ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επισημοποιήθηκε το ρήγμα

Ο Γ. Σουφλιάς χαρακτήρισε τον Μ. Εβερτ "μεταβατικό πρόεδρο" και αρνήθηκε να δεχτεί τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και να συμμετάσχει στο Πολιτικό Συμβούλιο

Επισημοποιήθηκε και τυπικά η ύπαρξη δύο πόλων μέσα στη ΝΔ μετά τη χτεσινή άρνηση του Γ. Σουφλιά να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε κομματικό όργανο και τη δήλωσή του ότι ο Μ. Εβερτ είναι ένας μεταβατικός πρόεδρος.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη συνάντηση του Γ. Σουφλιά με τον Μ. Εβερτ και σηματοδοτούν πλέον την παράλληλη πορεία που θα ακολουθούν η ομάδα"των τριών" και ο επανεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ, μέχρι το συνέδριο του κόμματος που θα γίνει πιθανότατα τον Απρίλη.

Η χτεσινή εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα στον Μ. Εβερτ, το δεύτερο μετά την επανεκλογή του, καθώς είχε προηγηθεί ο Κ. Καραμανλής που δήλωσε (με τη στήριξη του Γ. Κεφαλογιάννη) ότι και ο ίδιος θα διεκδικήσει την προεδρία στο συνέδριο. Προφανώς, φοβούμενος ο Μ. Εβερτ ένα πιθανό "άδειασμά του" και από τους μέχρι προχθές υποστηρικτές του έκανε τη γνωστή δήλωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι τα περί μεταβατικότητας της προεδρίας του "είναι ανοησίες".

Ο Γ. Σουφλιάς σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔείπε ότι με την εκλογή Εβερτ "επιλέχτηκε η λύση της μεταβατικής περιόδου και η προσφυγή στο Συνέδριο για οριστική λύση", αποστροφή που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα διακηρύσσει ο Μ. Εβερτ και τα στελέχη, που τον ακολουθούν, περί μόνιμης λύσης που δόθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Κάνοντας σαφές ο Γ. Σουφλιάς ότι θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία στο συνέδριο, προειδοποίησε ότι σ' αυτό πρέπει "να εξασφαλιστεί η γνήσια, δημοκρατική και αντιπροσωπευτική έκφραση της λαϊκής βάσης με ανάδειξη νέων και με νωπή εντολή κομματικών οργάνων". Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μ. Εβερτ παρά το ότι δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση του συνεδρίου, εντούτοις αρνήθηκε να προχωρήσει σε εκλογή νέων κομματικών οργάνων, ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το καταστατικό, το οποίο ορίζει ότι εκλογές γίνονται κάθε δύο χρόνια (οι προηγούμενες έγιναν τον περασμένο Απρίλη). Ετσι ο Μ. Εβερτ επιδιώκει να πάει σε ένα συνέδριο πλήρως ελεγχόμενο από τον ίδιο, αφού τα περιφερειακά όργανα είναι πιστά στη Ρηγίλλης.

Ο Γ. Σουφλιάς κάνοντας πιο σαφή την απόστασή του από την ηγεσία της Ρηγίλλης δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και λόγω "μεταβατικότητας της κατάστασης" δε θα συμμετάσχει ούτε στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Επίσημα από τη Ρηγίλλης δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις Σουφλιά και απλώς υπενθύμιζαν τη δήλωση Εβερτ ότι είναι "ανοησίες" τα όσα λέγονται για "μεταβατικότητα" της προεδρίας του.

Στο μεταξύ ο Α. Ανδριανόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό "9.84" ανακοίνωσε ότι σε δύο περίπου βδομάδες θα έχει συγκροτηθεί η ομάδα πρωτοβουλίας της κίνησής του και σε τρεις ή τέσσερις μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεξέλιξής της σε κόμμα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ
Διαβουλεύσεις στο ... τρίγωνο

Το "δρόμο" που οδηγεί Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι των συνομιλιών, προετοιμάζει, με μεθοδικό τρόπο, η αμερικανική διπλωματία, η οποία έχει ήδη προαναγγείλει την ανάληψη πρωτοβουλιών για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Οι συγκεκριμένες αμερικανικές προτάσεις αναμένεται να εμφανιστούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1997, ως διαπραγματευτική βάση, επάνω στην οποία Αθήνα και Αγκυρα θα κληθούν να συζητήσουν. Αυτή, άλλωστε, όπως σημειώνουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι και η πρακτική που ακολουθεί η αμερικανική διπλωματία μετά το 1990, όπως αποδείχνουν οι εξελίξεις στη Βοσνία και τη Μέση Ανατολή.

Προκειμένου να οδηγήσει Αθήνα και Αγκυρα σε μια επί της ουσίας συζήτηση, η Ουάσιγκτον, ήδη, προετοιμάζει το έδαφος, με δηλώσεις αξιωματούχων και με διαβουλεύσεις, οι οποίες διαδραματίζονται στο παρασκήνιο. Ηδη, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την πτώση του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία "να αρχίσουν διάλογο για τις εκκρεμότητές τους στο Αιγαίο".

Οπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η Ουάσιγκτον έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις σε δύο επίπεδα:

Πρώτον, επιχειρεί να προκαλέσει την έναρξη μιας ελληνοτουρκικής συζήτησης για στρατιωτικά θέματα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με στόχο την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί η χτεσινή δήλωση του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκη, ο οποίος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας ελληνοτουρκικής συζήτησης σε στρατιωτικό επίπεδο, ανάλογη με αυτήν που πρόσφατα πρότεινε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μάντλιν Ολμπράιτ, για το Κυπριακό. Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί πως το μορατόριουμ για τη μη πραγματοποίηση ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ανακοινώθηκε από το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον περασμένο Ιούνη, δίχως να έχει προηγηθεί - ορατή - διαβούλευση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε πολιτικό επίπεδο.

Δεύτερον, η Ουάσιγκτον, με τις πρεσβείες της σε Αθήνα και Αγκυρα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη των ελληνοτουρκικών συναντήσεων σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Οι συναντήσεις αυτές θεωρούνται από την Ουάσιγκτον μεγάλης σημασίας, καθώς θα συμβάλουν στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος που θα υποδεχτεί την αμερικανική πρωτοβουλία.

ΒΟΥΛΗ
Ολοκληρώθηκε η εκλογή προεδρείου

Ολοκληρώθηκε με τη χθεσινή - απογευματινή συνεδρίαση της Βουλής η διαδικασία εκλογής προεδρείου του Σώματος. Συγκεκριμένα, εκλέχτηκαν - βάσει όσων προβλέπει ο κανονισμός του Κοινοβουλίου - 5 αντιπρόεδροι (τρεις από το ΠΑΣΟΚ, ένας από τη ΝΔ και ένας από το ΚΚΕ), 3 κοσμήτορες (δύο από το ΠΑΣΟΚ και ένας από τη ΝΔ) και 6 γραμματείς (τέσσερις από το ΠΑΣΟΚ, ένας από τη ΝΔ και ένας από το ΚΚΕ).

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 286 βουλευτές. Απουσίαζαν - για διάφορους λόγους - έξι βουλευτές από τη ΝΔ και οχτώ βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ. Για την εκλογή αντιπροέδρων τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Εξελέγησαν: Από το ΠΑΣΟΚ οι: Π. Κρητικός (Α' αντιπρόεδρος) με 198 ψήφους, Π. Σγουρίδης (Β' αντιπρόεδρος) με 186 ψήφους και Λ. Αποστολίδης (Γ' αντιπρόεδρος) με 178 ψήφους. Στην κάλπη των προτεινόμενων από το ΠΑΣΟΚ αντιπροέδρων βρέθηκαν ακόμη 83 λευκά ψηφοδέλτια. Από τη ΝΔ για τη θέση του Δ' αντιπροέδρου ο Ν. Κατσαρός με 177 ψήφους υπέρ του, 93 λευκά και 15 άκυρα. Τέλ,ος από το ΚΚΕ για τη θέση του Ε' αντιπροέδρου ο Μ. Κωστόπουλος με 186 ψήφους υπέρ, 97 λευκά και 3 άκυρα.

Ως προς τους κοσμήτορες εκλέχτηκαν: Από το ΠΑΣΟΚ Οι Ντ. Βρεττός με 178 ψήφους και Ροδούλα Ζήση με 179 ψήφους. Από τη ΝΔ ο Αν. Καραμάριος με 198 ψήφους. Για γραμματείς εκλέχτηκαν: Από το ΠΑΣΟΚ οι: Ν. Αλευράς με 175 ψήφους, Δ. Θάνος με 177 ψήφους, Δ. Κατσικόπουλος με 178 ψήφους και ο Δ. Κουτσόγιωργας με 175 ψήφους. Στην κάλπη των προτεινόμενων από το ΠΑΣΟΚ γραμματέων βρέθηκαν 106 λευκά ψηφοδέλτια και 1 άκυρο. Από τη ΝΔ ο Π. Καμένος με 190 ψήφους υπέρ, 84 λευκά και 4 άκυρα και από το ΚΚΕ ο Αχ. Κανταρτζής με 158 ψήφους υπέρ, 124 λευκά και 4 άκυρα.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το Σάββατο τα μεσάνυχτα με ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Αμυντική θωράκιση για ειρηνική λύση

Με στρατιωτική παρέλαση στη Λάρνακα και πτήσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τις ελεύθερες περιοχής της Κύπρου ολοκληρώθηκε χτες η κοινή ελληνοκυπριακή άσκηση "Τοξότης" - "Νικηφόρος".

Την παρέλαση στη Λάρνακα παρακολούθησε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Κύπρου. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας, σε δηλώσεις του σχετικά με την άσκηση, αφού επισήμανε ότι ήταν άρτια οργανωμένη, τόνισε: "Κατά τη γνώμη μας, τα μηνύματα τα οποία θα πρέπει να πάρουμε από αυτή την άσκηση είναι η ανάγκη της αμυντικής θωράκισης, η οποία θα υπηρετήσει την ειρηνική και μόνο την ειρηνική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Δεν πρέπει να γίνουμε πομποί, αλλά ούτε και δέκτες οποιασδήποτε δημαγωγίας περί λύσεων τάχατες πολεμικών, ένεκα της καλής οργάνωσης της Εθνικής Φρουράς". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ασκήσεις πρέπει να υπηρετούν το αμυντικό δόγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή, όπως είπε, την υπόθεση της απόκρουσης της οποιασδήποτε τυχοδιωκτικής επιδρομής της Τουρκίας.

Πάντως και χτες δεν έλειψαν οι τουρκικές παραβιάσεις κυρίως στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου. Παράλλλα, έπεσαν ακόμα περισσότερο οι τόνοι γύρω από το θέμα της προχτεσινής πτώσης του τουρκικού F-16 κοντά στις ακτές της Χίου. Οι έρευνες συνεχίστηκαν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, για την ανεύρεση του δεύτερου Τούρκου πιλότου. Ο άλλος πιλότος, που διασώθηκε από ελληνικές δυνάμεις, μεταφέρθηκε χτες το απόγευμα με ελληνικό C-130 από το αεροδρόμιο της Χίου στη Σμύρνη, όπου και παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ