ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
Με τη σφραγίδα του Ντέιτον

ΣΑΡΑΓΕΒΟ .-

Οι πρώτες βοσνιακές εκλογές έγιναν το περασμένο Σάββατο φέροντας τη μελανή σφραγίδα της Συνθήκης του Ντέιτον, του ασφυκτικού ελέγχου των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών στρατευμάτων και του - κατά τόπους - στενού ελέγχου των πρώην περιφερειακών κυβερνητικών αξιωματούχων.

Διεξήχθησαν, επίσης, κάτω από την πλήρη "κάλυψη" των αρμόδιων - για τη διοργάνωσή τους - αξιωματούχων του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), χωρίς να λείψουν τα παρατράγουδα κάθε λογής, όπως, μεταξύ άλλων, σοβαρές παρατυπίες στους καταλόγους εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, προβλήματα στη μεταφορά των προσφύγων προς τα εκλογικά κέντρα, πολύωρες καθυστερήσεις (που ξεπερνούσαν τις 9 με 10 ώρες) μέχρις ότου το ψηφοδέλτιο του ψηφοφόρου φτάσει στα χέρια του και από εκεί στην κάλπη!

Τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα σχετικά με το Τριμελές Συλλογικό Προεδρείο της Βοσνίας θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από σήμερα τα ξημερώματα, ενώ αυτά που αφορούν την εκλογή μελών στα κοινοβουλευτικά σώματα θα γίνουν γνωστά από τις 17 Σεπτέμβρη.

Διχασμένες εκτιμήσεις Αμερικανών, αξιωματούχων του ΟΑΣΕ και της ΕΕ

"Ηταν μια εκλογική διαδικασία στην οποία δεν παρατηρήσαμε πράγματα που θα την καθιστούσαν άκυρη", δήλωνε χτες ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ (απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον) αναφερόμενος στις εκλογές της Βοσνίας. Ο ίδιος έκανε την παραπάνω εκτίμηση επισκεπτόμενος διάφορες περιοχές του Σαράγεβο με ελικόπτερο και εξέφρασε πάνω - κάτω τη γενική "άποψη" των αξιωματούχων του ΟΑΣΕ για τις πρώτες μεταπολεμικές βοσνιακές εκλογές.

Ετσι, ο ΟΑΣΕ ήταν σχεδόν... απόλυτα ικανοποιημένος με το γεγονός της προσέλευσης των ψηφοφόρων προς τις κάλπες (έδινε ποσοστό γύρω στο 70% με 80%!) και προσεχτικά "έκπληκτος" για το γεγονός ότι, παρά τα μέτρα ασφαλείας των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, μόλις 20.000 μουσουλμάνοι πρόσφυγες επέστρεψαν για να ψηφίσουν στις παλιές κατοικίες τους (εκ των οποίων πολλές βρίσκονταν σε σερβοβοσνιακά εδάφη)!

Οταν η Δημοκρατική Δράση, το κόμμα των Βόσνιων μουσουλμάνων (πρόκειται για την παράταξη του Προέδρου Αλία Ιζετμπέκοβιτς) ανακοίνωσε ότι δε θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών που προέρχονται από τα ελεγχόμενα από τους Σέρβους εδάφη λόγω "σοβαρών ανωμαλιών και παρατυπιών", ο ΟΑΣΕ απάντησε: "Κανένα πρόβλημα"! Γιατί; Επειδή, κατά τον ΟΑΣΕ, όλα τα θέματα που αφορούν παρατυπίες και ενστάσεις για την εκλογική διαδικασία θα εξεταστούν από τους αρμόδιους αξιωματούχους του οργανισμού στο... προσεχές μέλλον!

Παρόμοια "μικροπροβλήματα" ξεπεράστηκαν με ανάλογο τρόπο. Οπως αυτό που δημιουργήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής όταν ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της σερβοβοσνιακής οντότητας, Σλόμπονταν Κόβατς, ζήτησε με επιστολή του "προς όλα τα εκλογικά κέντρα να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων".Το πρόβλημα κατά τον Σερβοβόσνιο αξιωματούχο ήταν ότι οι κάλπες με την ψήφο που έριξαν Βόσνιοι πρόσφυγες (από το εξωτερικό όπου ζουν σήμερα), έφθασαν σε ορισμένα σερβοβοσνιακά εκλογικά τμήματα και καταμετρούνταν με τα εκεί ψηφοδέλτια χωρίς να υπάρχουν ονοματολογικές καταστάσεις και άλλα αποδεικτικά στοιχεία!

Ο Κένεθ Σκοτ, υποδιευθυντής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία, έλυσε και αυτό το... "μικροπρόβλημα", λέγοντας ότι "επρόκειτο για παρεξήγηση"! "Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για παρεξήγηση που δημιουργήθηκε κατά την ανάγνωση των κανονισμών, αλλά όλα τώρα διευθετήθηκαν", είπε ο Κ. Σκοτ, δίνοντας το "πράσινο φως" για την επανέναρξη της καταμέτρησης των ψήφων!

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ με επικεφαλής τον Γερμανό Ντόρις Πακ παρατήρησε "σοβαρές ελλείψεις, που εμπόδισαν τους πολίτες να ψηφίσουν, και ακατάλληλη υποδομή για το στήσιμο ορισμένων εκλογικών τμημάτων, ιδιαίτερα σε περιοχές Σερβοβόσνιων και Κροατών".

ΙΡΑΚ
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΟΥΒΕΪΤ. -

Σε εκκρεμότητα παραμένουν τα πάντα, όσον αφορά την υπόθεση του Ιράκ: η πιθανολογούμενη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση, με αφορμή την επιβληθείσα από τις ΗΠΑ ζώνη απαγόρευσης πτήσεων την οποία η Βαγδάτη δεν αναγνωρίζει, η στήριξη από τους συμμάχους των Αμερικανών, η δημιουργία "νεκρής ζώνης" από τις τουρκικές δυνάμεις, η οποία οδεύει πιθανότατα προς ακύρωση και - ως... "κερασάκι" - η απέλαση περίπου 2.000 Κούρδων και ιρακινών αντικαθεστωτικών οι οποίοι βοήθησαν στην, αποτυχημένη ως τώρα, επιχείρηση ανατροπής του Σαντάμ Χουσεϊν.

Ζώνη αναγόρευσης "κακών"

Η δέσμευση της Βαγδάτης ότι δε θα επιχειρήσει καμία ενέργεια εναντίον συμμαχικών αεροσκαφών στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" έδειξε να τηρείται, καθώς χθες η ιρακινή αεράμυνα απέσυρε έξι πυραύλους οι οποίοι στόχευαν κατά αμερικανικών μαχητικών που περιπολούσαν στην περιοχή.

Το γεγονός ίσως αποτελέσει την "αφορμή", την οποία οι ΗΠΑ ζητούσαν για να επέμβουν κατά της στρατιωτικής μηχανής του Ιράκ. Με το αεροπλανοφόρο "Εντερπράιζ" να απέχει ελάχιστες ώρες από τη Μεσόγειο, το "Καρλ Βίνσον" ήδη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, αεροσκάφη "Στελθ" στο Κουβέιτ και συστοιχίες "Πάτριοτ" στη Σαουδική Αραβία, όλα δείχνουν έτοιμα για την επέμβαση.

Παράλληλα, η αμερικανική προσπάθεια να συσπειρωθούν στο πλευρό των ΗΠΑ οι σύμμαχοί τους συνεχίζεται. Η περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ουίλιαμ Πέρι, στη Σαουδική Αραβία και στο Μπαχρέιν (προχτές), στο Κουβέιτ (χτες) και στην Τουρκία (σήμερα), απέφερε μέχρι στιγμής μόνο την αποδοχή του Μπαχρέιν να "φιλοξενήσει" αμερικανικά αεροσκάφη.

Αντιτιθέμενοι

Ρωσία και Αραβικός Σύνδεσμος υπήρξαν ιδιαίτερα επικριτικοί έναντι των αμερικανικών κινήσεων, η μεν ρωσική διπλωματία ανακοινώνοντας ότι θεωρεί "άκυρες" τις νέες ζώνες απαγόρευσης πτήσεων τις οποίες επέβαλαν οι Αμερικανοί, ο δε Αραβικός Σύνδεσμος καταγγέλλοντας "τις επεμβάσεις ξένων δυνάμεων" στο Ιράκ.

Και το Ιράν καταδίκασε πάλι χτες τις αμερικανικές κινήσεις, αλλά η Τεχεράνη μάλλον επιχαίρει για τα χτυπήματα κατά του Σαντάμ, κυριότερου αντίπαλού της στην περιοχή.

Ακυρώνεται η "νεκρή ζώνη";

Πληροφορίες της τουρκικής ημερήσιας εφημερίδας "Χουριέτ" ανέφεραν χτες ότι Αγκυρα και Βαγδάτη συμφώνησαν να μην πραγματοποιηθεί η τουρκική επιχείρηση για τη δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στο Βόρειο Ιράκ, για να αποφευχθεί η διείσδυση μαχητών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σε τουρκικό έδαφος.

Η εξέλιξη αποδίδεται στη συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν, που η Βαγδάτη έχει εξασφαλίσει, ως "τοποτηρητή" της περιοχής, αλλά και στις τουρκικές επιτυχίες κατά του ΡΚΚ. Αν πιστέψει κανείς τις επίσημες τουρκικές πηγές, τις τελευταίες μέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 200 άνδρες του ΡΚΚ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Φραστική ένταση

"Οι σχέσεις του Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι παραδοσιακές και στενές. Είναι πολύ σημαντικές για μας, όμως, δεν αποτελούν το πρωταρχικό μας μέλημα. Κύριος στόχος μας είναι η εθνική μας ασφάλεια και η περιφρούρηση όλων αυτών των πραγμάτων που θεωρούμε ιερά, όπως είναι η Ιερουσαλήμ. Συνεπώς, προτιμώ να υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις μας με την Ουάσιγκτον παρά να υποχρεωθώ να υποχωρήσω στις αραβικές απαιτήσεις". Με αυτά τα λόγια, ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου κατέστησε σαφή τη θέση της κυβέρνησής του, απέναντι στην ειρηνευτική διαδικασία, καθώς και στις επιδιώξεις των εμπνευστών της, δηλαδή των ΗΠΑ. Η δήλωση, που έγινε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, δεν αποτελεί έκπληξη, όσον αφορά τις θέσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού σχετικά με τις αραβο - ισραηλινές συνομιλίες. Αναμφιβόλως, όμως, εμπεριέχει νέα στοιχεία, όσον αφορά τις αμερικανο - ισραηλινές σχέσεις καθώς είναι η πρώτη φορά, από τότε που άρχισε η ειρηνευτική διαδικασία, που το Τελ Αβίβ, έστω και επιφανειακώς ή για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης ή εντυπωσιασμού, παίρνει "κάποιες" αποστάσεις από τις επιδιώξεις της Ουάσιγκτον.

Σκληρές δηλώσεις, όμως, χρησιμοποίησαν για το Ισραήλ και οι υπουργοί Εξωτερικών του 22μελούς Αραβικού Συνδέσμου, οι οποίοι συνεδρίασαν το Σάββατο και την Κυριακή στο Κάιρο. Βασικό θέμα της διήμερης συνάντησης ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, αν και, όπως έγινε γνωστό, αρκετή ώρα αφιερώθηκε στις πρόσφατες αμερικανικές επιθέσεις στο Βόρειο Ιράκ, θέμα για το οποίο, όμως, ο Αραβικός Σύνδεσμος απέφυγε να τοποθετηθεί επισήμως. Με κοινό τους ανακοινωθέν, οι Αραβες υπουργοί Εξωτερικών προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να προσπαθούν επ' άπειρον να έχουν καλές σχέσεις με το Ισραήλ, είτε διπλωματικές είτε οικονομικές, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να τηρεί αδιάλλακτη στάση στην ειρηνευτική διαδικασία. Στην ανακοίνωση εκφράζεται η άποψη ότι η ειρηνευτική διαδικασία έχει, ήδη, αρχίσει να καταρρέει. Παρ' όλα αυτά, όμως, δε διευκρινίζεται σε ποια μέτρα προτίθεται να προχωρήσει ο Αραβικός Σύνδεσμος.

ΙΤΑΛΙΑ
Μικρή ανταπόκριση η "πορεία" απόσχισης

ΒΕΝΕΤΙΑ. -

Την υπόσχεση για "ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Παδανίας" έδωσε ο ηγέτης της "Λέγκας του Βορρά", Ουμπέρτο Μπόσι την Κυριακή κατά τη διάρκεια πορείας που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία. Μερικές χιλιάδες υποστηρικτές της απόσχισης του βορρά από την υπόλοιπη Ιταλία συγκεντρώθηκαν κατά μήκος του ποταμού Πάδου, που διαπερνά τη βιομηχανική και αγροτική περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Ωστόσο, ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν πολύ χαμηλότερη απ' ό,τι είχαν υπολογίσει οι διοργανωτές της πορείας, οι οποίοι είχαν ανακοινώσει πως ανέμεναν τουλάχιστον 1.5 εκατομμύρια άτομα.

Η Βενετία είχε κατακλυστεί από κόσμο χτες μια και εκτός από τους συγκεντρωμένους, τουλάχιστον 4.000 αστυνομικοί βρίσκονταν στην περιοχή για να ελέγχουν την κατάσταση, οι συνηθισμένοι τουρίστες έκαναν βόλτες, ενώ μια ποδοσφαιρική ομάδα του Τορίνο - Βενέσια είχε περικυκλωθεί από χιλιάδες θαυμαστές.

Στο μεταξύ, μια αντι - διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο από τη φασιστική "Εθνική Συμμαχία", όπου περίπου 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, κρατώντας ιταλικές σημαίες και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο.

ΧΟΝΓΚ - ΚΟΝΓΚ
Αντιιαπωνική διαδήλωση

ΧΟΝΓΚ- ΚΟΝΓΚ. -

Περισσότερα από 10.000 άτομα διαδήλωσαν χτες στο Χονγκ Κονγκ, πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων, απαιτώντας από την Ιαπωνία να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της σχετικά με μια σειρά νησιά που βρίσκονται στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας. Στην πορεία συμμετείχαν φοιτητές, καθηγητές, κάτοικοι της περιοχής και βετεράνοι του Β Παγκόσμιου Πολέμου και κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως: "Κάτω ο μιλιταρισμός της Ιαπωνίας".

Παράλληλα, στο Ταϊπέι, άρχισε το "μποϊκοτάζ" ιαπωνικών προϊόντων και η συλλογή υπογραφών, ζητώντας την άμεση επέμβαση της Ταϊβάν να εντείνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση της Ιαπωνίας.

Ομως, και στην αποικία της Πορτογαλίας, στο Μακάου, περίπου 50 καθηγητές άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές ενάντια στην παρουσία της Ιαπωνίας στα συγκεκριμένα νησιά.

Η κατάσταση έχει ενταθεί από τον Ιούλιο όταν Ιάπωνες εθνικιστές έχτισαν φάρο σε ένα από τα νησιά, περίπου 180 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ταϊβάν. Τα νησιά αυτά, που η Ιαπωνία ονομάζει Σενκάκου και η Κίνα Ντιάογου, διεκδικούνται από την Κίνα, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Ανησυχίες για τις ερμηνείες της συμφωνίας

ΜΟΣΧΑ.-

Μια τελική ειρηνευτική συμφωνία με τους Τσετσένους αυτονομιστές θα πρέπει να διασφαλίζει την παραμονή της Τσετσενίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, αποφάνθηκαν ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό, Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της κυβέρνησης, στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι η επίλυση όλων των περίπλοκων προβλημάτων της σύγκρουσης στην Τσετσενία πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στο Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας. Ο Τσερνομίρντιν ανέθεσε νέα καθήκοντα σε ορισμένους ανώτατους αξιωματούχους, αποσκοπώντας σε μια μόνιμη λύση, μετά την ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε στις 31 Αυγούστου ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ, με τον αρχηγό του επιτελείου των Τσετσένων αυτονομιστών, Ασλάν Μασχάντοφ. Οι υπουργοί, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ο Λέμπεντ δεν έκανε ό,τι μπορούσε, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απόσχισης της Τσετσενίας. Από τη μεριά του, ο Τσερνομίρντιν επισήμανε ότι η εν λόγω συμφωνία από νομικής πλευράς δεν είναι δεσμευτική.

  • Περίπου 100 ανώτατοι Ρώσοι στρατιωτικοί, μεταξύ τους 14 στρατηγοί, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εμπλοκή σε σκάνδαλα διαφθοράς, σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ.

Αξιωματούχος του ΟΑΣΕ "βοηθά" - επιτηρεί την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ