Σάββατο 5 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Επιμένουν σε αντιαγροτικές ρυθμίσεις

Με χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις σε βάρος των αγροτών. Με ανακοίνωσή του το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει την κοροϊδία

Τις γνωστές από τις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη γενικόλογες διακηρύξεις για τη μετατροπή του ΟΓΑ σε Ταμείο Κύριας Ασφάλισης των αγροτών επανέλαβε, χτες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,μετά από συνάντηση που είχε με τις συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Ο υπουργός έδωσε στους εκπροσώπους και το "νομοσχέδιο" ή μάλλον κάποιες γενικόλογες προτάσεις για τα ασφαλιστικά των αγροτών, προκειμένου - όπως είπε - να μελετηθεί και να βελτιωθεί. Με δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο Μ. Παπαϊωάννου, επιβεβαίωσε ουσιαστικά - όπως επισημαίνεται και σε σχετική ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ - ότι το σχέδιο νόμου υλοποιεί τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" για αναθεώρηση προς το χειρότερο του ήδη απαράδεκτου ασφαλιστικού συστήματος των αγροτών. Η λογική του είναι εισπρακτική, φορομπηχτική, μη ανταποδοτική.

Αλλωστε, από τις σχετικές δηλώσεις του Μ. Παπαϊωάννου προκύπτει πως επιβάλλονται νέα χαράτσια στους αγρότες με τον υπερδιπλασιασμό των εισφορών των αγροτών και την επαναφορά και επιβολή νέων εισφορών πάνω στα αγροτικά προϊόντα που θα επιβαρύνουν και τους εργαζόμενους. Ομως, παρόλο που οι αγρότες θα πληρώνουν τις υπερδιπλάσιες εισφορές και τα νέα χαράτσια από την 1.1.97, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, οι συνταξιούχοι μετά τη 15ετία ασφάλισης θα εισπράττουν ακόμα πιο υποβαθμισμένες συντάξεις! Κι αυτό, γιατί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο προωθεί τη δραστική μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για τις αγροτικές συντάξεις - το γνωστό προνοιακό επίδομα των 25.000 δραχμών μειώνεται από το 2003 και καταργείται το 2013 και το κράτος θα συμμετέχει με μικρότερο ποσοστό στο νέο Ταμείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μ. Παπαϊωάννου στις σχετικές δηλώσεις του απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στα συγκεκριμένα αυτά ζητήματα (αποκαλύφθηκαν από το "Ρ" την 26.1996). Είπε γενικόλογα πως το νομοσχέδιο, που θα φέρει κατά προτεραιότητα στη Βουλή, "θα αποτελεί μια τομή στο κοινωνικοασφαλιστικό μας σύστημα" και υποστήριξε ότι "δεν αναιρεί, δε βάζει σε αμφισβήτηση τίποτα από τα σημερινά συνταξιοδοτικά δικαιώματα των αγροτών". Ισχυρίστηκε επίσης ότι τελικός στόχος είναι "η επέκταση του ΙΚΑ σταδιακά και γρήγορα και στους αγρότες". Ομως, ούτε κι εδώ εξήγησε πώς είναι δυνατόν να ανταποκριθεί το ΙΚΑ, όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί και σε στοιχειώδεις ανάγκες των σημερινών ασφαλισμένων του...

Παρ' όλα αυτά - αν και δήλωσε μάλιστα πως δε γνώριζε καν (!) τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο - ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Ν. Λιόλιος (αποτυχών υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δις) μίλησε για "ξεχωριστή μέρα για τους αγρότες" και έσπευσε, ερήμην των αγροτών, να προκαταλάβει, δηλώνοντας πως "στις γενικές αρχές συμφωνούμε. Είναι ένα πολύ σημαντικό, θετικό βήμα και θέλουμε παραπέρα τη διεύρυνση αυτών των θεμάτων"!

Σχολιάζοντας τις σχετικές ανακοινώσεις, το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του ρωτά κατά πόσο αποτελεί "τομή" να πληρώνουν οι αγρότες τόσα πολλά για την ασφάλισή τους και να παίρνουν τόσο λίγα. Διαπιστώνει ότι "η λογική του νομοσχεδίου έχει χαρακτήρα:

  • Εισπρακτικό,αφού στοχεύει στη μείωση του προϋπολογισμού υπέρ του ΟΓΑ που θα καλύπτουν οι αγρότες με τις εισφορές τους.
  • Φορομπηχτικό,αφού θα κατακρατείται ποσοστό από τις επιδοτήσεις και από τις πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων.
  • Μη ανταποδοτικό,αφού θα δίνουν πολύ περισσότερα χρήματα για την ασφάλισή τους (σε σύγκριση με άλλα ταμεία) και θα παίρνουν λιγότερα. Και με την υψηλή εισφορά θα οδηγήσει φτωχούς αγρότες σε αδυναμία πληρωμής της. Θα μείνουν έτσι ανασφάλιστοι, δηλαδή σε χειρότερη κατάσταση από τη σημερινή".

"Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες για τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, προστίθεται, αυτά χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για δήθεν εξυπηρέτηση των αγροτών. Αφού είναι απαράδεκτη η κατάσταση που επικρατεί σήμερα και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν ακόμα τους ασφαλισμένους τους".

Η ανακοίνωση καταλήγει: "Η κοροϊδία δε θα περάσει. Οι αγρότες βλέποντας την κατάσταση να χειροτερεύει ακόμη περισσότερο, δεν έχουν άλλη λύση από τους αγώνες για τη ματαίωση των καταστροφικών κυβερνητικών σχεδίων και μεθοδεύσεων.

Το ΚΚΕ πάντα και με ειλικρίνεια στήριξε τους αγώνες των αγροτών, το ίδιο θα πράξει και τώρα για να αποκρουστούν οι πολιτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση και τη συρρίκνωση της αγροτιάς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ