ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Επιμένουν σε αντιαγροτικές ρυθμίσεις

Με χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις σε βάρος των αγροτών. Με ανακοίνωσή του το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει την κοροϊδία

Τις γνωστές από τις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη γενικόλογες διακηρύξεις για τη μετατροπή του ΟΓΑ σε Ταμείο Κύριας Ασφάλισης των αγροτών επανέλαβε, χτες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,μετά από συνάντηση που είχε με τις συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Ο υπουργός έδωσε στους εκπροσώπους και το "νομοσχέδιο" ή μάλλον κάποιες γενικόλογες προτάσεις για τα ασφαλιστικά των αγροτών, προκειμένου - όπως είπε - να μελετηθεί και να βελτιωθεί. Με δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο Μ. Παπαϊωάννου, επιβεβαίωσε ουσιαστικά - όπως επισημαίνεται και σε σχετική ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ - ότι το σχέδιο νόμου υλοποιεί τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" για αναθεώρηση προς το χειρότερο του ήδη απαράδεκτου ασφαλιστικού συστήματος των αγροτών. Η λογική του είναι εισπρακτική, φορομπηχτική, μη ανταποδοτική.

Αλλωστε, από τις σχετικές δηλώσεις του Μ. Παπαϊωάννου προκύπτει πως επιβάλλονται νέα χαράτσια στους αγρότες με τον υπερδιπλασιασμό των εισφορών των αγροτών και την επαναφορά και επιβολή νέων εισφορών πάνω στα αγροτικά προϊόντα που θα επιβαρύνουν και τους εργαζόμενους. Ομως, παρόλο που οι αγρότες θα πληρώνουν τις υπερδιπλάσιες εισφορές και τα νέα χαράτσια από την 1.1.97, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, οι συνταξιούχοι μετά τη 15ετία ασφάλισης θα εισπράττουν ακόμα πιο υποβαθμισμένες συντάξεις! Κι αυτό, γιατί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο προωθεί τη δραστική μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για τις αγροτικές συντάξεις - το γνωστό προνοιακό επίδομα των 25.000 δραχμών μειώνεται από το 2003 και καταργείται το 2013 και το κράτος θα συμμετέχει με μικρότερο ποσοστό στο νέο Ταμείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μ. Παπαϊωάννου στις σχετικές δηλώσεις του απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στα συγκεκριμένα αυτά ζητήματα (αποκαλύφθηκαν από το "Ρ" την 26.1996). Είπε γενικόλογα πως το νομοσχέδιο, που θα φέρει κατά προτεραιότητα στη Βουλή, "θα αποτελεί μια τομή στο κοινωνικοασφαλιστικό μας σύστημα" και υποστήριξε ότι "δεν αναιρεί, δε βάζει σε αμφισβήτηση τίποτα από τα σημερινά συνταξιοδοτικά δικαιώματα των αγροτών". Ισχυρίστηκε επίσης ότι τελικός στόχος είναι "η επέκταση του ΙΚΑ σταδιακά και γρήγορα και στους αγρότες". Ομως, ούτε κι εδώ εξήγησε πώς είναι δυνατόν να ανταποκριθεί το ΙΚΑ, όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί και σε στοιχειώδεις ανάγκες των σημερινών ασφαλισμένων του...

Παρ' όλα αυτά - αν και δήλωσε μάλιστα πως δε γνώριζε καν (!) τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο - ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Ν. Λιόλιος (αποτυχών υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δις) μίλησε για "ξεχωριστή μέρα για τους αγρότες" και έσπευσε, ερήμην των αγροτών, να προκαταλάβει, δηλώνοντας πως "στις γενικές αρχές συμφωνούμε. Είναι ένα πολύ σημαντικό, θετικό βήμα και θέλουμε παραπέρα τη διεύρυνση αυτών των θεμάτων"!

Σχολιάζοντας τις σχετικές ανακοινώσεις, το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του ρωτά κατά πόσο αποτελεί "τομή" να πληρώνουν οι αγρότες τόσα πολλά για την ασφάλισή τους και να παίρνουν τόσο λίγα. Διαπιστώνει ότι "η λογική του νομοσχεδίου έχει χαρακτήρα:

  • Εισπρακτικό,αφού στοχεύει στη μείωση του προϋπολογισμού υπέρ του ΟΓΑ που θα καλύπτουν οι αγρότες με τις εισφορές τους.
  • Φορομπηχτικό,αφού θα κατακρατείται ποσοστό από τις επιδοτήσεις και από τις πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων.
  • Μη ανταποδοτικό,αφού θα δίνουν πολύ περισσότερα χρήματα για την ασφάλισή τους (σε σύγκριση με άλλα ταμεία) και θα παίρνουν λιγότερα. Και με την υψηλή εισφορά θα οδηγήσει φτωχούς αγρότες σε αδυναμία πληρωμής της. Θα μείνουν έτσι ανασφάλιστοι, δηλαδή σε χειρότερη κατάσταση από τη σημερινή".

"Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες για τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, προστίθεται, αυτά χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για δήθεν εξυπηρέτηση των αγροτών. Αφού είναι απαράδεκτη η κατάσταση που επικρατεί σήμερα και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν ακόμα τους ασφαλισμένους τους".

Η ανακοίνωση καταλήγει: "Η κοροϊδία δε θα περάσει. Οι αγρότες βλέποντας την κατάσταση να χειροτερεύει ακόμη περισσότερο, δεν έχουν άλλη λύση από τους αγώνες για τη ματαίωση των καταστροφικών κυβερνητικών σχεδίων και μεθοδεύσεων.

Το ΚΚΕ πάντα και με ειλικρίνεια στήριξε τους αγώνες των αγροτών, το ίδιο θα πράξει και τώρα για να αποκρουστούν οι πολιτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση και τη συρρίκνωση της αγροτιάς".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
"Παράρτημα" κοροϊδίας των βαμβακοπαραγωγών

Να αποπροσανατολίσει τους αγρότες και ειδικότερα τους βαμβακοπαραγωγούς επιχειρεί, με κάθε μέσο, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, σε συνεργασία με τις διοικήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ. Αυτό φάνηκε και χτες κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, που έγινε στο υπουργείο Γεωργίας, αλλά και από τις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας μετά από συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Στη σύσκεψη που έγινε χτες το πρωί, η συζήτηση περιστράφηκε στο αν θα πρέπει να ισχύσει ή όχι για την τρέχουσα εκκοκκιστική περίοδο, το άτυπο "παράρτημα Β" και η ποιοτική κατάταξη στο βαμβάκι, μετά την άρνηση των εκκοκκιστών να καταβάλουν τη συμπληρωματική τιμή, που δικαιούνται οι παραγωγοί, με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο βαμβάκι. Εκθετη, πλέον, η κυβέρνηση που πέρσι ψήφισε στις Βρυξέλλες την κατάργηση του "παραρτήματος Β", μαζί με τον καταστροφικό κανονισμό για το βαμβάκι, ζητάει τώρα από τους εκκοκκιστές και τις συνεταιριστικές οργανώσεις, να καταθέσουν προτάσεις σχετικά με την κατάργηση ή όχι του άτυπου παραρτήματος Β, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Κατά τα άλλα, στη σύσκεψη δεν ειπώθηκε ούτε κουβέντα για το τι θα γίνει με την τιμή στο βαμβάκι και την αύξηση του πλαφόν, ενώ σχετικά με το "παράρτημα Β" η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δε φαίνεται διατεθειμένη να απαιτήσει από την Κομισιόν την επαναφορά του, όπως άλλωστε θέτουν στα αιτήματά τους και οι αγρότες, ζητώντας κατοχύρωση μπρος στην ασυδοσία των εκκοκκιστών.

Στην κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Γεωργίας χτες, επιχείρησε με δηλώσεις να μετατοπίσει τις ευθύνες στους γεωπόνους του Οργανισμού Βάμβακος, λέγοντας πως ένα μεγάλο μέρος τους δεν κάνει ελέγχους στα εκκοκιστήρια και τα χωράφια. Μόνο, όμως, που η ίδια η τριυπουργική απόφαση για το βαμβάκι που υπέγραψε ο Στ. Τζουμάκας, δεν άλλαξε τίποτα, όσον αφορά το καθεστώς ελέγχων και στην ουσία αφήνει έναν μόνο γεωπόνο να κάνει τους ελέγχους στα εκκοκιστήρια, αφού, όπως ανεφέρεται και στη φετινή απόφαση, από τις τριμελείς επιτροπές ελέγχου, τα δύο μέλη είναι αναγκασμένα να περιφέρονται παράλληλα και σε άλλα εκκοκιστήρια, προκειμένου... με το σταθερό μέλος που βρίσκεται εκεί να απαρτίζεται τριμελής επιτροπή!

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ
Κατεδαφιστέα τα κτίρια έκρινε το ΣτΕ

"Στον αέρα τινάζονται" πολλές οικοδομές που κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια με βάση τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης και θα πρέπει να κατεδαφιστούν οι επιπλέον όροφοι.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ' αριθμό 4572/1996 απόφασή της έκρινε αντισυνταγματικές τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου 2300/95 (άρθρο 21 παρ. 10) για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Παράλληλα, οι οικοδομές που έχουν ολοκληρωθεί με βάση τις διατάξεις του νόμου για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, θα πρέπει να κατεδαφιστούν, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία για τις αυθαίρετες κατασκευές.

Η σημαντική αυτή απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου βάζει κάποιους φραγμούς στην επιπλέον επιβάρυνση του βεβαρημένου περιβάλλοντος του λεκανοπεδίου της Αττικής, αλλά και άλλων πόλεων. Ο νόμος 2300/95 του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, παρόλο που ήρθε να διορθώσει τις αρνητικές καταστάσεις του προηγούμενου νομοθετήματος 880/79, δημιούργησε πρωτοφανείς παρανομίες και εκτροπές και ήρθε να βολέψει ημέτερους, αδιαφορώντας για το περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά κτίριο της εταιρίας Μπ. Βωβού, στην οδό Κηφισίας στο Νέο Ψυχικό, όπου ο δήμος προσέφυγε στο Δικαστήριο και ζητούσε την ακύρωση της οικοδομικής αδείας.

Ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης ισχύει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, αλλά στη χώρα μας δεν ευτύχησε ορθής εφαρμογής και για τη θέσπισή του λειτούργησαν τα "οικονομικά" συμφέροντα. Το ΣτΕ από τις αρχές της δεκαετίας του 80 ασχολήθηκε με διάφορα νομοθετήματα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το 1994 έκρινε οριστικά αντισυνταγματικό το καθεστώς που θεσπίστηκε με το νόμο 880/79. Στη συνέχεια, το 1995 ψηφίστηκε ο νόμος του Κ. Λαλιώτη για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, αλλά και αυτή τη φορά ο 2300/95 δεν απαλλάχτηκε από τα "αμαρτήματα" προηγούμενων νομοθετημάτων, με αποτέλεσμα να κριθεί αντισυνταγματικός.

Να υπενθυμίσουμε ότι το νομοθέτημα Λαλιώτη είχε πάρει πρόσφατα μια γεύση από το Ε Τμήμα του ΣτΕ, όπου είχε κριθεί αντισυνταγματικό, αλλά λόγω μείζονος σημασίας παραπέμφθηκε για τελική κρίση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου.

Τα περισσότερα προβλήματα θα δημιουργηθούν τώρα με εκείνες τις οικοδομές που έχουν ανεγερθεί με βάση τη μεταφορά συντελεστή δόμησης με το παλαιό καθεστώς και μετά τις αποφάσεις 1071 - 1073/94 του ΣτΕ σταμάτησε προσωρινά η ανέγερσή τους, επειδή κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 880/79. Στη συνέχεια, όμως, ο νόμος 2300/95 του Κ. Λαλιώτη προέβλεπε ότι προκειμένου να χορηγηθεί άδεια αποπεράτωσης του κτιρίου "αρκεί να έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός έως 30-5-1994 με βάση οικοδομική άδεια που έπαυσε να ισχύει, έστω και αν αυτή ακυρώθηκε από το ΣτΕ για λόγους νομιμότητας".

Ωστόσο, με τη νέα απόφαση του ΣτΕ (4572/96) ακόμη και οι οικοδομές που έχουν αποπερατωθεί με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου 2300/95 είναι αυθαίρετες και υπόκεινται στη νομοθεσία για αυθαίρετα κτίσματα.

Βρήκαν... "λαδιές"

Πόρισμα της Διεύθυνσης Ελέγχου Οικονομικού Εγκλήματος του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο διαπιστώνονται παράνομες εισπράξεις επιδοτήσεων ύψους 6,5 δισ. δραχμών από 26 επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου στο διάστημα 1992 - 94, έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Γεωργίας, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει κανένα μέτρο ή διοικητικές κυρώσεις για τις εταιρίες αυτές.

Ο υπουργός διένειμε το σχετικό πόρισμα, περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού, αφού στην ουσία ανακοίνωσε το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι περιπτώσεις αυτές παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη. Το ζητούμενο βέβαια είναι τι θα γίνει στη συνέχεια και αν θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις, έστω και αργά, αφού εξαιτίας των απατών στην τυποποίηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση κατάργησε την ενίσχυση στην κατανάλωση ελαιολάδου και με αυτή την αφορμή ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ακόμα χειρότερα μέτρα σε βάρος των ελαιοπαραγωγών με την επικείμενη αναθεώρηση της Κοινής Αγοράς Ελαιολάδου. Οσον αφορά το πόρισμα των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών, σ' αυτό αναφέρεται ότι η επιχείρηση ΒΕΛΛΑΚΑΝ ΑΕΒΕ χορήγησε στο διάστημα 1992 - 94 εικονικά τιμολόγια για 10.633.444 δοχεία τα οποία οι 26 τυποποιητικές επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν για να εισπράξουν παράνομα ως επιδότηση το ποσό των 6,5 δισ. δραχμών.

Η κυβέρνηση αποδέχτηκε την κατάργηση της τιμής ασφαλείας (με την

Η κυβέρνηση αποδέχτηκε την κατάργηση της τιμής ασφαλείας (με την κατάργηση του γνωστού ως Παράρτημα Β') στο βαμβάκι. "Πατώντας" σ' αυτό, οι εκκοκκιστές δεν πληρώνουν τους βαμβακοπαραγωγούς...

Οχι άλλα βάρη στις πλάτες του γερο - αγρότη!

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Τιμούν τον Μήτσο Βλάχο

Πολιτικό μνημόσυνο για τον δολοφονηθέντα αγωνιστή - αγροτιστή Μήτσο Βλάχο,οργανώνει αύριο στις 10 π.μ., στην Κοινότητα Κυψέλης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Λεπενούς.

Η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας απευθύνει κάλεσμα για αγωνιστικό "παρών" προς όλους τους αγρότες, γνωστοποιώντας πως θα είναι και η αρχή για μια σειρά νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που υπηρετεί πιστά τις αντιαγροτικές εντολές της ΕΕ και η οποία δημιουργεί στους αγρότες οξυμένα προβλήματα.

Ο Μήτσος Βλάχος πλήρωσε με το αίμα του τον αγώνα των καπνοπαραγωγών για καλυτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου. Στις 14 Σεπτέμβρη 1963, χιλιάδες αγρότες ξεσηκώθηκαν, ζητώντας από την τότε κυβέρνηση την άνοδο της τιμής του καπνού (που τότε έφτανε τις 30 δραχμές το κιλό). Απέκλεισαν τη γέφυρα του Σαμαρίου και τη Σφήνα (σημερινή Κυψέλη) και ξεκίνησαν πορεία προς το Αγρίνιο. Ομως, στο γεφύρι της Σφήνας, τους περίμεναν οι χωροφύλακες, οι οποίοι εκτελώντας διαταγές πυροβόλησαν στο ψαχνό. Ο νεαρός Δ. Βλάχος πυροβολήθηκε εν ψυχρώ στο κεφάλι από χωροφύλακα, πληρώνοντας με το αίμα του την τιμή του καπνού, η οποία διπλασιάστηκε, φτάνοντας τότε τις 64 δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ