Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τις αντιδράσεις των αμερικανικών συνδικάτων προκαλεί το νομοσχέδιο που υπέγραψε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, με στόχο, όπως είπε, "την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια στις πτήσεις αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας".

Αφορμή για την πρόκληση δυσαρέσκειας στους κόλπους της ομοσπονδιακής συνδικαλιστικής οργάνωσης "AFL - CIO" είναι εκείνο το άρθρο του νομοσχεδίου που περιορίζει τις συνδικαλιστικές δραστηριότητες των εργαζομένων στην πολιτική αεροπορία (πιο συγκεκριμένα στην "Federal Express") σε τοπικό και όχι σε εθνικό επίπεδο. Οπως, μάλιστα, σημειώνει το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", ομάδα μελών του αμερικανικού κογκρέσου που πρόσκεινται στο "Κόμμα των Δημοκρατικών", με επικεφαλής τον γερουσιαστή Εντουαρντ Κένεντι, επιχείρησαν το τελευταίο διάστημα να μπλοκάρουν την υπογραφή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από τον Πρόεδρο Κλίντον, χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ως ιδιαίτερα επιβαρυντική για την προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον, μιας που ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της καμπάνιας του για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη είναι η συνδικαλιστική οργάνωση "AFL - CIO".

Ο ίδιος νόμος είναι, στο μεγαλύτερο μέρος του, "εμπνευσμένος" από την πολύνεκρη έκρηξη του Μπόινγκ 747 της TWA στο Λονγκ Αϊλαντ, τον περασμένο Ιούλη. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη χορήγηση 19 δισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο τη συντήρηση και τη βελτίωση των αεροδρομίων, αλλά και τον εκσυγχρονισμό της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Εξουσιοδοτεί τις ομοσπονδιακές αρχές να προχωρήσουν στη σύνταξη "ηλεκτρονικού φακελώματος" των επιβατών, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών με βάση τα σχέδια πτήσεων ή τα στοιχεία των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ