Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σκληρή αντίδραση Ερμπακάν
  • Το χάσμα στις σχέσεις Αγκυρας και Ουάσιγκτον διευρύνεται, με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Λιβύη
  • Στο εσωτερικό της Τουρκίας, η διχογνωμία εξακολουθεί να ισχύει

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τα πυρά που δέχτηκε από την αντιπολίτευση, από αναλυτές και διπλωμάτες, από Αμερικανούς και Ευρωπαίους, μετά την επίσκεψή του στη Λιβύη, τόσο λόγω των δηλώσεων του ιδίου, όσο και του Καντάφι, ήταν μαζικά. Χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Νετσμεντίν Ερμπακάν, αποφάσισε να απαντήσει. Για τις δηλώσεις του Καντάφι όσον αφορά το Κουρδικό, οι οποίες εξόργισαν διπλωμάτες, πολιτικούς και στρατιωτικούς στην Αγκυρα, είπε: "Επρόκειτο για δηλώσεις "φιλοσοφικής" τάξεως, και αργότερα ο τόνος τους μετριάστηκε". Για το αίτημα των περισσότερο "προσβεβλημένων", οι οποίοι αξίωσαν διακοπή διπλωματικών σχέσεων με τη Λιβύη: "Μήπως (αυτοί που το ζητούν) επιδεικνύουν αντίστοιχη ευαισθησία και ως προς αντίστοιχες θέσεις άλλων χωρών του δυτικού κόσμου;".

Για την αντιπολίτευση, η οποία έθεσε θέμα παραίτησής του: "Ολος αυτός ο θόρυβος για τη Λιβύη δεν έχει καμία σχέση με την τιμή του έθνους μας, αλλά αφορά σε τελείως διαφορετικές σκοπιμότητες".

Ο ισλαμιστής ηγέτης ήταν εξίσου θυελλώδης και όσον αφορά τους Δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας. "Μήπως διακόψαμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, όταν η Γερουσία ψήφιζε αποφάσεις κατά της Τουρκίας σχετικά με τη λεγόμενη αρμενική γενοκτονία; Μήπως τερματίσαμε τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν το Ευρωκοινοβούλιο ψήφιζε κατά της Τουρκίας; Οχι βέβαια", δήλωσε, καταλήγοντας: "Οφείλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας".

Ο Καντάφι

Προς επίρρωση των δηλώσεων Ερμπακάν, ο Λίβυος ηγέτης χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Τρίπολη "πολύ επιτυχημένη" κι υπογράμμισε ότι η Λιβύη "θα πληρώσει τα οικονομικά της οφέλη προς την Τουρκία".

Στις δηλώσεις του ο Καντάφι, όπως μετέδωσε το λιβυκό πρακτορείο "Jana", πρόσθεσε ότι η Τανσού Τσιλέρ "συμμερίζεται" τις απόψεις του για τους Κούρδους και επίσης ότι "ο Ερμπακάν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του, όχι των ΗΠΑ".

Η "ζημιά" έγινε...

Παρά όμως την αντίδραση του Ερμπακάν και τη στήριξη του Καντάφι, το πολιτικό κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει υψηλό κόστος. Οι δύο προτάσεις μομφής που έχουν υποβληθεί στην τουρκική Βουλή, η ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή από την Τρίπολη "για διαβουλεύσεις", οι οργισμένες δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, και οι αντιδράσεις διπλωματικών και πολιτικών κύκλων είναι δύσκολο να ελεγχθούν πλέον.

Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών υπερασπίστηκε χτες τη "γραμμή" Ερμπακάν, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Μπερνς "απαράδεκτες" (κατ' αντίδρασιν στο χαρακτηρισμό από τον Αμερικανό αξιωματούχο ως "απαράδεκτων" των δηλώσεων του Τούρκου πρωθυπουργού περί μη στήριξης της Λιβύης στη διεθνή τρομοκρατία)...

Η διαφορά απόψεων Ουάσιγκτον - Αγκυρας είναι κάτι περισσότερο από σαφής: "Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφθεί τις συμφωνίες της με τη Λιβύη", λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Η Τουρκία καθορίζει μόνη της την πολιτική της", απαντά η Αγκυρα...

Η ιταλική κυβέρνηση

Ολίγον ανέξοδα, η Ρώμη επανέλαβε και στο επίσημο ανακοινωθέν της, μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τη θέση της για την οφειλόμενη καταβολή προσπάθειας από την Τουρκία για "να βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πρόντι, Βάλτερ Βελτρόνι, ο οποίος και ανέπτυξε την ιταλική θέση για σύνδεση του θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την ένταξη της Τουρκίας στις δομές της ΕΕ, πάντως, τόνισε ότι η Ιταλία "διάκειται ευνοϊκά" έναντι της επιχειρούμενης πλήρους ένταξης.

Το Κουρδικό

Ο πόλεμος στη Νοτιοανατολική Τουρκία κατά των Κούρδων αυτονομιστών συνεχίστηκε και χτες με επίταση των επιχειρήσεων και νέα εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ. Συνολικά, κατά το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι νεκροί Κούρδοι ξεπερνούν τους 118, ενώ και οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέγραψαν 11 απώλειες.

Στις τουρκικές φυλακές, η νέα απεργία πείνας των εγκλείστων τερματίστηκε χτες, κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σεβκέτ Καζάν. Αλλά οι κρατούμενοι εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για τη μη τήρηση των υποσχέσεων που η κυβέρνηση είχε δώσει τον περασμένο Ιούνιο, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές. Ενας 28χρονος Κούρδος κρατούμενος, ο οποίος είχε αυτοπυρποληθεί στις φυλακές Μπαϊραμπασά, άφησε χτες την τελευταία του πνοή, υπογραμμίζοντας με το θάνατό του ότι, μάλλον, τίποτε δεν άλλαξε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ