Σάββατο 5 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ... δημοκρατία των "τριτεγγυητών"

Να. Για κάτι τέτοια ζει ο άνθρωπος. Μια οι εκλογές, μια οι αναδείξεις αρχηγών στα... δημοκρατικά κόμματα και βρίσκει αντανάκλαση εκείνο το αρχαιοπρεπές που θέλει να συνυπάρχουν "το τερπνόν μετά του ωφελίμου". Γιατί μην πείτε ότι δεν είναι ωφέλιμο να ακούς τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ να εξιστορούν πώς διασώθηκε η ενότητα του κόμματος το 1980. Τότε πάλι βρέθηκαν αντιμέτωποι δυο διεκδικητές της αρχηγικής καρέκλας. Ο Ράλλης με τον Αβέρωφ. Και όπως είπε από τηλεοράσεως προχτές, νυν βουλευτής της παράταξης, τότε υπήρξε "τριτεγγυητής" και διασφάλισε ότι οι μονομάχοι δε θα χώριζαν τα "τσανάκια" τους μετά την ψηφοφορία. Τον ονομάτισε κιόλας: Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, είπε... Οχι ο Γιώργος. Αυτός ασχολείται με άλλες... ομάδες.

Ω}ραία πράματα. Ωραία. Και εξόχως διδακτικά. Οταν δε ακούς τα παραπάνω, το αρχικό μειδίαμα γίνεται ακατάσχετος γέλωτας, για κάποια άλλα που τα συνοδεύουν. Οπως ας πούμε οι προεκλογικές διακηρύξεις του επανεκλεγέντα αρχηγού του κόμματος, του οποίου κόμματος την ενότητα εγγυάται ο Β. Βαρδινογιάννης. Και εννοούμε βεβαίως τις δηλώσεις Εβερτ ότι "θα απαγορεύσει" στους οικονομικά ισχυρούς να ασκούν πολιτικές πιέσεις! Πάλι καλά που δεν είπε ότι θα προχωρήσει και σε κατάσχεση των εκλογικών τους βιβλιαρίων...

Ομως και σε τούτη την "αρχηγομαχία", είχαμε σκηνές απείρου κάλλους. Προς δόξαν της... δημοκρατίας. Οσοι είχαν προσκολλήσει χτες τα ώτα τους στα ραδιόφωνά τους δεν μπορεί να μην πήραν "μυρωδιά" για το τι σημαίνει "καθαρό παιχνίδι". Για παράδειγμα, δεν ήταν ούτε μια, ούτε δυο, ούτε τρεις οι αναφορές σε γνωστά στελέχη της ΝΔ, υποστηρικτές του Μ. Εβερτ, που έλεγαν - έτσι τουλάχιστον τους αποδιδόταν από ραδιοφωνικούς σταθμούς - ότι εκείνοι, σε αντίθεση με την αντίπαλη πλευρά, δε... δωροδόκησαν τους εκλέκτορες. Οχι γιατί δεν ήθελαν! Αλλά γιατί, λόγω εκλογών, στη Ρηγίλλης "το ταμείον είναι μείον"... Το εκπληκτικό δε είναι ότι αυτά λέγονταν και αποδίδονταν, χωρίς περιστροφές και ονομαστικά, σε "στελέχη πρώτης γραμμής". Το εκπληκτικό είναι ότι αυτά τα "στελέχη πρώτης γραμμής" δε βρήκαν κανένα λόγο να βγουν χτες και να διαψεύσουν, να καταγγείλουν, να διαμαρτυρηθούν βρε αδερφέ, για εκείνα που τους αποδίδονται. Προς δόξαν της... δημοκρατίας.

Τώρα, βέβαια, κάποιοι θα πουν "γιατί να μην κοιτάξουν το συμφέρον τους οι άνθρωποι; ". Σωστό κι αυτό. Ειδικά δε αν το εκστομίζουν άνθρωποι που καθορίζουν τη σχέση τους με οτιδήποτε, αφού πρώτα προσδιορίσουν τη σχέση του "οτιδήποτε" με την τσέπη τους, τότε όχι μόνο είναι σωστό, αλλά... πάνσωστο. Σωστό όμως είναι και το άλλο: Εκείνο που λέει ότι τα ήθη τους είναι απόλυτα εναρμονισμένα με την πολιτική τους. Είναι ήθη που αρμόζουν σε υπαλλήλους "τριτεγγυητών". Κι αν υποστηριχθεί ότι εμείς δεν έχουμε καμιά δουλιά με αυτά, διότι αποτελούν "εσωτερικά άλλων κομμάτων", βεβαίως και δεν έχουμε. Αλλωστε γι' αυτό ασχολούμαστε. Για να προσδιορίζουμε επακριβώς με τι δεν έχουμε καμία δουλιά και καμία σχέση. Μα καμία.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέατρο του παραλόγου (1997-03-06 00:00:00.0)
Αρχισε πάλι η αντιπαράθεση (1996-12-10 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το αδιέξοδο (1996-11-29 00:00:00.0)
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ (1996-04-11 00:00:00.0)
"Μας αντιγράφει ο Σημίτης"! (1996-01-27 00:00:00.0)
Αναβάλλεται η "ρήξη" (1995-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ