ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναπάντητα τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού

Σε καμία ουσιώδη συμφωνία δε φαίνεται να καταλήγει η πολυσυζητημένη συνάντηση κορυφής, που συγκάλεσε εκτάκτως ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον σχετικά με τη Μέση Ανατολή. Αν και η μοναδική διμερής συνάντηση του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν μεταδόθηκε ως η κορυφαία είδηση της συνόδου, μέχρι αργά χτες το βράδυ, οι δύο πλευρές δεν είχαν καταφέρει να καταλήξουν σε ορισμένα συγκεκριμένα σημεία συμφωνίας.

Δεν είχε πραγματοποιηθεί, μέχρι αργά χτες το απόγευμα, η προγραμματισμένη για το μεσημέρι συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, η οποία πρόκειται να κλείσει και με το τελικό επίσημο ανακοινωθέν της διήμερης συνόδου. Αιτία της παρατεταμένης καθυστέρησης η πολύωρη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ με τους Παλαιστίνιους διαπραγματευτές, Ναμπίλ Σάαθ και Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, και με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί και τον Ντόρε Γκολντ, στενό συνεργάτη του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Η μαραθώνια συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία έληξε χτες το βράδυ, προγραμματίστηκε με την προοπτική ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε ορισμένα, έστω και λίγα, συγκεκριμένα σημεία συμφωνίας.

Το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας, όμως, χαρακτηρίστηκε εντελώς απίθανο από τον Αμπού Αμπάς, στενό συνεργάτη του Γιάσερ Αραφάτ, που συνοδεύει τον Παλαιστίνιο ηγέτη στην Ουάσιγκτον. Ο Αμπάς, συμφωνώντας με την εκτίμηση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Αμρ Μούσα, που παρακολουθεί τις συνομιλίες, εξέφρασε την άποψη ότι ο Γιάσερ Αραφάτ "μάλλον δεν είναι ευχαριστημένος" από την πορεία της συνόδου και "είναι πολύ μακρινό" το ενδεχόμενο να συγκατατεθεί σε ένα ακόμα βερμπαλιστικό ανακοινωθέν.

Εντελώς αντίθετες, όπως αναμενόταν άλλωστε, ήταν οι επίσημες εκτιμήσεις της αμερικανικής ηγεσίας διά στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακ Κέρι, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος αναφορικά με το "κλίμα της συνάντησης". Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο - επειδή έχει απαγορευτεί στους δημοσιογράφους να "καλύψουν" τη σύνοδο -οι Αραφάτ και Νετανάχιου είχαν μια κατ' ιδία συνάντηση, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος και Ιορδανός βασιλιάς αποχώρησαν "διακριτικά" από το δείπνο της Τρίτης. Είχε, βέβαια, προηγηθεί η τρίωρη συνάντηση και των τεσσάρων, κατά την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συμφώνησε να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από την πόλη της Χεβρώνα κάποια "βολική" ημερομηνία.

Το θέμα της Χεβρώνα έχει, από ό,τι φαίνεται, κομβική θέση στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που έγιναν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς οι διαφορές που έχουν προκύψει μοιάζουν αγεφύρωτες πρακτικά. Οι Παλαιστίνιοι ζητούν άμεση αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, ενώ το Τελ Αβίβ επιμένει σε ένα πλάνο απομάκρυνσης τριών μηνών, το οποίο θα είναι και ανακλητό, στην περίπτωση που η ισραηλινή κυβέρνηση κρίνει ότι δεν κατοχυρώνεται η ασφάλεια των Εβραίων εποίκων της πόλης. Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχους, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, χαρακτήρισε "υπερβολικά και αντιρεαλιστικά" τα αιτήματα των Παλαιστινίων, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση το Ισραήλ να δεχτεί να σφραγιστεί η υπόγεια σήραγγα.

Η σύνοδος κορυφής θα έληγε, αργά χτες, με την πραγματοποίηση νέας συνάντησης των τεσσάρων ανδρών και με την έκδοση του τελικού ανακοινωθέντος, στο οποίο θα περιέχονται και τα ακριβή αποτελέσματα της πολύωρης συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών.

Προειδοποίηση προς το Ισραήλ διατύπωσε σαφώς η συριακή ηγεσία, χτες, διά στόματος του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα, που επέκρινε δριμύτατα την ισραηλινή κυβέρνηση για την τακτική της και εξέφρασε την άποψη ότι "το κλειδί της ειρήνης" το έχει ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου, ο οποίος, όμως, διέπραξε "ένα τεράστιο λάθος, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, κάτι που μπορεί να πληρώσει ακριβά, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πόλεμο".

  • Καταδικαστική ανακοίνωση για τη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης έναντι του παλαιστινιακού λαού εξέδωσε, χτες, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Αρση του εμπάργκο ... με προϋποθέσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Την ψευδαίσθηση της ομαλοποίησης της κατάστασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία έφερε η χτεσινή ειδησεογραφία από Σαράγεβο, Βελιγράδι και Ηνωμένα Εθνη: Χτες, άρθηκαν οι οικονομικές κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Ν. Γιουγκοσλαβίας (Σερβία, Μαυροβούνιο) και σήμερα αναμένεται να συναντηθούν στο Παρίσι ο Βόσνιος Πρόεδρος, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς με τον Σέρβο ομόλογό του, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Την ίδια στιγμή και εν αναμονή της αποχώρησης δύναμης Αμερικανών πεζοναυτών από τη Βοσνία, παρατηρείται "κινητικότητα" και στα στρατόπεδα των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών στρατευμάτων.

Η άρση των οικονομικών κυρώσεων, που είχαν επιβληθεί το 1992 από τον ΟΗΕ κατά του Βελιγραδίου, αποφασίστηκε σε συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με πλήρη ομοφωνία και των 15 μελών και, βάσει της απόφασης 1074, τέθηκε τέρμα στο εμπορικό εμπάργκο, με την επιφύλαξη επιβολής νέων, "σε περίπτωση που κάποια από τις ενδιαφερόμενες πλευρές δεν τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της προς τη Συνθήκη του Ντέιτον".

Προς απογοήτευση της ρωσικής διπλωματικής αποστολής, στην ίδια συνεδρίαση, δεν αποφασίστηκε και ο τερματισμός της αποπομπής της Ν. Γιουγκοσλαβίας από τη Γενική Συνέλευση και τα άλλα Σώματα των Ηνωμένων Εθνών, με επιχείρημα το "αμφισβητούμενο νομικό καθεστώς της χώρας". Αυτό είχε ως συνέπεια τη μη επανένταξη του Βελιγραδίου σε διεθνείς οικονομικούς θεσμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ευνόητο ότι δεν απελευθερώθηκαν και τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Γιουγκοσλαβίας στο εξωτερικό που σήμερα διεκδικούνται από την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Βοσνία, την ΠΓΔΜ. Το επιχείρημα των ΗΠΑ σ' αυτό τον "αποκλεισμό" του Βελιγραδίου από παγκόσμιους οικονομικούς οργανισμούς ήταν σαφές. Οπως δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μαντλίν Ολμπράιτ, "θα πρέπει να υπάρχει αξιόλογη πρόοδος στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου"!

Το ραντεβού στο Παρίσι

Ορισμένα από τα ζητήματα που έθιξε με τις παραπάνω δηλώσεις της η Αμερικανίδα πρέσβειρα, αλλά και άλλα, θα θιχτούν σήμερα στη συνάντηση του Βόσνιου και Σέρβου Προέδρου στο Παρίσι. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν χτες ότι η συνάντηση των δύο ηγετών είναι "πολυσήμαντη" για τους ακόλουθους, μεταξύ άλλων, λόγους: Ο Σέρβος Πρόεδρος αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα τη Βοσνία ως κράτος με σύνορα αυτά της Συνθήκης του Ντέιτον... βάζοντας πάγο στα όνειρα των Σερβο-Βόσνιων για ένωση με τη "μητέρα" Σερβία. Σε αντάλλαγμα, ίσως, πετύχει να πείσει τον Βόσνιο Πρόεδρο Ιζετμπέκοβιτς να αποσύρει τις κατηγορίες κατά του Βελιγραδίου για το ρόλο της Σερβίας στον πόλεμο και στα εγκλήματα που διαπράχτηκαν στην περίοδο της αιματηρής σύρραξης. Τι θα κερδίσει ο Ιζετμπέκοβιτς από τη σημερινή συνάντηση; Οι διπλωματικές πηγές επιμένουν πως ενδεχομένως να πάρει τις "διαβεβαιώσεις" του Προέδρου Μιλόσεβιτς για την "εξακολούθηση της δέσμευσης" του Σερβο-Βόσνιου Προέδρου Μομτσίλο Κράισνικ και άλλων ηγετών του Πάλε στη Συνθήκη του Ντέιτον...

Αλλαγές στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις

Τουλάχιστον μέχρι το Μάρτη του 1997, θα παραμείνουν αμερικανικά στρατεύματα στη Βοσνία, στο πλαίσιο μίας νέας στρατιωτικής επιχείρησης για την "εγγύηση" της ασφαλούς αποχώρησης των 52.000 οπλιτών των πολυεθνικών ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Πεντάγωνο. Το ρόλο της "ασπίδας" θα παίξουν περίπου 5.000 Αμερικανοί πεζοναύτες, οι οποίοι εντός των ημερών θα αναχωρήσουν από τη Γερμανία για το Σαράγεβο. Η "προστατευτική", όπως ονομάστηκε, δύναμη των 5.000 πεζοναυτών θα μείνει στην περιοχή μέχρι τον Μάρτη.

  • Ενα μη - στελεχωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ συνετρίβη χτες στα δάση της βορειοανατολικής Βοσνίας. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ αρκέστηκε να δηλώσει μόνον ότι η το αεροσκάφος συνετρίβη 33 χλμ. βορειοδυτικά της Τούζλα.
ΕΔΥΕΘ
Συμπαράσταση στην πάλη των λαών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Τη νέα αιματηρή σφαγή δεκάδων Παλαιστινίων αγωνιστών από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις καταδίκασε χτες ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, με τη μαζική συμμετοχή του στη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Στη συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα στο χώρο μπροστά από το Αγαλμα του Βενιζέλου μίλησε ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ Νίκος Ζώκας και κατήγγειλε την κυβέρνηση του Ισραήλ, που με την ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ τσαλαπατά κάθε θετικό σημείο των έως τώρα συμφωνιών. Μαζικά οι πολίτες κατήγγειλαν το πραγματικό πρόσωπο της Νέας Τάξης, που οδηγεί σε σφαγές και ανακηρύσσει την τρομοκρατία σε επίσημη κρατική πολιτική, φωνάζοντας "Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η Νέα Τάξη των Ιμπεριαλιστών", "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι".

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε έξω από το Αμερικανικό Προξενείο. Εκεί θυροκόλλησαν το ψήφισμα διαμαρτυρίας της συγκέντρωσης, μέσα από το οποίο καταγγέλλεται και η ελληνική κυβέρνηση, γιατί γίνεται συνένοχη, έχοντας υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και σχεδιάζοντας κοινά αεροπορικά γυμνάσια. Συμφωνίες τις οποίες εντάσσει στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για πολιτικοστρατιωτικό έλεγχο των λαών της περιοχής.

Η μαζική διαμαρτυρία σφραγίστηκε με τα συνθήματα "Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν", "Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη Αμερικάνος δε θα μείνει" και με την υπόσχεση πως θα δυναμώσουν την πάλη για να εδραιωθεί η ειρήνη, η φιλία και η συνεργασία μεταξύ των λαών.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στα πρόθυρα νέας αιματοχυσίας

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΜΟΣΧΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Τανκς, πυροβολικό και μαχητικά αεροσκάφη ετοιμάζονταν χτες για μάχη γύρω από ένα στρατηγικής σημασίας σημείο στο Αφγανιστάν, ενώ ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Νόρμπερτ Χολ, πραγματοποιούσε μια αγωνιώδη προσπάθεια να προλάβει νέες συγκρούσεις των Ταλιμπάν και άλλων οργανώσεων.

Η μοναδική δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει τους "ζηλωτές" του Κορανίου (υποτίθεται), Ταλιμπάν, είναι η πάνοπλη οργάνωση του Ουζμπέκου στρατηγού Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, καθώς ελέγχει κομβικά σημεία των κυριότερων οδών διά των οποίων πραγματοποιούνται εμπορικές συναλλαγές με την Ασία. Αν οι Ταλιμπάν θέσουν και αυτόν εκτός παιχνιδιού, μαζί με τον υποστηρικτή της κυβέρνησης Αχμέντ Σαχ Μασούντ, ουσιαστικά θα ελέγχουν ολόκληρη τη χώρα. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί μια αιματοχυσία και αυτό ακριβώς προσπαθεί ο ΟΗΕ να προλάβει.

Στο μεταξύ, οι ηγέτιδες της διεθνούς κοινότητας χώρες επιχειρούν να ανιχνεύσουν τις προθέσεις της νέας ηγεσίας στην Καμπούλ. Οι ΗΠΑ "θα αποστείλουν εντός των ημερών εκπρόσωπό τους στο Αφγανιστάν", κατά τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς, ενώ η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών θα συνεδριάσει σε ανώτατο επίπεδο για να εξετάσει τη νέα κατάσταση στη χώρα, με τη συμμετοχή από πλευράς Ρωσίας του πρωθυπουργού της Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

Τα ισραηλινά τανκς περιπολούν διαρκώς τα σύνορα της δυτικής οχθης

Τα ισραηλινά τανκς περιπολούν διαρκώς τα σύνορα της δυτικής όχθης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ