ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σκληρή αντίδραση Ερμπακάν
  • Το χάσμα στις σχέσεις Αγκυρας και Ουάσιγκτον διευρύνεται, με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Λιβύη
  • Στο εσωτερικό της Τουρκίας, η διχογνωμία εξακολουθεί να ισχύει

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τα πυρά που δέχτηκε από την αντιπολίτευση, από αναλυτές και διπλωμάτες, από Αμερικανούς και Ευρωπαίους, μετά την επίσκεψή του στη Λιβύη, τόσο λόγω των δηλώσεων του ιδίου, όσο και του Καντάφι, ήταν μαζικά. Χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Νετσμεντίν Ερμπακάν, αποφάσισε να απαντήσει. Για τις δηλώσεις του Καντάφι όσον αφορά το Κουρδικό, οι οποίες εξόργισαν διπλωμάτες, πολιτικούς και στρατιωτικούς στην Αγκυρα, είπε: "Επρόκειτο για δηλώσεις "φιλοσοφικής" τάξεως, και αργότερα ο τόνος τους μετριάστηκε". Για το αίτημα των περισσότερο "προσβεβλημένων", οι οποίοι αξίωσαν διακοπή διπλωματικών σχέσεων με τη Λιβύη: "Μήπως (αυτοί που το ζητούν) επιδεικνύουν αντίστοιχη ευαισθησία και ως προς αντίστοιχες θέσεις άλλων χωρών του δυτικού κόσμου;".

Για την αντιπολίτευση, η οποία έθεσε θέμα παραίτησής του: "Ολος αυτός ο θόρυβος για τη Λιβύη δεν έχει καμία σχέση με την τιμή του έθνους μας, αλλά αφορά σε τελείως διαφορετικές σκοπιμότητες".

Ο ισλαμιστής ηγέτης ήταν εξίσου θυελλώδης και όσον αφορά τους Δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας. "Μήπως διακόψαμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, όταν η Γερουσία ψήφιζε αποφάσεις κατά της Τουρκίας σχετικά με τη λεγόμενη αρμενική γενοκτονία; Μήπως τερματίσαμε τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν το Ευρωκοινοβούλιο ψήφιζε κατά της Τουρκίας; Οχι βέβαια", δήλωσε, καταλήγοντας: "Οφείλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας".

Ο Καντάφι

Προς επίρρωση των δηλώσεων Ερμπακάν, ο Λίβυος ηγέτης χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Τρίπολη "πολύ επιτυχημένη" κι υπογράμμισε ότι η Λιβύη "θα πληρώσει τα οικονομικά της οφέλη προς την Τουρκία".

Στις δηλώσεις του ο Καντάφι, όπως μετέδωσε το λιβυκό πρακτορείο "Jana", πρόσθεσε ότι η Τανσού Τσιλέρ "συμμερίζεται" τις απόψεις του για τους Κούρδους και επίσης ότι "ο Ερμπακάν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του, όχι των ΗΠΑ".

Η "ζημιά" έγινε...

Παρά όμως την αντίδραση του Ερμπακάν και τη στήριξη του Καντάφι, το πολιτικό κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει υψηλό κόστος. Οι δύο προτάσεις μομφής που έχουν υποβληθεί στην τουρκική Βουλή, η ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή από την Τρίπολη "για διαβουλεύσεις", οι οργισμένες δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, και οι αντιδράσεις διπλωματικών και πολιτικών κύκλων είναι δύσκολο να ελεγχθούν πλέον.

Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών υπερασπίστηκε χτες τη "γραμμή" Ερμπακάν, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Μπερνς "απαράδεκτες" (κατ' αντίδρασιν στο χαρακτηρισμό από τον Αμερικανό αξιωματούχο ως "απαράδεκτων" των δηλώσεων του Τούρκου πρωθυπουργού περί μη στήριξης της Λιβύης στη διεθνή τρομοκρατία)...

Η διαφορά απόψεων Ουάσιγκτον - Αγκυρας είναι κάτι περισσότερο από σαφής: "Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφθεί τις συμφωνίες της με τη Λιβύη", λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Η Τουρκία καθορίζει μόνη της την πολιτική της", απαντά η Αγκυρα...

Η ιταλική κυβέρνηση

Ολίγον ανέξοδα, η Ρώμη επανέλαβε και στο επίσημο ανακοινωθέν της, μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τη θέση της για την οφειλόμενη καταβολή προσπάθειας από την Τουρκία για "να βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πρόντι, Βάλτερ Βελτρόνι, ο οποίος και ανέπτυξε την ιταλική θέση για σύνδεση του θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την ένταξη της Τουρκίας στις δομές της ΕΕ, πάντως, τόνισε ότι η Ιταλία "διάκειται ευνοϊκά" έναντι της επιχειρούμενης πλήρους ένταξης.

Το Κουρδικό

Ο πόλεμος στη Νοτιοανατολική Τουρκία κατά των Κούρδων αυτονομιστών συνεχίστηκε και χτες με επίταση των επιχειρήσεων και νέα εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ. Συνολικά, κατά το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι νεκροί Κούρδοι ξεπερνούν τους 118, ενώ και οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέγραψαν 11 απώλειες.

Στις τουρκικές φυλακές, η νέα απεργία πείνας των εγκλείστων τερματίστηκε χτες, κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σεβκέτ Καζάν. Αλλά οι κρατούμενοι εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για τη μη τήρηση των υποσχέσεων που η κυβέρνηση είχε δώσει τον περασμένο Ιούνιο, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές. Ενας 28χρονος Κούρδος κρατούμενος, ο οποίος είχε αυτοπυρποληθεί στις φυλακές Μπαϊραμπασά, άφησε χτες την τελευταία του πνοή, υπογραμμίζοντας με το θάνατό του ότι, μάλλον, τίποτε δεν άλλαξε...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αναζωπύρωση των συγκρούσεων

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν χτες στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν μεταξύ των Ταλιμπάν και των δυνάμεων του Αχμέτ Σαχ Μασούντ, στρατιωτικού διοικητή του έκπτωτου καθεστώτος του Αφγανιστάν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι Ταλιμπάν υπέστησαν την πρώτη τους σημαντική ήττα μετά την κατάληψη της Καμπούλ.

Τα στρατεύματα των Ταλιμπάν είχαν τουλάχιστον 100 απώλειες από την αντεπίθεση των αντιπάλων τους και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από την στρατηγικής σημασίας κοιλάδα Παντσίρ.

ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ
Ταξικός στιγματισμός των παιδιών

Από την πρώτη του Οκτώβρη, οι μαθητές τεσσάρων δημοτικών σχολείων της Μασαχουσέτης κυκλοφορούν φορώντας στο πέτο... μπλε, κίτρινα και πράσινα κουπόνια σίτισης! Η διεύθυνση του σχολείου σκέφτηκε αυτόν τον πρωτοφανή τρόπο για να μπορεί, όπως ισχυρίζεται, να ξεχωρίζει τους μαθητές που πληρώνουν τοις μετρητοίς, με έκπτωση, ή παίρνουν δωρεάν το σχολικό συσσίτιο. Οι επικριτές αυτού του μέτρου, που παραπέμπει μάλλον σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας, υποστηρίζουν ότι τα χρωματιστά αυτοκόλλητα δε θα προκαλέσουν μόνον ψυχολογικά προβλήματα στους μαθητές, αλλά θα αποτελέσουν την απαρχή για τη θεσμοθέτηση συμπεριφορών κακοποίησης και του ταξικού στιγματισμού των παιδιών!

Οι φτωχοί μαθητές των τεσσάρων δημοτικών σχολείων αποτελούν το 75% του συνόλου των 2.000 παιδιών. Ενα 9% έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει το σχολικό συσσίτιο με έκπτωση ενώ το 16% των 2.000 μαθητών μπορεί να καταβάλλει τη συνολική τιμή...

Φαίνεται ότι τα προεόρτια της επιβολής ρατσιστικών κανόνων ακόμη και στους ανήλικους πολίτες της λεγόμενης "Γης της Ελευθερίας" έπονται των θανατηφόρων πληγμάτων που δέχθηκε το κράτος κοινωνικής πρόνοιας στις ΗΠΑ με στόχο την περαιτέρω ανατροφοδότηση της περίφημης ιδιωτικής πρωτοβουλίας!

Απεργίες στην "Τζένεραλ Μότορς"

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-

Απεργιακό πυρετό προκαλούν οι πρόσφατες απολύσεις 1.850 εργαζομένων σε εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας "Τζένεραλ Μότορς" στο Μίτσιγκαν και τη Νέα Υόρκη. Το περασμένο 24ωρο, περίπου 4.600 εργάτες, που απασχολούνται σε βιομηχανικές μονάδες της "Τζένεραλ Μότορς" στον Καναδά, ανακοίνωσαν ότι προσανατολίζονται στην πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων όχι μόνο σε ένδειξη αλληλεγγύης για τις απολύσεις των Αμερικανών συναδέλφων τους και την απεργία των 22.000 άλλων υπαλλήλων, αλλά και γιατί αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι το ενδεχόμενο της απόλυσης...

Μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε εργοστάσια της εταιρίας στις περιοχές Λάντον, Γουίσορ και Γούντστοκ της καναδικής πόλης Οντάριο έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να κατέβουν σε απεργία.

Την περασμένη βδομάδα, η αυτοκινητοβιομηχανία "Τζένεραλ Μότορς" απέλυσε 1.850 Αμερικανούς εργάτες και προχτές προειδοποίησε ότι προσανατολίζεται στο κλείσιμο ή στη μείωση της παραγωγής σε 11 εργοστάσια στις ΗΠΑ και σε άλλα δύο στο Μεξικό, λόγω του κόστους της απεργίας.

Οι εκκαθαρίσεις ενάντια στους Κούρδους

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Με το Νόμπελ Χημείας 1996 τιμήθηκαν χτες από τη Σουηδική Ακαδημία οι Αμερικανοί Ρόμπερτ Καρλ και Ρίτσαρντ Σμόλεϊ και ο Βρετανός Σερ Χάρολντ Κρότο. Και οι τρεις επιστήμονες βραβεύτηκαν γιατί το 1985 ανακάλυψαν τα "Fullereness", δηλαδή νέες μορφές στοιχείων του άνθρακα, όπου τα άτομα είναι συγκεντρωμένα σε ομάδες με κλειστό περίβλημα. Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε στη γέννηση μίας νέας μορφής χημείας!

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μέτρα ενάντια στις απεργίες

Καινούριες επιθέσεις προγραμματίζει η κυβέρνηση της Βρετανίας, προκειμένου να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις πιο αντιδραστικές επιδιώξεις του ιδιωτικού μεγάλου κεφαλαίου.

Υστερα από τις καλοκαιρινές μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ταχυδρομεία και στο μετρό, ο υπουργός Εμπορίου Ιαν Λανγκ ανακοίνωσε νέα αντιδραστικά μέτρα για τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το δικαίωμα των επιχειρήσεων να υποβάλλουν μήνυση στα συνδικάτα όταν οι εργαζόμενοί τους απεργούν, ζητώντας παράλληλα να πληρώσουν για τυχόν ζημιές. Ομως, τα συνδικάτα αντέδρασαν αμέσως, τονίζοντας ότι το Συντηρητικό Κόμμα στοχεύει να απαγορεύσει συνολικά το δικαίωμα της απεργίας.

ΒΟΣΝΙΑ
Οι Αμερικανοί φεύγουν ... μένοντας

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Αρχισε από χτες η αποχώρηση των Αμερικανών πεζοναυτών που έχουν αναπτυχθεί στη Βοσνία, στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών στρατευμάτων.

Οι στρατιώτες ενός αμερικανικού λόχου της στρατονομίας (δύναμης 125 ατόμων) και 100 οπλίτες επιτελείου μεραρχίας πυροβολικού αποχώρησαν το πρωί από τη Βόρεια Βοσνία, με πρώτο προορισμό το Σλαβόνσκι Μπροντ της Κροατίας και τελική κατεύθυνση αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία.

Οπως είναι γνωστό, "κάλυμμα" στην επιχείρηση αποχώρησης Αμερικανών πεζοναυτών από τη Βοσνία θα δώσει δύναμη επιπλέον 5.000 πεζοναυτών που καταφτάνουν για αυτό το λόγο από τις ΗΠΑ.

Το ίδιο 24ωρο, έκρηξη βόμβας σε δημοτικό σχολείο του Μόσταρ προκάλεσε εκ νέου αναστάτωση στη διχοτομημένη ανάμεσα σε μουσουλμάνους και Κροάτες βοσνιακή πόλη. Από την έκρηξη, που εκδηλώθηκε σε εγκαταλειμμένο δημοτικό σχολείο του κροατικού τομέα της πόλης, δεν τραυματίστηκε κανένας. Πρόκειται, όμως, για τη δεύτερη "περίεργη" επίθεση που σημειώνεται από την περασμένη Δευτέρα.

ΗΠΑ
Επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τις αντιδράσεις των αμερικανικών συνδικάτων προκαλεί το νομοσχέδιο που υπέγραψε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, με στόχο, όπως είπε, "την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια στις πτήσεις αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας".

Αφορμή για την πρόκληση δυσαρέσκειας στους κόλπους της ομοσπονδιακής συνδικαλιστικής οργάνωσης "AFL - CIO" είναι εκείνο το άρθρο του νομοσχεδίου που περιορίζει τις συνδικαλιστικές δραστηριότητες των εργαζομένων στην πολιτική αεροπορία (πιο συγκεκριμένα στην "Federal Express") σε τοπικό και όχι σε εθνικό επίπεδο. Οπως, μάλιστα, σημειώνει το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", ομάδα μελών του αμερικανικού κογκρέσου που πρόσκεινται στο "Κόμμα των Δημοκρατικών", με επικεφαλής τον γερουσιαστή Εντουαρντ Κένεντι, επιχείρησαν το τελευταίο διάστημα να μπλοκάρουν την υπογραφή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από τον Πρόεδρο Κλίντον, χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ως ιδιαίτερα επιβαρυντική για την προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον, μιας που ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της καμπάνιας του για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη είναι η συνδικαλιστική οργάνωση "AFL - CIO".

Ο ίδιος νόμος είναι, στο μεγαλύτερο μέρος του, "εμπνευσμένος" από την πολύνεκρη έκρηξη του Μπόινγκ 747 της TWA στο Λονγκ Αϊλαντ, τον περασμένο Ιούλη. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη χορήγηση 19 δισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο τη συντήρηση και τη βελτίωση των αεροδρομίων, αλλά και τον εκσυγχρονισμό της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Εξουσιοδοτεί τις ομοσπονδιακές αρχές να προχωρήσουν στη σύνταξη "ηλεκτρονικού φακελώματος" των επιβατών, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών με βάση τα σχέδια πτήσεων ή τα στοιχεία των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ