ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταστροφικό πλήγμα για τους βαμβακοπαραγωγούς

Μόλις με 180 δραχμές το κιλό υποχρεώνονται να παραδώσουν φέτος το βαμβάκι, ενώ η τελική τιμή με την επιστροφή συνυπευθυνότητας δε θα ξεπεράσει τις 220 δραχμές. Αντί της διατήρησης των ελάχιστων περσινών τιμών, που υποσχέθηκε προεκλογικά, η κυβέρνηση μεθοδεύει τη χορήγηση ολιγόμηνων δανείων από την ΑΤΕ!

Με οικονομική καταστροφή απειλούνται φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί, καθώς υποχρεώνονται να παραδώσουν στους εμπόρους - εκκοκκιστές το βαμβάκι με 180 δραχμές το κιλό και αναμένουν να εισπράξουν του χρόνου την επιστροφή συνυπευθυνότητας που εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 40 δραχμές το κιλό. Πέρυσι οι βαμβακοπαραγωγοί πληρώθηκαν, ως προκαταβολή 230 - 235 δραχμές το κιλό και με την εκκαθάριση που έγινε πρόσφατα εισέπραξαν ακόμα 30 δραχμές, δηλαδή συνολικά 260 - 265 δραχμές το κιλό. Πρόπερσι πληρώθηκαν κατά μέσο όρο 290 δραχμές το κιλό.

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτονται ως σκέτη κοροϊδία οι νωπές ακόμη προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού, για στήριξη - τουλάχιστον - των περσινών τιμών, αφού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει στην απαράδεκτη τιμή και στο καταστροφικό γενικότερα καθεστώς για το βαμβάκι πέρυσι και τώρα αφήνει τους βαμβακοπαραγωγούς στο έλεος των εκκοκκιστών, οι οποίοι περιορίζονται να πληρώνουν στους παραγωγούς την ελάχιστη τιμή των 180 δραχμών το κιλό που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, η κυβέρνηση αντί να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίηση των σχετικών υποσχέσεών της, με εγκύκλιο του Οργανισμού Βάμβακος, καλεί όλες τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις να πληρώνουν μόνο τις τιμές που αποφασίστηκαν από τη διαχειριστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για την ποιοτική κατηγορία "5/28, 32%" η προκαταβολή είναι 183,3 δραχμές κατά κιλό σύσπορου βαμβακιού, (εγκύκλιος του ΟΒ, 26/9/96, αρ. πρωτ. 25982).

Θολώνει τα νερά

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, η κυβέρνηση, για να θολώσει τα νερά και να σπείρει σύγχυση στους βαμβακοπαραγωγούς σκοπεύει να χορηγήσει άτοκα δάνεια, μέσω της ΑΤΕ, τα οποία μεταφράζονται σε 40 δραχμές κατά κιλό βαμβακιού - όσα υπολογίζεται να είναι τα χρήματα που θα επιστραφούν από τη συνυπευθυνότητα τον Οκτώβρη του '97 με την τελική εκκαθάριση. Μ' αυτόν τον τρόπο και σύμφωνα με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις συνολικά οι αγρότες βαμβακοπαραγωγοί δεν πρόκειται να εισπράξουν τιμή μεγαλύτερη από 220 δραχμές το κιλό, αφού οι 40 δραχμές που εκτιμάται η επιστροφή συνυπευθυνότητας θα παρακρατηθούν για την εξόφληση του δανείου.

Με τις μεθοδεύσεις αυτές η κυβέρνηση μένει έκθετη μπροστά στους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς οι προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, αποδείχνονται σκέτη κοροϊδία. Ομως οι βαμβακοπαραγωγοί, είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια όπως έδειξε και η χτεσινή σύσκεψη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Ενώσεων Συνεταιρισμών στη Θεσσαλία.

Και πλαφόν στρεμματικής απόδοσης

Πέρα από τις μεθοδεύσεις με την τιμή, η κυβέρνηση και ο Οργανισμός Βάμβακος πάνε να επιβάλουν "πλαφόν" στρεμματικής απόδοσης στο βαμβάκι, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την επιδοτούμενη ποσότητα βαμβακιού. Ο Οργανισμός Βάμβακος απέστειλε στα κατά τόπους γραφεία τη μέση παραγωγή κατά στρέμμα, την οποία μπορεί να πουλήσει με επιδότηση ο παραγωγός κάθε κοινότητας και από κει και πάνω θα δίνεται μόνο η εμπορική τιμή. Οι παραγωγοί έχουν δικαίωμα έντασης (πληρώνοντας 300 δραχμές το στρέμμα), το οποίο όμως ο υπουργός Γεωργίας σκοπεύει να το καταργήσει. Εκτός των άλλων, όμως, το μέτρο αυτό, στρέφεται κυρίως ενάντια στους μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι έχουν πολύ μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις, από τον μέσον όρο που όρισε ο Οργανισμός Βάμβακος.

Σύσκεψη στα Τρίκαλα

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο βαμβάκι, πραγματοποιήθηκε χτες σταΤρίκαλα σύσκεψη των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, στην οποία διαπιστώθηκε ότι οι βαμβακοπαραγωγοί δέχονται ένα καίριο πλήγμα με την εφαρμογή του νέου κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι και από την τριυπουργική απόφαση που καθιερώνει την ατομική ποσόστωση. Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών συρρικνώνεται σε χαμηλά επίπεδα, λόγω των καταστροφικών τιμών που είναι κατά 150 δραχμές μικρότερες από το 1994 και 100 δραχμές από το 1995, πράγμα που σημαίνει μείωση του εισοδήματος κατά 35% από το 1994 και 25% από το 1995. Ακόμα επισημάνθηκε ότι δεν παίρνεται κανένα μέτρο ελέγχου στις εισαγωγές βαμβακιού στα εκκοκιστήρια και αφήνονται ορθάνοιχτες οι πόρτες, για να ξανακλέψουν την επιδότηση οι εκκοκκιστές, παρά τις σχετικές καταγγελίες του υπουργού Γεωργίας.

Νέα επίθεση κατά των αγροτών

Ανακοίνωση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά και ο προγραμματισμός νέων αγροτικών κινητοποιήσεων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν χτες, σε σύσκεψη των Ενώσεων Συνεταιρισμών και Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι για μία ακόμη φορά γίνεται νέα επίθεση ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες, που δείχνει με πιο καθαρό τρόπο ότι αρχίζει το ξήλωμα και η μείωση των αγροτικών νοικοκυριών μέσω της χρεοκοπίας. Αποφασίστηκε, επίσης, να επισκεφθεί τον υπουργό Γεωργίας, επιτροπή από τη Θεσσαλία, προκειμένου να του ξαναθέσει τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου και να ζητήσει, ενόψει του προϋπολογισμού, να στηριχτεί το εισόδημα των αγροτών. Σε διαφορετική περίπτωση, επισημάνθηκε, οι αγρότες της Θεσσαλίας θα συνεχίσουν τους δυναμικούς αγώνες τους, αρχής γενομένης από τέλους Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη.

Σε σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη, τονίζεται: "Την ευθύνη για τη μείωση του εισοδήματος των αγροτών φέρουν η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Με την πολιτική αυτή, προωθούνται και νέα μέτρα μέσα από τα νομοσχέδια, που, αντί να βοηθούν την παραμονή των αγροτών στο επάγγελμα, τους διώχνουν και τους οδηγούν στην ανεργία. Οι βαμβακοπαραγωγοί δέχονται μεγάλο πλήγμα με την εφαρμογή του νέου κανονισμού, αλλά και της τριυπουργικής που καθιερώνει την ατομική ποσόστωση. Δεν παίρνεται κανένα μέτρο ελέγχου στις εισαγωγές του βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια και αφήνει ορθάνοιχτες τις πόρτες για να ξανακλέψουν την επιδότηση οι εκκοκκιστές παρά τις καταγγελίες του κ. Τζουμάκα. Το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών συρρικνώνεται, εξαιτίας των καταστροφικών τιμών που είναι κατά 150 δραχμές χαμηλότερες από το 1994 και κατά 100 δραχμές από το 1995. Συνεπώς, υπάρχει μείωση του εισοδήματος των αγροτών κατά 1/3 από το 1994 και 25% από το 1995".

Στην ίδια ανακοίνωση, ακόμα, επισημαίνεται: "Η τιμή στο καλαμπόκι έχει διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, κατά 18%, από την περυσινή. Η κτηνοτροφία συνεχίζει να δέχεται πλήγματα από την ΓΚΑΤΤ και την ΚΑΠ και οι κτηνοτρόφοι καταστρέφονται. Οι καπνοπαραγωγοί, όπως και οι παραγωγοί σιτηρών, έχουν μπει "στο μάτι του κυκλώνα" και οι επικείμενες αναθεωρήσεις θα μειώσουν την τιμή, αλλά και την παραγωγή στα προϊόντα. Η πρόσφατη αναθεώρηση στα οπωροκηπευτικά, που θα ισχύσει προσεχώς, καταστρέφει τους παραγωγούς, αλλά και τον κλάδο".

"Ολα τα παραπάνω - καταλήγει η ανακοίνωση - αλλά και άλλα ζητήματα, όπως ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, το Μητρώο των Αγροτών, επιδεινώνουν την κατάσταση και υπηρετούν το στόχο της ΕΕ και της κυβέρνησης για μείωση του αγροτικού πληθυσμού από 25 σε 7%".

ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Κλειστή επ' αόριστον

Σε αποχή από την εργασία τους και κλείσιμο της χωματερής προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι, ζητώντας την περιφρούρησή της από την Αστυνομία

Κλειστή επ' αόριστο είναι από χτες το πρωί η χωματερή των Ανω Λιοσίων, εξαιτίας της αποχής εργασίας που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι εκεί. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη μέτρων από την πλευρά της πολιτείας στο πρόβλημα που υπάρχει, με τους εκατοντάδες ρακοσυλλέκτες που περιφέρονται καθημερινά στη χωματερή ανάμεσα στα μηχανήματα, μαζεύοντας διάφορα αντικείμενα, βάζοντας, όμως, ταυτόχρονα σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αποχή και να κρατήσουν τη χωματερή κλειστή μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Για σήμερα έχει κανονιστεί συνάντηση των εργαζομένων και του προέδρου του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής Θ. Καρούντζου με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Ρωμαίο.Μετά το τέλος της συνάντησης και ανάλογα με τα αποτελέσματα, το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου, που θα συνεδριάσει, θα αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την αποχή και το κλείσιμο της χωματερής.

Οι ρακοσυλλέκτες, που καθημερινά μαζεύουν διάφορα αντικείμενα, κινδυνεύουν από τις μπουλντόζες που δουλεύουν πίσω από βουνά σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να μην διακρίνουν οι χειριστές τους ανθρώπους. Πρόβλημα δημιουργείται όμως - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - και με τη δημόσια υγεία, καθώς πολλά καταστραμμένα προϊόντα, κυρίως τρόφιμα, που περισυλλέγονται από τους ρακοσυλλέκτες διοχετεύονται τελικά στην αγορά.

Οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει επανειλημμένα τα δύο τελευταία χρόνια την περιφρούρηση της χωματερής από την Αστυνομία και την απαγόρευση της εισόδου στους ρακοσυλλέκτες, ώστε να δουλεύουν χωρίς φόβο μήπως τραυματίσουν κάποιον από αυτούς.

Από την άλλη, όμως, προστασίας χρήζουν και οι δεκάδες άνθρωποι, Τσιγγάνοι στην πλειοψηφία τους, που καθημερινά ψάχνουν ανάμεσα στα σκουπίδια για να βρουν οτιδήποτε μπορεί να πουληθεί. Οι περίπου 300 Τσιγγάνοι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, μαζεύονται από τα ξημερώματα στη χωματερή. Μόλις φτάσουν τα απορριμματοφόρα, ξεχύνονται πίσω τους και μαζεύουν ό,τι μπορούν, γρήγορα, για να προλάβουν τις μπουλντόζες που δουλεύουν δίπλα τους. Η προστασία τους είναι γεγονός που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί απλά με την απομάκρυνσή τους από τη χωματερή, όπου ακροβατούν καθημερινά στο σχοινί του θανάτου, αλλά μπορεί να επιτευχθεί με τη λήψη μέτρων ενσωμάτωσής τους σε μία κοινωνία όπου παραμένουν απόβλητοι.

Στο μεταξύ στο Δήμο Αθήνας, το μεγαλύτερο της χώρας, τα σκουπίδια θα παραμείνουν στα απορριμματοφόρα, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο εξεύρεσης άλλων... λύσεων, αν συνεχιστεί το κλείσιμο της χωματερής παραπάνω από τρεις μέρες, διάστημα, που - όπως είπε στο "Ρ" ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Αγγελος Μοσχονάς,υπεύθυνος για την καθαριότητα - "μπορούμε να αντέξουμε".

  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με χτεσινή ανακοίνωσή της δηλώνει τη συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της χωματερής.
Κλείνουν τα λιμάνια οι ψαράδες

Σε αποκλεισμούς λιμανιών προχωρούν σήμερα οι ψαράδες, διεκδικώντας να τους χορηγηθεί φτηνό πετρέλαιο και να ισχύσουν οι τιμές τράνζιτ, που τους είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση όμως, λίγες μέρες μετά τις εκλογές, αναίρεσε την υπόσχεσή της και παρέπεμψε προς εξέταση το θέμα σε κάποια επιτροπή, προκαλώντας την οργή των ψαράδων. Ετσι, η Ομοσπονδία των Συλλόγων Μηχανοτρατών αποφάσισε την πραγματοποίηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για τη χορήγηση φτηνού πετρελαίου και, όπως ανακοινώθηκε, προχωρούν, σε πρώτη φάση σήμερα το πρωί, στον αποκλεισμό με μηχανότρατες - που θα φέρουν μαύρες σημαίες - των λιμανιών του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης και της Χίου.

ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ακάλυπτοι για τις καταστροφές

ΗΡΑΚΛΕΙΟ.-

"Ξεκρέμαστοι" παραμένουν οι σταφιδοπαραγωγοί του Νομού Ηρακλείου, καθώς μόνο υποσχέσεις έλαβαν προεκλογικά για την κάλυψη των σοβαρών ζημιών που τους προκάλεσαν οι βροχές.

Οπως διαπιστώθηκε, χτες, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης των συνεταιριστών και υπηρεσιακών παραγόντων, στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, μόνο η βρεγμένη και συνεπώς ακατάλληλη σταφίδα ξεπερνά τους 3.500 τόνους, ενώ τονίστηκε απ' όλους η ανάγκη απόσυρσης του προϊόντος το συντομότερο δυνατόν.

Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράστηκαν, επίσης, για το αν θα πρέπει να ζητήσει η ελληνική πλευρά από την αρμόδια Διαχειριστική Επιτροπή των Βρυξελλών τη μείωση του πλαφόν στρεμματικής ενίσχυσης για τους πληγέντες σταφιδοπαραγωγούς, αφού, όπως τονίστηκε, η μείωση του πλαφόν μπορεί να "χρησιμοποιηθεί" του χρόνου, ως επιχείρημα του "Διευθυντηρίου" για μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης. Το πιο σωστό είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνεταιριστών, να ζητηθεί μείωση του πλαφόν, όχι όμως για όλο το Νομό Ηρακλείου, αλλά μόνο για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν εντονότερο πρόβλημα και όπου οι παραγωγοί κινδυνεύουν να μην "παράγουν" φέτος ούτε το πλαφόν...

Τέλος, αποφασίστηκε να ζητηθεί απ' την παραγωγική πλευρά συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα,εντός της βδομάδας, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους σταφιδοπαραγωγούς του Νομού Ηρακλείου και να διαμορφωθούν κοινές προτάσεις για τους αρμόδιους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πειστήριο του εγκλήματος σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών

Με τους χειρότερους οιωνούς άρχισε φέτος η εκκοκκιστική περίοδος

Δραματική θα είναι φέτος η μείωση του εισοδήματος των παραγωγών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ