικών υποσχέσεων επιδίδονται το τελευταίο διάστημα τα στελέχη και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στη Λήμνο για να υφαρπάξουν την ψήφο των κατοίκων, καθώς διαισθάνονται πως, πλέον, ο Λημνιακός λαός γυρίζει την πλάτη του στο δικομματισμό.

Ετσι, τώρα μόλις, προεκλογικά, θυμήθηκαν και υπόσχονται τη δημιουργία ΙΕΚ στη Λήμνο, τη στελέχωση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ και τη χρηματοδότηση έργων όπως π. χ. ο βιολογικός καθαρισμός και η κατασκευή φράγματος Κασπακά - Κορνού. Κι αυτά, ενώ πριν την προκήρυξη των εκλογών κώφευαν όταν τα ζητήματα αυτά έμπαιναν από τους μαζικούς φορείς του νησιού. Μάλλον, όμως, είναι αργά να πείσουν τους κατοίκους της περιοχής για το αγαθό των προθέσεών τους. Οι Λημνίοι μόνον τους κομμουνιστές έβρισκαν συμπαραστάτες τους όταν διεκδικούσαν την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων τους κι αυτούς θα στηρίξουν για να έχουν και μετά τις 23 Σεπτέμβρη που οι άλλοι θα ξεχάσουν τις υποσχέσεις τους...

... και "μαυρίστε" τους!

Ανάλογα και στην Πάτρα. Ολα τα "όπλα" έχει ρίξει στη μάχη της ψήφου ο υφυπουργός Αθλητισμού και υποψήφιος βουλευτής Αχαϊας του ΠΑΣΟΚ, Α. Φούρας. Ανάμεσά τους και τη διοίκηση της Παναχαϊκής, η οποία διοργάνωσε και ειδική εκδήλωση χτες, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, για να "τιμήσει το έργο του, προς τον Πατραϊκό αθλητισμό, το ποδόσφαιρο και την ομάδα"...

Ετσι τη λένε τώρα την ψηφοθηρία. Είναι θέμα "νέου" ύφους βλέπετε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ